Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet miljögifter. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet miljögifter.


Hej Jag har en fråga

När jag har en kompost och har vägt det jag lägger i men efter ett tag när detta har blivit jord har vikten minskat vad beror det på ?

/ Jenni, 11 år från Helsingborg

Hej!

Jag tror det är därför att kol som finns i olika föreningar i kompostmaterialet övergår till gasen koldioxid. Koldioxid försvinner när till exempel växtmaterial bryts ner. Viktminskningen skulle också kunna bero på att vatten dunstar från kompostmaterialet.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Vilket är det farligaste giftet för människan och miljön?

Tacksam för svar.

M.V.H. Sylvia

/ Sylvia Morawiecki, 14 år från Haninge

Hej!

Det är lite svårt att jämföra faktiskt. Det utsläpp som är mest på tapeten nu är ju koldioxid som verkara vara farligt eftersom det kan leda till att Jorden blir för varm. Men koldioxid är ju inget gift.

De radioaktiva grundämnen som släpss ut vid atombombssprängningar och kärnkraftolyckor är nog de farligaste ämnena, men det händer ju dessbättre inte så ofta att de släpps ut.

Fil. Dr Sven Burreau, Kreativum


Varför har man börjat annvänt bilar nu för tiden?Jag tycker det borde vara HÂst och vagn i stället,dom ger inte ut avgaser!

/ Malin Johansson, 12 år från Östersund

Hej!

Jag har inte så mycket erfarenhet av häst och vagn, men jag tycker det verkar mysigt och miljövänligt. Nackdelen är väl framförallt hastigheten. Om man snabbt måste till sjukhuset nuförtiden har vi ju det lite lättare än vad Emil hade när han skulle till Mariannelund med Alfred och hans blodförgiftning.

Det finns de som säger att man utan att det behöver kosta mer kan använda hästar i skogsbruket, när man avverkar träd och sånt. Om det stämmer hoppas jag att fler som jobbar med skog skaffar häst.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hej Sven! Jag är mycket äldre än 18 år :-)

Jag såg ditt svar om bensin på ett Rotary-föredrag. Försurning är ett stort problem, som tyvärr kommer i skymundan av all växthuseffekt. Men användningen av bensin (i moderna bilar med katalysator) ger ingen försurningseffekt att tala om. Värre är det med dieselmotorer, som däremot har mindre koldioxidutsläpp och därmed är bättre för att minska växthuseffekten!

mvh Bengt Norman

/ Bengt Norman, 18 år från Karlshamn

Hej!

Det är precis som du säger att bilar som har katalysator släpper ut avsevärt mindre försurande kväveoxider än de som saknar katalysator. Jag vet dock, delvis av personlig erfarenhet, att det fortfarande rullar en hel del bilar utan katalysator i Sverige (äldre än årsmodell 1989, ungefär). Jag gissar att det gör det i exempelvis Polen, Estland, Lettland och Litauen också. Huruvida det finns försurningsproblem i till exempel några delar av Indien vet jag inte, men jag gissar att bilparken där kanske inte fullständigt genomgått skiftet till katalysatormotorer. Dessutom används bensin inte bara i bilar utan också i mopeder, utombordsmotorer och gräsklippare, och där tror jag katalysatorn (både i Sverige och Indien) är en sällsynthet.

Med vänlig hälsning,

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Var kommer elen ifrån??
Var kommer värmen ifrån??

/ Johanna Mattson, 7 år från floda

Hej!

Elen kommer i Sverige framför allt från vattenkraft och kärnkraft. Vattenkraften utvinns mest i stora älvar i Norrland som dämts upp till stora dammar.

Värmen i hus kommer ifrån el, men också vedeldning och oljeeldning. Värmen ute kommer från solen.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kerativum


hej! jag undrar om du kunde skriva 4-5 st för/nackdelar med hur bensinen påverkar naturen, samhället och våra livsvillkor.

jag och min klass 6 hade blivit tacksamma för ditt svar

/ johanna, 11 år från malmö

Hej!

1 Bra för de som borrar olja.
2 Bra för dem som har bensimack.
3 Dåligt för växthuseffekten
4 Cancer hos folk som bor inne i stan.
5 Sura sjöar.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hur mycket bensin går det åt när en bil står på tomgång?

/ Lotta, 12 år från Jönköping

Hej!

Jag frågade en kollega som kan mycket om bilar och han sa att det säkert är en stor variation mellan olika sorters bilar men att det kanske går åt 1,5 liter per timme. Men det var alltså närapå en ren gissning. En bil med stor motor drar mer än en med liten motor. Utsläppen av olika giftiga ämnen kan nog vara större än när man kör. Jag tror att det går igenom mera oförbrända kolväten (rester av bensinen) vid tomgångskörning.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hej! Jag har några frågor

1. Kommer alla i värdeln någonsin komma överräns hur vi ska göra med växthusefekten? Och finns det redan några sätt att stoppa det?

2. Jag har hört att det finns företag som coca coola T.ex. Huger ner rengnskogarna för att dom ska få nåt ämne till sin dryck, Är det sannt och finns det fler företag som gör så och villka är dom?? (jag vill veta så jag inte ska köpa sådna varor som huger ner regnskogarna)

Svara så fort som möjligt

/ Lisa, 12 år från Hemligt

Hej!

Långsamt kommer länderna nog överens om att minska växthusgaserna. Problemet är ju att det kostar jättemycket pengar. Det är ju jobbigt för oss i rika länder som vill kunna köpa lika många TV-apparater, X-boxar och hämtpizzor som tidigare. Ännu värre är det ju i fattiga länder där folk dör för att de inte har mat och mediciner så att det räcker.

Jag har också hört en massa saker om Coca Cola och liknande företag. Ibland stämmer det man hör och ibland är det bara struntprat. Jag vet inte om det du skriver är sant. Kolla vidare! Att det finns företag som hugger ner regnskogar är det ingen tvekan om. En sak som jag tror verkar i rätt riktning är att man väljer KRAV-märkta bananer och kaffe när man går i affären. KRAV-odlare hugger inte ner regnskog för att odla bananer eller kaffe.

Fil Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hej jag heter jennifer, och jag har några frågor om vad olika ämnen innebär:
*Vad är freon?
*Vad är brom?
*Hur påverkar dessa ämnen ozonskiktet?

/Jempa pempa!

/ jennife r, 12 år från Malmköping

Hej!

Freon är vissa ämnen som består av kol, väte och klor (och ibland fluor). Freon bryter ned det ozon i stratosfären som skyddar jorden mot viss farlig strålning. Dessbättre har man nu nästan slutat att använda freon av det skälet.

Brom är ett grundämne. Det kan ingå i en massa olika föreningar. En sorts brom-föreningar som förstör ozonskiktet är haloner. Ofta så menar man även haloner när man pratar om freoner. Halonerna är ännu värre ozon-nedbrytare än freoner.

Fil Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hej är miljövänliga bilar bra eller inte.

/ Ester Alicia Katarina Selin, 10 år från Nedansjö

Hej!

De är bra tycker jag, särskilt de som inte alls tankas med bensin eller diesel. (Vissa tankas ju med en blandning av bensin och etanol.) Biogasbilar till exempel kan ju köras på gaser som bildas på soptippar. Kanonbra!

Fil Dr. Sven Burreau, Kreativum


Varför e det mycket friskare luft uppe på fjället......

/ niklas, 10 år från Gimo

Hej!

De grejer som smutsar ner finns inte där.

Fil Dr. Sven Burreau, Kreativum


Jag är oftast ute och plockar upp skräp men mina farföraäldrar säger att jag inte får men dom säger inte varför. vad är så farligt med att plocka upp skräp och göra naturen ren?

/ Anja Qvick, 11 år från Erikslund i medelpad

Hej!

Det är ju bra att göra naturen ren, men kanske kan du nöja dig med att plocka upp sånt som du själv eller de du känner tappat?

Fil Dr. Sven Burreau, Kreativum


Tjo , Hur tror du jorden kommer se ut efter 100 år . Efter alla avgaser vi släpper ut

/ tobias, 15 år från jönköping

Hej!

Jag vet inte men jag hoppas att jorden inte blir så varm att havet stiger och det blir en massa översvämningar längs alla världens kuster. Vi får nog jobba på att minska avgaserna.

Fil Dr. Sven Burreau, Kreativum


hej!
jag undrar...
är det sant att det kommer sluta snöa om 10-16år ??

/ jane, 12 år från mölltorp

Hej!

Det verkar ju som om det på sina ställen kommer att sluta snöa, medan det på andra ställen kommer att snöa mindre ofta. Sedan kommer snöandet kanske krångligt nog flytta på sig, vilket alltså kommer att leda till att det här och där faktiskt snöar mer är tidigare.

En och annan tror faktiskt inte på att människan orsakar någon växthuseffekt, men de verka bli färre och färre.

Fil Dr. Sven Burreau, Kreativum


Beror det här varma vädret som vi har haft på växthuseffekten? Svara ja eller nej för jag är less på "nja"-svar.
Väldigt jättetacksam för svar.
MVH Oscar

/ Oscar Wikman, 12 år från Gällivare

Hej du!

Jasså, du är less på nja-svar. Det är vi nog alla, men det hjälps inte så ofta; det brukar bli nja-svar iallafall. Vi får väl se vad du tycker om mitt svar.

Man kan inte veta om just årets varma vinterväder orsakats av växthuseffekten. Varma vintrar blir det ibland av naturliga skäl. Vad man är ganska så säker på är att varma vintrar kommer att bli vanligare på vissa platser pga växthuseffekten.

Man kan jämföra med en rökare som gått och fått lungcancer. Man kan inte veta om det var rökningen som orsakade just hans cancer. Kanske han skulle ha fått cancer iallafall. Vad man vet är att lungcancer är mycket vanligare bland rökare än bland ickerökare. Rökningen orsakar alltså lungcancer, men inte alla som röker får lungcancer och en del av de som får lungcancer röker inte. Trots detta är det ingen som idag funderar på om rökning är farligt eller inte.

Fil Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hur kan en spindel spinna en spindeltråd som är över 3meter från ett träd till ett annat???????????

/ Klass f-2c, 7 år från Korpadalsskolan

Hej!

Jag tror att de skickar ut långa trådar som flyger med vinden. Jag tror också att de kan flyga med sina trådar, dvs ungefär som skärmflygare gör. Att de där sakerna fungerar beror på att de väger så lite.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


hej! jag är en tjej som har en inteplågadjur klubb. jag vill att du svarar på mina frågor!!!
1: är det okej att misshandla ett djur?
2: är det bra att jag försöker hjälpa djur?
3: är jag bra som gör detta?

/ felicia, 9 år från kiruna

Hej!

1 Nej
2: Ja
3 Du är bra!

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hej! Jag undrar varför ozonlagret/skiktet tunnar ur?
Jag har försökt leta information, men har inte hittat något,
så nu hoppas jag att du kan ge mig svar!
MVH Jennifer

/ Jennifer Stomme, 12 år från Malmköping

Hej!

Människan har skapat en grupp ämnen som kallas Freoner. Dessa gör inte mycket väsen av sig nere vid jordytan men högt uppe i atmosfären har de visat sig bryta ner ozon. Eftersom detta är farligt har nästan alla användning och utsläpp av freon och liknande ämnen slutat, men eftersom det tar ganska lång tid för allt utsläppt freon att förstöras dröjer den positiva effekten ännu ett tag. Men det blir bättre tider, tro mig tro mig!

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hej Sven,

Jag undrar hur påverkar organiska miljögifter naturen??

/ Lina Svensson, 18 år från Kristianstad

Hej!

Organiska mijögifter (tex PCB, DDT och bromerade flamskyddsmedel) är ofta fettlösliga dvs fettälskande. De ansamlas därför i saker som innehåller fett i naturen, till exempel fiskar. Djur som äter mycket fisk, tex sälar eller tumlare, kan få enormt höga halter av dessa ämnen. Detta har visat sig kunna leda till sämre hälsa och sämre förmåga till reproduktion.

Fil Dr. Sven Burreau, Kreativum


om vax kommer ut i naturen är det farligt då? har vax något gift i sig?

/ adrian, 10 år från sverige

Hej!

Vax finns i en massa naturliga saker. Själv har jag stött på det när jag försökt extrahera gifter ur djurplankton. Vax är inget gift; det är en slags fett helt enkelt och som andra fetter så kan de innehålla sådana mijlögifter som tycker om fett, tex PCB, DDT och bromerade flamskyddsmedel.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB