Zeus | Hera | Poseidon | HadesHeliosAthenaAresDemeterApollon |  Artemis | Hestia 
Afrodite | Hermes | Pan | Dionysos | Hefaistos | Eros | SeleneEosBoreasIrisHebeAskleipos
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Hera

Hera
Hera som en romersk byst.

Hera är storasyster och maka åt Zeus. Hon är gudarnas drottning och ägnar särskilt tid åt att vaka över och beskydda äktenskapet. Därför blir hon också extra arg om någon bryter mot äktenskapets regler. Hera hade barnen Ares, Hebe och Hefaistos tillsammans med Zeus. Enligt några historier födde Hera fram Hefaistos på egen hand. Zeus var ofta otrogen mot Hera och hade en massa barn med andra gudinnor, människokvinnor och nymfer. Hera kunde inte göra något åt detta, men hon tog ofta ut en bitter hämnd mot Zeus älskarinnor och deras barn. Bland annat gjorde hon livet surt för Herakles, en av Zeus mest berömda söner, och såg till att hela hans liv blev en ända lång rad av besvikelser och våldsamma äventyr. Hera kunde också vara sträng mot sina egna barn. Hon var särskilt elak mot Hefaistos, som hon tyckte vare alldeles för ful när han föddes och kastade ut honom från berget Olympen. Senare hämnades Hefaistos genom att för en tid fängsla Hera i en tronstol som hon inte kunde komma loss från.

Hera stod ut med många av Zeus kärleksförhållanden, men till slut tröttnade hon och ledde de andra gudarna i ett uppror mot Zeus. De band honom med ett starkt rep med hundra knutar och höll sedan rådslag om vem som skulle bli gudarnas nästa härskare. Hera hade nog tänkt ta makten själv, men snart var det bara de manliga gudarna som Ares, Poseidon och Hades som grälade om vem som bäst kunde ta Zeus plats. Då insåg Hera att inget egentligen skulle förändras. Under tiden hade Zeus lyckats bli fri och tog snart makten på Olympen igen.

Hera har också straffat flera nymfer och människor för deras högfärd, särskilt kvinnor som skrutit om att de varit vackrare än Hera själv. Zeus hade gett nymfen Eko i uppdrag att med smicker få Hera att tänka på annat medan Zeus jagade andra kvinnor. När Hera upptäckte Ekos svekfulla trick såg hon till att Eko bara kunde upprepa vad andra redan sagt under resten av sitt liv.
Drottning Lamia från Libyen var en av Zeus älskarinnor. Henne straffade Hera genom att döda hennes barn och förvandla Lamia till ett blodsugande monster. På så sätt blev Lamia en av de första vampyrerna. Hera såg också till att Lamia inte kunde blunda och därför alltid såg bilden av sina döda barn för sina ögon. Zeus kunde inte häva Heras grymma förtrollning men mildrade domen så att Lamia kunde plocka ut sina ögon när hon ville.

Hera har också hjälpt vissa människor, som hjälten Jason. Hon bistod honom under hans långa farliga resa till landet Kolkis, där han sökte efter det gyllene skinnet.

Hera hade en egen kult och var dyrkad på många platser runt Medelhavet. Hon var troligen en av de mer populära gudinnorna. Ett stort tempel i Heras ära stod mellan städerna Argos och Mykene. Granatäpplet och vallmon förknippas ofta med Hera. Som gudarnas drottning bär hon en krona eller ett diadem på bilder och ibland en slöja. I Rom kallades hon Juno.

Hera
Heras tempel i staden Agrigento på Sicilien.