Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej Mats,
Har ett par frågor om kajorna här i stan.

Nu så här på hösten och vintern samlas det ju en massa kajor(?) i städerna och verkligen flockas. Flyger från ett träd till ett annat eller hustak osv. I mina ögon väldigt oroligt, som om dom väntar på att flyga söderut, men det gör de väl inte, eller?

Sen låter de en massa ungefär som om de pratar med varandra, har de någon form av komunikation eller låter de bara i största allmänhet?

Ang deras flockbetende så samlas dom ju i oerhörda mändger, är det en försvarsinstinkt? Vilket i så fall kan tänkas lite märkligt då dom eg inte har några fiender?

Mvh
/ Danne

/ Danne från Örebro

Hej Danne!

Det är intressant med kajor, kråkor och skator för dom har samma form av beteende. Som du riktigt noterat så håller kajorna ihop i stora flockar. Det är så i de flesta städer att kajorna söker några olika alternativ till sovplatser där alla finns på samma ställe. Genom att "snacka" med varandra så för dom ett visst liv. Det är en form av komunikation fåglarna emellan, samtidigt som det kan verka avskräckande på ev. predatorer. När morgonen gryr så delar flocken upp sig och klajorna flyger i olika riktningar till platser där dom vet att det finns mat. Det kan vara ute på landsbygden eller vid en soptipp eller liknande. Då flyger dom parvis eftersom dom är varandra trogna tills den ena parten ev. dör. Framåt eftermiddagen så samlas dom igen på ett gemensamt ställe och därifrån beger sig till träden, taken eller var det nu är för nattkvisten. Att dom är oroliga är ett sätt att söka tryggheten i den stora flocken. Dom flyttar inte söderut, för de fåglar som tagit detta beslut har redan flyttat. att dom skulle ta ett så pass drastiskt beslut kan innebära att fågeln i fråa dukar under eftersom dom inte vet var det finns tillräckligt med föda. Kajorna liksom de andra kråkfåglarna har naturliga fiender i form av duvhök och berguv. Så det är inte helt säkert att vara en stor flock utan att för lite oväsen, vara många osv. för en berguv bryr sig inte speciellt mycket om dom utan slår när den behöver mat direkt in i en sådan flock.

Ha det gott och en trevlig Jul.

Mats 


Hej!
Har sökt på internet efter svaret på min fråga dock utan resultat. Min fråga är som följer: Hur länge ruvar duvor sina ägg innan kläckning?
Tacksam för svar snarast möjligt.
Mvh. Marina

/ Marina, 36 år från Hemse Gotland

Hej Marina!

Ledsen att jag inte svarat tidigare, men en elak förkylning har hållt mig nere.

Men som svar på din fråga så ruvar en ringduva ca 17 dagar. Detta gäller nog de flesta i Sverige förekommande arterna ring-, skogs- och turkduva.

Ha det gott och en Riktigt God Jul önskar jag dig.

Mats


Jag gillar fåglar men är det inte jobbigt att ta hand om dem ? Är fåglar ditt favo djur ?

Pss.. svara på båda frågorna.

/ Frida, 10 år från Göteborg

Hej Frida!

För att svara direkt på din fråga så är det en hel del pyssel och tidsåtgång för att ta hand om fåglar och djur. Men nu är det ju så att alla fåglar och djur i vår natur lever vilt och fritt, och det innebär att vi inte får fånga in dom och ta hand om dom som ett "husdjur". Men skulle det däremot vara ett skadat djur eller en fågel så kanske situation medger att vi kan ta hand om den. Det finns speciella ställen där olika personer är engagerade och kunniga på att ta hand om dessa. Att man själv gör det innebär en massa arbete och ansvar.

Fåglarna är mina absoluta favoriter och har så varit sedan 40 år. Men jag tycker om alla slags djur och hela naturen. Att förstå hur den fungerar och hur de olika djuren fungerar tillsammans.

Ledsen att jag inte kunnat svara dig tidigare, men jag har haft en elak förkylning.

Ha en riktigt God Jul.

Mats


Hej!
Göken och värdfåglarna har uttvecklat olika beteenden som resultat av coevolutionen.
Jag skulle vilja veta vilka av följande påståenden som är korrekta:

1. Värdfåglarna undviker att mata Gökungen, och matar helst sina egna ungar.
2. Gökungen och värdfågelns avkomma växer upp tillsammans tills de lämnar boet som flygfärdiga ungar.
3. Gökhonan tar bort ett av värdfågelns ägg i boet när hon lägger sitt eget ägg.
4. Gökens ägg har vanligen en annan färg än värdfågelns ägg.
5.Gökhonan lägger ägg i småfåglars bon utan att bry sig om vilken art som har boet.
6.Göken undviker att bli sedd i värden bo.

/ tina, 16 år från umeå

Hej!

Lessen att jag inte hört av mig med svaret. Men om jag inte är helt fel ute så är punkt 3 det som är rätt.

Ha det gott.

Mats 


jag vet inte vem du är men jag såg dig på bild med fåglar blev jag intresserad. Så min fråga är: jag gick i skogen här om dan där såg jag en kaja som inte kunde flyga men jag tittade på vingarna men inga sår alls så vad är problemet? skicka snabbt!!

/ Amanda, 10 år från Sölvesborg

Hej Amanda!

Vem jag är - jo en som haft fågelintresse sedan barnsben och har fortfarande. Att det blev jag som hamnade på bilden med fåglarna beror på en slump. "Din" kaja som inte kunde flyga utan att ha några sår kan ha ätit något olämpligt och helt enkelt blivit sjuk. Det kan också vara att den helt enkelt inte fått tag på mat för att klara av kylan. Fåglarna behöver äta ordentligt med mat som har mycket energi i sig. Detta gör att fåglarna klarar av låga temperaturer under natten. Vi får hoppas att den klara sig och kan flyga igen.

Ha det gott

Mats


Jag har hittat en död kråka. Vad ska jag göra ????

/ Klas-Göran, 7 år från Stockholm

Hej Klas-Göran!

För det första så ska du inte ta i fågeln med bara händer. Det du kan göra är att begrava den i marken om det vore mjukt där. Här du nära till en skog så lägg den där under snön så sköter naturen om resten. Det innebär att den kommer att förmultna och återgå till kretsloppet i naturen. Du kan också lägga den i en plastkasse och lägga den i en soptunna så kommer den att förmultna på soptippen.

Ha det gott.

Mats

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB