Zeus | Hera | Poseidon | HadesHeliosAthenaAresDemeterApollon |  Artemis | Hestia 
Afrodite | Hermes | Pan | Dionysos | Hefaistos | Eros | SeleneEosBoreasIrisHebeAskleipos
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Artemis

Artemis
Artemis som en grekisk staty.

Artemis är tvillingsyster till Apollon och dotter till Zeus och hans älskarinna Leto. När Zeus hustru Hera fick reda på att Leto skulle föda Zeus barn förbjöd hon genast Leto att föda på ”fast mark”. Leto begav sig därför till den flytande ön Delos och födde Apollon och Artemis. Artemis föddes först och dagen efter Apollon. Redan en dag gammal kunde Artemis hjälpa sin mor föda fram sin bror.

När Artemis var tre år gammal jagade hon redan med pil och båge. En gång när hon satt i sin pappa Zeus knä bad hon honom om flera saker: Att hon alltid skulle förbli en jungfru och aldrig behöva lyda under en man. Att hon skulle få hjortar att jaga och hundar att jaga med. Och att hon skulle få sextio nymfer som jaktkamrater och väninnor. Zeus uppfyllde alla hennes önskemål och Artemis växte upp i vildmarken bland nymferna.

Artemis var både vacker och farlig. Hon sprang barfota genom skogarna med pil och båge. Ofta bar hon ett smycke i pannan format som en månskära. Hon kopplas ibland samman med månen liksom hennes bror Apollon med solen. Det finns flera historier om Artemis möte med olika män. Ett av hjälten Herakles stordåd går ut på att han ska fånga in den ”keryneiska hinden”. Ett rådjur som hade kopparfötter och gyllene horn. Han möter Artemis i skogen som först hotar att döda Herakles, men när hon inser att de har samma pappa låter hon Herakles låna hinden om han släpper den fri igen.

Artemis  
Akteon smyktittar på Artemis.
 

Prinsen Akteon smygtittade en gång på Artemis när hon badade naken. När hon upptäckte honom blev hon rasande och förvandlade honom till en hjort, som blev jagad och dödad av prinsens egna jakthundar. Artemis sände också ett vildsvin att döda Adonis, Afrodites älskare och skyddsling. Detta gjorde hon för att hämnas på Afrodite som var skyldig till att en ung jägare hade dött.

En av Artemis bästa vänner, prinsessan Callisto, hade lovat att förbli jungfru precis som Artemis. Men Callisto blev charmad och förförd av Zeus. Artemis förvandlade henne till en björn som straff. Zeus vakade över Callisto och hennes barn och lyfte upp dem till himlen där de syns som stjärnbilderna stora och lilla björn.

När flickan Atalanta var nyfödd lämnades hon att dö i skogen av sin far, som hellre ville ha söner. Men Artemis hittade henne och lät henne dia från en björnhona. Detta gjorde Atalanta starkare än de flesta män. Sedan växte hon upp bland en grupp jägare i skogen, men Artemis höll alltid ett vakande öga över henne. Så småningom blev Atalanta en av de stora hjältarna i de grekiska sagorna.

Artemis var en gudinna som dyrkades av många kulter i hela Grekland. Hon var särskilt omtyckt på ön Delos och i Sparta. Länge var hon en mångudinna, men den rollen togs senare över av gudinnan Selene. Huvudsakligen dyrkades Artemis som en jaktgudinna. Under 1900-talet blev Artemis populär som en gudinna dyrkad av moderna häxor. Denna Artemis har mer med månen, fruktbarhet och kraft att göra. Romarna kallade Artemis för Diana och det är oftast det namnet häxor använder om henne.