Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet miljögifter. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet miljögifter.


Hej! Jag undrar hur mycket miljöutsläpp vi släpper ut per dag om man räknar med alla miljöutsläpp i hela Sverige.
Tack på förhand :)

/ Fanny Bergqvist, 15 år från Stockholm

Hej!

En sån fråga är väldigt svår att svara på, eftersom det inte är säkert vad man menar med miljöutsläpp. Utsläppen av koldixid, som kanske är de viktigaste, var 49 miljoner ton år 2007, enligt Utrikespolitiska Institutet (http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Sverige?p=1)

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej! Jag undrar hur mycket koldioxid spanien släpper ut per person?

/ Charlie, 12 år från Helsingborg

Hej!

Jag hittade följande siffror:

8 ton per år (2007, Utrikespolitiska Institutet, http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Spanien?p=1)
6 ton per år (2010, Gapminder, http://www.gapminder.org)

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Det släpps för mycket koldioxid i atmosfären som gör så att det blir den det blir varmare och vad händer om det släpps ut för mycket sötvatten i havet?

/ tanyakorn, 10 år från göteborg

Hej!

Om man skulle släppa ut för mycket sötvatten havet skulle fiskar ochj andra djur där till slut dö för att det blev för lite salt ivattnet. Dock är det nog helt omöjligt att få tag på så mycket sötvatten.

Vattnet som finns på jorden går runt i ett kretslopp. Det regnar ner sötvatten i havet, eller på land och rinner sen ut i havet. När solen lyser på havsytan förångas rent vatten, medan saltet blir kvar. salthalten hålls på så sätt konstant.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Tror du att världen nånsin kommer gå under? Och i så fall, hur? För varmt, solen slutar fungera, isen smälter, för mycket avgaser, vad som helst.

/ Annie, 14 år från Planet Earth

Hej!

Solen kommer till slut att växa så mycket att den slukar jorden, när den blir gammal. Dock kommer det att dröja så länge, många miljarder år, så att vi kan hoppas att vi människor har hunnit flytta till någon annan planet innan det händer. Innan dess får vi se till att inte förstöra miljön här. Bland annat måste utsläppen av koldioxid hållas nere för att inte det ska bli så stora klimatförändringar.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej vi undrar hur det påverkar miljön när man gör bodylotion....? :)

/ Elvira & Tuva, 11 år från Göteborg

Hej!

En sak som inte är så bra och som ibland ingår i bodylotion är paraben, ett konserveringsmedel som finns för att lotionen inte ska bli dålig. Risken för det är större i bodylotion än i hudkräm eftersom krämen innehåller mindre vatten och mera fett. Det finns dock bodylotion utan paraben.

Läs mer på den här länken: (kopiera och klistra in länken i adressfältet)
http://www.radron.se/upload/Pdf%20tidningen/090325_03_hudlotion.pdf

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se
Hej, jag håller på med ett skolarbete om sopförbränning. Då skulle jag vilja veta processen, vad som händer (biologiskt) med vanliga ämnen som; plast, papper och metall, när man eldar de och vad som händer om man bara "lägger de på hög" (deponerar). Alltså vad som händer med ämnena i de.
(Du får gärna skicka med några länkar)
Hoppas att du kan svara på min fråga! //
Nellie :-)

/ nellie, 13 år från halmstad

Hej!

Det man hoppas när man eldar sopor är att det sker en så kallad fullständig förbränning. Produkterna vid fullständig förbränning är koldioxid och vatten. Ju högre temperatur man lyckas uppnå, desto bättre blir förbränningen. Om man eldar på ett dåligt sätt bildas en massa giftiga ämnen istället. När man eldar soporna kan man använda värmen för att värma upp hus genom fjärrvärme, vilket ju är bra om man nu ändå eldar soporna. I askan som blir kvar efteråt hittar man metaller.

Även om man bara lägger soporna på hög kommer papper och plast till slut att förvandlas till koldioxid och vatten. Problemet är bara att det tar så lång tid och att soptippar är så äckliga. Och eftersom vi köper så otroligt mycket saker kan det hända att soptipparna växer och växer mycket mer än vad vi skulle vilja.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej!
jag undrar vilka de tre största miljöproblemen i sverige är och hur vi kan lösa dom?

/ Victoria, 14 år

Hej!

Svaret på den frågan beror nog lite på tycke och smak. Växthuseffekten är väl ändå en av de värsta för hela jorden, även om den antagligen inte kommer att innebära någon katrastrof för just Sverige. Övergödning av havet är ju väldig dåligt för vissa delar av Östersjön. på sikt kan det ju visa sig att avfallet från kärnkraften kommer att bli ett enormt problem, men det kanske kan gå väl också.

Det människor bör göra är ju framför allt att hålla ner energianvändningen, tex genom att cykla istället för att åka bil. Det är också bra om man äter mindre kött eftersom köttproduktionen bidrar till växthuseffekten.

Som vanligt är det dock ganska hopplöst om man är ensam om att göra sådana saker. Kanske måste man när man är myndig se till att rösta fram politiker som stiftar lagar som alla måste följa.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Vad innebär för hög/låg halt eller nivå av följande ämnen i en sjö?

aluminium
alkalinitet
konduktivitet
ph
järn
och vilka djur man hittar där?
Hur spelar att det är växlande öppen mark samt lövskog runt om in?

Jag vill tolka resultaten av mina vattenkemiska prover, men hittar ingen info om vad halterna egentligen spelar för roll. De flesta värden var normala, fast alkaliniteten verkar vara ganska låg.

Otroligt tacksam för svar, SNARAST!

TACK
//elsa

/ Else, 17 år från Norrköping

Hej!

På den här sidan kan man lära sig en del om de kemiska parametrarna som du undrar över: http://www.slu.se/sv/fakulteter/nl-fakulteten/om-fakulteten/institutioner/institutionen-for-vatten-och-miljo/laboratorier/vattenkemiska-laboratoriet/vattenkemiska-analysmetoder/konduktivitet-elektrisk-ledningsformaga/

(Kopiera länken och klistra in den i adressfältet.)

Jag vet inte riktigt var man ska hitta information om hur markanvändningen påverkar sjön, men om det är åkrar runt omkring så kan man räkna med att det pga av gödsling är högre halt av näringsämnen i sjön.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


vi har ett klimat i förändring, vart är vi påväg, och varför? hur beskriver man klimat?

/ julia, 14 år från övik

Hej!

Klimat kan man säga är vädret, men på mycket lång sikt (hundratals år tex) och mycket stora områden (stora delar av jorden, eller till och med hela jorden). Klimatet blir långsamt varmare på grund av utsläpp av växthusgaser som koldioxid vilket bildas då man förbränner olja och kol. När klimatet blir varmare kommer det att bli fler stormar på vissa platser, mer torka på vissa platser och mer regn på andra.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
Vad är ett ekosystem?

/ noomi, 12 år

Hej!

Jag kollade med www.ne.se och enligt den källan kan man beskriva ett ekosystem så här: "ett ekologiskt system innefattande allt levande och dess livsmiljö inom ett område". Det är alltså alla växter, djur och svampar inom ett område, men också saker som tex berggrunden, marken och vädret på platsen.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej. Är det farligt att elda i en kamin som man har hemma? isåfall vad kan man elda och vad ska man låta bli att elda?

Tacksam för svar! :)

/ estrid, 12 år från svalöv

Hej!

Alltså, det är klart att det alltid är lite farligt att elda, eftersom elden skulle kunna sprida sig. Men om du funderar på olika utsläpp så ska man se till att bara elda torr ved. Vedeldning bidrar inte till växthuseffekten. Dock finns det en del giftiga ämnen i röken, så man ska se till att ha bra drag i skorstenen så att röken inte åker in i rummet. Ute i naturen blir de giftiga ämnena inget större problem.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Det här kanske inte är en fråga om miljöGIFTER men det handlar i alla fall om miljön: Hur bildas blåst och storm? Det är storm hemma hos oss just nu och jag undrar... Och undrar... Så jag skulle bli tacksam om ni svarade

/ Emelie, 11 år

Hej!

Solen värmer luften, men inte lika mycket överallt, och eftersom varm luft är lättare än kall börjar luften att röra på sig. Röreslsen påverkas också av att jorden snurrar.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej! jag undrar hur mycket koldioxid en hårsprayflaska släpper ut? och hur kan jag minska det utsläppet?

/ Beata, 15 år från Svergie

Hej!

Jag har försökt ta reda på hur mycket koldioxid som en hårsprayflaska släpper ut, men jag har inte kunnat hitta det. Jag tror egentligen att den sortens utsläpp är så pyttesmå jämfört med bilars och flygplans utsläpp att man skulle kunna strunta i dem, men det är klart att om man kan hitta frisyrcreme eller mousse, så slipper man nog lite koldioxid till atmosfären iallafall.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


vad kan jag som ensam göra för och förbättra miljön .

/ annet svensson, 15 år från göteborg och trollhätan

Hej!

Cykla istrället för att åka bil när det är möjligt och köp KRAV-märkt mat, så kommer du en bit på vägen.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!

Om du skulle välja minst en sak som du vill skall bort eller åtminstone göras mer miljövänligare och orsakar dessa miljögifter, vilket skulle det vara? Själv skulle jag välja att flygplanen blir mer miljövänligare. Flygplanen är ju de som sprider mest avgas av alla dagens fordon, iaf vad det stod i en Lyckotidning för nåt år sen. Bilarna har också stor orsak till miljögifterna men det går att minska på om många använder dessa s.k miljöbilar eller elbilar.

/ Amanda, 14 år från Småland

Hej!

Det var en svår fråga. Det är ju svårt att klara sig helt utan både flyg och bilar. Jag skulle vilja att man hittade på bilar och flygplan som inte orskade miljöproblem. Lättast är det nog när det gäler bilarna. Det dröjer nog inte så länge tills man kan köpa el-bilar utan att vara jätterik. Om man då tillverkar elen med tex solceler så skulle det vara jättebra.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej jag tycker verkligen att några människor är så elaka och börjar kasta skräp och gift i dessa skogar och naturen.men vilken sak av desssa saker är miljö vänligast?
a.tandkräm b.smink c.shampo
a.flygplan b.cykel c.bil
svara på frågorna tack

/ marwa, 9 år

Hej!

Jag gissar på (a) tandkräm på första frågan. På den andra frågan är svaret (b) cykel.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hur farligt är det om ett vatten kraft-värk går sönder?
Finns det något vatten kraft-värk i Sverje?

/ Linn, 5 år från Stockholm

Hej!

I vattenkraftverk bygger man stora dammar ör att kunna spara på vattnet tills man behöver elen från kraftverket. Det skulle vara jättefarligt om dammen gick sönder, för de männinskor som bor nedanför dammen. men jag tror inte man behöver vara rädd för den risken. dammarna brukar vara byggda av betong och ser jättestarka ut.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej! Hur gör man för att undvika miljögifter så mycket som möjligt? / En ung Fältbiolog

/ Lovisa, 12 år från Rud

Hej!

Man kan se till att köpa mat som är KRAV-märkt. När man odlar KRAV-märkt mat använder man inte gifter.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hallå Sven !

Jo jag undrar egentligen om hur vi människor ska kunna stoppa växthus effekten ?

Vi har ju massor med bilar och stora mega fabriker och kärnkraftverk, det är nog inte många som kommer att börja med el-bil direkt....

Och enligt min lärare så blir hålet i Ozon-lagret större vilket som gör att det blir varmare på jorden så kommer temperaturerna i alla länder stiga kraftigt ?

Tacksam för svar snarast ! Ha det bra !

/ Elin Lindell, 13 år från Röstånga

Hej!

Växthuseffekten och ozonprobelet är två olika problem. Växthuseffekten beror på utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, framför allt pga att vi använder olja och kol som bränsle. Den gör jorden varmare och varmare viket inte är bra. tyvärr har vi inte hittills yckats bra med att hejda detta. Däremot har vi människor slutat släppa ut de ämnen som förstör ozonskiktet. Visserligen dröjer det innan denna goda effekt kommer att märkas, men det är på gång. Det är bra, eftersom hålet i ozonskiktet orsakar hudcancer och ögonskador.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej. Varför kan man inte se rakt in i solljuset ?? Kan det påverka synen ?

/ Sandra , 8 år från Frödinge

Hej!

Solljuset är för starkt och skadar ögonen om man tittar rakt mot solen. Gör inte det!

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB