Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet miljögifter. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet miljögifter.


Hej!

jag undrar om vår miljö har blivit bättre sen år 2007?


när var miljön som mest hotad och hur mycket har den förbättrats sen dess ?


MVH Virginia

/ Virginia, 12 år från anonym

Hej!

På så kort tid har det inte hunnit hända så mycket som berör hela jorden. Miljöproblem är ofta långsamma. Undantag till detta är stora olyckor. Två sådana kommer jag att tänka på: oljeutsläppet i mexikanska golfen 2010 och kärnkraftsolyckan som följde efter jordbävningen i Japan 2011. Båda var ju följden av att vi behöver energi på något sätt. I det ena fallet släpptes giftig olja ut i naturen och i det andra släpptes radioaktiva ämnen ut.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej Sven!
Vad är det för något du tycker är bäst om miljön mår bra? Att inga djur är utrotade eller vad?

/ Maja, 11 år från Solna

Hej!

Det som är bäst för miljön är ofta att man inte ändrar den för mycket och för snabbt. Man ska inte börja släppa ut gifter eller avgaser som inte har funnits under de miljoner av år som jorden funnits. Man ska inte utrota växter och djur. Man vet inte hur olika växter och djur påverkar varandra och vad som händer om man plötsligt tar bort en art.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


vad är farligast för miljön

/ mery, 8 år från lund

Hej!

Det som verkar farligast för miljön på hela jorden är växthuseffekten. Den orsakas av att man använder olja, bensin, diesel och liknande bränslen. Därför ska man inte åka bil och flygplan i onödan.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej! Vet du hur man upptäcker om det finns klor i vattnet?

/ Polarn, 14 år från Luleå

Hej!

Jag vet inte hur man analyserar klor i vatten, men har på en hemsida hittat lite bra information om klorering av dricksvatten. På hemsidan står hur man lätt kan ta bort kloret genom att tillsätta C-vitamin (=askorbinsyra). Det står också hur mycket man ska ta och det är verkligen pyttelite. (Om man tar mer är det dåligt för tänderna.)

Klor tillsätts ibland för att det dödar bakterier som man kan bli sjuk av. I en del kommuner kommer kranvattnet från sjöar. Sådant vatten kloreras alltid. I andra kommuner kommer kranvattnet från grundvatten. Hälften av kranvattnet som kommer från grundvatten behöver kloreras.

Kolla in länken (kopiera och klistra in i adressfältet):
http://www.svensktvatten.se/Vattentjanster/Dricksvatten/For-dig-som-soker-information/Klorering-av-vatten/

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
Min fråga är. Vad är "surt regn"?


men jag har även en annan fråga.
tror du att jorden kommer att gå under 2012? Jag är jätterädd för det! :/
om du inte tror det: varför tror du att någon säger så?

hoppas att jag får ett svar!
Du är bäst på miljögifter! :)

//ellen

/ Ellen ♥, 12 år

Hej!

Regnet blir surt om det kommer ut vissa ämnen i atmosfären. Det sker särskilt när man eldar olja som innehåller svavel. Regn som är surt innehåller mycket vätejoner, precis som tex vinäger, ättika eller citron, men inte lika mycket. Många växter och djur klarar inte av att leva om det kommer alltför mycket surt regn.

Nej, jag tror inte jorden kommer att gå under 2012. Jag vet att det finns en film som bygger på en gammal indiansaga där det händer. Jag har inte sett filmen, men jag tror att det blir en massa jordbävningar och städer som ramlar ner i stora hål. Det kommer inte att hända. Däremot kommer jorden att slukas av solen om ett par miljarder år, så innan dess får vi människor se till att hitta en annan planet att flytta till. Mars kan vara en bra planet att starta med.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Kan sol ljuset påverka miljön?

/ Simon

Hej!

Solljuset påverkar förstås miljön på det självklara sättet att det blir varmare på jorden eftersom solen lyser. Men du kanske menar om solljuset orsakar någon miljöförstöring. Det händer faktsikt och det är mycket rök och avgaser någonstans och solen lyser där. Då bildas nya farliga ämnen pga solen.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Tror du att pruttar förstör miljön. Alltså, inte på ett barnsligt sätt, en kille i min klass pruttade och då sa hon: Dina gaser förstör miljön. och då sa han:Nej, det är avgaserna!Och då sa hon: Men asså alla vet att lukten fräter sönder ozonlagret. Är detta sant? Vill verkligen veta. Min mamma säger att min fröken är knäpp och pappa säger kanske, min fritids lärare säger ja och min kompis mamma säger stämmer nog. Kan jag få hjälp. Hon kanske tror vi går på det, men inte förrens du har svarat ja. Det här är från mig Kalle och min kompis Jon.

/ Kalle, 9 år

Hej!

Pruttar innehåller metan, som är en stark växthusgas, värre än koldioxid, men som inte släpps ut lika mycket som koldioxid. Koldioxiden släpps ut alldeles för mycket sedan mitten på 1800-talet eftersom man då kom på hur man kunde använda kol och olja som bränsle.

Pruttat har man gjort i alla tider och det har inte skadat miljön eftersom det inte har varit så mycket. Värre pruttare än människor är kor och andra djur som äter och idisslar gräs. Därför får vi människor låta bli att äta alltför mycket kött för att inte kossornas pruttar och rapar ska orsaka alltför mycet växthuseffekt.

Pruttarna påverkar inte ozonskiktet såvitt jag vet. Ozonskiktet förstörs framförallt av freoner och de är numera förbjudna.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


vad kan man göra så att miljön blir bättre

/ marwa abd, 9 år

Hej! Cykla mer och åk mindre bil. Om man bor på ett ställe där sopor sorteras så kan man hjälpa till genom sopsortering. Av gamla äckliga matrester kan man tex göra biogas som är ett rent och fint bränsle för bilar och bussar.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Varför är jetplan så dåliga för miljön?

/ Evelina, 13 år

Hej!

Jetplan drivs genom att man förbränner ett fossilt bränsle, dvs en variant på olja. Det orsakar utsläpp av många ämnen som är skaldliga för miljön, tex koldioxid och kväveoxider. Dessutom går det åt så mycket energi för att köra plan jämfört med tex bussar eller tåg, så det går åt mycket bränsle och orsakar alltså mycket utsläpp.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej, jag skulle vilja ställa en till fråga om surt regn:
hur bra har det gått med att vidta de åtgärder man har gjort?
finns det något man kan göra hemma som motverkar surt regn?

/ Maja, 12 år från Kalmar

Hej!

I Sverige har läget börjat ljusna, och därför har man faktiskt börjat minska på kalkningen av sjöar, efter 2001, allt enligt Naturvårdsverket. Man har också förstått att en del sjöar i Sverige alltid (efetr istiden) har varit sura, så dem kan man strunta i att kalka.

Det man kan göra hemma är (som vanligt) att inte åka bil i onödan, utan cykla istället. Nya bilar är dock inte så dåliga för just försurnngen, eftersom de har rening av vissa ämnen i avgaserna, men andra ämnen går inte att rena bort.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Jag vet ej var man kan ta patent på någonting för jag (tror att jag)kom på ett nytt sätt att utvinna el.

/ sam aziminejad, 9 år från ystad

Hej! Kul!

Börja med att prata med dina föräldrar eller någon annan bra vuxen. Om man tar patent på en uppfinning man gjort så sker det på Patentverket. Med det behövs nog hjälp från en vuxen.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej,jag har några frågor att ställa till dig,och som jag väldigt gärna vill att du svarar på.Vad ska vi människor göra för att inte bensinbilarna ska ''ta över världen''?
Och när den här ''jordens undergång'' kommer,kommer den då inte komma tidigare?

Tack för ditt svar!!

Vänliga hälsningar//jenny

/ Jenny Hillman, 11 år från Sverige

Hej! Jag tror man kan strunta i funderingar om att Jorden kommer att gå under. När solen blivit så stor att den slukar Jorden kommer det att hända, men det dröjer ett par miljarder år. Då kanske människor, växter och djur har flyttat någon annan trevlig planet.

Under tiden kan vi försöka ta hand om jorden på bästa sätt. Bensinbilar är ju bra att undvika. Snart kommer det nog bra el-bilar och biogasbilar. Redan nu finns det cyklar och tåg.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Vad är mest miljövänligt, tåg eller flygplan?
Är elbilar bättre och dyrare eller sämre och billigare?
Sista frågan: I skåne var det översvämning förut pga regn. Tror du att det kan hända i HELA sverige?

/ Kajja, 9 år från Skåne

Hej!

Tåg är aboslut mest miljövänligt, eftersom det går åt så lite energi för att köra någon med tåg. Elbilar är ju bra eftersom de är miljövänligare än bensin- och dieselbilar, men har ännu nackdelen att batterierna inte klarar lika mycket som en full tank med bensin.

Jag tror det kan bli översvämning i de flesta delar av Sverige, men inte samtidigt. Ställen där det nog inte blir översvämning är högt uppe på bergstoppar.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hur mycket kvicksilver behövs det för att förgifta hela Mälaren?

/ Evelina, 13 år från Västerås

Hej!

Livsmedelsverket skriver på sin hemsida att gränsvärdet för kvicksilver i dricksvatten är 0,001 milligram per liter. Mälarens vattenvolym är enligt wikipedia 14,3 miljarder kubikmeter=14300 miljarder liter. För att komma över gränsvärdet i hela Mälaren behövs alltså 14300 kg, om jag har räknat rätt. Kontrollräkna gärna.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej vad tycker du är viktigast för miljön?
vad vill du göra för att miljön ska må mycket bättre?

/ heidi, 9 år från kvidinge

Hej!

Några tips: cykla och promenera och åk inte så långt på semsetern. Köp mat som inte åkt lastbil över hela jorden.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


tror du att jorden går under 2012? jag är jätte orolig men alla tycker att jag är konstig.

/ wilma, 12 år från eskilstuna

Hej!

Neeej! Det tror jag verkligen inte.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej, hur kan man minska miljö utsläppen ??

/ Amanda Sundsten, 14 år från Uppsala

Hej!

Några tips: cykla och promenera och åk inte så långt på semsetern. Köp mat som inte åkt lastbil över hela jorden.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


I vilka områden i världen är överfiske ett miljöproblem?

/ Frida, 15 år från Fagersta

Hej!

Tyvärr tror jag det gäller nästan i alla hav. Jag har hört sägas att fisket i insjöar som ligger helt och hållet i ett land (tex Mälaren) ofta fungerar bättre än fisket i havet (som är "allas").

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
Idag skulle vi frosta av våran frys, det är ett kylskåp med frysfack överst, och eftersom den är ganska gammal så blev det ett litet hål längst upp under "taket" och det började pysa, det kändes inte som att det pyste ut något men är det möjligt att det pyser INÅT? Kan det vara farligt eller är det bara luft där inne?
Mvh /Mimmi

/ Mimmi, 21 år från Umeå

Hej!

I gamla frysar kan det finnas freon. Man vill absolut inte att det ska pysa ut. Det finns inne i rören och apparaterna som sitter på baksidan. Freon är inte giftigt, så man behöver inte vara orolig för egen del. Problemet med freonet är att det till slut hamnar uppe i atmosfären och förstör ozonskiktet. Ozonskiktet behövs för att skydda oss från farlig solstrålning.

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej det är hussein jag ville veta om det fanns miljågifter som är bra för vårt klot

/ hussein, 10 år från luleå

Hej!

Oftast är det så att ämnen fungerar som gifter om det blir för mycket av dem. De flesta ämnen kan alltså fungera som gifter. Lagom är bäst!

Med vänlig hälsning,
fil. dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB