Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet miljögifter. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet miljögifter.


varför är inte alla bilar miljövänliga??

MVH lina 11år

/ lina, 11 år från sverige, Ängelholm

Hej!

De flesta bilar drivs av bensin eller diesel. Det leder till utsläpp av koldioxid vilket leder till ökad växthuseffekt. Dessutom släpper bilarna ut vissa gifter såsom kolväten vilka är farliga att andas in..

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hejsan, Sven!

När spricker hela ozonlagret upp?

...och...

Gör växthuseffekten att atmosfären går sönder?

/mvh alexander

/ Alexander, 12 år från Hörby

Hej!

Hotet mot ozonlagret är på väg att försvinna eftersom vi människor bestämt oss för att sluta använda freoner. Kanske det blir lite sämre innan det vänder eftersom de "gamla" freonerna inte försvinner direkt, men det blir bättre tider, tror mig!

Växthuseffekten gör att det blir varmare på Jorden. Växthuseffekten beror på att vissa gaser i atmosfären fungerar som ett täcke kring Jorden. Om dessa gaser blir vanligare får man en starkare växthuseffekt.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.seHejsan, Sven!

Jag undrar om sedan när atmosfären spricks upp, kommer då norrsken visas i hela jordklotet?

/ Alexander, 12 år från Hörby

Hej!

Jag tror inte det. Norrsken syns vid polerna eftersom Jorden fungerar som en stor magnet. Laddade partiklar från rymden styrs av magnetismen mot polerna. När de dras in mot Jorden uppstår ljusfenomenen som är norrsken (och sydsken).

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Vad kan jag göra för att rädda jorden?

/ Lovisa, 10 år från Ström

Hej!

Jorden kommer inte gå under, men det är iallafall bra att åka så lite bil och flygplan som möjligt, och att köpa varor som är miljömärkta, inte minst kaffe, potatis och bananer.

Lycka till!

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Vilka tvättmedel ska man använda? Från David 11 år

/ David Jansson, 11 år från Grisslehamn

Hej!

Vilket tvättmedel man ska välja beror på hurdant avlopp man har. Om man bor i ett litet hus ute på landet så kanske man har eget avlopp till huset. Då ska man använda tvättmedel utan fosfat. De flesta har inte eget avlopp utan kommunalt. Då spelar det inte så stor roll om det ingår fosfat.

Köp sådana saker som är miljömärkta: Bra miljöval, och/eller Svanen-märkta saker. Det gäller tvättmedel, men även andra saker.

Kolla in Naturskyddsföreingens hemsida:
http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/gron-guide/

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!!
jag håller på med ett skolarbete och behöver veta hur mycket koldioxid var och en släpper ut i svergie idag?
Hur länge till kommer våran värld att finnas kvar??
Tack på förhand
Julia

/ Julia, 16 år från Sverige

Hej!

Jag vet inte de siffrorna. Kolla in
http://www.forskning.se/infact/infactplanetenstartsida.4.5ec4ab911161ebf14dc80004096.html

Kanske kan du hitta något där.

Världen finns nog kvar några miljarder år, tills den slukas av solen.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!

Vad händer egentligen när jorden går under??

/ Sean, 11 år från Finland

Hej!

Det enda sätt som jag tror kommer att försöra hela Jorden är när solen slukar den. Det dröjer några miljarder år om jag minns rätt. Då kommer det bli för varmt här.

Fil. Dr Sven BUrreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej Sven!

Jag undrar: Hur illa ligger vi till? Alltså är det så illa att Jorden kan gå under och när kan den det?
Svara jäääätte gärna!

Tack på förhand! // J.D

/ J.D, 12 år från Stockholm

Hej!

Jorden kommer inte att gå under förrän solen slukar den, och det dröjer några miljarder år tror jag.

Däremot kan ju en massa områden på jorden förstöras och en massa djurtarter utrotas innan dess. Detta ska vi försöka hindra.

Fi. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Jag tänkte bara fråga,
finns det något bra med olja ?

/ Emmelie, 14 år från Göteborg

Hej!

Visst är det bra med olja. Det är ju finfint att man kan åka bil och flyg vart man vill. Och att man kan värma upp sina hus. Tyvärr finns det ju en hel del nackdelar med användandet av olja. Det bästa vore ju om man kubde hitta på ett bättre sätt att driva bilar och att värma upp hus med. Olja förstör en massa och kommer ju dessutom inte att vara för evigt.

Fil. Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


när kommer jorden gå under

/ sara, 8 år från sverige

Hej!

När solen en gång har svällt så mycket att den slukar Jorden går den under. Dessbättre dröjer det så enormt länge att vi kan strunta i det. Förhoppningsvis kommer de människor som lever då att flytta till Mars eller andra bra ställen att bo på innan det blir för varmt.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej Sven!

Vad kommer egentligen att hända med jorden när vi förstör den? Kommer det bli för varmt så att vi dör, kommer den att sprängas, kommer det att bli en ny istid? Jag har ingen aning och jag tänkte skriva en novell om det, så jag tänkte ta redan på det lite närmre...

Med Vänliga Hälsningar
Emma

/ Emma, 12 år från Mölndal

Hej!

Jag tror inte vi människor kommer att förstöra Jorden helt och hållet. Växthuseffekten gör ju Jorden varmare än den skulle vara annars, och det leder antagligen till ökenutbredning, mer regn och mer stormar. Istiderna har ju alltid kommit och gått, och jag skulle tro att växthuseffekten inte klarar att stoppa det.

Kolla in följande länkar:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2708
http://www.dn.se/DNet/road/Classic/article/76/jsp/Render.jsp?a=625023
http://www.dn.se/DNet/road/Classic/article/76/jsp/Render.jsp?a=625015
http://www.forskning.se/InfactPlaneten/index.html

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Vilken är den mest farliga miljögiften?

/ Victor, 11 år från Askersund

Hej!

Det är lite en fråga om tycke och smak, men dioxin hör iallafall till de allra giftigaste ämnena. Ett annat riktigt otäckt ämne är det radioaktiva plutonium.

Fil. Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


är en katalysator bra för naturen ?

/ Johanes, 16 år från stocholm

Hej!

Jajjamensan! Iallafall om det är en sån katalysator som sitter på en bil som du menar. De minskar utsläppen av olika farliga ämnen, tex koloxid (="kolmonoxid"), kväveoxider och kolväten. Tyvärr kan de inte rena bort koldioxid.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Om man eldar i en kamin, släpper man ut koldioxid då?

/ Benjamin Bäckström, 11 år från Arvika

Hej!

Visst gör man det, men man räknar inte sådana utsläpp som något tillskott av koldioxid till atmosfären. Orsaken att kaminens koldioxidutsläpp inte räknas, är att veden man eldar är ett gammalt träd som tog upp koldioxid ur luften medan det levde. Alltså har trädet "lånat" koldioxid ur luften, vilket lämnas tillbaka när man eldar upp veden.

När man eldar olja lämnar man också tillbaka gammal lånad koldioxid, men den lånades för enormt länge sedan. Helst skulle ma ha låtit vara den begravd för evigt eftersom vi som nu lever vant oss vid miljön där den inte finns i luften.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Min kompis sa att allt drivs av solenenergi. Att bilar och alla apparater hemma gör det med men bilar drivs ju av bensin. Hur kan de då drivas av solenergi? Hon sa att det hade med fotosyntesen att göra. Kan du förklara detta fast det kanske inte riktigt är ditt område?

/ Ida, 13 år från göteborg

Hej!

Din kompis har ganska rätt tycker jag. Jag ska försöka förtklara hur det hänger ihop.

Bensin tillverkar man av olja. Olja har bildats genom att gamla växter som levde för länge sedan begravits och inte kunnat ruttna, vilket oftast sker med gamla växter. De har inte ruttnat eftersom de begravits så att syret i luften inte kommit åt dem. Växterna har lagrat solenergi medan de levde. Den energin använder man när man sedan kör besnindriven bil.

Det kan hända att det även är gamla begravda oförruttnade djur som bildat oljan, men även då handlar det om gammal solenergi eftersom djuren ätit växter som lagrat solenergi.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
Jag läste frågan om Solenergi, men jag funderar lite mer på hur solceller fungerar?
vad menas med att det polariseras?!
tack för svar

/ Thea, 14 år från värmland

Hej!

Jag vet inte exakt hur solceller funkar heller. Polariserad ljus har jag ett hum om, men jag visste inte att det hade med solceller att göra.

Ljus består av elektromagnetiska vågor som rör sig åt flera olika riktningar samtidígt. Om man låter ljuset gå igenom ett polarisationsfilter så släpps bara vågrörelser igenom som rör sig i ett plan. Så har jag iallafall för mig att det är från min gymnasiefysik. Kolla en fysikbok; det är lättare att förstå när man ser en bild på det.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
Den här frågan handlar nog inte så mycket om miljögifter men jag hoppas på ett svar iallafall ^^,

Floder som rinner ut i havet brukar skapa deltor eller hur?
Det jag undrar är varför det ibland kommer sig att det inte blir det, trots att omständigheterna är desamma som vid floder där det är deltor?

/ Soraya, 13 år från Luleå

Hej!

Njäe, miljögifter kan man ju inte riktigt säga att det handlar om, och inte kan jag säga att jag vet svaret säkert heller. Men jag antar att det beror på vad som finns på botten av floden och vid stranden där floden flyter ut. Om floden flyter på hälleberget och det är en klippstrand kan det ju inte bli fråga om så mycket deltan. Om däremot floden flyter geonom åkrar och sådant kan ju mer jord, lera och sand följa med. Sen borde vattnets fart kanske spela roll också. Partiklarna lägger sig på botten sorterade efter storlek beroende på hur mycket flodvattnet bromsas upp.

En bra bok i naturgeografi borde kunna ge dig ett riktigt svar. Lycka till.

Fil Dr Sven Burreau, Kreatvium
www.kreativum.se


Hej Sven!
Jo jag har letat lite överallt här på internet plus i biblioteket osv. Men. Jag förstår inte riktigt hur det här med solenergi fungerar?
hoppas på svar!
/g

/ greta , 15 år från sthlm

Hej!

Det finns det solfångare som skapar värme med hjälp av solen. Dels finns det solceller som skapar el av solljuset. Funktionen av solfåmgare är ju inte så svår att förstå. ta bara en vattenslang och lägg den i solen e sommardag så märker man att det fungerar. Solceller fungerar tack vare "den fotoelektriska effekten", som jag har för mig att Einstein fick Nobelpris för. Surfa på den!

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Det här har inget med milgögifter i naturen att göra, men denna kategori verkar lämpligast eftersom det jag undrar över handlar om fysik. Jajaj frågan lyder: En svart yta raflekterar inget ljus men vi ser den ändå, hur kommer det sig?

/ Sabah Bolakhrif , 15 år från Stockholm

Hej på dig!

Jaa du, vad ska man säga om det. Miljögifter är det ju inte, men jag kan väl försöka mig på ett förslag till förklaring eller liknelse:
Tänk dig att du står utomhus en kolsvart natt. Du har med dig ett vitt papper med ett stort hål i och en ficklampa. Om du ber någon hålla upp pappret framför dig och du lyser på det med ficklampan så ser man ju hålet. Om man istället lyckas måla en riktigt riktigt svart fläck skulle det se ut som ett hål. Dock lyckas man nog inte riktigt att måla riktigt så svart, utan även från svartmålade ytor studsar lite ljus bort som man kan se. Då kan man avslöja om det är en svart fläck istället.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Se på jordgloben på orter som ligger på samma breddgrad som Stockholm. Varför har vissa av dessa mycket kallare klimat?

/ houda, 18 år från stockholm

Hej!

Mycket av temperaturen på land beror på havets temperatur. I Stockholm är det varmare än på Grönlands sydspets tack vare varmt vatten i Golfströmmen väster om nordeuropa. Länder som inte har någon kust brukar ha kallare vintrar men också varmare somrar.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB