Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet miljögifter. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet miljögifter.


Varför tar ingen på alvar tag i Miljö frågorna? Med lagar och sånt??

/ Jesper, 15 år från Värmland

Hej!

Jodå, det är nog på gång. Det tar bara lång tid eftersom det kommer att kosta mycket pengar för oss alla. Alla vill vi ju ha det lika bra idag som vi hade det igår. Den riktiga krisen måste nog bara komma lite närmare för att folk ska bli övertygade om att man måste göra något åt miljöfrågorna.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Hejsan jag skulle vilja ha reda på lite fakta om de 16 svenska miljökvalitetsmålen.
Om du skulle kunna sammanfatta lite om var och en d.v.s vad de handlar om, vilka delmål man har och när ska de uppfyllas?
Och vilka myndigheter ansvarar för de olika målen och vad gör de?
Och jag skulle gärna vilja veta vilka miljökvalitetsmål mitt yrke kommer påverka och hur jag kan göra för att minska miljöpåverkan. (jag håller på och utbildar mig till målare)
Tack på förhand!
Mvh Sofie

/ sofie, 17 år från stockholm

Hej!

Jag kan inte mycket om miljökvalitetsmålen, men enligt Regeringskansliet är de som följer:


De 16 miljökvalitetsmålen är:
 Begränsad klimatpåverkan
 Frisk luft
 Bara naturlig försurning
 Giftfri miljö
 Skyddande ozonskikt
 Säker strålmiljö
 Ingen övergödning
 Levande sjöar och vattendrag
 Grundvatten av god kvalitet
 Hav i balans, levande kust och skärgård
 Myllrande våtmarker
 Levande skogar
 Ett rikt odlingslandskap
 Storslagen fjällmiljö
 God bebyggd miljö
 Ett rikt växt- och djurliv.

Kollare vidare på http://www.sweden.gov.se/sb/d/2055;jsessionid=aefvh1cZEpY-

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Heej!

Jag är orolig för miljön. Det finns ju hundratals,tusentals ja till och med miljontals bilar i världen som släpper ut massvis med avgaser.

Vad kan jag göra för att bidra till att hjälpa och skydda vår planet?

Jag vill ha kvar Jorden när jag är 100!!!

/ Paula

/ Paula, 12 år från Jönköping

Hej!

Jorden kommer att finnas kvar när du 100 år. Men det är ändå bra att tänka på vad man gör med naturen.

Åk så lite bil som möjligt, och om du ska åka så försök att åka tillsammans med någon som ska åt samma håll. Om 10 år kanske det finns el-bilar. Vi får hoppas att den utvecklingen går fort. Redan nu finns det bilar som går på etanol och biogas. Det är bättre än bensin.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


jag har hört att jeans är o nyttiga!!! är det sant att dom kan förstöra naturen? jag mennar alltså hur man har jort dom

/ batoul raad, 10 år från nödinge

Hej!

Vad jag vet är att odlingen av bomull är verkligt skadlig för naturen på det sätt som den vanligen går till, med konstbevattning och gifter. Det finns giftfri odling av bomull, men sådana tyger och sådana jeans är ännu svårt att få tag på och antagligen dyrt.

Vi får hoppas att miljövänlig bomullsodling växer sig stakare!

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Kommer det att bli lika varmt i Sverige i framtiden som i Afrika om vi inte gör något åt växthusefekten nu?

/ Calle, 12 år från Vetlanda

Hej!

Om vi fortsätter som hittills verkar det bli 4 grader varmare på Jorden som helhet på 100 år (enligt IPCC) Ändå kan det bli ännu varmare på vissa ställen och samtidigt lite kallare på andra ställen. Ingen vet säkert hur det kommer att bli, men för oss i Sverige kommer det nog inte att bli katastrofalt. Det kommer inte att bli som i Afrika, men kanske kommer det att bli som vädret nu är i mellersta Europa. Även om man tycker att det låter ganska skönt, är det nog värt att bromsa den utvecklingen eftersom det kommer att bli karastrof i andra delar av världen.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


vad skadar naturen

/ ronja, 10 år från tomelilla

Hej du!

Det finns ju lite olika saker som skadar naturen. Det man kan se till att inte göra är att åka bil i onödan och inte skräpa ner. Bilarna släpper ut lite olika gaser. En av dem gör att det blir för varmt på Jorden.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Kommer det att bli lika varmt i Sverige i framtiden som i Afrika om vi inte gör något åt växthusefekten nu?

/ Calle, 12 år från Vetlanda

Hej!

Enligt FNs klimtpanel IPCC som undersökt vad som håller på att hända med klimatet verkar det som om medeltemperaturen på Jorden kommer att stiga med 4 grader på 100 år, om vi inte gör något åt saken. Det kan låta lite men kommer antagligen att ändra på vädret alldeles enormt. Det kan leda till stormar, översvämningar torka på olika ställen.

Det är också så knepigt att även om det blir varmare i medeltal på Jorden så kanske det kan finnas ställen som blir kallare. En del har funderat på om Golfströmmen skulle kunna stoppas pga det ändrade klimatet. Det skulle isåfall kanske göra klimatet i Sverige kallare. IPCC tror dock inte på just detta, iallafall inte på 100 års sikt.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


har sverige nån haj eller val?? mvh pelle

/ pelle, 9 år från tomelilla

Hej!

På västkusten finns det små hajar, tex pigghaj. En liten val som heter tumlare finns längs både väst- och ostkusten, men är mycket sällsynt numera. Det finns de som hävdar att den redan är borta från ostkusten nu.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Hejsan Sven!
Jag undrar över hur stor skada miljöolja som har hamnat i en skogssjö kan komma att göra för grodorna som "bor" där. Anledningen till frågan var att en avverkningsmaskin stod parkerad i skogen väldigt nära vattnet och läckte olja. När vi påpekade detta för "chaffören, skogsarbeteren" ryckte han bara på axlarna och sa att det var lugnt eftersom han hade "miljöolja" i bilen!!

/ Therese från Norrköping

Hej!

Jag vet faktiskt inte riktigt vad mijöolja är för något. Jag har surfat runt lite och det verkar som om mijöoljor ska brytas ner snabbare i naturen än vanliga oljor. Jag tror dok att utsläpp av sådana sk miljöoljor är riktigt skadligt för naturen, tex en sjö med grodor i. Jag tror också att det kan vara brottsligt att släppa ut sådana i naturen. Kanske läge för en polisanmälan?

Fil Dr Sven Burreau, Kerativum


tjena jag undrade att varför kommer alla ovanliga hajar upp till ytan typ dom som lever på 1200 meters djup kan det bero på alla gifter eller apokalypsen dom försöker varna oss heheheh sista var bara för skojj snälla svara

/ matti, 11 år från haparanda

Gör hajarna det?

Fil Dr Sven Bureau, Kreativum


Hej Sven!!!!!!!! Kommer jorden att explodera på grund av miljögifter i naturen?MVH / Gustav

/ Gustav, 9 år från Eklanda i Mölndal

Nej.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Hej Sven. Jag skriver en uppsats om energisystem och vill jämföra ett flertal sådana vad gäller förstörelse på naturen. Vilket är det bästa (mest naturvänliga) bränslet för fordon? Vilket energisystem förstör minst på miljön? Varför har inte varje kvarter ett eget vindkraftverk att dela på? Skulle det fungera? Tack på förhand.

/ Fanny, 15 år från Nora

Hej du!

De bästa bränslena är sådana som inte bygger på att man förbränner olja, bensin eller naturgas, eftersom de leder till koldioxidutsläpp. Ett bra exempel är ju biogas, men det har hittills varit en del problem med den tekniken. Elbilar kan ju vara bra om elen tillverkas miljövänligt. Man kan också använda bräsnleceller som använder vätgas som energikälal, men då måste vätgasen tillverkas miljövänligt. Detta skulle kunna göras med solceller på soliga ställen på Jorden. Vindkraftverk är nog rätt så bra, men det verkar svårt att få tillräcklig mängd vindenergi för att det ska kunna ersätta miljöfarliga alternativ.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


vilken är den vanligaste miljögiften

/ emil, 9 år från tomelilla

Hej!

Svår fråga, eftersom det lite beror på vad man tycker. Man brukar ju inte kalla koldioxid för ett miljögift, men den är enormt vanlig. Utsläpp av koldioxid från förbränning av olja, kol och naturgas verkar ju leda till att klimatet på Jorden förändras. Jag svarar koldioxid.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Hur mycket mindre fiskar har det blivit i havet deta år?

/ Tarik, 12 år från Sverige,Malmö

Hej!

Jag tror inte man kan få reda på något om mängden fisk om man bara kollar på ett par månader, eftersom antalet fiskar av naturliga skäl SKA förändra sig över året. Fiskarna får ju inte barn hela året, som människor. Antalet fiskar av en viss art ska ju vara lägst just innan den leker, och högst just när rommen kläckts. Ska man få reda på om en art ökar eller minskar på riktigt får man undersöka antalet under många år.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


vilka fiskar är utrotningshotade?

/ arijan, 12 år från Sverige,Malmö

Hej!

Det beror på var du menar. I Sverige är väl de arter som mest är på tapeten torsk (särskilt på östkusten) och ål. Hälleflundra ligger nog också lite risigt till. Man kan säga att ofta är det de stora fiskarterna som först tar slut när man fiskar på dem. I Ryssland och andra länder som en gång hörde till Sovjetunionen håller man som jag tror på att fiska ut stören, för dess goda roms skull (rysk kaviar). Flera arter av tonfisk är ockås hotade över hela Jorden, tex blåfenad tonfisk som enligt www.fiskeriverket.se på1950-talet var vanlig på den svenska västkusten, men som nu är borta. Flera hajarter, tex brugden, har det också fiskats för hårt på.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Ekonomierna i Asien blir allt starkare; invånarna i framför allt Kina och Indien tjänar bättre och fler och fler har nu råd att köpa bil.
1. Vilka konsekvenser får detta? (Ekonomiskt, socialt och miljömässigt?)
2. Kan du ge förslag på lösningar till detta problem. (är det etiskt försvarbart att vi kör runt i bilar varje dag, men vill att andra inte ska göra det?)

/ Gunne, 17 år från Stockholm

Hej du!

Att färre människor är fattiga är föstås bra. Om det visar leda till att fler tex kör bil så får man ju försöka lösa de problem som då uppstår. Man kan ju försöka utveckla miljövänliga bilar. Jag såg igår på Vetenskapsmagasinet i SVT att ett företag (Ta Ta, tror jag det hette) i Indien håller på att utveckla en bil som ska kosta 16000 kronor och drivas med biogas. Det låter ju enormt bra eftersom biogasbilar inte leder till någon växthuseffekt. Förhoppningsvis sjunker också priset på miljövänliga bilar om en miljard indier vill köpa sådana.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


TJA

OM MAN INTE SKA KÖRA BILAR MEN OLJA EL. BENSIN...
VARFÖR ÄR DÅ ETANOL SÅ MYCKET DYRARE
DET ÄR JU FAKTISKT SÅ ATT OLJA OCH BENSIN FÖRSTÖR NATUREN

MOSSNING KOSSNING

/ EBBIZ, 11 år från UPPSALA

Hej!

Priset på etanol och olja sätts ju inte av politiker utan på en fri marknad. På denna marknad påverkar inte alla miljöeffekter priset på en vara.

Man skulle också kunna säga att det vi nu slipper att betala på bensinräkningen kommer senare generationer att få betala.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Vilket gift är faligast för naturen.

/ simon, 10 år från kungshamn

Hej!

De radioaktiva ämnen som släpps ut vid atombombssprängnigar och kärnkraftolyckor tycker jag verkar kunna toppa listan. Dessbättre sker ju sådana utsläpp ganska sällan.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


kommer världen att översvämmas snart? och vad kommer hända oss? USA släpper ut mäst gaser, men dom vill inte gäöra något åt det, dom tänker fortsätta... världen kommer att gå under, men jag hoppas inte på flera miljoner år! men kan det hända, att vi dör om det blir översvämmning, och ingen kommer och räddar oss.?

många ledsna och rädda hälsningar,

/ Cattiz (Carin), 13 år från göteborg

Hej!

Förhoppningsvis hinner människor flytta på sig i tid. Ingen påstår att haven kommer att höjas så mycket att allt land försvinner, men vid kusterna kan det nog bli problem. Enligt, IPCC som jobbar med just det här, kommer haven att höjas med mellan 18 och 59 cm de närmaste 100 åren (enligt uppgifter i Dagens Nyheter 4/2 2007).

Jag tror nog att USA håller på att ändra sig nu. Vi får hoppas det.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Vi jobbar med moln i skolan.
Vad betyder "alto"?

/ Martina Kölgran, 9 år från Gävle

Hej!

Jag chansar på att det har med "hög" eller "höjd" att göra.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB