Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


hej
skulle jag kunna fråga om lite fakta om fåglar

/ markus, 13 år från stockholm

Hej!
Ställ frågan så får vi se ifall jag har något bra svar.

Mats på Kreativum


ja precis, jag ska skriva en rapport om fåglars beteende när de matas av människor, finns det något mer generellt fåglarna gör. För jag har väldigt svårt att hitta fakta, när de matas.

/ Johan, 17 år från Stockholm

Hej igen Johan!
Det är en väldigt komplex frågeställning! för jag vet inte var jag ska börja med. Fåglar flyger med allt vad det innebär, försvarar sitt revir samtidigt som en del arter har vänsterprassel, en del arter spelar på en "arena" (orre, tjäder m.fl.), de ruggar sin fjäderdräkt som i sin tur är väldigt intressant med dess förmåga att just kunna bära fågeln i olika situationer, påverka en hona/hane vid parningen, hur olika arters näbbar talar om vad de har för näringsval osv. osv. som sagt det är väldigt stort område.
Du har ingen i din närhet som är ornitolog och som du kan tala med direkt om dina funderingar? Tror det skulle vara lättare att få till din uppsats. Förstår samtidigt att det är svårt att hitta. Biblioteken har oftast böcketr där du säkert hittar uppslag. Då ska det inte vara en fältbestämningsbok utan snarare en bok som berättar om beteende. Charles Darwin var ju en viktig kugge i sammanhanget.

Lycka till med ditt arbete!

Mats på Kreativum


Hur många fågelraser finns det

/ andrea andersson, 8 år från Uppsala

Hej Andrea!
Det finns ca 10000 fågelarter i världen för det är det jag tror du fårgar om. Antalet raser vet jag faktiskt inte.

Mats på Kreativum


Jag kanske är för gammal för att ställa en fråga på den här sajten. Men jag gör ett försök, för jag upplevde något för mig (och min familj) väldigt förunderligt.
Tre skator kom flygande förbi vår balkong och en av dem råkade flyga in i gaveln, som är av glas. Skatan tuppade av och låg på rygg i flera minuter på balkonggolvet. Jag kunde se att den andades (jag stod i vardagsrummet som har glasvägg ut mot balkongen) . De andra två skatorna kom tillbaka och satte sig först på balkongräcket och hoppade sedan ner på golvet och puttade och drog i den skadade skatan, samtidigt som dom skrek väldigt högt.
När jag gick och berättade för min man vad jag sett, gick vi båda tillbaka till balkongen och då var samtliga skator borta. Det enda som fanns kvar var en fläck på fönstret och lite fjädrar på golvet.

Jag ringde och berättade detta för min vuxna dotter och hon trodde att jag sett i syne.

Min fråga:
Är det vanligt att fåglar hjälper varandra när någon är skadad?

Vänliga hälsningar
Lisbeth Åström

/ Lisbeth Åström, 58 år från Eskilstuna

Hej Lisbeth!
Nej man är aldrig för gammal att ställa frågor eller att vara nyfiken på saker och ting. När det gäller detta som hände så fick skatan en tillfällig time-out eller rättare sagt en trolig hjärnskakning eller motsvarande av det absurda tvärstoppet. Att sedan de andra kom tillbaka är ju lite märkligt men samtidigt en trolig reaktion på att flocken/familjen plötsligen blev en mindre. Att de kom tillbaka är ju ett lite annorlunda beteende. Men att de skulle hjälpt den på vingar är nog inte troligt utan snarare att deras närvaro och att de drog i vinge fick den avtuppade skatan att kvickna till. Så var det nog inte så farligt med skatan utan att den kunde flyga vidare. En fågel kan "svimma av" eller rent av "hypontiseras" genom att den ligger eller läggs på rygg. Då ligger den ofta helt stilla tills den "väcks" av något ljud/rörelse eller en knäppning med fingrarna. då sprattlar den till och flyger iväg. Vet inte om du såg avsnittet ur Emil i Lönneberga och de "fulla" hönsen. Där tror jag de använde sig av en sådan metod att lägga dem på ryggen och sedan väcka dom igen.
Men jag tycker mitt i allt detta att du/ni kanske skulle fästa en rovfågelsiluett i svart plastdekal på den rutan. Detta för att minimera fler ev. påflygningar av fåglar.

Hoppas du har fått en viss förklaring av det inträffade. Samtidigt kan man konstatera att naturen är förunderlig.

Mats på Kreativum


Hej Mats!

Jag har några frågor om dig angående fåglars beteenden.

1.Vad har fåglar för olika beteenden när de matas av människor (habitat, revir, nisch)
2.Vilka medfödda och inlärda beteenden har fåglar
3.vilka rörelsemönster och överslagshandlingar har fåglarna?

skulle vara väldigt tacksam om du kunde svara på dessa frågor åt mig, har länge letat efter svar för dessa frågor.

/ johan, 17 år från Stockholm

Hej Johan!
Oj det var omfattande frågor.
Håller du på med ett projekt i skolan eller en avhandling?
Jag är osäker på saker om detta och du borde nog söka svaret från någon fågelforskare i Lund eller motsvarande.
Men för att ge mig på en gissning utifrån min vy.
1. Att fåglar matas av människor påverkar inte fåglarna speciellt mycket. Men om vi tänker oss vinter och det är snötäcke. Flera arter har valt strategin att stanna kvar över vintern med allt vad det innebär. Då är det så att hittar de en bra utfodringsställe så stannar dom säkert kvar där och "utvecklar" en form av vinterrevir. Tillsammans med andra arter är det OK om det är mycket fåglar framme. Men mot den egna arten så kan det mycket väl bli fight om utrymmet och tillgången på födan. Ett exempel på detta kan vara koltrasten och björktrasten.
2. Alla arter har sitt beteende med i generna. Att föräldrarna beter sig på ett visst sätt så lär sig ungfåglarna hur det går till. Ex på detta är knölsvan men även andra arter som rovfåglar får det tufft i början då föräldrarna slutar mata och de får lära sig själva att jaga. En kråkfamilj håller ihop långt fram på hösten. Men allteftersom så blir föräldrarna näst intill aggressiva mot ungfåglarna som trots allt fortsätter att tigga efter mat.
3. Alla arter har sina beteende och rörelsemönster utifrån hur deras liv ser ut, vilken form av födosök de har och framförallt i vilken typ av miljö/biotop/habitat de lever i. Överslagshandlingar har jag inte något direkt svar på men att det förekommer är helt klart.

Ja det var lite vad som föll över mig och tankar kring de frågor du ställt.
Du kan ställa samma frågor till ett antal kunniga ornitologer på www.sofnet.org

Lyckat till och hoppas du är nöjd även om mina svar inte är 100%.

Mats på Kreativum


Hej

Jag undrar om (t.ex) knölsvanen får i sig en massa vatten när de äter blad och sånt från sjöbottnen?

/ Elisabett, 13 år från Stockholm

Hej Elisabeth!
Utan att vara kunnig på anatomin hos fåglar så bör det vara så att den kan "stänga" till svalget medan den äter sjögräset. Samtidigt är det ju så att svanen ofta tuggar i sig gräset ovanför vattenytan. Detta är samma som gäller för alla andra sjöfåglar som tar sin föda under vatten.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


Min far seglade ombord Clipperfartyg på vetetraden Australien Europa, när jag var liten knatte berättade han att flyttfåglar kunde ute till havs landa i riggen till ett så stort antal att de kunde tynga ner så att fartyget löpte risk att kantra. Man hade då med sig några små apor (markatter) som man då släppte lös för att de klättrade upp i riggen och skrämde bort fåglarna. Efter tjugo år till sjöss har jag ju själv sett flockar och även enstaka fåglar landa på däck och vila sig. Även Kolibri i tusental utanför Mexikokusten. Efter fartyget flög även måsar som slök de små färggranna stackarna i luften. Så många av dem dog att man fick sopa dom överbord i hundratals eller snarare tusental. Men min stilla undran är över fåglar som tynger ner riggen på segelfartyg och om det finns någon dokumentation av detta någonstans??

/ Johny, 69 år från Göteborg

Hej Johnny!
Mycket har jag hört talas om men inte att en flock skulle tynga ner ett segelfartyg. Att det du beskriver säkert är sant och det där med aporna är ju riktigt kreativt eftersom man då slipper att själv klättra upp i riggen. Men att det skulle vara tusentals är ju verkligen något som borde finnas beskrivet. Vet tyvärr inget om detta men jag får nog försöka leta efter något svar. Att kolibrierna skulle flytta över havet låter också märkligt eftersom de är å små. men jag letade lite på Google och kolla länken nedan.

http://www.djur.cob.lu.se/Djurartiklar/Flytt.html

http://www.give2all.org/12/2012/01/om-kolibrier.html

Men jag tyckler att du ska ställa samma fråga till Frågepanelen på Sveriges Ornitologiska Förening www.sofnet.org. där finns bla. Magnus Ullman som kanske har bättre kläm på detta.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej

Har en Kakadua och undrar nu om det är ok för den fågeln att äta Rönnbär och Nypon.

Har hört talas om det men vill höra det av någon som kan sin sak

Tack på förhand

A-C Örtquist

/ A-C Örtquist, 45 år från Karlskoga

Hej A-C!
Ärligt talat så vet jag inte men en sak vet jag och det är att fåglar äter det som de tycker om.
Skulle en kakadua äter det du skriver så är det säkert OK.
Rönnbär och nypon är ju inte precis den typ att växtlighet som finns i Australien där kakaduorna är vilt förekommande.

Mats på Kreativum


Hallå;
1. Vilken är minsta fågelrasen i VÄRLDEN?
2. Finns det fåglar som
ter människor.?
3.När jag ridit såg jag i stallet små fågelbo med små fåglar vilket sort fåge kan det va?l

/ Alenka, 15 år

Hej Alenka!
Världens minsta fågel är bikolibri och som är ca 5 cm lång och väger 1,8 gram. Den finns bla. på ön Kuba i västindien.
Din andra fråga förstår jag inte riktigt men om det är vilka fåglar som tyr sig till människan så är det rätt många. Människan har alltid i den miljön där vi finns och lever tillgång till föda av olika slag. Detta utnyttjar en hel del fågelarter och då kan man säöga att det tyr sig till människan.
De fåglar som du sett i stallet skulle jag tro är ladusvala.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hallå där,
Mats jag har sett en fågelbo ramlat på golvet ute vad kan ha hänt??

/ Alenika, 15 år från Lindängen

Hej Alenika!
Det händer nog hela tiden att bon faller ner dels för att de är gamla och används inte mer. Men även nya bon kan falla ner för att de helt enkelt inte sitter tillräckligt fast eller har byggts på en plats där det är mindre lämplig eller utsatt för väder och vind. Men det troliga är att en sk. predator har varit och rövat boet från ägg eller ungar. Naturen är grym många gånger och det händer mycket mer tragiska saker som vi människor aldrig ser.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Jag och mina bröder har ett gammalt hus på norra Öland. Vi bytte "underrede på taket för 7 år sedan oh var så ledsna oh oroade över att "svalorna" kanske inte skulle våga sig tillbaka till sina bon under tegelpannorna efter det men i år är de säkert minst tre familjer tillbaka. Jag har varit så nöjd oh glad. MEN i förrgår straxt före soluppgången kom min son oh väckte mig oh då hade han hört underliga ljud länge och gick ut för att titta vad som pågick, då såg han en tegelpanna (3dje från nederkanten) som flyttade på sig och sprang in till mig. Djuret hade försvunnit när vi kom ut. Igår när vi kom hem från badet vid 17 tiden så låg två svalägg på marken nödtorftigt urätna, gula kvar.
Vem är det som terroriserar våra "svalor"? Det finns inga ekorrar här! Vessla? Kan de klättra rakt upp för en husvägg? Iller? Vad tänker du?
Min granne ville låna ut en elektronisk råttskrämmare....Vågar jag det? Eller skrämmer jag "svalorna" oh mina fina fladdermöss på flykten då, vad tror du?

Så tacksam för svar!!
Med vänlig hälsning
Malena

/ Malena, 64 år från Sthlm/Öland

God morgon Malena!
Har faktiskt ingen aning om vad det kan vara men tankarna far direkt mot vessla, mink eller mård. Men den senare lär ni inte ha på Öland antar jag, mink ja det har ni men hur kommer den upp på taket? Vessla likaså men rent storleksmässigt verkar det vara ett smidigt djur eftersom det är under takpannorna (?). Katter bör inte heller kunna ta sig dit. annan fågel är nog också uteslutet.
Så tyvärr har jag inget bra svar men att sätta ut en elektronisk råttskrämmare är nog ingen fara att placera prova med. Du märker väl ifall de försvinner och då är det väl till och stänga av så återväder dom. Men om det nu är en vessla så vet jag inte ifall den reagerar på en sådan skrämmare. Svårt fall detta och det hade variot oerhört spännande och vänta ut djuret och kolla med en skarp lampa vad det är för något. Om det nu är så att de tötmt bon på ägg och ev. ungar så lär den inte komma tillbaka heller.

Hoppas det löser sig!

Mats på Kreativum


Hur har fåglar sex

/ Bert, 23 år

Hej Bert!
Ja vad svarar man på denna fråga. Dom fortplantar sig genom att hanen oftast ställer sig på ryggen på honan och balanserar. Samtidigt viker dom sina resp. kloaköppningar mot varandra och då sker befruktningen mycket snabbt. Sedan är det klart med sexet tills alla ägg är lagda.

Mats på Kreativum


Hej Mats ! tog hand om en måsunge på min stora balkong den har stor badbåt med vatten växer äter och badar mamman finns på hustaket. jag har många kissar och undrar nu när den antagligen strax blir flygfärdig och hamnar på marken vad jag gör har havet 5 min bilväg bort men mamman då? hur många dagar tar det innan den kan flyga så högt som till taket? vad gör jag ? mvh may

/ May Åkerlund, 70 år från roslagen

Hej May!
Precis återvänt från min semester därför ett dröjsmål med svar. Men det är bara att låta den vara på marken för den letar sig själv ner till vatten och då under sträng bevakning av sina föräldrar. Så låt den bara vara för annars kanske inte föräldrarna som matar dem rätt långt fram inte hittar dom och de dukar under då.

Hoppas det gott bra!

Mats på Kreativum


Jag bor på Södermalm i Sthlm innerstad. Sedan våren kom så har jag blivit väckt kl 4 varje morgon av två fiskmåsar som patrulletar på gräsmattan utanför mitt fönster och skriker sig hesa.

De låter oerhört högt. Först så trodde jag att mamma och pappa fågel letade efter en försvunnen unge, men de har hållit på i två månader nu. Varför gör de såhär? Det ser rätt kul ut när de går fram och tillbaka tillsammans hela nätterna.

/ Simon, 26 år från Stockholm

Hej Simon!
Du ör inte den enda som funderar kring dessa fiskmåsar som "flyttat" in från skärgården till staden och t o m innerstan i Stockholm. Att de går omkring och "snackar" med varandra är en form av att stärka och hålla banden dem emellan starka. Sedan när väl ungen/-arna kläckts så rymmer dom från boet, hoppar ner på marken och spatserar omkring. Då håller föräldrarna ett vakande öga på dem och kan föra ett rätt högt "oväsen" för att skydda sina ungar. Snart är väl ungen/-arna är tillräckligt stora och då lämnar dom innerstaden och beger sig ut i vattnen runt om i Stockholm. Men fiskmåsarna (de gamla fåglarna) kommer ändå fortsättningsvis att stärka sina band med att stå jämte varandra och sträcka hals samtidigt som deras mycket genomträngande läte låter sig höras.

Ha det gott och hoppas du fått sova någon natt!

Mats på Kreativum


Vi har hört fågelungar kvittra under takpannorna och sett talgoxar flugit med mat till dem, men idag hittade jag en på marken som levde så vi klättrade upp med den och tog bort takpannan och hittade boet så vi lade i den med dem andra men jag är orolig att föräldrarna blivit rädda och övergivit boet. Hur vet man om föräldrarna har övergivit boet? Kan man ta hand om dem på nåt sätt, typ ge dem mask?
MvH
Daniel

/ Daniel, 13 år från Uppsala

Hej Daniel!
Vet inte när detta hände men jag har precis kommit tillbaka från semestern och har inte läst frågorna på minst 4 veckor. Men att du/ni lade tillbaka ungen innebär inte att föräldrarna överger boet. Men däremot kanske det är så att något hänt som gjort att föräldrarna övergett det. Att ta hand om en unge och mata den med "rätt" mat och mängd är en mycket svår uppgift. Sedan är det ju så att du kanske inte ser när föräldrarna kommer med mat till ungarna. Är det så att ungarna snart är flygfärdiga så lockas dom ur boet för att komma snart.

Hoppas det gått bra och att alla klarade sig.

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Tack så mycket för ditt snabbt svar och ditt komplimang:-) Jo, en mus ville han också hämta nån gång han hade den redan under sina tassar. Men jag kunde rädda musen!

Ja jag är jätte nöjd med svaret. Jag ska göra som du säger och är glad att du tänker fågeln ska klara sig! Men kan du säga varför den fågel inte flög och i stället hoppade på gräset och hoppade upp på gren? Jag har ju inte set att katten har fågeln i sin mun, kan det vara kanske att fågeln har försvarat sina ungar nånstans? Men då skulle det inte passa att den fick stryk från dem andra eller?

Nu ligger min elaka " Måns" på sin ryggen på sängen och sover som ingentinghar hänt...

/ Jasmin, 44 år från Gävle

Hej igen Jasmin!
Det jkan vara så att det rör sig om en ungfågel som inte har hunnit bli fullt flygfärdig.
Det är svårt att säga men att den blev attackerad kan säkert bero på det jag skrev innan men kanske av andra orsaker.

Ha det gott och klia katten på magen.

Mats på Kreativum


Hej!
Jag har egentligen två frågor:
Jag har en utekatt som hämta mig fåglor som present. Eftersom jag älskar fåglor har jag försokt allt att han inte gör det längre. I dag nu hörde jag plötslig nånting skrika och visste genast att katten har släppt i en fågel. Jag rusade ner i nedre våning och då satt en sånt stor, svart vit fågel (den som finns överallt och gör mycket ljud) på min soffa. Katten kunde jag fånga och spärra in i toiletten. Jag öppnade balkongdörren helt men den ville inte flyga ut först. Han sa helt hel ut. Efter en stund hoppade den dock ut. Men sen händer någonting som jag absolut inte förstår: de andra, lika fåglar bråkade men honom och hoppade på den. Den stackars flög inte för något anledning och de andra hindrade honom också. Vad har hänt? Jag är så ledsen att min katt är så elak men vad skulle jag göra? Jag är så rädd att en vacker dag hämtar katten en fågel som är skadat och fortfarende lever. Vad skulle jag göra då? Jag kan inte döda djur!
Förlåt att min svenska är inte så bra, jag kommer från Schweiz och är bara 1 och en halv år i Sverige.

Tack för att du ge mig tips och informationen.

/ Jasmin, 44 år från Gävle

Hej Jasmin!
Det där med katter som gärna vill visa hur duktiga de är kan ibland vara lite jobbigt. Det verkar som att det var en skata hon kom in med. Att den sedan blev attackerad beror på att den förmodligen kommit in i någon annans revir. Den klarar sig säkert alldeles utmärkt. Men den dagen din katt kommer hem med en skadad fågel så är det nog till att avliva den. Om du nu inte kan detta så får du helt enkelt leta upp någon som kan förkorta lidandet hos fågeln. Den kan ju mycket väl komma hem med en mus också som är skadad och då gäller samma sak.
Din svenska är helt OK för jag förstod vad du ville och nu får du ett svar som jag hoppas att du är nöjd med.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej har två fiskmåsungar på balkongen som ramlat ner från taket. De tar sig inte ut från balkongen själva. Ska de få vara ifred där tills de själva tar sig därifrån eller ska jag sätta ut dem på marken ,föräldrarna finns i närheten.

/ Annika, 37 år från Sverige

God morgon Annika!"
Sätt ut dom på marken så klarar dom sig själva.
De är välbevakade av sina föräldrar.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hur tar man hand om ett svala ägg. hur varmt ska det va och lite sånt vill jag veta.

/ vera , 10 år från höör

Hej Vera!
Det är väldigt svårt att ta hand om ett svalägg ifall du nu hittat ett. Det är svårt för att inte säga nästan omöjligt att lyckas hålla ägget varmt tills det skulle kläckas. Dessutom så är det sedan ännu svårare att försöka mata ungen och se till att den får rätt föda. Så jag måste tyvärr säga att låt ägget vara.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats.
Min lilla kusin säger att fåglar inte är dinosaurier. Men jag säger att de är nutida dinosaurier, vem har rätt undrar min lille kusin. Så snäll, säg vem som har rätt.

Det här är en annan fråga..
Vet du hur många fågel arter det finns över hela världen, sammanlagt? Det behöver inte vara exat men ungefär hur många och vilken är den minsta arten och vilken är den största arten?

Med vänlig hälsning Teresia :)

/ Teresia, 13 år från Tumba

Hej Teresia!
Fåglarna är komna från dinosaurerna för väldigt länge sedan. Tiden gör att evolutionen förändrar allt levande men det tar enormt lång tid. Så tiden från dinosaurerna till dagens fåglar är en väldigt komplicerad fråga och det tar lång tid att förklara.
Det finns ca 10 000 fågelarter i världen och faktiskt så upptäcks det fler arter fortfarande även om de är väldigt få. Bikolibri (Mellisuga helenae) är med mellan 5 till 6 centimeter och väger omkring 1,8 till 2 gram och anses därför som världens minsta fågel.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB