Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

De första européerna anländer

I början på 1000-talet nådde vikingar Nordamerika och stötte ihop med inuiterna (eskimåerna) på Newfoundland-öarna.

Några av vikingahövdingen Erik Rödes män var på väg från Island till Grönland där de bodde, men de seglade helt fel. Det blev bråk mellan skandinaverna och folken på Newfoundland, men Erik Rödes son, Leif Eriksson begrep att det fanns bördiga marker att ta vara på i det främmande landet. Leif Eriksson tog sig längre söderut, och stötte på indianer i kanoter.

Vikingarna var inte välkomna. Leif kallade nordamerikanerna för ”skrikhalsfolket”, eftersom de utstötte vilda stridstjut när de anföll. Grönlandsborna återvände hem med virke, frukt och vilda historier. Andra sjöfarande vikingar tog sig efterhand till östra Nordamerika, och lyckades så småningom inleda handel med indianfolken. Nordamerika blev i Skandinavien känt som ”Vinland”, eftersom det växte vilda vindruvor där.

Den 12 oktober 1492 anlände en mindre flotta spanska skepp till ön San Salvador i Bahamas. Fartygen leddes av den italienske lotsen Kristoffer Columbus, som försökt hitta en väg från Spanien till Asien för att öppna en handelsväg. Han visste att han seglat fel på något sätt, men trodde att han åtminstone kommit till Indien, och kallade därför de människor han mötte för ”indianer”.

Columbus förde med sig guld och dyrbara kryddor tillbaka till Spanien, och detta blev startskottet för en ren invasion av europeiska lycksökare i Amerika.

Först drabbades – och det är verkligen rätt ord att använda - Syd– och Mellanamerika av guldhungriga spanjorer och italienare som förutom krut och skjutvapen också förde med sig nya sjukdomar. Hela städer med indianer dukade under i pester och magsjukdomar. I Europa var man van vid sådana farsoter, men indianerna hade aldrig behövt tampas med sådana hemskheter tidigare och hade dåligt immunförsvar.


De första indianerna

De första verktygen och vapnen

Olika släkten och stammar

Folket på Arktis

De första jordbruken

De första kopparföremålen

De första européerna anländer

Indianerna skjuts undan

Européerna tar landet i besittning

Upptäcksresande

Davy Crocket

Vilda Västern

Järnvägen

General Custer

Buffalo Bill och Sitting Bull

Wounded Knee

Indianerna idagTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB