Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej!
Igår när vi tog ner några träd vid vår sommarstuga föll ett fågelbo med 4 små luddiga gråa ungar ner. Vi plockade upp ungarna och lade dem i boet på marken, och byggde ett litet vindskydd av grankvistar runtom. Efter några timmar hittade föräldrarna boet, men flög efter en stund därifrån. När vi kollade på boet hade alla ungarna blivit utlyftade.
Nu har föräldrarna inte synts till på lite mer än en dag och ungarna börjar bli riktigt svaga. Vi lyftade upp boet i nytt träd, och matade ungarna med några droppar sockervatten, och då blev de lite piggare.
Vad mer kan göras?

/ Sebastian, 16 år från Jakobstad, Finland

Hej Sebastian!
Ni kan nog inte göra mycket mer än att låta naturen ha sin gång. Det var ju en ren olyckshändelse att ni råkade fälla trädet med boet. Förmodligen överger föräldrarna sina ungar om dom inte accepterar boets nya placering. Skulle ni trots allt välja att fortsätta och mata ungarna så är det ett stort arbete och inte alls säkert att det slutar väl.

Mats på Kreativum


Hej,vad händer med en knölsvan om dess partner dör. Skaffar den sig en ny eller lever den ensam resten av sitt liv, är det samma sak med Albatrossen.

MVH Anna nyfiken fritidspedagog

/ Anna, 42 år från Göteborg

Hej Anna!
Jag tror att den förösker att finna en ny livskamrat istället för att leva ensam. Men jag är lite osäker, men det vore dumt ifall det skulle vara hanen som blir ensam för då väljer den att inte föra sina gener vidare. Det är ju det som de flesta fåglar väljer nämligen att hitrta en stark partner som är duktig på det mesta.

Ha det gott i sommarvärmen.

Mats på Kreativum


Hej! Idag hittade jag och min kollega en ägg på jobbet, det låg övergivet på en betong "klump" som vi skulle måla vi gick runt lite men hittade inget bo. Jag har ingen aning om hur den kom dit (vi tror att det är något rovdjur som tagit ägget från sitt bo och sedan tappet den eller något) eller hur länge den har legat där men jag har ofta tagit hand om både ungar och vuxna fåglar som katten har släppat in (hon släppar in dom levande) och bestämde mig för att ta med mig ägget hem och se om jag kan ta hand om den tills den är redo att lämna boet. Problemat är att jag vet inte hur länge ungen var utan sin mamma och om den ens lever där i ägget eller hur jag ska "ruva" på den, vad ska jag göra? Och om den kläcks vad ska jag mata den med? Men om du säger att jag ska lägga ut den i naturen igen gör jag självklar det.

MVH Nikolina

/ Nikolina

Hej Nikolina!
Jag tycker faktiskt att du ska lägga tillbaka det i naturen. Det är ju så att man inte får "ta ägg" från naturen utan låta dom vara. Visst hittade du ägget på ett lite speciellt ställe, men det är troligen en fågel som haft bråttom att lägga det och då hamnade det fel. Men det är en ren spekulation! Att kläcka fram det krävs jämn värme, och när det ev. kläcks så måste du veta vilken art det är för en del äter fisk, andra insekter eller maskar. Så det är ingen lätt uppgift du skulle ha framför dig.

Så gör som jag inledde svaret med så får naturen ha sin gång.

Lycka till och ha en skön sommar.

Mats på Kreativum


Hej.
Vad ska jag göra för att få min undulat bli hand tam? Jag har haft honom i ca 2 månader. Jag har hållit på varenda dag sen jag fick honom,men inget jag gör fungerar.
Tacksam för svar.

/ Fanny , 10 år från kolsva

Hej Fanny!
Detta är jag absolut inte kunnig på! Men du ska nog vara ihärdig och försöka ge den mat ur handen regelbundet så kanske den slutligen lär sig att när du kommer så innebär det mat eller kanske lite kel. Jag har själv provat på att försöka få en kråkunge att komma till mig på altanen och äta ur min hand, utan att lyckas. Men den var väldigt nära och lärde sig att när jag kom ut på altanen och han/hon såg mig så var det "mattajm". Kanske detta berodde på att den inte visste ler hade erfarnetheten att "vara rädd" för ev. faror. Den lär ju sig detta med tiden. Men lustigt nog så reagerade den på att skydda sig då en rovfågel kom flygande utan att ha varit i kontakt med en sådan i sitt liv.
Men du kanske ska vända dig till en djuraffär för lite tips om detta.

Lycka till och ha en fortsatt skön sommar.

Mats på Kreativum


Hej!
Jag måste få akuthjälp!! När vi körde hö i eftermiddag hittade jag en svala som har ramlat ut sitt bo. Det var omöjligt at lägga tillbaka unen eftersom vi inte hittade boet. Jag har tat in ungen och han bor i en bur. Jag undrar vad jag ska ge för någon mat? och hur ofta? och hur mycket mat? ungen är väldigt liten och äter inte själv...

Hoppas du kan hjälpa mig???Mvh elina

/ elina, 15 år från varberg

Hej Elina!
Det är alltid tråkigt när dessa små ungar av olika anledningar ramlar ur boet. Det man först ska göra är att låta ungen vara för föräldrarna finns troligen i närjheten och dom matar ungen. Det andra är givetvis ifall man kan lägga tillbaka ungen i boet den troligen kommit ifrån. I detta fallet så lär det bli en tuff uppgift att försöka mata och rädda den. Den är en utpräglad insektsätare och ska helt enkelt inte ha annat än flugor, myggor, spindlar etc. Dock inga daggmaskar eller så. Att försöka mata den när den inte vill ha mat ser jag som en näst intill hopplös uppgift. Skulle själv taigt bort fågeln i fråga eftersom jag troligen inte skulle haft tid, kunskap och möjlighet att ständigt passa den och förse den med rätt mångd föda och vätska. Så jag tycker att du måste ta ett modigt beslut att förkorta ungen liv ifall det nu inte mot förmodan har lyckats att få igång matandet.

Hoppas att du tar en bra beslut.

Mats på Kreativum


Hej,

Jag har en lite liknande fråga som flera tidigare frågeställare. Efter midsommarhelgen såg vi att en koltrast bestämt sig för att bygga bo i en kruka på vår balkong. Eftersom det inte låga några ägg i boet så tog vi helt enkelt bort det. Men bara efter en dag så var koltrasten tillbaka och gjorde ett snabbt bo genom att göra en liten grop i en annan kruka och la dessutom ett ägg där samma dag. Den ligger nu och ruvar i boet och vi kan inte använda balkongen.

Vi vet inte riktigt vad vi ska ta oss till. Balkongen är bara 1,2 x 2 meter så vi skrämmer bort fågeln så fort vi visar oss, men det känns samtidigt lite okänsligt att bara kasta ut det nya boet (med risken att fågeln bara förstör en tredje blomkruka).

Vad ska vi göra. Är det möljligt att fågeln hittar boet om vi flyttar hela krukan till någon annan plats (vi bor på 1,5 trappa upp med balkong mot en dunge då vi skulle kunna ställa boet)? Hur gör vi annars på bästa sätta för att lösa problemet.

Jättetacksam för svar!
Erik

/ Erik, 26 år från Årsta

Hej Erik!
För det första så tycker jag att du/ni ska använda balkongen. Koltrasten i fråga får helt enkelt vänja sig vid att ni är där och utnyttjar den. Att flytta krukan med boet är kanske inte rätta lösningen. Anledningen till att den gjorde som den gjorde är att den var på gång att lägga sitt första ägg och då blev det bråttom.
Men som sagt jag tycker att den får vänja sig vilket jag tror den gör.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej! Jag hittade en fågelunge (hackspetta) i min trädgård fast klämd mellan ett par stenar.
Jag lämnade fågelen där för att se om mamman kom, när det blev natt tog jag in fågelen och la den i mitt rum i några filtar. dagen där på upptäckte jag att den var hungrig så jag matade den. Jag la hundmat i vatten så det svällde upp.Jag upptäckte också att den hade problem med att flyga, jag kollade under vingen och såg att den hade plockat sig själv och det var lite lila om kring... och jag vet inte vad jag ska göra??

/ Freja, 13 år från Borås

Hej Freja!
Det var ju synd att den hade fastnat men det är sådant som händer i naturen. Om jag fått råda dig tidigare så skulle du satt upp den i ett träd och den hade lockat på sina föräldrar efter mat. Om nu den är skadad i vingen så är det svårt att göra något åt det. Att ge sig på och försöka mata den för att så småningom släppa ut den är ett stort arbete. Om du möjligen vet var eller hör föräldrarna där du hittade den så släpp ut den dit så löser det sig nog.
Principen är trots allt den att man ska låta "vilsekomna" ungar vara för föräldrarna finns i närheten. Men "din" spett satt tydligen fast mellan några stenar så där gällde det ju att få lås den.

Lycka till och trevlig sommar!

Mats på Kreativum


varför har kiwifågeln inga vingar?
hur kommer det sig?

/ sina rategh, 15 år från göteborg

Hej Rategh!
Kiwifågeln är en av de fåglar som genom massor av år utvecklats till att inte behöva vingar. Den lever i sådana miljöer att den klarar sig "utan" vingarna. Det finns fler arter som har samma förutsättningar och därmed så tillbakavecklas deras flygförmåga, lustigt nog.

Ha det gott och trevlig midsommar.

Mats på Kreativum


Hej igen...

Jag måste bara få veta, vad äter fågelungar och hur åfta måste de ha mat?

/ Caroline, 13 år från Askersund

Hej Caroline!
Det beror alldeles på vilken fågelart det rör sig om. Är det sjöfåglar som änder så äter dom vegetabilisk föda, måsar och trutar äter gärna fiskrens, arter som normalt äter insekter äter insekter osv. Det är alltså på det viset att dom helt enkelt föds upp på den mat som de vuxna äter. Men skillnaden är att de vuxna äter upp det. lägger det i krävan och spyr upp det i bobaslen eller stöter upp det för att fördela det mellan de olika ungarna. En fiskgjuse kommer med en hel fisk som den vuxna delar till ungarna. När dom blir äldre så får ungarna själva dela sitt byte som dom roffar åt sig.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej!

Jag har ett sval ägg här hemma. Jag vet att man inte ska ta ägg eller fågelungar men detta låg på marken. Jag var i stallet och skulle mocka, då halmen va slut så jag gick upp på höskullen för att hämta mer. Där låg då ett bo med ett ägg i.
det kan inte legat mer än en dag eftersom att jag var uppe där dagen innan.
Är det någon ide att ha kvar det?
Nu ligger det i ett litet hemma gjort bo av nylonstrumpbyxor, I en ask och och en värme lampa. det är mörk och varm för ägget.

Tack på förhand // Caroline

/ Caroline, 13 år från Askersund

Hej Caroline!
Du skulle låta det ligga för att det kan vara ett bo som precis håller på att byggas och att äggläggningen pågår (pågick). Man ska alltid låta ägg och ungar vara även om det verkar lite underligt. Vi människor har alltid lätt för att "misstolka" situationen.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Idag när vi skulle ut och bada när vi skulle hem så såg vi ett fågelbo vid vägen ( ungefär 1,50 m i från vägen) Det såg ut som det var byggt i marken men vi vet inte det verkade lite konstigt. äggen var
vita med bruna prickar/fläckar. Vi rörde inte äggen men vi gick ifrån rätt så fort för att mamman skulle kunna komma tillbaka ( om det fanns nån)


Så jag undrar...
Vad är det för fågel?
Skulle boet vara på marken?


Mvh Linnea

/ Linnea, 12 år från Arvika

Hej Linnea!
Det kan röra sig om lövsångare, grönsångare, trädpiplärka m.fl. fågelarter eftersom dom bygger på marken i grästuvor eller liknande. Allt är i sin ordning så låt det vara för föräldrarna finns i närheten.

Ha det gott i sommar.

Mats på Kreativum


Hej, jag gick hem från skolan idag så går man snabbaste vägen genom en liten skog. Jag gick som vanligt från bussen och hittade ett litet ägg tror det är ett fågel ägg. Lite fakta om ägget ;

Det väger ca 50 g blankt.
Luktar hav (bor nära havet också).
Ganska mycket mindre än ett vanligt ägg.
Inte vitt utan en färg nära som jag inte själv kan säga..

Det första jag gjorde var att kontakta en av mina kompisar som har forskat lite om fågelsaker när han var liten ungefär 8-11 och han sa att om det var kallt så är det kört men annars skulle jag lägga det i en filt med en värmelampa över så det inte blir kallt men det har jag inte så jag la det inte en filt bara.
Ägget är lite krossat väldigt lite. Jag tog en smal nål som jag stack genom där det inte var något skal en liten yta bara. Det var hårt så jag gjorde inget mer... Men...
Vad gör jag nu om det är en fåget. Kan jag göra ett eget bo och sen lägga det där eller hur ska jag göra?

MVH Emil.

/ Emil, 13 år från Göteborg

Hej Emil!
Nej du kan inget göra utan du ska lägga ägget i naturen någonstans för det inte möjligt att rädda det.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej, Jag undrar varför är fåglar fridlysta fast det finns massor i världen?

/ Joel, 14 år från Örebro

Hej Joel!
Det var en kneopig fråga men samtidigt väldigt intressant. Det är ju på det viset att många arter finns i stort sett över hela jordklotet, andra finns kanske bara på en ö eller i en del av ett land. Det innebär att dom mycket väl kan vara väldigt många både över klotet men också lokalt. Men sedan är det alltid på det viset att områdena runt själva "kärnområdet" där arten häckar så eller finns så minskar antalet individer/par. Då beror det på att vissa år så är det gynnsamma förhållanden med föda, väder etc. medan andra år så är det traka motsatsen. Här i Svewrige så är vi kringgärdade av dels Östersjön och dels västerhavet. Det innebär att flera arter som funnits här tidigare nu finns på andra sidan Östersjön där den också tidigare fanns. Vad beror detta på då? Jo det är så att vi lever i en tid där det sker förändringar som påverkar antalet arter/par i miljön. Landskapet växer igen i jämförelse med för 20-30 år sedan. Detta kommer då att påverka hur man ser på om arten ska vara fridlyst eller ej. Den finns talrik på andra sidan Östersjön, men endast ett fåtal par finns på svenska sidan (detta för att ta ett exempel). Därför blir den fridlyst här i ett försök att skydda dess förekomst och förhoppningsvis ska den kunna leva vidare här. Men på andra sidan så är den talrikare och behöver inte det skyddet. På andra platser på jorden så finns det arter som lever på utrotningens brant, dvs. de kräver ett totalt förbud inna dom försvinner för alltid från jordens yta. Det är ju på det viset att alla arter har sin nisch och betydelse för att få ekosystemet ska kunna fungera och som i långa loppet även påverkar oss människor. Så är det med den saken. Man kan nästan säga att samtliga fågelarter i Sverige är fridlysta men många av dom är lagda under jakttid.

Hoppas att du fått svar på din intressanta fråga ur mitt perspektiv, dvs. det kanske finns andra förklaringar på detta.

Mats på Kreativum


Hej. Jag praktiserar på en djurklinik och ska ta hem en ganska stor kråkunge som några kom in med. Den mår fysiskt bra, men jag undrar hur mycket och hur ofta ska jag ge den mat och hur mycket vatten ska jag ge? Har 5 ml sprutor jag fyller med en speciell mjuk kattmat, fågelvälling och sen har jag köpt mask.Hur länge tycker du den ska bo hos mig och vet du ett lämpligt ställe att släppa ut den på? Ska man leta efter en flock kråkor eller där den kan vara ensam mer?

Skulle bli jätte tacksam för svar.

Mvh Olivia

/ Olivia, 27 år från Sthlm

Hej Olivia!
Som vanligt är det ett fel gjort av människor med stort hjärta för fågelungar. Men hjärtat är än större om man låter dom vara eftersom dom rymmer från boet, sitter själva och lockar på föräldrarna då det suger i magen dvs. dom blir hungriga. Jag vet inte exakt hur du ska göra, men att leta upp en kråkflocvk kan få följden att diom mobbar ut den eller rent av har ihjäl den. Naturen är grym många gånger och vi människor som "förbarmar oss" över dessa gör ofta mer skada än nytta.

Lycka till

Mats på Kreativum


Hej.

Jag cyklar på en liten grusväg varje morgon till jobbet och samma väg hem och där sitter alltid en liten kråk unge ihop krupen i det höga gräset. Kommer man nära de så sitter den kvar, den rör sig knappt. Kan den ha kommit ifrån sin mamma eller har den blivit utstött? Vad kan jag göra? Jag tycker så synd om den där den sitter.
Kan man ta den till en veterinär? om man kan fånga den. Tack på förhand.

/ Jessica, 31 år från Nybro

Hej Jessica!
Allt är nog i sin ordning men kanske det är så att den komit ifrån sina föräldrar eller att dom har dödt av någon anledning. Men det troliga är att dom finns i närheten och att ungen sitter och tigger och får lite mat då och då.
Så låt den vara!

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej,

Min morfar hat haft en knipa som häckat i en holk i trädgården. Vi såg när alla ungarna hoppade ut! Nästa dag tittade vi i holken och det fanns ett ägg kvar. Det tog vi in och tömde. Det fanns både gula och vita i och det luktade inte illa. Vi trodde det skulle vara ruttet och lukta jätteilla. Hur länge kan ett ägg ligga så utan att ruttna?

/ Lena, 14 år från Ålem

Hej Lena!
Jag har ingen aning om det. Men jag kan tänka mig att får det ligga utan värme från honan så går det nog ganska fort och än fortare om det blir väldigt varmt ute. Anledningen till astt ägget inte kläckts kan vara att det helt enkelt inte blivit befruktat.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hejsan!

Jo är det sant att flyttfåglar som sjunger (kvittrar) i sverige under sommaren,
inte gör det i de sydliga länder där de befinner sig under den vintern?

Hur kommer det sig i så fall?

/ stefan olsson, 63 år från gagnef dalarna

Hej Stefan!
Anledningen till att fåglarna sjunger är att dels markera sitt revir (tomten eller bostaden), dels att locka till sig en stark och tjusig hona för att få föra sina gener vidare. Därför behöver dom inte sjunga i vinterkvarten.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats. Jag går på en djurskola där vi tar hand om djur och sånt men inte vilda djur så jag har en fråga. Vi har en träd alé till våran skola där det finns en massa fåglar överallt. När vi har gått där så har man hittat ihjäl körda fågelungar och så. Sen igår höll vi själva på att köra på en kaj unge som satt på vägen upp. När jag tog up den så var den väldigt lugn och inte agresiv. Vi kunde inte nå upp till boet och så tänkte jag tyvär inte på det för vi försökte få den att flyga för den är flygfärdig i storleken och så. Men den kunde inte flyga riktigt. Så vi gjorde misstaget att ta med den. Vi tänkte att vi kunde ta hand om den tills den kan flyga av sig själv. Han håller på att öva med oss. Tycker du va ska försöka hjälpa honom eller bara sätta tillbaka honom och hoppas på det bästa? Han är varken stressad eller rädd. Vi har byggt ett bo till honom med hjälp av ett kaninhus med halm i. När man sätter sig på golvet kommer han direkt och sätter sig intill. Och igår när han var ute atte han sig och sov när vi satt och kollade på honom och det tyder på att han kan koppla av och är lugn. Och han bajsar som han ska oc h har druckit lite :)

/ Elin, 17 år

Hej Elin!
Ni har gjort det man absolut inte ska göra, nämligen att ta hand om fågelungar. Deras föräldrar finns i närheten och matar dom trots att dom sitter på marken osv. Det ni ska göra är att sätta tillbaka den och hoppas att övriga familjen rä där då. Dom kan mycket väl ha flyttat sig till säkrare områden och då är det inte sökert att dom hittar "er" unge.
Alldels för många människor tycker synd om fågelungar som "fallit ur boet". Det är så att väldigt många fågelarter så sticker ungarna ur boet av säkerhetsskäl, dvs. dom vill inte bli uppätna i boet.

Lycka till.

Mats på Kreativum


Hej!
Idag uptäckte jag helt oväntat en lite talgoxeunge som hade ramlat från sitt bo (som vi känner till sedan innan) som hade hamnat på markisen. Den verkade lite chockad, inte speciellt konstigt, och vi tänkte såklart att vi måste lägga tillbaka ungen i sitt bo igen.

Prolemet är bara det att vi inte vet exakt var boet är och under vilken takpanna det ligger, plus att vi inte vet om vi kan skada boet på något sätt om vi är för hårdhänta när vi letar efter det och typ råkar riva ner det.

Ungen lade vi i en liten kartong med mossa och litet gräs. Sedan gav jag den, i brist på flugor, daggmask som jag delat i små bitar och blötte i vatten så att de blev lite mer vätska. Min fråga är, är daggmaskar en okej föda och måste födan vara varierande? och klarar den några timmar utan mat (nattetid/skola) och hur mycket ska man egentligen ge?? Man vill ju göra allt man kan för att den lille krabaten ska överleva även om chanser är liten. Hoppas du svarar snabbt!

/ Ebba, 15 år

Hej Ebba!
Tyvärr har jag haft fullt upp och inte hunnit svara tillräckligt snabbt. Men det är en mycket svår uppgift att ta hand om en sådan liten unge. Jag tyckler man ska låta naturen ha sin gång och det innebär att om man inte hittar boet så får man helt enkelt låta unge vara. Det går ju också att avliva den om det absolut inte går att få tillbaka den till övriga kullen.
Att ge den daggmask så är kanske inte så lämpligt men de vuxna ger dom larver som lever i träd och buskar.

Hoppas ni hittar tillbaka med ungen till boet och att föräldrarna tar över den annars omöjliga uppgiften.

Ha de gott.

Mats på Kreativum


Hej, jag har en fråga. En koltrast har byggt ett bo på vår tomt och där ligger ett ägg nu, men fåglen har inte varit och ruvat på 3 dagar nu, kan boet vara övergivet eller ruvar hon kanske på natten? Eller förbereder hon kanske sig för att lägga fler ägg? Tacksam för svar./ Rebecka, 15 år från Höör

Hej Rebecka!
Det är säkert så att hon övergett boet, men det kan också vara så att den är i fasen att lägga fler. Men jag tror att hon blivit skräöämd och helt enkelt övergett boet. Men eftersom mitt svar till dig är ett antal dagar sent så kanske du redan vet resultatet.

Ha det gott.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2018 Unga Fakta AB