Zeus | Hera | Poseidon | HadesHeliosAthenaAresDemeterApollon |  Artemis | Hestia 
Afrodite | Hermes | Pan | Dionysos | Hefaistos | Eros | SeleneEosBoreasIrisHebeAskleipos
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Poseidon

Poseidon
Poseidon som en staty i Köpenhamn.

Poseidon var bror till Zeus och Hades och havets gud. Egentligen Medelhavets gud därför att grekerna tyckte det var det viktigaste havet. Tillsammans med sina andra syskon blev han slukad av sin far, Titanen Kronos, men räddades senare av Zeus, som kommit undan Kronos. När kriget närmade sig mellan gudarna och titanerna smidde de tre cykloperna en magisk treudd åt Poseidon. Treudden blev hans vapen genom resten av livet och en symbol för honom. När Zeus, Hades och Poseidon skulle dela upp världsalltet blev Poseidon härskare över havet.

Poseidons hustru var havsnymfen Amfitrite och tillsammans hade de barnen Triton och Rhode. Men liksom hans bror Zeus hade Poseidon flera älskarinnor och barn med dessa. En gång försökte han förföra sin egen syster Demeter men hon förvandlade sig till ett sto och galopperade iväg. Men Poseidon förvandlade sig till en hingst och hann strax upp henne. Tillsammans fick de hingsten Arion, som var en häst som både kunde prata och förstå mänskligt tal. En gång kom Afrodite på Poseidon och nymfen Medusa när de älskade på golvet i Afrodites tempel. Visserligen var Afrodite kärlekens gudinna, men så här kunde man inte bära sig åt, tyckte hon. Poseidon vågade hon inte trotsa, men Medusa och hennes två systrar förvandlade hon till rysliga monster med ormar till hår.

I vissa versioner av myterna är Poseidon far till Afrodite, men den verkar vara en senare påhittad historia. Enligt de allra äldsta sagorna är Afrodite född ur haven i en blandning av Uranos blod och havets skum. Hennes koppling till havet har gjort att man ibland sagt att hon varit dotter till Poseidon.

Poseidon
Berömd Poseidonstaty i
Fontana di Trevi i Rom.

Poseidon är annars far till en märklig blandning av människor och monster. Det sägs att han kanske var far till hjälten Theseus, som blev kung av Aten. Han var far till cyklopen Polyfemos, som senare blev bländad av hjälten Odysseus. Han var också far till den bevingade hästen Pegasus, som inte kunde födas förrän blod från hans mor, Medusa, blandades med havsskummet.

Poseidon kallas också jordbävningarnas gud. Han var ett av många väsen och vidunder som med sin ilska fick världen att skaka. Ibland förknippas han också med hästar. Ibland färdades Poseidon fram över havet i en vagn dragen av hippokamper som är ett sagodjur och blandning av både häst och fisk. Sjömän och fiskare bad till honom och offrade ibland hästar för att lugna guden. I Rom kallades han Neptunus och har gett namn åt planeten Neptunus.