Zeus | Hera | Poseidon | HadesHeliosAthenaAresDemeterApollon |  Artemis | Hestia 
Afrodite | Hermes | Pan | Dionysos | Hefaistos | Eros | SeleneEosBoreasIrisHebeAskleipos
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Dionysos

Dionysos

Dionysos mor var människokvinnan Semele och hans far var Zeus, gudarnas konung. Därför var han precis som Herakles en halvgud. Zeus hustru Hera fick höra talas om kärleksaffären då Semele blivit gravid. Avundsjuk och rasande förvandlade hon sig till en gammal kvinna och besökte Semele. Hera berättade att den man som föreställde Semeles make egentligen var Zeus. Semele kunde först inte tro på detta, men efter mycket tjatande från den gamla gumman frågade hon till slut sin man. Han bad henne att inte prata mer om det, men det gjorde bara Semele än mer upprörd. Till slut krävde hon att få se Zeus som han egentligen var, och han gick med på det. Men ingen dödlig kan se gudarnas kung i sin fulla kraft utan att dö och Semele föll genast död till marken.

Men Zeus räddade den ofödde Dionysos och sydde in honom i sitt ena lår. Några månader senare plockade Zeus ut sin son. Zeus gav pojken till nymferna i landet Nysa, eftersom han visste att Hera skulle försöka göra honom illa. Eftersom Dionysos burits av bägge sina föräldrar som foster kallas han ibland ”den dubbelfödde”.

När Dionysos vuxit upp till en ung man upptäckte han hur man gjorde vin. Han började snart älska både drycken och kulturen kring den. Vid det här laget hade Hera upptäckt Dionysos och såg till att han tappade förståndet. Ett tag drev han galen omkring i ödemarken, tills titanen Rhea hittade honom och botade honom.

Dionysos begav sig sedan ut på en vandring jorden runt. Där lärde han ut hur man bäst uppskattar vinet och hur man själv kan odla vindruvor. Han fick vänner överallt och en kult började bildas kring Dionysos och hans fester. Under ett av sina äventyr blev han infångad av sjömän, som trodde att han var en prins. De hade tänkt sälja honom som slav, men deras kapten Acoetes sa nej. Dionysos förvandlade sig till ett lejon och lyckades också släppa lös en björn på skeppet. De som försökte fly och hoppade överbord förvandlades till delfiner. Endast Acoetes blev skonad.

Dionysos  
Dionysos dödar en av giganterna
på en grekisk vasmålning.
 

I en liknande historia hade Dionysos hyrt ett skepp för att segla honom från Icaria till Naxos. Det visade sig att det var ett piratskepp han fått tag på och att besättningen ville sälja honom som slav i Asien. Den arge Dionysos förvandlade årorna och masten till ormar och fyllde luften med hög flöjtmusik som fick piraterna att tappa förståndet och hoppa överbord.

När smidesguden Hefaistos hade fängslat Hera i en förtrollad tron var det Dionysos som ordnade upp saker och ting. Han söp Hefaistos full med sitt vin, band honom på en åsna och tog upp honom till Olympen. Som tack för detta blev Dionysos upptagen i gudarnas skara.

Men Dionysos fortsatte att helst hålla till på jorden. Där ordnade han våldsamma fester med vin och vilda danser. Satyrerna var alltid med på de här festerna och de blev hans trogna följeslagare. Det fanns också kvinnor i gudens följe, som kallades menader. De festade minst lika hårt som satyrerna! Många var rädda för Dionysos och hans vilda följe. Kung Lycurgus av Trakien lät fånga in och fängsla menaderna. Dionysos själv flydde till sin adoptivmamma Thetys. Hon sände en trolldom mot Lycurgus som gjorde honom galen. Kungen dödade av misstag sin egen son och blev senare själv dödad av sitt eget folk.

Senare i livet lyckades Dionysos hämta tillbaka sin döda mor från dödsriket. Han hjälpte också gudarna i deras kamp mot giganterna. I Italien är Dionysos känd som Bacchus. Namnen Dennis, Denise, Nils och Nicholas tros komma ur namnet Dionysos.