Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

De första verktygen och vapnen

1932 hittades i Clovis, New Mexico, flera vapenspetsar tillverkade för ungefär 12 000 år sedan. Det var knivblad, spjutspetsar och pilspetsar tillverkade av flintsten. Denna period av tidiga jägarfolk på snabb vandring kallas därför för clovis-perioden. Ungefär samtidigt tar stenåldern sin början i Europa.

Det var en viktig och svårlärd konst att göra vapen av sten. Man måste kunna plocka ut bra material till spjutspetsar och annat, och sedan ha ett lätt handlag när man formade flintan. Vissa vapen är så fina att man idag inte skulle kunna göra om dem, helt enkelt för att vi inte riktigt vet hur tillverkningen gick till.

Föremål från Clovis, New Mexico:

1. Kniv av flinta
2. Annan typ av kniv som också är av flinta.
3. Pilspets gjord av ben.
4. En sorts skiftnyckel gjord av ben, som användes för att räta ut spjutskaft.
5. En spjutspets av ben.

Ett mycket effektivt vapen var den så kallade atlatlen. Det här var en urgröpt liten trästav med en hake i ena änden. Man lade sitt spjut i skåran och slungade atlatlen framåt. Den lilla haken grep tag i bakdelen på spjutet och kastade det framåt med långt större kraft än om man bara hållit det i handen. På så sätt kunde spjuten nå längre och träffa bytet med mycket stor kraft.

Pilbågen var ett annat effektivt vapen. Den fungerade bättre på smådjur som harar och fåglar än spjuten. Man fiskade också med pil och båge. Under denna period började människan få sällskap av hundar. Antagligen tämjde hundarna sig själva genom att hålla till i människans närhet och snoka efter matrester. Med tiden utvecklades förhållandet mellan de två jägarna till ett värdefullt samarbete.


De första indianerna

De första verktygen och vapnen

Olika släkten och stammar

Folket på Arktis

De första jordbruken

De första kopparföremålen

De första européerna anländer

Indianerna skjuts undan

Européerna tar landet i besittning

Upptäcksresande

Davy Crocket

Vilda Västern

Järnvägen

General Custer

Buffalo Bill och Sitting Bull

Wounded Knee

Indianerna idagTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB