Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet miljögifter. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet miljögifter.


Vad finns det för farliga miljögiter i våra vanliga biobränslen?

/ Rasmus, 16 år från Uppsala

Hej!

Förhoppningsvis ska det väl inte finnas några gifter alls däri. Däremot kan det nog bildas en del otrevliga saker när man förbränner ämnena. Något som oftast bildas vid förbränning i luft är olika kväveoxider. De bildas när luftens kväve, som utgör 80% av luften, vid höga temperaturer reagerar med luftens syre. Det är inte en reaktion man vill ha, men som inträffar ändå. Mycket av kväveoxiderna kan renas bort med katalysator, men inte allt.

Med vänlig hälsning,
Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
Min mamma glömde bort att hon kokade vatten i en gryta igår. Den blev alldles svart. Varför blev den det? Det luktar illa i hela huset vad är det som luktar? Är det farligt att använda grytan igen? Det står rostfri på den.

Tack på förhand
Sofie

/ Sofie, 9 år från småland

Hej!

Kanske har det bildats några farliga ämnen när grytan blev svart. Något har antagligen under den höga temperaturen reagerat med syret i luften. Det kan vara saker som funnits lösta i vattnet, eller något i grytmaterialet. Jag skulle fortsätta använda den bara om jag lyckades diska den helt ren. Annars skulle jag köpa en ny.

Med vänlig hälsning,
Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
Hur kommer det att se ut i framtiden om vi fortsätter att tillverka mer och mer bilar? Hur kommer miljön att påverkas?

/ Jesper Länk, 17 år från Ludvika

Hej!

Det beror på vilken slags bilar man använder. Låt oss hoppas att det snart finns elbilar eller andra varianter som inte förstör atmosfären. Om man använder elbilar så får man också se till att inte elen produceras på ett sätt som skadar miljön. Det borde gå att utvinna solens energi på någt bra sätt för det.

Med vänlig hälsning,
Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hur stor förändring/vad skulle hända om alla i Kina skulle skaffa en bil?

/ Rikard Johansson, 17 år från Ludvika

Hej!

Hur stor förändringen skulle bli vet jag inte, men om kineserna, liksom vi, använde bilar som drivs av bensin eller diesel skulle växthuseffekten snabbas på, vilket ju är dåligt för hela planeten. Om de använde bilar utan katalytisk avgasrening skulle det dessutom bli en massa lokala hälsoproblem för de som bor i KIna. I värsta fall skulle de skaffa bilar eller motorcyklar med tvåtaktsmotor, och då blir det verkligt mycket otäcka utsläpp som drabbar kineserna själva.

Om däremot vi snabbt hittar på bilar som drivs på annat sätt, kan både kineser och vi själva åka bil utan att försöra atmosfären. Bilar som drivs av el, biogas, eller vätgas verkar ju vara bra teknik som inte verkar fullständigt omöjlig. Då gäller det också att man producerar el eller vätgas på ett sätt som inte skadar miljön, tex med solceller.

Med vänlig hälsning,
Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
Jag håller på med en labb i skolan, där vi har eldat etanol. Jag har gjort en kemisk formel för vad som bildas när man eldar etanol ( koldioxid och vatten ) och kommit fram till att det bildas lika mycket koldioxid som vatten. Stämmer detta? Om man jämför med om man hade eldat bensin/fossila bränslen istället, hade det då bildats mer koldioxid än vatten, eftersom bensin är farligare för miljön och släpper ut mer koldioxid. Finns det någon kemisk formel för detta?
Tack på förhand!

/ Emma, 14 år från Stockholm

Hej!

Koldioxiden från bensinen är ett problem, men inte koldioxiden från etanolen, trots att det är exakt samma ämne. Orsaken är att det kol som ingår i de olka ämnena kommer från olika ställen. Kolet i bensinen har i form av olja varit borta från atmosfären i miljontals år, och vi som bor här på jordytan har vant oss vid en lägre halt koldioxid i atmosfären än det var innan oljan bildades.

Kolet i etanolen har växter genom fotosyntes samlat in under de senaste åren. Medan växterna tillväxer minskar de alltså koldioxidhalten i atmosfären, och när man eldar upp dem (tex i form av etanol) så återgår kolet till atmosfären. Man brukar säga att det inte blir något netto-tillskott av koldioxid till atmosfären.

Om man bränner bensin blir alltså följden ett nettotillskott av koldioxid till atmosfären vilket leder till att klimatet förändras eftersom koldioxiden gör Jorden varmare.

Jag ska försöka tänka ut hur formlerna för bensin- och etanolförbränning ser ut. Jag kan det inte i huvudet.

Med vänlig hälsning,
Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!.
Jag har en fråga som jag gärna vill ha svar på!.
1.Varför skräpar folk i engentligen ner i naturen,Tänk på alla djur som bor där!.

/ Lisa, 11 år från Varberg

Hej!

Jag tror att det är för att det inte har tänkt igenom vad de gör så noga. Om de tänker lite längre tror jag de slutar.

Med vänlig hälsning,
Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej! Jag undrar hur isbjörnar påverkas av miljögifter (förutom koldioxid) som lagras i deras föda, såsom i fiskar och sälar?

/ Lena, 16 år från Sverige

Hej!

Isbjörnar får bland annat i sig mycket av miljögifterna PCB, DDT och bromerade flamskyddsmedel (PBDE mm). Eftersom de är stabila och fettlösliga blir halterna i isbjörnen väldigt höga. Skador som sälar fått av sådana gifter inkluderar svårighet att föröka sig och nedsatt immunförsvar. Isbjörnar borde kunna råka illa ut på samma sätt. Möjligen kan gifterna också orsaka cancer och nervskador.

Med vänlig hälsning,
Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Vi håller på med miljö tema i skolan och jag undrar vilken effekt kemikalierna i ex schampo, hårspray och tvättmedel har på naturen.

/ Stephanie, 15 år från En liten håla i småland

Hej!

Det finns ju en massa olika ämnen i de produkterna, som alla har olika effekt. Kolla in denna länk:
http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/bo/hushallskemikalier/

Med vänlig hälsning,
Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej.
Jag undrar vad som sker när något förmultnar.
Jag har försökt hitta fakta som beskriver förmultningsprocessen, mem hittar inget.
Hoppas du kan svara!

Hejdå

/ Hannah, 14 år från Stockholm

Hej!

När något förmultnar händer väl en hel del olka saker, men det viktigaste är att ämnen som innehåller kol byts ner i närvaro att luftens syre. Syret och kolet bildar tillsammans koldioxid. Många olika organismer bidrar till förmultningen. Det kan vara svampar, maskar och bakterier. När de deltar i förmultningen får de ut energi av det.

Med vänlig hälsning,
Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hejsan! Jag heter Johanna och undrar: Vad är det i målarfärg/Hinkar som är giftigt och miljöfarligt?


MHV//Johanna
P.S får man ställa flera frågor till dig???

/ Johanna, 10 år från Sverige

Hej!

Det finns olika farliga saker i olika sorters färger. I oljefärger finns det organiska löningsmedel som är giftiga. I vissa konstnärsfärger finns det dessutom tungmetaller som ger färgerna deras olika färger (kadmiumgult, blyvitt etc).

Med vänlig hälsning,
Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


tja jag undrar bara om man kan mäta mängden salt i vatten??gör man det med ph eller?

/ philip, 13 år från stockholm

Hej du!

Nu brukar ju oftast inte salt betraktas som ett miljögift, men visst kan man mäta salthalten. Om man inte behöver vara så väldigt noggrann kan man ta in ett havsvattenprov, väga det, låta vattnet dunsta bort och sedan väga återstoden, som mest består av salt.

salthalten har inget med pH att göra. pH-värdet säger hur mycket vätejoner som finns i vattnet, det vill säga hur surt det är.

Med vänlig hälsning,
Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


varför tar det så lång tid för ozonskiktet att återbildas trots man förbjudit användningen av freoner?

/ victoria, 17 år från göteborg

Hej!

Det beror dels på att freon är en mycket stabil typ av förening, som det tar lång tid att bryta ned. Varje freonmolekyl hinner under sin livslängd bryta ner många många ozonmolekyler. Ozon återskapas hela tiden, men den processen går inte så fort som man kunde önska.

Med vänlig hälsning,
Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Om en gammal frys från 1980 talet börjar läcka freon kan det vara farligt för oss då? Vi använder den fortfarande fast den inte fungerar så bra.

/ Tove , 8 år från Hälsingland

Hej!

Det är inte farligt för just er familj att ni har en läckande frys, men det bidrar till att förstöra ozonskiktet, som skyddar oss mot den farliga delen av solens strålar. Freonet som läcker ut idag kommer att bryta ner ozonet under åtminstone 50 år framåt tror jag.

Be din mamma och pappa att lämna in den till miljöstationen genast. Där tömmer man gamla kylskåp på freon och förstör det. Om ni sedan köper en ny frys kommer den att dra mycket mindre ström än den gamla, och den innehåller inget freon. Freon förbjöds ungefär 1987. Dessutom är gamla frysar brandfarliga.

Med vänlig hälsning,
Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hej...
jag behöver din hjälp.

nästan alla ämnen kan förekomma i tre olika former.
vad kallas de tre formerna??

/ nuaisha, 14 år från burma

Hej!

Jag chansar på att du är ute efter (1) gasform, (2) flytande form och (3) fast form. Tänk på vatten så är det ganska lätt att komma ihåg: 1=ånga, 2=vanligt vatten och 3= is.

Tre tre formerna kallas aggregationsformer.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Vad är fotosyntes?

/ greta, 11 år från stockholm

Hej!

Fotosyntes är när växter tillverkar socker . För det behövs tre saker: ljus, vatten och koldioxid (som är den gas som vi andas ut). Växterna kan sedan tillverka andra saker som de behöver, av sockret. För att växterna ska trivas behövs lite gödande ämnen som finns i jorden.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hejsan, jag vet inte riktigt ifall den här frågan kan frågas till dig men jag ville försöka iallafall.
Jag håller på med ett växtförsök och kollar vad som händer med mina växter ifall jag vattnar dem med sockervatten och gemför med växter med vanligt vatten. Nu är min fråga, vet du någon teori om detta? Eller kanske vet du något? Jag har letat ganska mycket, och hittar ingenting.

Tack på förhand!

/ Andrea, 18 år från Stockholm

Hej!

Bra att du gör experiment! Jag tror inte att växterna borde må varken bättre eller sämre med sockervatten, men man vet ju inte innan man gjort experimentet. Se till att ha flera krukor vattnade med vanligt vatten och lika många som vattnas med sockervatten. De ska stå blandade med varandra, så att inte den ena sorten råkar stå över ett element eller nåt sånt. På så vis kan man ta reda på hur det ligger till.

Att jag inte tror att sockret gynnar växterna är för att socker är just vad växter tillverkar (=fotosyntes). För det behöver de (1) sol, (2) vatten och (3) koldioxid). Ochj för attd e ska ta upp ettan, tvåan och trean behövs lite gödande ämnen och sådant som finns i jorden. Det som brukar gynna växtyerna är därför lagom mycket av 1, 2 och 3 och gödande ämnen. Dessutom trivs olika vätetr vid olika temperatur.

Lycka till!

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hur kan ett flygplan flyga?
Hur kan flygplan som är så tunga flyga?
Om det flyga för högt,försvinner flygplanet ut i rymden då?

/ nuaisha, 14 år från Burma

Hej!

Prova att försiktigt hålla handen ut genom ett bilfönster medan du åker bil så känner du nog hur det funkar. Det blir högre tryck på undersidan av handen (eller vingen) jämfört med ovansidan. Därför trycks handen (eller vingen) uppåt.

Ju tyngre flygplan man vill få att flyga desto högre fart och/eller större vingar måste planet ha.

Och sätter planet tillräckligt hög fart borde det ju kunna flyga ut i rymden, men då kallas det inte flygplan längre utan rymdraket. Raketer har andra sorters motorer för att de ska orka lämna Jorden. Vingar behövs inte, bara farten rakt upp är tillräckligt hög.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Vem tillverkade den första atombomben?
Vilket land kommer han ifrån?

Mvh Rickard

/ Rickard , 11 år från Sollentuna

Hej!

Det var USA som under slutet på 2:a världskriget tillverkade den första atombomben. Förutom provsprängnigar så släppte man ner två atombomber i Japan vilket dödade fruktansvärt många vanliga människor, som inte var militärer.

Fil. Dr Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


hur förstörs freon? försvinner det av sig själv eller vilka änmen förstör det ?

snälla svara på min fråga!

tack så hemskt mycket

/ Emilia, 13 år från Vinslöv

Hej! Det är den ultravioletta strålningen (=UV-strålningen) som bryter ner freonet. Problemet annars med freon är ju det att det är så stabilt. Den enorma energimängd från solen som träffar Jorden är ganska aggressiv mot det mesta, vilket ju märks även här nere på marken. Uppe i atmosfären dit freonet till slut kommer är solstrålningen ännu mer aggressiv.

Tyvärr är inte problemet slut när freonet är nedbrutet. Tvärtom är det de ämnen som bildas vid nedbrytningen och som innehåller klor som bryter ner ozonet. Hur sedan de klorföreningarna försvinner vet jag inte riktigt, men gissar att kloret till slut förs bort i form av vanligt salt som regnar ner på marken. Innan dess kan dock varje kloratom ha hunnit bryta ner 100 000 ozonmolekyler.

Det hela finns fint beskrivet på "Planeten", på forskning.se. Klicka på jordklotet så tror jag du fattar hur det fungerar. Kopiera adressen här nedan och klistra in i adressfältet.
http://www.forskning.se/infact/infactplanetenstartsida.4.5ec4ab911161ebf14dc80004096.html

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Hej!
jag har några frågor.
vad är ultraviolett strålning?
vad är lång- och kortvågiga strålar.
Vad infraröd strålning?
en hemsida eller en bok du kan rekommendera!

/ elina, 11 år från jämtland

Hej!

Allt handlar om elektromagnetisk strålning. Både ljus och värmestrålning är elektromagnetisk strålning. Strålningstyperna skiljer sig genom hur vågora ser ut.

Är vågorna så långa att vi människor inte kan se dem kallas strålningen infraröd strålning, vilket är detsamma som värmestrålning. Är vågorna så korta att vi inte kan se dem kallas strålningen för ultraviolett. Är vågorna mittemellan infraröd och ultraviolett styrålning kallas strålningen ljus, och ljusets färg motsvarar olika längd hos vågorna.

Allt borde gå att se med bra bilder i vilken fysikbok för högstadiet som helst, men du kan kolla här också:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetisk_str%C3%A5lning
fast i vanlig ordning med wikipedia finns det ju alltid en risk att någon muntergök på skoj knasar till texterna.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum
www.kreativum.se


Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB