Zeus | Hera | Poseidon | HadesHeliosAthenaAresDemeterApollon |  Artemis | Hestia 
Afrodite | Hermes | Pan | Dionysos | Hefaistos | Eros | SeleneEosBoreasIrisHebeAskleipos
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Zeus

Zeus
Zeus och nymfen Thetis av Jean Ingres.

Zeus är den högste guden i den grekiska mytologin och alla andra gudar och väsen måste lyda honom. Zeus är son till titanerna Kronos och Rhea. Hans syskon är Hera, Hestia, Demeter, Poseidon och Hades. Kronos hade blivit titanernas ledare genom att dräpa sin far; Uranos. Nu började han frukta att han själv förr eller senare skulle drabbas av samma öde. Därför slukade han en dag så många av barnen som han kom åt, men Rhea lyckades gömma undan Zeus, som nästan var nyfödd. Istället gav hon Kronos en sten invirad i ett bylte och han svalde den istället.

Zeus blev uppfostrad i hemlighet i en grotta på berget Ida på Kreta. Nymfen Adamanthea tog hand om honom och hängde listigt nog upp den lille Zeus i ett träd, så att han varken befann sig i himlen, på marken eller i havet. Kronos hade nämligen insyn i alla dessa platser. När Zeus hade växt upp till en ung man fick han höra vad som hade hänt hans syskon. Han tänkte ut en plan för hur han skulle kunna rädda dem åter till livet. Zeus kom hem till Kronos en dag och undrade om han kunde få bli tjänare åt honom. Kronos kände inte igen sin son och anställde Zeus för att laga mat och förbereda vinet. Men Zeus hällde saven från en giftig murgröna i vinet, vilket fick Kronos att spy upp alla de barn han slukat.

Därefter släppte Zeus fria giganterna, cykloperna och hekatonkirerna från Tartaros genom att döda draken Campe som vaktade dem. Cykloperna smidde snabbt tre användbara föremål åt gudarna; mäktiga blixtar åt Zeus, en treudd åt Poseidon och en osynlighetshjälm åt Hades. Med hjälp av hjälmen kunde Hades obemärkt stjäla Kronos vapen, skäran. Poseidon hotade honom med treudden så att Zeus kunde smyga sig fram bakifrån. Med all kraft slungade Zeus sin blixt mot sin fars skalle och fällde honom omedelbart. Giganterna och hekatonkirerna hade snart besegrat de andra titanerna.

Zeus
Bronsstaty som antingen föreställer Zeus eller Poseidon. Experterna är oeniga.

Zeus spärrade in de besegrade titanerna i den mörka avgrunden Tartaros. Några av titanerna hade ställt sig på Zeus sida och de slapp då detta öde. Titanen Atlas blev straffad genom att för all evighet tvingas bära upp himlen på sina axlar. Zeus delade upp världsalltet mellan sig själv och sina bröder Poseidon och Hades. Man drog helt enkelt lott. Zeus fick himlen, Poseidon havet och Hades underjorden. Zeus byggde sig ett palats högst upp på berget Olympen och slog sig ner där. Så småningom blev Olympen också hem för många andra gudar, och därför kallas de grekiska gudarna ibland för ”olympier”.

Snart utmanades Zeus av monstret Tyfon om makten i universum, men Zeus, beväpnad med sina blixtar, kunde snart besegra honom. Tillsammans med ett annat vidunder, Ekidna, hade Tyfon avlat en mängd rysliga monster. Bland dessa fanns den sjuhövdade hydran och underjordens trehövdade vakthund Kerberos. Zeus övervägde en stund att leta reda på dem alla och dräpa dem. Men han lät dem leva och istället bli hinder som kunde utmana hjältar på deras äventyr.

Så småningom valde Zeus sin storasyster Hera som hustru, men hon var inte den första kvinna som han levde ihop med, och heller inte den sista. Zeus hade även förhållanden med giganten Metis och titanen Themis. Themis stannade kvar på Olympen efter det att han gift sig med Hera och Zeus frågade henne ofta om råd. Zeus hade också kärlekshistorier med en massa nymfer och människokvinnor. Han förklädde sig till både människor och djur för att komma nära dem. Zeus var far till flera kända hjältar och mäktiga människor. Det var Herakles, Perseus, kung Minos, tvillingarna Kastor och Pollux, sköna Helena och (enligt legenden) Alexander den store.

Zeus  
Zeus som en romersk byst.
 

Tillsammans med Hera hade Zeus barnen Ares, Hebe och Hefaistos. Enligt några historier födde Hera fram Hefaistos på egen hand. Hera stod ut med många av Zeus kärleksaffärer men till slut tröttnade hon. Hon ledde de andra gudarna i ett uppror mot Zeus. Han bands med hundra hårda knopar på ett rep så starkt att inte ens hans raseri kunde slita det itu. Snart gick ryktet att Zeus blivit besegrad av de andra gudarna. Titanen Thetis, som levde bland havsnymferna, blev orolig över hur det nu skulle gå med världen. Även om Zeus kunde bete sig illa ibland var det inget emot de gräl som väntade när de andra gudarna skulle göra upp om makten. Thetis kallade på hekatonkiren Briareos, som med sin hundra händer snabbt löste knoparna som band Zeus. När Zeus väl fått tag på sina blixtar igen var det ingen som vågade sätta sig upp mot honom.

Tillsammans med titanerna Prometeus och Epimeteus skapade Zeus de första människorna. De var alla gjorda av lera och var alla män. Tanken var att människorna skulle vara Zeus undersåtar, och så underlägsna gudarna som möjligt. Men Prometeus gav dem elden och detta gjorde människorna långt mer fria än vad Zeus ville. Han straffade Prometeus genom att kedja honom vid en klippa och låta en örn hacka ut levern på honom varje dag. Epimeteus fick också ett sorts straff. Tillsammans med sin son Hefaistos skapade Zeus den första kvinnan, Pandora, och gifte bort henne med Epimeteus. De slog sig ner bland människorna och fick som bröllopsgåva en kruka som absolut inte fick öppnas. Men den nyfikna Pandora kunde inte låta bli att ta av locket och all världens sjukdomar och sorger flög då ut. Därför går människan till denna dag genom livet följd av elände ibland.

Efter en tid hade det börjat gå utför med Prometeus människor. Några av dem hade blivit kannibaler och bjöd till och med Zeus på människokött när han besökte dem. Zeus blev så arg att han lät dem alla gå under i en jättelik flodvåg. Två människor drunknade inte, Pyrrha och Deucalion. De gav upphov till ett nytt släkte människor som Zeus var mer nöjd med.

Zeus dyrkades i en massa olika kulter runt om i Grekland och närliggande länder. I Rom var han känd som Jupiter, och har gett namn åt planeten Jupiter. Det etruskiska folket kallade honom Tinia.