Zeus | Hera | Poseidon | HadesHeliosAthenaAresDemeterApollon |  Artemis | Hestia 
Afrodite | Hermes | Pan | Dionysos | Hefaistos | Eros | SeleneEosBoreasIrisHebeAskleipos
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Hefaistos

Hefaistos

Hefaistos är gudarnas smed och kallas ibland också för eldens gud. Han är son till Hera, men inte nödvändigtvis till Zeus. Det verkar som om Hera lyckades bli gravid med Hefaistos på egen hand. Hon var avundsjuk på Zeus som hade flera barn med andra kvinnor och ville visa att hon inte var sämre själv. Det visade sig att Hefaistos var ett fult barn. Åtminstone i Heras ögon, och hon kastade ner honom från Olympen.

Men Hefaistos landade i havet där okanoiderna Thetys och Eurynome tog hand om honom och uppfostrade honom. I bergen på ön Lemnos bodde cykloper, som tränade Hefaistos till att bli smed. Det var här han byggde upp sin egen smedja. Hefaistos var stor och stark, men sades ha ett fult ansikte. Hans fötter var missbildade (eller kanske blev de så av fallet) och fötterna avbildas ibland som bak och framvända.  Enligt vissa sagor är han helt lam och går med käpp eller med hjälp av benstöttor han gjort själv.

När gudarna fick veta vilken fantastisk hantverkare Hefaistos blivit lät de honom komma upp på Olympen igen. Med hjälp av några cykloper smidde han fantastiska vapen och föremål åt gudarna. Han tillverkade Zeus åskblixtar – viggar och Hermes bevingade hatt och sandaler.  Han smidde Helios solvagn och Afrodites gördel. Han gjorde vapen och rustningar till Athena och Ares. En osynlighetshjälm till Hades och Eros båge. På order av Zeus skulpterade Hefaistos också den första kvinnan, Pandora.

Men Hefaistos hade inte glömt hans mors hemska svek mot honom och hans byggde en guldtron (kungastol) som var så inbjudande att Hera inte kunde låta bli att sitta på den. Men då fastnade hon på stolen och alla hennes krafter försvann. Ingen av de andra gudarna kunde få loss henna från tronen. Hefaistos återvände till Lemnos och bestämde sig för att aldrig sätta sin fot i Olympen igen. Dionysos utsågs till förhandlare och reste till Lemnos för att försöka övertala Hefaistos att släppa Hera fri. Det gick han förstås inte med på men Dionysos söp honom full. Han band Hefaistos vid en åsna och forslade tillbaka honom till gudarnas hov. Men Hefaistos vägrade hjälpa sin mor, hur mycket hon och de andra än bönade och bad. Till slut lovade de bort Afrodite till honom. Då slog Hefaistos sönder tronen så att Hera kom loss.

Afrodite var inte särskilt förstjust över att hon tvingades bli gift med den fule smidesguden. Hon och Ares var redan ett hemligt kärlekspar och de fortsatte att träffas så ofta de kunde. Snart märkte Hefaistos att hans hustru hade något fuffens för sig och han bestämde sig för att gillra en fälla. Nästa gång Afrodite smet iväg följde Hefaistos efter och väntade tills de båda älskande låg nakna i Ares säng. Då kastade Hefaistos ett guldnät över dem, som var så fint spunnet att ingen kunde komma igenom. Nätet var också otroligt starkt och hur mycket den mäktige Ares än kämpade och slet kunde han inte dra sönder det. På detta sätt släpade Hefaistos de två otrogna inför Zeus och de andra gudarna. Gudarna kunde inte låta bli att skratta åt hela historien. Ares och Afrodite skämdes och Hefaistos var rasande. Poseidon lyckades lugna ner honom genom att tvinga Ares att betala böter till Hefaistos som förlåtelse.

Det är möjligt att Hefaistos lämnade Afrodite och begav sig tillbaka till Lemnos. Det sägs att han på denna ö levde tillsammans med nymfen Aetna (som gett namn till vulkanen Etna) och att de fick två söner, som i sin tur blev fäderna till ett släkte mästersmeder; Cabeirerna.

I Italien kallades Hefaistos för Vulcanus och sades ha sin smedja under vulkanen Etna.

Hefaistos
Apollon besöker Hefaistos smedja på en målning av Diego Velasquez.