Zeus | Hera | Poseidon | HadesHeliosAthenaAresDemeterApollon |  Artemis | Hestia 
Afrodite | Hermes | Pan | Dionysos | Hefaistos | Eros | SeleneEosBoreasIrisHebeAskleipos
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Afrodite

Afrodite
Afrodite enligt konstnären Sandro Boticelli.

Afrodite är kärlekens, lustens och skönhetens gudinna. Vem hon egentligen är skiljer sig beroende på hur långt tillbaka i tiden man går. Enligt de äldsta myterna skapades Afrodite när Kronos kastrerade sin far Uranos. Blodet rann ut i havet för att blandas med vågornas skum. Ur denna blandning av blod och havsskum reste sig Afrodite naken och fullvuxen. Enligt senare myter är hon dotter till Poseidon.

Enligt samma senare myter är hon också mor till Eros. Men de äldre sagorna berättar att Eros är en av urkrafterna i kosmos och faktiskt äldre än Afrodite, fast han ser ut som en ung pojke. Hursomhelst samarbetar de båda. Afrodite tar hand om kvinnors kärlek och Eros om männens. Men ganska ofta bryter de mot reglerna och påverkar både män och kvinnor om vartannat.

Afrodite är gift med smidesguden Hefaistos. Hon blev tvingad att göra detta för att Hefaistos skulle släppa fri gudarnas drottning Hera, som han höll fången. Afrodite var inte särskilt glad över att hon tvingades gifta sig med den fule smidesguden. Hon och Ares var redan ett hemligt kärlekspar och de fortsatte att träffas så ofta de kunde. Snart märkte Hefaistos att hans hustru hade något fuffens för sig och han bestämde sig för att gillra en fälla. Nästa gång Afrodite smet iväg följde Hefaistos efter och väntade tills de båda älskande låg nakna i Ares säng. Då kastade Hefaistos ett guldnät över dem, som var så fint spunnet att ingen kunde slinka igenom. Det var också otroligt starkt och hur mycket den mäktige Ares än kämpade och slet kunde han inte dra sönder nätet. På detta sätt släpade Hefaistos de två otrogna inför Zeus och de andra gudarna. De kunde inte låta bli att skratta åt hela historien. Ares och Afrodite skämdes och Hefaistos var rasande. Poseidon lyckades lugna ner honom genom att tvinga Ares att betala böter till Hefaistos som förlåtelse. Hefaistos älskade ändå sin Afrodite och tillverkade åt henne en magisk gördel som gjorde henne omöjlig att motstå.

Afrodite
Afrodite och Eros av Giovanni.

Afrodite är underbart vacker men fåfäng, lättretlig och självisk. Hon blir lätt avundsjuk på vackra människokvinnor och kan göra hemska saker mot dem. Hon avskydde människokvinnan Psyke, som var så vacker att männen valde att sitta och titta på henne hela dagarna istället för att gå till Afrodites tempel. Afrodite befallde Eros att se till så att Psyke blev kär i den fulaste varelsen på jorden. Men när Eros fick se henne blev han själv så förälskad att han bad Zefyr, västanvinden, att föra bort Psyke till hans eget hemliga gömställe. Eros och Psyke levde länge tillsammans utan att hon visste att han var en gud. När hennes nyfikenhet avslöjade sanningen lämnade han henne. Psyke blev tvungen att uppsöka Afrodite för att få hjälp med att vinna tillbaka Eros. Den avundsjuka gudinnan utsatte Psyke för svåra prov, men hon klarade dem alla och blev sedan tillsammans med Eros igen.

Men Afrodite kunde också vara mycket generös. En gång hjälpte hon kung Pygmalion att finna kärleken. Pygmalion var en mycket skicklig stenhuggare och gjorde en staty i marmor av Afrodite. Men statyn blev så vacker att Pygmalion blev kär i den. Det var ju en olycklig kärlek, eftersom statyn bara var av kall sten. Men Afrodite tyckte synd om Pygmalion och gav statyn liv.

Afrodite deltog också i en skönhetstävling mellan henne, Hera och Athena. Prins Paris avgjorde att Afrodite var vackrast. I gengäld såg Afrodite till att Helena, världens vackraste kvinna, blev förälskad i Paris. Men deras kärlek orsakade sedan det långa trojanska kriget.

Både män och kvinnor dyrkade Afrodite. Ön Cythera var ett centrum för Afrodite-kulten. I många Afroditetempel fanns det kvinnor som prostituerade sig i gudinnans namn. Det här var inget fult utan en del av dyrkan till kärleksgudinnan. I Aten och Korint firades varje år en festival till hennes ära. Olika heliga symboler för Afrodite är till exempel äpplen, rosor, svanar och saker från havet, som snäckskal och delfiner.

Venus födelse
Venus födelse av Sandro Boticelli.