Francis Drake  | Henry Morgan  | Svartskägg | Long Ben Avery  | Kapten Kidd   

Anne Bonney & Mary Read  | Black Bart  | Fler pirater
Om pirater Kändisar Piratregler Vapen Skepp Flaggor Skatter Tillhåll Böcker, film och länkar Pyssel
Scrolla upp
Dra för att scrolla
Scrolla ner

Francis Drake

Francis DrakeFrancis Drake var en kapare från England, som lyckades mycket bra. Han skickades ut av den engelska drottningen för att plundra spanska skepp åt henne.

Sjörövarhavet

1492 avseglade Christopher Columbus mot Asien med den spanska kronans välsignelse. Han navigerade fel och hamnade istället i södra Nordamerika, men kunde återvända hem med berättelser om guld och vänliga infödingar.

Efter detta menade spanjorerna att de inte bara ägde de områden Columbus landstigit på, utan alla andra man sedan kunde kartlägga. Nord- och Sydamerika, Västindien, Mexiko med dess bukt och Karibiska havet blev alla med tiden spanska.

Hela detta område fick av engelsmännen namnet "The Spanish Main", eller spanska havet. Så småningom blev det mer känt som "Sjörövarhavet".

Indianernas guld

Från de infödda indianerna stal spanjorerna allt guld och övriga skatter de kunde komma över. Alla dyrbarheter samlades sedan i de spanska kolonierna vid kusten, för att sedan skeppas till Spanien. Det var mot dessa fartyg piraterna slog till.

inka-skatter

De engelska och franska regeringarna insåg vilken lyckad affär ett sådant tillslag var. Därför började de anställa pirater som skulle stjäla åt dem. Dessa sjörövare fick så kallade kaparbrev, vilka gav dem rätten att anfalla spanska skepp för sitt hemlands räkning.

Bild till vänster: Skatter från Inka-indianerna

Francis Drake och John Hawkins

Den mest framgångsrike av alla dessa kapare var troligen engelsmannen Francis Drake (1540-1596). Redan när han var mycket ung följde han med sin kusin John Hawkins till de spanska kolonierna, där de handlade med slavar.

Vid ett tillfälle var Hawkins tvungen att söka skydd i en spansk hamn för att reparera några av sina skepp. Den spanska skattflottan anlände några dagar senare och tog dem för pirater. Spanjorerna anföll skoningslöst Hawkins skepp och sänkte flera av dem. Drake överlevde men förblev resten av sitt liv hämndlysten mot Spanien.

Drottning Elisabeth
Drottning Elisabeth I

Drottning Elisabeth

1570 hade han ordnat några egna fartyg och anföll de spanska skattskeppen. Bytet blev mycket stort. Han gav Englands drottning, Elisabeth I, 300 000 pund och behöll själv 10 000.

Elisabeth var bitter ovän med spaniens kung, Filip II, och såg här en chans att ge igen. Drake och hans män fick den bästa tänkbara utrustningen av drottningen för att kunna fortsätta med sina expeditioner.

Spanjorernas guldlager

Nu slog Drake till mot staden Nombre de Dios på norra sidan av Panama. Här hade spanjorerna sitt största guldlager.

Drake försökte en direktattack men sårades av en kula i benet och tvingades dra sig tillbaka. Senare fick han veta att allt guld som kom till Nombre de Dios tranporterades via en mulåsnekaravan som var dåligt skyddad.

 

Attack i djungeln

Drake och hans män la sig i bakhåll i djungeln, men en av piraterna råkade ramla ner från ett träd. Braket och hans svordomar över spanjorerna varnade mulåsnedrivarna och karavanen hann fly undan.

Slutet av en duell

Drake slog sig samman med den franske kaparen Guillaume de Testu och anföll karavanen igen. Nu lyckades överfallet och piraterna lade beslag på allt guld.

1577 gav sig Drake ut på en långseglats. Det blev en hård resa och han tvingades kämpa mot både myteri och dåligt väder. Drake tog vägen om Sydamerikas södra spets och Kap Horn, en plats ökänd för sina våldsamma stormar. Hans flotta splittrades i ovädret och några fartyg förliste.

Så småningom samlades de återstående skeppen, och med Drakes flaggskepp The Golden Hind ("Gyllene Hinden") i spetsen satte de kurs mot Chiles kust. Här skulle de gå i land för att hämta mat och vatten, men stötte istället ihop med en grupp spanska skepp med rik last.

Drake gick genast till attack och gjorde processen kort med dem. Sedan sökte han upp de spanska byarna på fastlandet som skattskeppen besökt. Här plundrade han till och med kyrkorna.

Eldsprutan

Kanon

Drake fick reda på att det rikaste skattskeppet av alla bara hade några dagars försprång. Det hette egentligen Nuestra Senora de la Concepción, men kallades av sjömännen för Cacafuego ("Eldsprutan") eftersom det hade så många kanoner. Men Drake var inte imponerad.

Efter några veckors jakt lyckades han smyga sig på Cacafuego och överföll spanjoren utan att den hann avfyra en enda kanon. Lasten bestod av silver från Chile, Peru och Ecuador. Drake var på gott humör och när silvret lastats ombord på Golden Hind släppte han spanjorerna och deras skepp fria.

karta

Vid ett annat överfall tog Drake ombord två spanska navigatörer och deras kartor. De uppgifter han fick tag på här var rena statshemligheterna och till stor hjälp för engelsmännen. Med dessa sjökartor gjorde nu Drake och hans lilla piratflotta en världsomsegling, där de även tog ombord olika kryddor och andra handelsvaror.

Hela tiden hade de spanska och portugisiska skepp i hälarna, men Drake låg alltid några steg före dem. Tre år efter han börjat sin resa rundade han Afrika och seglade mot Plymouth i södra England.

Drake blir adlad

Hela Europa hade hört talas om hans bedrifter, och drottningen själv väntade i hamnen. När Golden Hind anlade gick hon ombord och dubbade Drake till riddare, under stort jubel från hans besättning. Hon skänkte honom till och med ett speciellt svärd han skulle använda mot hennes fiender, och kallade honom sedan alltid för "min käre pirat".

Den spanske kungen var rasande. Filip sände nu ut en stor armada skepp som skulle besegra England i ett sjökrig. Men Elisabeth var beredd. Med sina kaparkaptener i spetsen sände hon ut en egen krigsflotta för att möta spanjorerna. 1588 möttes de bägge nationerna i ett av historiens värsta sjöslag. Under tre månader rasade kampen innan spanjorerna gav upp och återvände hem.

Slutet

skatter

Det besegrade Spanien var av en annan sort än det rika land som gett goda byten åt piraterna. Guldtransporterna avtog, och sjörövarna fick hitta andra platser istället.

Drake gjorde ändå en sista raid mot Panama 1595, för att krama den sista droppen rikedom ur de spanska kolonierna. Men attackerna blev inte särskilt framgångsrika och under resan hem insjuknade han i dysenteri. Han återsåg aldrig England. Några dagar efter att man lättat ankar avled han och hans kropp begravdes i havet, precis som han önskat.

Drake på film

Filmen "Slaghöken" från 1941 med Errol Flynn handlar om kaparnas bedrifter under 1500-talet. Större delen av handlingen är påhittad och Francis Drake är omdöpt till Geoffrey Thorpe, men filmen är mycket spännande och sevärd.