Zeus | Hera | Poseidon | HadesHeliosAthenaAresDemeterApollon |  Artemis | Hestia 
Afrodite | Hermes | Pan | Dionysos | Hefaistos | Eros | SeleneEosBoreasIrisHebeAskleipos
Kaos Titanerna Gudarna Vidunder Naturväsen De första människorna Släktträd Böcker, film och musik Länkar
Till Start Till Människorna
Scroll Up
Drag to Scroll Up/Down
Scroll Down

Athena

Athena
Hjälmklädd Athena.

Athena var civilisationens (det välordnade livet), vishetens och de kvinnliga hantverkens gudinna. Hon var också den kontrollerade stridens gudinna. Det betyder att hon stod för taktik, skicklighet och planering. Hennes bror Ares var den blodtörstiga, okontrollerade stridens gud.

Hennes födsel är märklig. En av Zeus älskarinnor, Metis, blev med barn. Zeus fick höra en spådom att Metis barn skulle bli mäktigare än han själv. Så fort han hört detta förvandlade han Metis till en fluga och svalde henne. En tid senare fick Zeus en fruktansvärd huvudvärk. Till slut stod han inte ut längre utan bad smidesguden Hefaistos öppna hans huvud med sin hårda hammare för att se efter vad som värkte därinne. Hefaistos slog upp ett hål i Zeus skalle och genast for Athena ut. Trots att Metis blivit uppäten hade hennes barn överlevt och växt till en vuxen kvinna inuti Zeus. Nu var hon trött på att sitta fast och ville komma ut!

Athena var staden Aténs speciella skyddsgudinna. Där kallades hon ofta ”Athena Polias (Athena av staden) eller ”Athena Parthenos” (Athena jungfrun). På Akropolis-kullen i Atén står ruinerna av templet Partenon, som var helgat åt henne. Men flera andra krigande städer dyrkade henne också, som Sparta, Argos, Gortyn, Larisa och Lindos.

Athena avbildas ofta med en hjälm på huvudet, en krage kantad av huggormar och med en uggla på sin axel eller på handen. Hon har också ofta vapen som en sköld eller ett spjut. På skölden syns ofta gorgonen Medusas huvud. Det var en gåva från hennes mänskliga halvbror Perseus. Ugglan och olivträdet var hennes heliga symboler.

Athena gifte sig aldrig och hade inte ens något förhållande med någon man. Det är därför hon ofta kallas ”Parthenos” (jungfrun). Men hon var mycket vacker, den vackraste av alla gudinnor säger några sagor. Flera gudar, människor och vidunder försökte antingen vinna hennes kärlek eller ta henne med våld.

Ibland kallas hon Pallas Athena. Detta kommer av en sorglig historia där Athenas bästa kvinnliga vän, Pallas, råkade illa ut under en vänskaplig duell.  Pallas och Athena tränade fäktning mot varandra och till slut fick Pallas faktiskt övertaget. Zeus såg detta och sände en broms att sticka Pallas. Men när Athena då gjorde en ny attack mot sin väninna hann inte Pallas undvika sticket. Hon blev så svårt sårad att hon dog. För att hedra sin vän satte sedan Athena Pallas namn framför sitt eget.

Athena
Athena hoppar fram ur Zeus skalle på en grekisk vasmålning.

Precis som alla andra gudar bråkade Athena ofta med sina släktingar. Hennes farbror Poseidon ville själv bli skyddsgud för Atén och de bägge grälade länge om saken. Till slut fick atenarna själva besluta vilken gud de skulle dyrka. Poseidon stötte med sin treudd i marken så att en källa med vatten störtade fram. Men det här vattnet var salt som i havet och atenarna kunde inte dricka det. Athena gav dem olivträdet och det hade de stor glädje av. De fick både olja och virke från det. Alltså blev Athena stadens gud. Men detta glömde Poseidon aldrig och de två gudarna blev aldrig riktiga vänner igen.

Athena hjälpte ofta mänskliga hjältar under deras äventyr. Hon tyckte särskilt om den sluge krigaren Odysseus, och hon bistod honom flera gånger under hans långa farliga resa hem från trojanska kriget. När Athenas halvbror Perseus svurit att döda gorgonen Medusa för att rädda sin mor undan en tyrannisk kung gav hon honom de vapen han behövde för att klara uppdraget. Hon gav också Herakles goda råd under hans äventyr.

Men hon kunde också vara självisk och tanklös. Kvinnan Arakne var liksom Athena en mycket skicklig väverska. Hon brukade skryta med att hon faktiskt var bättre än gudinnan. Athena blev arg och utmanade henne på en tävling i vävkonst. Athena vävde en tavla som visade hennes egen strid med Poseidon över staden Atén. Arakne svarade med att väva en bonad som visade Zeus och alla hans älskarinnor. Men eftersom Athena var Zeus favoritdotter blev hon sur och förstörde Araknes tygtavla. Då blev Arakne så upprörd att hon tog livet av sig. Athena ångrade djupt sitt elaka påhitt och förvandlade Arakne till den första spindeln. Den skickligaste vävare i världen.

Athena deltog också i en skönhetstävling mellan henne, Hera och Afrodite. Prins Paris avgjorde att Afrodite var vackrast. I gengäld såg Afrodite till att Helena, världens vackraste kvinna, blev förälskad i Paris. Men deras kärlek orsakade sedan det långa trojanska kriget.

I romersk mytologi kallas Athena för Minerva.