Francis Drake  | Henry Morgan  | Svartskägg | Long Ben Avery  | Kapten Kidd   

Anne Bonney & Mary Read  | Black Bart  | Fler pirater
Om pirater Kändisar Piratregler Vapen Skepp Flaggor Skatter Tillhåll Böcker, film och länkar Pyssel
Scrolla upp
Dra för att scrolla
Scrolla ner

Long Ben Avery

Henry AveryHenry Avery, som han är mest känd som, föddes 1665 i Plymouth, England. Han var son till en förmögen krogägare. Pappan ville att han skulle studera, men Avery höll sig helst nere vid hamnkvarteren.

Kidnappad

Så småningom blev han kidnappad av fulla sjömän och ombordtagen på ett handelsskepp. Men här blev han snabbt besättningens favorit och fick till och med en egen sovplats i kaptenens hytt.

I North Carolina såldes han till en köpman som tyckte synd om honom, och skickade honom i skola igen. Avery var fortfarande inte särskilt sugen på att studera, så han fick lift på ett fartyg tillbaka till Plymouth, där han började livnära sig som tjuv. Han blev snart efterlyst och mönstrade på ett örlogsskepp.

Avery försörjer sig

Några av de följande åren arbetade han som sjöman åt den engelska flottan, och sedan på flera handelsskepp.

Troligen var han med på sin första piratexpedition i början av 1690-talet. Piratkaptenen "Red Hand" Nicholls seglade i Västindien och gjorde flera lyckade kap med Avery i besättningen. Med sin del av pengarna köpte Avery ett skepp och började frakta timmer runt Afrikas västkust. Men han tröttnade snart på detta och blev slavhandlare. 1693 hade han blivit känd som en av de mest kallhamrade slav-infångarna i hela Afrika.

Myteri

Nästa gång Avery dyker upp har han blivit navigationsofficer på bristolbåten Charles II. 1694 hade den hyrts av den spanska regeringen för att stoppa franska smugglare mellan spaniens kolonier i Karibiska havet. 8 månader efter det att skeppet avseglat hade besättningen fortfarande inte fått någon lön.

Då Charles II stannade till i La Coruna i norra Spanien för att lasta på proviant och passagerare, blev det myteri. Man valde Avery till kapten och döpte om fartyget till Fancy ("Infallet" eller "Den nyckfulla").

På grund av sin resliga längd fick Avery smeknamnet "Long Ben". Enligt en beskrivning från den här tiden var han en ganska ståtlig karl, med "vissa anlag till fetma, men med bra hy".

De nyblivna piraterna gjorde några överfall på skepp utanför Kap Verdeöarna, men de gav inget stort byte. Så anföll man ett annat piratskepp utanför Johannaön i Comorobukten. Detta var fullproppat med dyrbarheter från arabländerna. De flesta av de andra piraterna gick med i Averys besättning.

Trots allt en engelsman

Innan Avery avseglade från Johannaön författade han ett brev som sedan skickades med en ostindienfarare till myndigheterna i London. Så här stod det:
"Till alla engelska kaptener. Jag seglade hit på Fancy, före detta örlogsmannen Charles från den spanska expeditionen... nu som då ett skepp med 46 kanoner, 150 män, och nu på väg att söka sin lycka. Jag har aldrig gjort någon engelsman eller holländare illa, och tänker inte heller göra det medan jag är kapten. Om ni eller någon annan som får detta meddelande vill ta reda på vilka vi är på avstånd, rulla då ihop en flagga till en boll eller ett bylte och hissa den i mesantoppen, med mesanseglet beslaget. Jag ska svara på samma sätt, och aldrig ofreda er, men mina män är hungriga, sturska och handlingskraftiga och går de mot min vilja kan jag inte göra något åt detta... Ännu så länge varje engelsmans vän. Henry Avery."

Anfall vid Röda havets mynning

I sällskap av två andra piratkaptener begav sig nu Avery till Röda Havets mynning. Medan de låg där och lurpassade på fartyg från den arabiska staden Mocka fick de sällskap av två andra skepp. Bägge tillhörde piratkaptenen Thomas Tew. Det bestämdes att Avery skulle föra tillfälligt befäl över alla skeppen.

Bara två av mockaskeppen slank igenom. Tews fartyg Amity stack efter det minsta av dem, kallat Fateh Mohamed. Men innan han hann upp blev Tew själv träffad av "en stor kanonkula", som hans styrman skrev, och dog på fläcken. Averys Fancy tog hand om Fateh Mohamed istället och besegrade även det andra skeppet, Gang-i-sawai. Detta fartyg hade 62 kanoner och 400 man ombord, men piraterna vann striden ändå.

Död vid piratangrepp

Fateh Mohamed gav ett rikt byte i silver värt över 40 000 pund.

Gang-i-sawai hade en ännu dyrbarare last. Ombord fanns flera höga arabiska ämbetsmän och deras familjer, bland annat systern till stormogulen, den högste regenten i Främre Indien.

Hon och flera andra kvinnor blev våldtagna, och tog sina liv som resultat av detta. Alla passagerarna blev mycket illa behandlade av piraterna.

Död vid piratangrepp  
Stormogulen på resa
 

Ärkepiraten

Kapet från de två mockaskeppen blev det största bytet i pirathistorien, sammanlagt över 500 000 pund, plus rubiner, diamanter och andra ädelstenar. Var och en av Averys män fick 1000 pund. Man seglade till Madagaskar för att göra upp sina räkenskaper. Då alla fått vad de skulle ha delades piratskeppen upp och alla seglade åt varsitt håll.

Avery fick problem med ett myteri när man skulle bestämma vart Fancy skulle gå näst. Några blev ilandsatta på Madagaskar och i april 1696 seglade Avery iväg med en besättning på 100 man. Efter kapningen av de arabiska skeppen fick Avery titeln "ärkepiraten" över hela Europa. Ingen tidigare sjörövare hade lyckats med en sådan "bedrift".

Ett pris på Averys huvud

Medan piraterna sålde av delar från sitt byte i Karibiens öar, drabbades andra européer av stormogulens hämnd. Överallt i Asien råkade engelsmän illa ut. Handeln avtog nästan helt, och hela Arabien skrek efter hämnd mot Avery. Både engelska staten och ostindiska kompaniet satte ett pris på sammanlagt 1000 pund på Averys huvud.

Avery försvinner

Dukater

När piraterna hade sålt det sista av bytet från de arabiska fartygen var de alla rika som troll. Avery hade tjänat mest av alla. Eftersom de också var jagade på alla sju haven splittrades besättningen på Fancy.

De flesta av Averys män slog sig ner i engelska kolonier i Karibien. Några blev upptäckta och hängdes. Avery själv blev aldrig fast. Under namnet Bridgeman seglade han mot Irland och försvann. Några historier menar att han bosatte sig på Madagaskar och dog där 1728. En annan version menar att skrupelfria köpmän lurade av honom hans förmögenhet och att han dog utfattig.

Ärkepiraten som hjälte

"Ärkepiraten" Avery fick stå modell för flera sjörövarromaner under 1700-talet. I London gick också en mycket framgångsrik pjäs om hans liv. Kritikerna hånade föreställningen för att den gjort en hjälte av skurken Avery. Men publiken strömmade till på samma sätt som till dagens actionfilmer.