Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet miljögifter. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet miljögifter.


Varför samlar man in pengar till att plantera träd på plast/papperskassarna när man gör kassarna av träd????????

/ Killen, 12 år från Oxie

Gör man det? Kanske påstillverkarna har dåligt samvete eller vill ställa saker och ting tillrätta.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Jag har hört att en resa m flyg till Tailand motsvarar ett år bilresa för en person... är det sant?

/ Eva, 9 år från Sverige

Hej där!

Det beror ju förstås på hur mycket bil man åker. Enligt tidningen Miljöaktuellt som är en bra tidning orsakar man ett utsläpp av koldioxid på 3 ton om man flyger till Thailand. Det motsvarar en bilresa på 1500 mil. Det låter som ungefär så mycket som en vanlig människa åker bil på ett år.

Kolla in denna länk:
http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.111313

Det skulle ju vara bra om man kunde lägga sina semestrar lite närmare, och helst åka tåg till resmålet.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


hur lmånga år brukar man undersöka för att får en bild av klimatet ?

/ michee , 14 år från örnsköldsvik

Hej!

Jag vet inte riktigt vad jag ska svara, men ju längre period som undersöks, desto bättre bild får man över klimatet och dess eventuella förändring. Bäst är att titta på tusentals år, tex genom att titta i borrade iskärnor från Antarktis. I borrkärnorna kan man se hur klimatet förändrats.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Hejsan Sven!
Jag är en ung kille som går i 6B. Jag har alltid haft problem med vad kol är förnågot det vinns olika typer av kol som jag inte riktigkt förstår. Jag vet dock bara att Kol släpper ut koldioxid i atmosfären och förstör ozon. Men jag vill veta lite mer om vad den släpper ut och om den har några för och nackdelar och hur man utvinner den. Snälla skulle du kunna hjälpa mig jag håller på att gråta! Jag har förståss som du vet lite svårt för Kol och No är inte direkt min kärnämne. Snälla hjälp mig tack.

/ Johan, 12 år från Sverige

Hej där!

Detta ska vi nog klara ut. Ta det lungt.

Det är koldioxid som gör att det håller på att bli varmare på Jorden. Men det förstört inte ozonet i atmosfären.

Kol är ett grundämne. Det finns i tex ved och olja. (Det finns också i det som heter stenkol, men som tyvärr ofta slarvigt kallas "kol".) Då sitter det ihop med tex väte, som är ett annat grundämne. När man bränner ved eller olja så hoppar vätet bort och det koppar dit syre istället. Samtidigt avges en massa värme. Kombinationen av kol och syre heter koldioxid.

Så länge man eldar ved blir det ingen ökning av koldioxiden i atmosfären, eftersom veden som man eldar hela tiden ersätts med nya träd som växer upp och som omvandlar koldioxid till ved. Oljan (och stenkolet) däremot var växter en gång för länge länge sedan när atmiosfären var helt annorlunda än nu. Om man nu bränner upp all oljan ändrar man tillbaka atmosf'ärens sammansättning och det blir strul.

OK?

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


På sommaren kan man odla tomater utomhus i Sverige. På vintern måste de importeras från varmare länder, eller odlas här hemma i växthus. Men om man skulle tänka i ett ”livscykelperspektiv” och jämföra miljöeffekterna vid växthusodling av tomater med de effekter som uppstår vid import av tomater. Hur skulle det se ut då?

/ natalie, 18 år

Hej!

Enligt Naturskyddsföreningen (SNF) som räknat på just detta är det bättre med frilandsodlad tomat från Spanien under maj - september. Orsaken är att det kostar mera bränsle att värma upp växthus än att köra hit lastbilar med tomater från Spanien. Fast om växthuset värms upp med flis eller annat biobränsle så är det bättre. (Fast jag undrar hur vanligt det är.)

Allra bäst är färstås att anpassa sina grönsaksval efter årstiden, så att man äter mindre tomater under vinterhalvåret och istället äter sådana svenska grönskaer som går att lagra, tex rotfrukter och kål. Kanske måste man inte varje dag ha ruccola och isbergssallad på vintern. Och bojkotta isbergssalladen och tomaterna på julbordet! De hör inte dit!

Här är länken med SNFs studie:
http://www.snf.se/pdf/rap-klimat-tomat.pdf

Om du tycker artikeln ser lång ut kan du ju börja med sammanfattningen i början.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Hej.
Vad ska man göra åt bilarna som släpper ut för mycket gaser? Och vad ska man använda ist för bensin? Vad är det Koldixodi gör egentligen som förstör jorden?

/ Caroline, 16 år från Hörby

Hej!

Bensin- och dieselbilar skulle det vara bra att sluta köra omkring med. Det bästa bränslet som finns idag är nog biogas, gas man utvunnit från soptippar till exempel. Tyvärr är den svår att tas med och svår att få tag på. I framtiden kanske vätgasdrivna bilar kan vara det bästa alternativet, om man framställer vätgasen med hjälp av solenergi till exempel.

Koldioxid fungerar som ett täcke som gör att mer av solens energi stannar kvar i form av värme på Jorden, istället för att studsa vidare i annan form.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Hej jag kommer från Litauen men bor i Sverige jag har nåra frågor :
1) vad är det som gör att människorna lever helt enkelt?
2)hur lever djuren?
3)hur kan ni veta så mycket om alla saker jaja man ska till skolan, gymnasiet och universitetet men det tar ju flera år och lära sig om allt detta som ni kan jag älskar sånna saker och nu har jag bestämt mig vad jag ska bli men det får faktist du gissa!

/ Viktorija, 12 år från Litauen

Hej du!

Jag vet inte riktigt om det där handlar om miljöggifter direkt, men iallafall:
1 Tjaa, man får väl lov att säga att det är tack vare solen vi lever, eftersom den gör livet på Jorden möjligt överhuvud taget.
2 Hur? Jaa, växtätarna äter växter och djurätarna äter växtätare (och kanske en och annan djurätare också). Sen dricker de vatten och sover och så.
3 Visst tar det flera år, men det är oftast roligt under de åren. I bästa fall roligare för varje år.

Lycka till!

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


vad är det som människan utrotat som skulle kunnat göra nytta idag om den fanns?

/ Amanda, 11 år från Dalarna

Hej!

Det där var inte någon lätt fråga. Det går ju inte riktigt att veta vilken nytta man skulle ha kunnat ha av en viss växt eller djur. Av just det skälet är det ju viktigt att man alltid verkar för att inga djur eller växter ALLS utrotas. Kanske kan vi få nytta av dem någon gång. Dessutom tycker jag att det överhuvud taget känns fel om vi utrotar djur, även om vi inte skulle haft någon nytta av dem.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


heej!
jag undrar vad som kommer hända om vi fortsätter att släpa ut massor av gifter ut i naturen?
på sistonde har det bara regnat och i andra länder har det blivigt mycket varmare och det är över svämningar och stormer.
kan man stoppa det?
och kommer isen smälta i antarktis?

´´Gabriella´´

/ gabriella, 13 år från stockholm

Hej!

Visst ser det lite oroande ut med miljön nu, men den goda sidan av saken är att vi iallafall börjat reagera på det. Det mest omtalade hotet mot hela Jordens klimat och miljö är just nu inte några gifter utan växthuseffekten. För bara 10 år sedan fanns det en dabatt om den verkligen finns, men nu verkar ju alla länder eniga om att vi måste göra något åt. Det är ju det första steget iallafall.

Jag tror att vi pga växthuseffekten kommer att behöva åka mer kollektivt istället för personbil, mindre ofta åka flygplan och mindre ofta äta mat som fått åka runt hela världen innan den hamnat på våra fat. Men nog kan väl det vara rätt okej, va? På köpet kanske man kan minska totyrliknande transporter av levande kossor mellan Europas länder (som man kunde se på TV igår). Dessa transporter verkar bara finnas till för att det är så billigt att köra lastbil mellan olika länder och för att man kan få mera betalt för en levande ko i ett land än i ett annat.

Om man vill veta mer om växthuseffekten och vad man själv kan göra så kan man besöka denna sajt:
http://www.forskning.se/planeten/index.html

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


hejhej.. jag har några frågor som ja väldigt gärna vill ha svar på .
går det inte o undvika allt onödigt krig någon gång .
De förstör ju miljön för oss alla . men de bryr sig ju inte
alla bomeber som de bombar i ex irak, dem bomberna föesör ju
milöjön ... är Usa ett så säkert land, som dom tror inget kommer att hända ?
Ex översvömningar och så!
alltså de ja menare e ju inte bara usa . utan andra länder oxå.
men kommer alla länder att finaas kvar långt framme i framtiden ?

/ amanda, 17 år från sävsjö

Hejhej!

Läs mitt svar till Vorola. Samma länktips tror jag kan passa dig. Vad som kommer att hända beror på vad vad vi människor hittar på.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Kan du berätta lite viktiga saker om miljön, ex om vad det kommer att ske med jorden i framtiden
Och jag har hört talas om att de har hittat en ny planet som är 20 ggr så större än jorden ! kmr denna jorden att försvinna efter antal miljon år eller vad kommer att hända ?

/ vorola, 14 år

Hej du!

Vad som kommer att hända beror ju mycket på vad vi människor hittar på. Istället för att gissa vad du är mest intresserad ska jag ge dig en bra länk där du kan leta upp det som intresserar dig om miljön. Kolla alltså in:

http://www.forskning.se/planeten/index.html

Vad gäller planeter finns det ju en massa både större och mindre än JOrden. Jupiter är väl sissådär 1000 gånger större än Jorden. Inget verkar väl tyda på att den kommer att försvinna.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Om vi människor sköter om miljön, ex försöker åka bil mindre, kanke åka med någon annan om man ska til lsamma ställe osv. tror du att jorden kan bli så bra som de va igen,? eller kommer det kanke bli lite bättre än vad de är. För att på ena sidan av jorden brinner det väldigt mycket av värme Och vid den andra delen så är de väldigt mycket översvämmningar hela tiden.

/ sezo, 14 år från tranås

Hej!

Om vi människor skärper till oss så tror jag nog att jorden kommer att kunna vara tillräckligt bra att bo på tillräckligt många ställen. Bränder och översvämningar kommer nog alltid att finnas, men det gäller ju att hjälpa dem som råkar ut för sådana saker.

Att samåka i bilar är ju bra, men så hoppas jag också på att man snart hittat på andra bränslen än bensin som fungerar bra att använda. Helst kanska man ska använda solenergi på ett eller annat sätt för både bilresor, andra resor och för elproduktion.

Kolla in denna länk:
http://www.forskning.se/planeten/index.html

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Kan du kortfattat beskriva de viktigaste källorna till utsläpp av växthusgaserna:

koldioxid
metan
lustgas
CFC
?

Tack på förhand.

/ Natalie, 18 år

Hej!

Ett försök:
Koldioxid: förbränning av fossila bränslen, dvs kol, naturgas och olja
Metan: jag gissar på kossor men vet också att det släpps ut en hel del när permafrosten i kalla områden tinar så att organiskt material som tidigare varit nedfryst oxiderar.
lustgas: jordbruket (enligt Naturskyddsföreningen)
CFC: Den är ju en mänsklig uppfinning och släpps bara ut när vi tillverkat och använt den i tex kylskåp och AC-anläggningar

Fast de där uppgifterna måste kollas någonstans. Försök på följande länk:
http://www.forskning.se/planeten/index.html
eller bara
http://www.forskning.se/

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Hej!

Jag undrar om vatten kan vara i flytande form trots att det är minusgrader?
Tack på förhand!

/ Erika, 16 år från Hässleholm

Hej!

Om vattnet innehåller tex salt så kan det vara flytande även vid minusgrader. Även andra ämnen att blanda i vatten kan sänka fryspunkten. Detta gäller glykol som man tillsätter kylarvattnet i bilar bland annat för för att inte vattnet ska kunna frysa.

Kolla in den här länken:
http://school.chem.umu.se/Experiment/160

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


varför skapas kåldioxid när man eldar

/ mattias, 9 år från sverge

Hej!

När man eldar till exempel olja är det som händer att de kolatomer som finns i oljan reagerar med de syreatomer som finns i luften. Då frigörs energi i form av värme. Kombinationen av kolet och syret är just koldioxid. Det går det inte att komma undan.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Hej!
Kan det hända att jordens luft slutar, så att alla dör?

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej!

Det lär nog inte hända på länge. Astronomerna påstår att solen en vacker (!) dag kommer att sluka Jorden och då försvinner väl även luften. Det dröjer dock så länge att vi kan strunta i det.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


jag har värdens bästra frågor
1 varför skapades bilen
2 varför behövs ozon

/ Storfrågan från alardu

Hej!

1 Det är ju lite långsamt att gå eller åka hästskjuts i många sammanhang, tex när man ska till sjukhuset.

2 Ozonet som finns högt uppe i stratosfären skyddar oss på jordytan från farlig ultraviolett strålning. Ozon kan ocskå bildas nere vid marken ibland, men det är det ingen glädje med eftersom det är en giftig gas. Sådan marknära ozon bildas tex i miljöer med mycket avgaser när solen lyser.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


vad är den giftigaste giften i naturen

/ sebastian, 10 år från sverige

Hej du!

Jag håller det radioaktiva ämnet plutonium ganska högt på min lista, men det kan nog finnas ännu värre som jag inte känner till.

Fil Dr Sven Burreau, Kreativum


Hej alla vet att jorden håller på att utplånas av människan men hur lång tid kommer det ta innan jorden blir obeboelig? Vad kommer bli den främsta orsaken till att vi inte kan leva på vår egen planet?

Tack på förhand// Viktor

/ viktor

Hej!

Jag tror att Jorden kommer att finnas kvar ända tills solen svällt så mycket att den slukar Jorden. Det kommer att ta miljarder år, om jag kommer ihåg rätt. Lite innan dess blir det så varmt att man måste flytta till ett svalare ställe.

Fråga någon astronom om hur lång tid det är kvar. Du och jag behöver inte vara oroliga för egen del.

Fil Dr Sven Burreau


hej jag ville bara fråga : att på min balkong har bin byggt sitt bo i en kokosnött!!!!! Vad kan man göra åt det? jajg behöver värkligen hjälp!!!! är inte det litte konstigt?för de kan väll vara litte giftigt?
/ försök att hitta svaret !!! hälsningar batoul

/ batoul, 10 år från nödinge

Grattis!

I USA är folk oroliga för att alla bin verkar dö. Det är bra med bin. Se till att ina bin trivs och stör dem inte. Om du inte vill ha dem på balkongen kanske du försiktigt kan bära iväg kokosnöten och hänga upp den på ett mysigt ställe.

Fil Dr Sven Burreau, Kerativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB