Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet miljögifter. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet miljögifter.


Hur kommer det sig att extrema väderfenomen blir vanligare om temperaturen på jorden stiger?

/ houda, 18 år från stockholm

Hej!

De som är experter på sådana här saker är meteorologer, men jag ska försöka mig på en förklaring.

Om det blir varmare så kommer mer vatten från haven att förångas. Det leder till ökade regnmängder. Den ökade temperaturen på luften innebär också att det finns mer energi i luften. Denna värmeenergi kan leda till att det också blåser mer. Blåst är ju luft som har rörelseenergi, det vill säga flyttar på sig.

Jag känner på mig att den här förklaringen är hyfsad, men du borde kolla med någon meteorolog.

Kolla också in www.forskning.se/planeten. Klicka på jordglobshuvudet.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hejsan!
Jag läste en gång att nordpolen skulle smälta bort om 7-9 år.
Är det sant?

MVH
en orolig person

/ Mikhaela, 11 år

Hej!

Man tror att isarna bland annat på nordpolen håller på att minska i storlek, men inte försvinna. Dessutom tar kanske hundra år. Det är tyvärr tillräckligt allvarligt för havsytans höjning och för till exempel isbjörnar. Kolla in www.dn.se/klimatspecial så kan du läsa om de olika scenarior som man tror kan inträffa.

Dessutom kan man lära sig mer på http://www.forskning.se/planeten (Klicka på "Jordglobshuvudet".)

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Hur många miljöavgifter släpper Världen uti naturen på ett år?

/ Sofia , 10 år från Norrköping

Hej!

En sån fråga kan man inte riktigt svara på. Det är nämligen så att det inte lätt att säga vad som är ett gift och vad som inte är ett gift. Nästan alla saker mår man dåligt av om man får för mycket av dem. En del saker är livsviktiga att man får i sig lite av, men är farliga om man får för mycket.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej
mamma och pappa har helt slutat använda våran bil.
spelar det nån roll om bara en familj slutar använda bil?
påverkar det miljön, eller är det bara onödigt?

/ mellisa, 12 år från Sverie

Hej!

Det där är faktiskt en riktigt knepig fråga. Om det bara är en enda familj på hela Jorden som ändrar sina vanor så spelar det ju faktiskt ingen roll. Men om alla familjer tänker på det viset så går ju saker lätt åt skogen. Förhoppningsvis kan din mamma och pappa övertala sina kompisar att göra samma sak osv. Dessutom kommer kanske du att köra mindre bil när du blir vuxen.

Vi kan väl dessutom hoppas att man snart hittat på ett bra sätt att skapa vätgas av solenergi och bra vätgasbilar. Då tror jag man kan åka massor av bil utan att det gör nåt.

Fil. Dr Sven Burreau, Kreativum


hej sven


jag har några frågor som jag undrar över

1.vad innefattar begreppet art?
2. vad betyder symbios?
3. hur skrivs fotosyntesreaktionen i ord?
4.hur skiljer sig energins vögar genom naturens från materiens?
5. hur skrivs förbränningsreaktionen i ord och vad har denna fråga gemensamt med fotosyntesreaktion ?

skulle bli glad om du svarade på de frågorna
hälsningar Tara

/ Tara, 16 år från Göteborg

Hej!

Det låter som om du fått en skoluppgift som du inte riktigt orkar med. Jag tror att du trots allt gör bäst i att kolla upp dina skolböcker.

God Jul!

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej Sven! Det pratas ju mycket om vad som kommer att hända med Arktis i framtiden men kommer inte Antarktis också att bli drabbad av växthuseffekten?

/ Adam, 13 år från Boden

Hej!

Växthuseffekten kommer att värma upp Jorden som helhet, alltså är det troligt att is kommer att smälta på båda polerna. Problemet är störst med isar som ligger på landbacken när den smälter, eftersom den smältningen leder till högre vattennivå i världshaven. Alltså är det värst med smältande isar på Sydpolen (Antarktis) och på Grönland. Att isarna smälter på Nordpolen kan bli katastrofalt för tex isbjörnen, men leder inte till någon höjning av världshaven. (Men all uppvärmning av vatten leder till att detta vatten tar större plats. Alltså skulle världshavesnivån stiga vid en uppvärmning av jorden även utan att glaciärer smälte.)

Sen kan de bli så knepigt att växthuseffekten gör somliga områden kallare än tidigare. Dock är den totala förändringen åt höjd temperatur. Alltså, medan Jorden som helhet blir varnmare, kanske den förändringen gör att någon havsström flyttar på sig och då kan något område faktiskt bli kallare.

Kanske pratar man mest om Arktis här i Sverige eftersom vi bor så långt norrut. Vi kanske lättare förstår isbjörnarnas problem än problem som kan tänkas drabba någon pingvinart som vi inte kan namnet på.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


ÄR JAG FARLIG FÖR MILJÖN?

/ Rebecka Hassel, 9 år från Malmö

Hej!

Inte alls! Du är en del av miljön. Cykla lugnt!

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
Jag har en fråga angående "hur skall vi stoppa miljögifterna?"

ps skulle vilja få svar inom mycket snar tid!

tack på förhand/ philip josefsson.

/ Philip, 17 år från Göteborg

Hej!

Det man kan göra själv är att inte köpa grejor som innehåller miljögifter. Och i de fall man inte kan låta bli, se till att grejorna återvinns på rätt sätt.

Här kommer ett några förslag:

Köp ALDRIG saker som kallas "antibakteriell" eftersom de ofta innehåller miljögiftet triclosan. Det kan handla om tandkräm, diskmedel eller deodorant. Undantag gäller för tandkrämen om du lider av tandlossning, men det gör du inte va?

Använd så lite saker som möjligt som drivs med batterier. Spelande julkort och skojfriska McDonaldsleksaker kan man ofta klara sig bra utan.

Köp batterier som inte innehåller Bly (Pb), cadmium (Cd) eller kvicksilver (Hg). Se till att alla sorters batterier hamnar i batteriholkar när de är slut. Alltså även de som finns i de spelande julkortten som du kanske haft turen (?) att få.

Om du köper saker som är gjorda av plast som är mjuk, så fråga om de innehåler ftalater. Köp i så fall inte om du inte måste.

Själv köper jag inte lightprodukter som innehåller sötningsmedlet sucralos, efetrsom det är lite misstänkt likt ämnen sm man vet är miljögifter.

Lycka till!

Fil Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej du kanske vet lite om lejon om du vet det så kan du gärna skriva lite fakta om lejon så är du jätte snäll.
För jag har ett skolarbete om lejon och jag vet inte hur jag ska få tag på fakta om lejon så därför frågar jag dig om du kanske vet hoppas jag bara hoppas att du kan det för anars vet jag inte vem jag ska fråga och jag vill gärna veta om föda (mat), och jag vill veta om vad det fins för sorters lejon om det fins olika.

Jag hoppas att du kan ge mig ett svar.

/ elin, 10 år från Nyköping

Vad nu då? Jag är ju mijögiftexpert!

Men, iallafall, kolla in denna länk:
http://www.naturhistoriskariksmuseet.org/download/18.132be10ff2b267e618000173/folder_lejon.pdf

Naturhistoriska Riksmuseet kan man alltid lita på.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej ! Jag bara undra kan vi barn gör någonting mer än att bara kanske ta cyken till kompisar för att minka
koldioxid utsläppen ?

( Inte så duktig på att stava )

/ Malin, 13 år från Örebro

Hej!

Medan man är barn kan väl det kanske räcka med cyklingen. Du kanske kan låta bli att tjata på dina föräldrar att ni ska åka på semesterresor med flygplan. Jo, du kan ju också övertala dina föräldrar att köpa KRAV-märkt mat, särskilt bananer, kaffe och potatis.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Är Disel miljövänligt ?

/ Malin, 13 år från Lindesberg

Hej!

Nej, det kan ju ingen säga. Dock kan ju somliga dieselbilar orsaka mindre skada än somliga bensindrivna bilar. Men miljövänliga kan ju ingen säga att varken besnin- eller dieseldrivna bilar är.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


vad kommer hända med jorden om 100 år finns den kvar eller e den borta? hälsningar en som bryr sig

/ kungen, 17 år från sverige

Hej!

Jorden kommer att vara kvar. Förhoppningsvis kommer vi att tillräckligt snart hejda utsläppen av växthusgaser så att människor och djur kan fortsätta att bo på samma ställen på Jorden då som nu. Det ska nog gå.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej!

jag har några funderingar om vad som kommer hända om några miljoner år så jag tänkte bärätta vad jag tror,sen kan du väll bärätta vad du tror!
Jag tror att på grund av kärnkraft-avfall kommer många och dö,sen P.G.A. avgaser kommer Nord och sydpolen att smälta så vi på några tio-
tusen år blir vi vatten-djur(coolt va?!)!
Sen några miljarder år senare slocknar solen och mänskligheten går under!
Vad tror du?
(Förlåt om det låter negativt men jag undrar om det stämmer.)

/ Alfred, 10 år från Blackeberg

Hej du!

Jag tror att vi människor är så pass smarta att vi snart kommer att låta bli att släppa ut för mycket avgaser och att kan hitta på något ganska ofarligt sätt att hantera radioaktivt avfall från kärnkraftverk. Jag tror att solen kommer att svälla först innan den slocknar. Och då tror jag att vi hittat på något bra ställe att flytta till, Mars kanske. Dock kommer det dröja så ofattbart länge att vi kan strunta i det nu.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Jag undrar om hur jorden skulle kunna se ut så som vi släpper ut gaser i miljön och hur kan männsikor både rika och fattiga göra för att hjälpa till ? spelar det någon roll Om man är rik eller fattig? Förstör rika mer osv...
Tack för svar =)

/ ahin.H, 16 år från Sverige

Hej!

Man borde åka mindre flygplan och bil. Dessutom borde man använda luftkonditionering mindre och mindre ofta bada i badkar. På så vis skulle man släppa ut mindre växthusgaser, som gör att Jorden värms upp för mycket. Människor i de rikaste länderna släpper ut mest växthusgaser.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


När upptäckte man att man hade ett ozonskikt runt jorden alltså vilket år?

/ Fanny, 15 år från Sverige

Hej!

Jag vet inte och har inte lyckats ta reda på det häller. Kanske kan du kolla med någon på SMHI: http://www.smhi.se/

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hejsan hur mycket koldioxid bidrar min hårspray med till ozon lagret om jag använder 1 flaska i veckan
ps. Det är en XL flaska.

Tack på förhand

/ Emma Andersson från e-tuna

Hej!

Det kan nog hända att hårspejet släpper ut lite koldioxid eftersom den används som drivgas. Jag har inte lyckats hitta någonstans exakt hur mycket det handlar om. Antagligen är mängden liten i förhållande till hur mycket som en vanlig svensk orsakar genom bil- och flygtransporter. Men använder du verkligen en hel XL-flaska i veckan? Ser inte det lite konstgjort ut? Utan att veta känner jag på mig att du kan minska det litegrann.

Utsläppen av koldioxid är inte ett problem för ozonlagret. Ozonlagret skadas av freoner. Många blandar ihop de olika problemen. Utsläppen av freon håller på att stoppas helt och kommer inte att vara ett problem i framtiden.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


1.hur stor blir förödelsen om det kommer en radioaktiv bomb i havet?
2.Kan man dö av aschiton?

/ Erik, 11 år från Lillkyrka

Hej!

1 Alldeles för stor. Jag tror dessutom att man när man smäller atombomber gör det en bit upp i luften, för att så många människor som möjligt ska skadas och dö. Den smäller alltså inte nere i vattnet. Och handlar det om en "dirty bomb" så är det en vanlig bomb med radioaktiva ämnen som är tänkta att sprättas ut så mycket som möjligt. Det beror då på vilken del av havet och hur mycket radioaktiva ämnen man stoppat i bomben.

2 Ingen aning. Finns det, eller är det någonting ungefär som spunk?

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Vet ni var man kan hitta fakta om olja??

/ Jenni, 14 år från dalarna

Hej där!

Naturskyddsföreningen har en bra sida. Kolla in den:
http://www.snf.se/verksamhet/energi/energiffakta-olja.htm

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hejsan

Jag går första året på gymnasiet och är mitt i kursen Naturvetenskap A.

Jag undrar om miljögifterna, vilka är de allra vanligaste och vad gör de mot oss? På vilket sett påverkas vi av dom och har vi påverkats av dom? Vilka är dom absolut farligaste och varför?


Tacksam för svar, mvh.

/ Sofia, 16 år från Hälsingland

Hej!

Dels finns det en del tungmetaller, tex bly och kvicksilver. Dels finns det organiska miljögifter såsom PCB och DDT.

Olika miljögifter är skadliga för olika funktioner i kroppen. Flera påverkar hormonsystem i kroppen, vilket var det som orsakat skador och misslyckad reproduktion hos rovfåglar och sälar. Nervsystem och immunförsvar kan också råka illa ut. Njurar kan också skadas ut av en del gifter.

Kolla in livsmedelsverkets hemsida:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14648&epslanguage=SV
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=2576&epslanguage=SV

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


vad kan vi gör för at hjälpa miljön

/ bianca, 12 år från sverige

Hej du!

Cykla och övertala dina föräldrar att köpa KRAV-märkt mat. Kanske kan du förmå dem att cykla lite mer också.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB