Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet miljögifter. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet miljögifter.


Hejsan! Jag upptäckte den här sidan nyss, verkar väldigt bra!
I skolan skriver vi en uppsats om "Metal Extraction", på engelska. Vilket gör det liiite svårare att förstå allt på svenska som dom skriver om. Men iaf, hur är koldioxid farligt för miljön och vad finns det för negativt med det?
Tack på förahand! :)

/ Denice, 14 år från Linköping

Hej!

Koldioxid är farligt trots att det inte är giftigt eftersom det fungerar som en växthusgas och efetrsom mängden av utsläppt koldioxid hela tiden ökar. Koldioxid bildas när man bränner kol, olja och bensin. Växthusgaser gör att temperaturen på jorden höjs. Blir det för mycket koldioxid i atmosfären så blir det för varmt på jorden. Det leder i sin tur till att det blir mer stormar, regnigare på somliga ställen och torrare på andra.


Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hur påverkar miljögiter Malmö, Sverige, Europa och världen och hur pass drabbat är problemet på de olika platserna ?

Tack på förhand! :D

/ Karin, 15 år från Malmö

Hej!

Det var ingen lätt fråga att svara på. Generellt släpper man ut mest miljögifter i industrialiserade länder, som arbetar med gammal teknik. Jag tror man kan säga att det sprids mindre miljögifter av människor som framför allt lever på det som jorden ger och av människor som lever i högindstrialiserade rika länder som Sverige.

I Amazonas kanske det finns indiansamhällen där man inte sprider några miljögifter alls. Men i Amazonas sprids det samtidigt helt okontrollerat en hel massa kvicksilver av människor när de gräver och utvinner guld.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


när man förbränner exempelvis gasol så frigörs massor med energi i form av ljus och värme. varifrån kommer den energin?

/ Anonym, 15 år

Hej!

Gasol består av molekyler i vilka atomer sitter ihop med energirika bindningar. När man eldar upp gasol skapar man koldioxid och vatten vilkas atomer sitter ihop med bindningar som inte är fullt så energirika. Skillnaden i energiinnehåll mellan bindninbarna i molekylerna före och efter förbränningen sänds ut i form av värme och ljus.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej! Jag har lite frågor om miljön! Vi förstör v¨r miljö med massa utsläp på Bendin m.m men jag undrar då hur kan man vara lite mer MILJÖVÄNLIGARE?? Det skulle vara roligt och veta för miljön borde vi alla människor ta hand om! Man kan ju inte vara för miljövänlig men alla kan inte göra allt men ALLA KAN göra något! Så min fråga hur blir man lite mer miljövänligare?? Och vad är det faligaste som finns här i miljön??

/ Josephine, 12 år från Strängnäs

Hej!

Det som jag tycker verkar farligast just nu är att man avänder olja, bensin etc vilket leder till växthuseffekt. Å andra sidan så verkar det ju ganska läskigt med kärnkraft också, eftersom man med den skapar radioaktivt avfall som är fullständigt livsfarligt i bortemot 100 000 år.

Hur det än är med det så är det ju bra att spara energi, cykla istället för att åka bil, etc. Man får hoppas att någon kan uppfinna ett miljösäkert sätt att tillverka elström. Kanske solceller kan vara det bästa?


Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se
Hej Sven!
Jo, den här frågan har inte direkt med miljögifter att göra, men om grundämnen. Och du var den närmsta på ungafakta jag kunde fråga. Jo, jag hörde att grundämnet fosfor börjar bli sällsynt, och allt liv behöver fosfor. Behöver man vara orolig?

/ Victor, 13 år från Askersund

Hej!

Det kan hända att det börjar bli brist på fosfor någonstans, men här i Sverige har vi snarast problemet att det finns för mycket fosfor i miljön. Det är fosforföreningar som orsakar övergödnngen av Östersjön.

Fosfor bryts i gruvor i vissa delar av världen, transporteras till bland annat Sverige och används i konstgödsel. En del av fosforet tas upp av växterna, men en del rinner ut i sjöar och till slut till havet.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


varför har ni inte någon miljökategori här på unga fakta? vi skulle bli hemskt glada om ni skrev om miljövänliga hus. vet du någon bra hemsida där man gör miljövänliga hus.
tack på förhand

/ hilma och ebba från borås

Hej!

Jag kan inte så mycket om miljövänliga hus så jag googlade lite på det. Som ni kanske också märkt finns det många hemsidor hos företag som säger sig bygga sådana. Det svåra är väl att veta hur miljövänligt ett är jämfört med ett annat. Jag fortsätter kolla och skriver här igen om jag hittar någon bra sida.

Lycka till!

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej! Du som vet så mycket om miljön, brukar du komma till skolor och berätta om miljön och hur vi kan göra för att det ska bli bättre? Tacksam för svar

/ Ylva, 33 år från Danmark

Hej!

Det händer att jag föreläser lite i skolor om miljögifter etc, men oftare kommer skolklasser till Kreativum i Karlshamn där jag arbetar. På Kreativum bedriver vi undervisning om olika naturvetenskapliga och tekniska saker.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hur kan vi minska lastbilstransporten inom EU?

/ Mathilda , 11 år från Falköping

Hej!

Man kan ju se till att köpa färre saker som tillverkas i andra länder. En väkldigt stor del av allt människor köper åker kors och tvärs i lastbil.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
Våran termometer till våran utomhuspool sprack nyss och det läckte ut röd vätska. Hört att det är Kvicksilver i det. Är det skadligt eller gårdet fortfarande att bada i det `?

/ Daniel, 17 år från vetlanda

Hej!

Förr innehöll termometrar ofta kvicksilver vilket är mycket giftigt. Numera är det förbjudet. Pelaren i en kvicksilvertermometer är silverfärgad. Om det är röd vätska i den skulle jag gissa att man inte behöver oroa sig.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej sven:Vad är farligast för miljön

/ Hugo, 8 år från Hudiksvall

Hej!

Det är svårt att svara på vad som är farligast. Men någonting som verkar kunna bli farligt är om det blir för mycket koldioxid i atmosfären, eftersom det skulle göra att det blir för varmt på jorden. Koldioxid kommer ut i atmosfären när man använder bensin, diesel, olja, kol eller liknande. Det gäller alltså att försöka låta bli det så mycket som möjligt.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hur ser ni på ozonskiktets framtid och utveckling? Kommer det bli bättre eller värre?

/ Emilia, 15 år från awesometown

Hej!

Eftersom man förbjöd freoner 1987 så kommer ozonskiktet till slut återhämta sig. Tyvärr går det långsamt, efetrsom freoner är väldigt stabila föreningar som bryter ned ozonet. Enligt SMHI, som även håller koll på ozonskiktet, tror att en förbättring kanske kan ses om om 5-10 år.

Läs mer på

http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/ozon-1.3824

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!

Jag skulle behöver ha lite fakta miljögiftet DDT till ett NO projekt!
För det första så behöver jag veta vilken färg DDT har i pulvefrom (Om den nu finns i fler former...) och hur giftet påverkar människokroppen om det förtärs, hamnar på huden eller i sår!

Tack på förhand! :D

/ Sanna, 15 år från hemmets lugna vrå

Hej!

DDT lagras i kroppen om man får det i sig. När halterna är tillräckligt höga kan människor eller djur drabbas på olika sätt. Vägen in i kroppen hos människor är framförallt genom mat. Det är alltid svårt att veta vilka skador som orsakas av ett visst miljögift, eftersom många gifter förekommer samtidigt. I djur med höga DDT-halter finns det alltid också höga halter av bland annat PCB. Skador man sett är bland annat skador på immunförsvaret och reproduktionssvårigheter.

Enligt wikipedia, som man ibland kan lita på, är rent DDT färglösa kristaller.

Läs mer på:

http://www.naturvardsverket.se/sv/Tillstandet-i-miljon/Officiell-statistik/Statistik-efter-amne/Miljotillstandet-i-kust-och-hav/Halsotillstand-hos-grasal/

eller

http://www.naturvardsverket.se/sv/Tillstandet-i-miljon/Miljogifter/Organiska-miljogifter/Effekter-pa-djur-och-manniska/

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej
Hur kommer framtiden(alltså jorden) se ut om vi inte blir av med miljögifterna?

/ Lisa, 13 år från Sverige

Hej!

Det gäller att vi ser till att vi slutar använda sådana saker som visar sig vara miljögiofter. Annars kommer det drabba både människor, djur och växter.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej! Vad är egentligen de farligaste ämnena för miljön? Och ifall de där askmolnet ifrån Eustre...nånting den där vulkanen på Island....hade placerat sig över hela jorden(askmolnet då alltså för att inte blanda in vulkanen.)....Skulle alla människor och djur, växter och tillochmed vattendjur och fåglar dö utav det ändrade klimatet då? För jag har hört att om askmolnet spritt sig över hela jorden skulle det bli kallare o tillochmed på somrarna. Kan det orsaka något mer än klimatet och djur och växter?

MvH Amanda(Brrr för de där klimatet!)

/ Amanda, 12 år från Sverige

Hej!

Jag tror att den isländska vulkan som nu har ett utbrott är för liten för att påverka klimatet. Stora vulkaner påverkar klimatet genom att askmoln och liknande hindrar solstrålning från att nå jordytan. Jag har för mig att det blev lite lite kallare när vulkanen Pinatubo hade ett utbrott 1991. Somliga forskare tror att stora vulkanutbrott bidrog till att dinosaurierna dog ut för 60 miljoner år sedan, genom att klimatet blev kallare.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej Sven!
Min bror sa att jag förstör miljön när jag ritar!
Det fick mig att undra:
Hur mycket utgifter släpper man egentligen ut när man gör ett ark papper?

/ Lina, 10 år från Sollentuna

Hej!

Jag tror din bror har fel och att du kan rita hur mycket du vill. Konstnärer som använder dyra oljefärger som man köper på tub orsakar ibland utsläpp av giftiga tungmetaller som det vore bra om man kunde undvika, tex bly och kadmium. Dessa metaller ingår i vissa färger, tex "blyvitt" och "kadmiumgult"

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej Sven! Om du kunde hjälpa mig att svara på frågan jag fick på Naturkunskapen:

Se på jordgloben på orter som ligger på samma breddgrad som Stockholm

Varför har vissa av dessa mycket kallare klimat?

/ Maria, 14 år från Stockholm

Hej!

Det har ju inte direkt någonting med miljögifter att göra, men kolla upp betydelsen av varma havsströmmars, tex Golfströmmen.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


varför är det viktigt att man tänker på hur man tar hans om miljögifter? förklara och utveckla

/ Martin, 20 år från Stockholm

Hej!

Det låter lite som du fått en uppgift i skolan som du inte riktigt orkar ta reda på svaret till. Du kan få ett par tips

miljögifter är giftiga
många miljögifter är stabila, dvs de går inte sönder så lätt i naturen
många miljögifter är fettlösliga men inte vattenlösliga, dvs de ansamlas i djur

Lycka till!

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej!
Är det inte dags att skynda för en lösning till miljön?
Och vad tänker ni att göra för att inte skada miljön?

/ pelle, 9 år från Sverige

Hej!

Visst är det dags! Jag försöker att inte köra bil eller åka flygplan i onödan. Det är iallafall en början. När man blir myndig kan man rösta på de partier som verkas tänka mest på miljön.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej
Finns det verkligen bilar som deras utsläpp inte skadar miljön?Och vilka ämnen består bränslet av?

/ sara, 10 år från Sverige

Hej!

Bäst är nog elbilar, om man bara kan hitta på ett bra sätt att tillverka el. Exempel på det kan vara solenergi. Elbilar släpper inte nu några avgaser alls. Riktigt bra är det också om man kör bilar på biogas som man tar från soptipparna. Biogasen består av metan. Det är bra om man på något sätt eldar upp den metan som bildas på soptippar och det är ju riktigt listigt om man kan driva bilar samtidigt.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej
Jag vill ställa en fråga
Är det inte dags att hitta på en lösning för de skadliga gifterna som skadar miljön?
Och vilken lösning tänker ni på just nu?
tack och förlåt för besväret!

/ svenne, 10 år från Sverige

Hej!

Visst är det dags! En början kan vara att alla barn försöker få sina föräldrar att låta bli gifter i trädtrågrdarna och krukväxterna.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB