Zeus | Hera | Poseidon | HadesHeliosAthenaAresDemeterApollon |  Artemis | Hestia 
Afrodite | Hermes | Pan | Dionysos | Hefaistos | Eros | SeleneEosBoreasIrisHebeAskleipos
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Hermes

Hermes
Hermes enligt skulptören Giovanni da Bologna.

Hermes är son till Zeus och plejaden Maia. Hon är en av titanen Atlas döttrar. Hermes är gudarnas budbärare och tjuvarnas, köpmännens, herdarnas och lustigkurrarnas beskyddare. Han vakar över dem som reser ensamma till fots och kan ge extra kraft åt löpare under tävlingar. Som gudarnas budbärare skickar han meddelande från gudarna till människorna. Ibland dyker han upp i drömmar. Hermes symboler är tuppen och sköldpaddan. Han avbildas ofta med bevingade sandaler, en bevingad hatt och stav.

Hermes föddes på berget Cyllene i Arkadien. Nedanför detta berg vallade guden Apollon, Hermes storebror, boskap. Han hade fått denna uppgift som straff av Zeus. Redan när Hermes var nyfödd visade han hur slug han kunde vara. Hans mamma Maia hade virat in honom i filtar och vilade ut efter födseln. När hon somnat virade Hermes upp filtarna och smet ner till Apollon. Han stal några av korna och gömde dem i en grotta. I samma grotta hittade han en sköldpadda som han dödade och tog skalet från. Av inälvor från en av korna gjorde han strängar som han fäste i skalet och tillverkade på så sätt den första lyran. Sedan kröp han tillbaka uppför berget och virade in sig i filtarna igen.

Apollon, som var synsk, fick snart reda på vad som hänt. Han klagade för Hermes mor Maia och talade om vad hennes son haft för sig. Hon trodde honom givetvis inte, men Zeus, som sett alltsammans, ställde sig på Apollons sida och Hermes fick lämna tillbaka korna. Apollon kunde inte hjälpa att bli nyfiken på det underliga instrument som Hermes byggt. När han började spela på det upptäckte han att han kunde framkalla de mest underbara melodier. Apollon fick behålla lyran och han bar den sedan alltid med sig.

Hermes
Hermes spänner sin sandal. Staty av Francois Rude

Hermes var alltid trogen sin far Zeus och hjälpte honom flera gånger. En gång fångade Hera in en av Zeus älskarinnor, nymfen Io, och satte jätten Argos med de hundra ögonen att vakta henne. Även om Argos behövde sova så stängde han aldrig sina hundra ögon samtidigt. Men Hermes dök upp och berättade så långa och tråkiga historier för Argos att han till slut ändå somnade. Då högg Hermes av jättens huvud och befriade Io.

Hermes var den som ledde de dödas själar ner i dödsriket. Förutom Hades och Persefone var han den ende som kunde besöka dödsriket utan att tappa minnet. Många idrottsmän dyrkade Hermes eftersom han var så snabb. Det sägs att man reste statyer av honom kring idrottsplatser.

Hermes hade barn med olika människor och nymfer. Hans mest berömda barn är getlike guden Pan och Hermafroditos, som var hälften man och hälften kvinna. Han var också pappa till den berömde hjälten Odysseus farfar. I romarriket kallades Hermes för Merkurius.