Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet miljögifter. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet miljögifter.


Hej!
Hur kan vi minska utsläppen av kvicksilver? Skulle du kunna ge mig några exemepel?
Tacktack!

/ Cecilia, 14 år från Stockholm

Hej!

Eftersom alla kvicksilvertermometrar i stort sett försvunnit, är kanske det mest effektiva man kan göra att sluta använda batterier som innehåller kvicksilver. De gånger man träffar på kvicksilverbatterier får man se till att de kommer till en batteriholk.

Batterier som innehåller kvicksilver är märkta med Hg, som är den kemiska beteckningen.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum.se
www.kreativum.se


Hej Sven!
Skulle du kunna ge mig ett bra svar på varför människor gör som de gör? Dvs varför de åker så mycket bil och struntar i hur miljön påverkas? Varför tar inte alla människor åt sig av vad experterna säger? Varför är de fortfarande så lugna och förtsätter med miljöförstörande medel, fast de egentligen borde typ få panik?
Jag förstår inte varför det är såhär. Har du något bra svar till mig så är jag jättetacksam!

/ Stefanie, 15 år från Stockholm

Hej!

Nej du. Jag har inte något bra svar. Kanske är det så att man tycker att det spelar en så liten roll vad man själv gör. Det stämmer ju ofta också. Först när många människor handlar likadant går det ju att förändra tex miljöförstörningen. Därför är det ju så viktigt vilka lagar som länder stiftar.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum.
www.kreativum.se


Hej!
Jag har hört att fyrverkerierna förstör våran miljö. Men vad är det egentligen som släpps ut i miljön när vi avfyrar fyrverkerier?
Är det så miljöfarligt eller är det vi som överdriver?

/ Martina, 14 år från Stockholm

Hej!

Det som ger de fina färgerna i fyrverkerier är olika metaller. Många av dem är giftiga. Andra är inte så giftiga.

Jag vet inte vad man ska säga om det är så farligt, ller inte så farligt. Om bara en enda människa i hela världen använde fyrverkerier så skulle det ju inte göra så mycket, men om alla alltid gjorde det så skulle det ju verkligen vara dåligt. Kanske kan man ha gott samvete så länge som man bara använder sådana som är lagliga, och sedan får de som stiftar lagar se till att ta kloka beslut. En lag påverkar ju många människors handlande.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej jag håller på att göra ett arbete om växthuseffeket och jag har några frågor jag skulle vilja ställa till dig!
1. kan man se miljöförendringarna redan idag?
2.är det troligt att det kommer att bli större förendringar i framtiden?
3.hur uppkommer dessa miljöförendringar?

tack på förhand linnea !!

/ linnea niveman, 14 år från stockholm

Hej!

Visserligen finns det fortfarande en och annan enskild forskare som tvivlar på att människan förstärker växthuseffekten, men de är inte många. De flesta tror att det blir värre effekter i framtiden. FN har genom IPCC ställt samman forskningsläget i världen.

Gå in på

http://www.dn.se/klimat
och
http://www.forskning.se/infact/infactplanetenstartsida.4.5ec4ab911161ebf14dc80004096.html
så kan du läsa mer om det.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Tja Sven!
På TV finns det nån reklam om att man kan skriva sin signatur och sen så räddar man miljön lite grann eller nåt sånt... Ifall man vill göra nåt sånt måste man vara vuxen då eller nåt sånt? jag förstår om du inte kan svara, det handlar ju inte så mycket om miljön... Men jag hoppas! :) och om du vet var kan man då skriva in sin signatur? Tack på förhand! / semlan

/ Selma Kapetanovic, 12 år från Eslöv

Hej!

Jag vet inte riktigt vad du menar, men jag har ett länktips på något liknande. Om man går in på
http://www.thehungersite.com/clickToGive/home.faces?siteId=4&link=ctg_trs_home_from_ths_home_sitenav
och klickar på rätt ställe så räddar man ungefär 1 kvadratmeter (11,4 kvadratfot) regnskog.
Sponsorer som syns på den sidan köper upp så mycket regsnskog, och hoppas i gengäld på att vi kunder ska tycka om företaget.
På liknande sätt kan man skänka pengar till hungrande barn genom ett klick:
http://www.thehungersite.com

Lägg in det som startsida och klicka varje dag.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hur kommer vi se ut i framtiden om en miljon år? tror du vi kommer vara korta och behöver inga muskler?

/ samuel, 18 år från stockholm

Hej du!

Det är svårt att svara på. Evolutionen gynnar ju de individer som skaffar många barn, som i sin tur kan föröka sig. Om de personer som aldrig rör på sig utan bara sitter framför datorn eller TV:n är de som får mest barn, kanske det blir som du säger. Det kan ju också vara så att det är filmstjärnor och atleter som skaffar flest barn, och då blir det ju inte så.

Den som lever får se!

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
Hur kan man upptäcka naturgas då den inte har någon lukt? Om man är i en grotta och täder eld i närheten av naturgas kan man då orsaka bränder/explosion?
Hälasningar
Hato

/ Hato, 12 år från Sollentuna

Hej!

Du har rätt i att man kan orsaka explosioner om det finns naturgas i en grotta, om man tänder en tändsticka där. Ibland hör man talas om explosioner i gruvor, och det kan bero på naturgasexplosioner.

Jag har hört att man förr tog med sig en liten bur med någon burfågel i för att avslöja giftiga gaser i gruvor. Dog fågeln var det dags att lämna gruvan.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Finns det något djur som är farligt för miljöen?

/ Annie Kempf, 10 år från Skurup

Hej hej!


Frågan är inte så lätt att svara på. Det beror alldeles på vad man tycker är rätt sorts miljö. En gång i tiden satte blågrönalger igång med att producera syre. Det tycker vi människor är bra, medan det kan tänkas att det fanns någon djur- eller växtform som mådde dåligt av det.

Sedan kan man ju människor som ett djur och vi påverkar ju miljön på ett sätt som är farligt för väldigt många andra arter.

Mvh

Fil. Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej sven!
Vi fick se en film om att jorden "går under" om vi fortsätter släppa ut alla gifter och farliga gaser.
vad är det främst för gaser/gifter som är farliga och förstör, vad kan man göra och är den här hysterin över att det kan gå under överdrivet?

/ astrid, 14 år från stockholm

Hej!

Nu vet jag ju inte vilken film ni såg, men om ni tex såg "Day after Tomorrow" så är ju den överdriven. Dock kommer det med all sannolikhet att leda till stora problem om vi fortsätter att släppa ut så mycket koldioxid som vi gör nu. Dessa utsläpp sker när man eldar tex olja, bensin och stenkol. Det vill nog till att vi snart kommer på andra sätt att driva bilar och värma upp hus etc.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej, Vilka ämnen innehåller avgasen som
kommer ut ur bilar?

Tacksam för svar

/ Madelene, 11 år från Åsarp

Hej!

Två saker är det mycket av: koldioxid och vatten. Förutom det finns det koloxid (= "kolmonoxid"), oförbrända rester av bensin (kolväten) och kväveoxider. Koldioxiden leder till växthuseffekt men är inte giftigt för människor eller djur. Koloxid, flera kväveoxider och kolväten är direkt giftiga.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej Sven! Jag undar vilken miljögift som är faligast av alla sonna gifter som finns och vilken du hellst skulle du villga ta bort av alla fordom som finns. kramar miranda/9år

/ Miranda Hashani, 9 år från Sverige

Hej!

Vilket som är värst av alla miljögfter är ju svårt att svara på. Om det tex finns ett riktigt farligt gift, men som man nästan aldrig träffar på, är det då värre än ett halvfarligt gift som man får i sig hela tiden?

Om jag måste välja någon slags farligt ämne som Den Värsta skulle jag kanske välja något radioaktivt ämne som tex plutonium. Fast man brukar av någon anledning inte kalla de radioaktiva ämnena för miljögifter. Och då kanske jag väljer det riktigt riktigt giftiga miljögiftet dioxin (som egentligen är flera olika varianter av ett ämne).

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Vad händer med kolet som finns i oljan när vi använder den som tex bensin i våra bilar?

/ Elin, 16 år från Fagersta

Hej!

Kolet reagerar med luftens syre. Då bildas koldioxid. Vid reaktionen avges energi som kan användas för att tex köra bilar.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hur påvärkar regnskogen miljön i värden?
när vi huger ner regnskogen, hur påvärkas miljön då?

/ victoria frick, 9 år från falsterbo

Hej!

Regnskogen består av ev massa träd som ju består av en massa kol. Om vi hugger ner dem kommer detta kol att omvandlas till koldioxid, antingen när man eldar upp träet eller när träet ruttnar. Koldioxiden ger ökad växthuseffekt, det vill säga att det blir för varmt på Jorden.

Den värsta följden av att huga ner regnskogen drabbar de enormt många djur och växter som lever där. Det måste bli ett stopp på skogsskövlingarna.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Jag undrar vad händer om man släga en mängd klor i sjö?

/ Joel, 17 år från Örebro

Hej!

Grundämnet klor är i rumstemperatur en gas (klorgas). Om man bubblar ner den i en sjö kommer den att reagera med en massa organiska ämnen. Då får man klorerade organiska ämnen. De blir ofta (1) fettlösliga, (2) stabila) och (3) giftiga vilket gör dem farliga för människor och andra djur.

Vid pappersbruk har man ofta använt klorgas för att bleka pappret. Man bubblade inte rak ner i sjön, men i släppte ut sådant vatten i sjöar. Då råkade man ut för det som jag skrev. Nu används mer papper som är oblekt och papper som är blekt på andra sätt. Det finns varianter med andra klorföreningar än klorgas (halvdåligt) och blekning helt utan klor (bra). Det senare brukar kallas TCF på paketen med kopieringspapper. TCF betyder Totally Chlorine Free.

Mvh

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Släpper rökning ut några farliga avgaser? (för miljön inte för människor) mvh nathalie

/ nathalie, 14 år från Halmstad

Hej!

Värst är rökning för den som röker. Ett av de ämnen som är farliga för den rökande är tjära. (Det står ju också på baksidan av paketet.) Tjära innehåller en grupp ämnen som kallas PAH. PAH är skadligt för många olika sorters djur, förutom att det ger människor cancer.

Rök inte.

Mvh,

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hejsan, Sven Berreau!!

Alexander här, och skulle gärna veta vad PCD och DDT är?

Alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej!

DDT och PCB är en slags ämnen som kallas organiska miljögifter. De är fettlösliga och hållbara. Det gör att de tas upp och lagras i djur, ibland i så höga halter att djuren mår dåligt eller till och med dör.

PCB är en olja som förr användes lite här och där, så som i färger och fönsterkitt och transformatorer, medan DDT är ett insektsgift. PCB hällde man alltså inte med avsiktligt, utan läckte ut från de ställen där man använde det. DDT sprejades på åkrar av bönderna och folk sprejade det mot myror och mal i sina garderober hemma. Båda ämnena förbjöds runt 1970 i Sverige, men är så långlivade att det faktiskt finns en hel del av dem ute i naturen. Långsamt minskar de iallafall.

I somliga delar av världen använder man fortfarande DDT för att bekämpa malariamyggor. Det har hittills verkat vara det enda sättet att hindra att en massa människor, även barn, dör i malaria i tex Afrika. Man borde ju kunna hitta på en annan lösning på det, men då kostar det en massa pengar och det verkar ingen vilja betala.

Med vänlig hälsning,

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej Sven!
Jag undrar hur du tror att framtiden ser ut om vi inte slutar hugga ner skog och släppa ut alldeles för mycket koldioxid. Vilka åtgärder behöver Sverige göra för att förbättra miljön? Och är det för sent för att få andra länder att ansluta sig till resten av världen som bryr sig och ändra sitt sätt att behandla djur och natur?

/ Matilda, 13 år från Falerum

Hej!

Jag tror faktiskt att det kommer att ordna sig, dvs att vi kommer att ordna det. Det gäller att inse att vi ganska snart måste sluta använda olja etc och så snabbt som möjligt hitta på alternativ. Nu är ju nästan hela världen med på detta, och det behövs ju.

I Sverige tror jag faktiskt att det nu växer upp fler träd än vad som huggs ner. Värre är det i regnskogsiområden.

Jag tror att vi i den rika delen måste gå med på att hjälpa den fattiga delen av världen, även om vi skulle bli ännu rikare (på kort sikt) än om vi lät bli.

Med vänlig hälsning,

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej !
jag undrar en sak , många sälar dör ju för att vi släpper ut saker i vattnet , var kommer det ut någonstans det där "giftet" och var ifrån kommer "giftet" ?

/ Ida, 11 år från Stockholm

Hej!

Faktiskt mår sälarna mycket bättre nu än för 20-30 år sen. Nu finns det så många sälar igen att människor som fiskar börjar tycka att det är ett problem att de äter upp fisken. Men sälarna var iallafall många många fler för 100 år sedan.

Två gifter mådde sälarna särskilt dåligt av under 1900-talet: PCB och DDT. PCB är en olja som användes lite här och där, så som i färger och fönsterkitt och transformatorer, medan DDT är ett insektsgift. PCB hällde man alltså inte med avsiktligt, utan läckte ut från de ställen där man använde det. DDT sprejades på åkrar av bönderna och folk sprejade det mot myror och mal i sina garderober hemma. Båda ämnena förbjöds runt 1970, men är så långlivade att det faktiskt finns en hel del av dem ute i naturen. Långsamt minskar de iallafall.

Med vänlig hälsning,

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej ! Jag undrar vilket schampo som är det mäst omiljövänlingast.

/ Sara Eriksson, 12 år från Mora

Hej du!

Om du menar det schampo som är minst miljövänligt, så är det såna som inte är miljömärkta. Skulle man hitta ett schampo som kallas "antibakteriellt" ska man undvika det eftersom det antagligen innehåller triclosan (men jag ver faktiskt inte om det finns sådana schampon).

Med vänlig hälsning,

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hejsan!

Jag undrar om du vill rädda miljön och om du röker,

Tack så mycket

/ Crystal , 11 år från Västerås

Hej!

1 Japp.
2 Nepp.

Med vänlig hälsning,

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB