Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Upptäcksresande

Det var också en tid för upptäcksresande. Flera europeer åkte över till Nordamerika bara för att få chansen att vara de första på plan, så att säga. Man reste vanligen utmed olika flodleder och upprättade på så sätt lämpliga färdvägar för handel och transporter.

1700-talet präglas av stridigheter mellan olika kolonier och indianstammar som tvingats välja sida. Indianerna börjar också sluta sig samman i större grupper.

Shawneehövdingen Tecumseh försöker ena alla Nordamerikas stammar mot det vita väldet, men misslyckas då han antagligen är på vippen att uppfylla sina planer. Irokesförbundet lyckas dock i sin ambition att ena nordöstra Amerikas indiangrupper.

I huvudsak är det fransmän och engelsmän som krigar med varandra, och det är verkligen krig i ordets rätta bemärkelse. Eftersom man ännu inte kände till terrängen så väl tog man hjälp av indianerna som spejare och stigfinnare. De arbetade också som en sorts guerillakrigare åt de bägge lägren.

En särskild sorts män dök också upp under den här tiden. Flera lycksökare hade på egen hand tagit sig runt Nordamerika som pälsjägare och guldletare. Dessa så kallade ”trappers” (fäll-sättare) kom tidigt i kontakt med indianerna och lärde sig deras språk och sedvänjor. Många gifte sig också med indiankvinnor och blev adopterade av stammen.

Daniel Boone

Daniel Boone
Det finns framför allt två trappers som blivit mer berömda än alla andra. Daniel Boone (1734-1820) föddes i staten Pennsylvania och kom tidigt i kontakt med naturen genom jakt och annat friluftsliv.

Efter att 1755 ha deltagit i den engelske general Braddocks misslyckade krig mot indianerna i Pennsylvania, gav han sig av med ett gäng likasinnade på en jakt– och upptäcksresa.

I Kentucky grundade han staden Boonesborough. Ett par år senare blev han tillfångatagen och adopterad av Shawnee-stammen, men då han fick reda på att de tänkte anfalla Boonesborough flydde han och varnade stadsborna. Shawneerna blev mäkta förolämpade över Boones svek.

Vid ett tillfälle tillfångatogs Boones dotter och två av hennes väninnor under en båttur på en flod. Men Boone spårade upp kidnapparna, dödade dem och plockade med sig flickorna hem. Han ställdes inför rätta av engelsmännen då de tyckte att han lagt sig i deras angelägenheter vid olika tillfällen. Saken var den att Boones olika bråk med indianstammar hade ställt till det i relationerna mellan nybyggare och infödda.

Boone blev frikänd, men hade mer prövningar att vänta. Allt land han hade mutat in eller köpt av indianer togs ifrån honom av de engelska myndigheterna. Hans bägge söner dog i strider med indianer. Då han slutligen avled var han nästan utfattig, men hans nu omfångsrika familj och hans stora skara vänner tog hand om honom den sista tiden.


De första indianerna

De första verktygen och vapnen

Olika släkten och stammar

Folket på Arktis

De första jordbruken

De första kopparföremålen

De första européerna anländer

Indianerna skjuts undan

Européerna tar landet i besittning

Upptäcksresande

Davy Crocket

Vilda Västern

Järnvägen

General Custer

Buffalo Bill och Sitting Bull

Wounded Knee

Indianerna idagTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB