Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Vilket är världens mest omtalade monster?

/ Erik, 13 år från Hällefors

Hej, Erik!

Jag tror att det är vampyren, för den finns i de flesta länder i någon sorts form. Vampyren är också ett mycket gammalt monster.

Mvh / Richard


hej, igen. jag undrar bara ungefär vilka dagar som ni svarar på frågor, så att man vet ungefär när man kanske får svar. och så vill jag barra säga att jag uppskattar att ni har panelen som kan svara på frågor, det är jätte praktiskt!

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Vi svarar alla på frågor när vi har tid, vilket alltså varierar. Så ställ dina frågar bara , så svarar vi så fort vi hinner.
Kul att du gillar Panelen! Vi hoppas att vi kan vara till nytta :)

Mvh / Richard


Frågor om troll och andra varelser!

1. Vilka varelser har svans och spetsiga öron förutom troll?

2. Kan troll se ut som människor?

3. Är troll intelligenta och förstår människor?

4. Vad äter troll?

5. Hur lever troll?

6. Var bor troll?

7. Vad har troll för magiska gåvor?

8. Har troll en vanlig tunga?

9. Har hört att troll ska ha en tunga som är sträv som sandpapper har de det?

10. Vad är troll rädda för?

11. Tål troll vatten och sol?

12. Är troll rika och bär på sig massa guld och sådant?

13. Vad vet du om bergtagna?

14. Vad händer om ett troll tar med en människa till sitt hem?

15. Kan troll vara i ett vanligt hem med människor?

16. Kan troll vara vackrare än människor?

17. Vilken ögonfärg kan troll ha?

18. Är troll större än människor eller finns de i olika storlekar?

19. Hur kan troll se ut?

20. Lever troll i familjer eller kan de leva ensamma?

/ Lucky från Umeå

Hej, Lucky!

1. Djävlar och demoner, antar jag.

2. Faktum är att i Sverige ser trollen oftast ut som människor. Ibland kan de vara hårigare, ha större näsor, längre naglar, konstiga öron och svans, så klart.

3. Troll är precis lika smarta som vi om man tittar på hur de beskrivs i folksägner. I sagorna är de ofta dummare än människor.

4. Troll äter mest kött verkar det som. De gillar grodor, ormar, småkryp och annat som vi tycker är äckligt. Men de gillar också människomat som korvar och öl.

5. De flesta troll lever under marken eller inuti berg, där de har stora salar.

6. Trollen verkar föredra att hålla sig till skogsbygder nära människornas hus och gårdar.

7. Troll kan förleda synen på människor, det vill säga få oss att se saker som inte finns där. De kan också åsamka oss smärta genom att kasta "trollskott" på oss. Liksom vampyrer kan troll slinka igenom dörrspringor och med hjälp av speciella mössor kan de göra sig osynliga.

8. Vissa troll har väldigt långa tungor, som räcker ända ned till marken.

9. Hur tungan ser ut beror nog på vem som har berättat historien om just det trollet.

10. Troll är rädda för blixten, som slår ihjäl dem och solen, som förvandlar dem till sten eller får dem att spricka.

11. Troll tål vatten men gillar det inte. De tål inte solen. Det finns faktiskt ett särskilt släkte troll som bor på havbottnen och i insjöar.

12. Troll är ofta rika och ibland märks detta genom att de bär dyrbara smycken.

13. Den som blir bergtagen av trollen tappar oftast uppfattning om tid och rum. De kan också tappa minnet. Tiden verkar röra sig långsammare inne i trollberget, så när en bergtagen kommer ut efter 10 år har de kanske bara åldrats en vecka.

14. Det är ju då man blir bergtagen. Fast ibland blir man frivilligt inbjuden och då verkar inte trollens tidsfördröjande magi fungera. Alltså är man fri att gå när man vill och tiden har inte gått långsammare. Det är nog upp till trollen hur man upplever ett besök i deras hem.

15. Troll kan gå in i alla människohus, men tycker inte om kyrkor. Om man lägger en bit stål över tröskeln kan de inte komma in.

16. Många troll är väldigt vackra, särskilt unga trollkvinnor.

17. Troll sägs ha mörka ögon som reflekterar ljus i mörker som djurögon. Ibland sägs deras ögon glöda som kol i mörker.

18. Troll finns i flera storlekar. I Sverige är de ungefär lika långa som vuxna människor. I Norge är de ofta stora som hus.

19. Troll sägs vara människolika, ibland exakt lika oss, men med mer hår på kroppen, långa naglar och svans. Deras öron sägs vara djurlika. På äldre troll växer ofta tänderna till betar och näsan blir lång och krokig. I Norge kan trollen ha flera huvuden.

20. Många troll lever tillsammans i stora familjer, medan andra lever ensamma. De ensamma trollen verkar vara det sista trollet som finns kvar på en ort. Alltså har de inte valt att bo ensamma. Ensamma troll har ofta bra kontakt med människor.

Mvh / Richard


Tja Richard///////

Har du hört talas om Horrorclix? Isåfall vad tycker du om det? Det är coolt. Skulle du kunna skulptera såna själva?

Jag såg att du hade gjort ett monster kort spel som inkluderar flugan från den där filmen (kommer inte ihåg namnet) Skulle du kunna tänka dig att göra en serie 2? Jag är en sån som vill bara ha mer och mer. Men dom är coola. Ska nog testa det någongång. Men om du gör serie 2 lägg till mer skämt monster som flugan eller Terror teddy och sen inkludera Velociraptor.

/ Kristoffer Östfelt, 15 år från Spångsholm

Hej, Kristoffer!

Jag tycker Horrorclix-figurerna är jättecoola och väldigt välgjorda. Jag har faktiskt gjort egna små figurer, gjutna i plast, och just nu håller jag på att gjuta små gubbar av en superhjälte som en kompis hittat på -"Ångestmannen".

Kul att du gillar vårt monster-kort-spel! Just nu ligger nästan allt arbete på Unga Fakta nere, så det kommer nog att dröja innan vi gör fler sådana kort.

Mvh / Richard


Nu här jag
1, köpt perukstock
2, köpt formlatex
3, köpt lera
4, börjat modelera
5, gjort detaljer
6, penslat på gips några lager
7, lindat in den i 3-5 lager gipsbindor och linnetyg (tror det är linne)
8, lagt på några tjocka lager gips.
Vad gör jag nu? Fortsätter jag att lägga på gips eller kan jag börja smörja in kanten i klet och börja på andra sidan?
Jag såg att du häller i nåt pulver i latexen, är det viktigt?
Vad gör nån om gipset inte vill stelna?

Ursäkta mig om det blir "lite" många frågor, men jag vill att masken ska bli så bra som möjligt utan att det blir nåt fel.

/ sebvir, 15 år från waldorf skolan i lund

Hej, Sebvir!

Det låter som om det är dags för dig att börja gipsa andra sidan av din mask. För att du ska kunna skilja gipsformens två halvor åt måste du, som du säger, kleta in kanten. Använd vaselin och glöm inte att trycka fast små klumpar av lera längs kanten. Dessa lerbitar ska alltså gå en bit in över kanten på den del av gipsformen du redan gjort. Jag tror man kan se detta i en av de videor vi har på UF TV-sidan om hur man gör en monstermask. När du täckt den andra sidan med gips och det gipset stelnat måste du kunna dela på gipsformen. Om du har de där små lerklumparna i skarven mellan formhalvorna kan du sticka in skruvmejselspetsar där leran finns och bända isär gipshalvorna. Använd alltid två mejslar samtidigt på var sin sida om formen. Bärnd inte bara på ett ställe från ett håll. Då kan gipset spricka. Var beredd på att det kan bli en del jobb med att sära på gipshalvorna!

Det pulver jag häller i latexet är troligen färgpigment. det är ett särskilt pulver som används för att färga in latex, så man inte behöver lägga på så mycket färg ovanpå masken sedan.

Det är klart att din mask ska bli så bra som möjligt, men var beredd på att göra misstag och misslyckas med vissa delar av din första mask. det går helt enkelt inte att undvika. Jag gjorde hur många tabbar som helst under mina första försök, men jag tyckte att arbetet var så roligt att jag fortsatte ändå, tills jag fick ett riktigt bra resultat. Jag hoppas att du också tycker det är roligt och vill fortsätta :)

Mvh / Richard


Nu har jag kommit till gipsstadiet i min latexmask och jag undrar hur många lager jag behöver, jag har nämligen inte så mycket gipsbindor. Man kan fortfarande se ungefär vilken form masken har men räcker det eller måste jag göra några lager till?

Jag gör en varulv, och undrar vilket material nån ska använda till päls. (den ska ha rätt tunn och gles päls.)

Vilket tror du är bäst att göra stora hål där ögonen ska sitta eller ha ögon på masken och göra hål i rynkor?

hur gör man bäst fingrar/händer? (jag gjorde ett prototyp finger genom en modell i lera, finns det bättre sätt?)

Hur gör man en byst om man inte har en perukbyst (eller vad det heter) jag har bara en med huvud och vill kunna göra masker med axlar!!!

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Gör du bara framsidan av huvudet, alltså ansiktet? Om du gör hela huvudet är det jätteviktigt att du inte täcker hela din skulptur med gips, utan att du delar upp gipsformen i två halvor. Annars kommer du aldrig att kunna ta av gipsformen!

Jag använder aldrig bara gipsbildor, utan penslar först på åtminstone ett lager vanligt gips först. Annars kan det hända att detaljer i skulpturen inte kommer att synas i gipsformen. Men om du bara använder gipsbinder tycker jag att ungefär 5-7 lager bindor räcker för att göra en stark form.

Om pälsen ska vara tunn kan du köpa en billig Halloween-peruk i grått, brunt eller svart. Sedan klipper du av bitar av hår, ungefär bitar lika tjocka som ditt finger. Sedan glesar du ut hårklumpen och pressar ena endän av håreklumpen mot din mask. Du doppar sedan ett verktyg, till exempel en palettkniv eller ett penselskaft, i latex och pressar mot där håret ligger mot masken. Latexen brukar fästa fast håret ganska snabbt, men vill du skynda på processen använder du en hårtork. Sedan tar man en ny hårklump och gör lika dant, och sedan lika dant tills man täckt masken med hår. Men det är viktigt att göra det i rätt ordning. Börja alltid längst ner på masken och lägg håret nedifrån och upp. Då kommer håret att överlappa på ett naturligt sätt.

Jag röstar för att göra vanliga hål för ögonen om det här är din första mask.

Jag har gjort många händer genom att köpa diskhandskar i gummi och sedan täcka dessa med en blandning av latex och bomull. Först rullar jag ihop korvar av hushållspapper och sticker in dessa i handskens fingrar. Sedan fyller jag resten av handsken med mer papper, så den håller formen medan jag bygger på den. Jag doppar en bit skumgummi i latex och stöpplar över hela handsken. Sedan drar jag ut tunna skikt av bomull och pressar dessa ner i latexen. När detta lager torkat kan jag börja bygga upp en monsterhand ovanpå handsken genom att rulla rynkor, vårtor och andra former i bomull och sedan klistra fast dessa med latex. Jag stöpplar hela tiden mer latex ovanpå bomullsformerna när de fastnat. Sedan kan jag blanda akrylfärg med latex och göra ett sista lager med färg ovanpå hela handen när jag är nöjd.

Innan jag fick tag på en bra byst att skulptera på byggde jag bara upp en i lera. Det är viktigt att man tänker på hur människokroppen ser ut -hur axlarna sitter, var halsen slutar och så vidare.

Mvh / Richard


När man gör en latexmask och ska göra relativt långa men ändå hållbara tänder, vilken lera eller annat material ska man använda då?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Jag brukar alltid göra tänderna för sig och sedan fästa dem i munnen på masken. Om inte tänderna är för tunna brukar jag skulptera dem i en lera som kallas Chavant och sedan göra en gipsform runt skulpturen. Om tänderna är för långa och smala är det väldigt svårt att få ut leran ur gipsformen. Då gör jag istället så här:
Jag tar en bit ståltråd och börjar vira en massa mjukt garn eller tjock sytråd runt. I ena änden virar jag tråden tjockare, i andra änden låter jag den smalna av. På så sätt får man en form som liknar en spetsig tand. Jag suger sedan upp latex i en bit svamp och fuktar den virade tråden med latexen, så att all tråd täcks. Detta gör jag flera gånger och låter varje latexlager torka. Till slut har man fått en slät latexyta över trådformen och då har man något som ser ut som en stor huggtand eller en lång klo. Jag blandar gulvit akrylfärg i det sista latexlagret jag lägger på. De här långa tänderna fäster jag i maskens mun med mer latex, eller kontaktlim. Sedan kan man bygga upp tandkött runt tänderna med en blandning av bomull och latex, med lite röd/rosa akrylfärg tillsatt. Använd en hårtork för att få latexen att torka fortare.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Jag hoppas du har läst Spiderwick-böckerna, för annars kan du nog inte hjälpa mig.

Jo, i Spiderwick finns ju en mängd oknytt i den så kallade "osynliga världen", även om de inte ser ut som vi tänker oss; de är ju bland annat inte så lika människor till utseendet som man ofta beskriver dem som. I den svenska översättningen av böckerna har översättaren hittat på lite egna namn till de oknytt som inte har något svenskt namn, exempelvis paddtroll (goblin), vidunder (ogre), varselkona (banshee) o.s.v.. Men många av de nya varelser som dyker upp i Bortom Spiderwick-serien finns ju inte med i fälthandboken, så därför kan jag inte hitta originalnamnet på Sandsprätts art, som översättaren kallar hönstroll (egentligen är Sandsprätt ett gluptroll, och det vet jag är Spriggan). Så därför undrar jag, vad är det engelska ursprungsnamnet på hönstroll i Bortom Spiderwick?

Hoppas du kan svara.

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Jodå jag har läst nästan alla Spiderwickböckerna på engelska. Sandsprätt (Sandspur) får ju sitt namn av Laurie, som enligt Spiderwick-guiden kan vara en Hobgoblin. Sandsprätt visar sig sedan vara en Spriggan, som kan krympa och växa om vart annat. Alltså borde den svenska översättningens "hönstroll" vara engelskans "hobgoblin".

Mvh / Richard


1, har Atlanten något med atlantis att göra?
2, tror du att det finns/har funnits ett atlantis?
3, i den kommande filmen wrath of the titans, kommer det att vara med nån figur som liknar två förstorade människor som är sammansatta i ryggen. vad är detta?
4, finns det några spår av utomjordingar eller liknande i någon forntida kultur?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

1. Enligt den grekiske filosofen Platon, som verkar ha varit den förste att berätta om Atlantis, låg ön utanför "Herakles stoder", det vill säga Gibraltar sund. Sundet sammankopplar Atlanten med Medelhavet, så Atlantis kan ha legat ute i Atlanten. Senare teorier om var ön låg har placerat den i olika världshav.

2. Jag vet inte vad jag ska tro om Atlantis. Det är möjligt att Platon bara hittat på historien för att berätta om hur det kan gå om befolkningen i en stat om de blir för högfärdiga och ärelystna. Men här och där har man ju hittat spår efter städer som slukats av havet, så det är möjligt att Platon inspirerats av en verklig plats.

3. Det där monstret är en titan som kallas "Makhai" i filmen. Det påminner lite om jätten Geryon, som hade tre sammanvuxna kroppar.

4. Det är en fråga om hur man tolkar saker och ting. Det finns flera arkeologiska fynd som verkar föreställa raketer, flygplan och andra moderna maskiner, och skulpturer som tycks likna astronauter. Arkeologer och historiker menar att dessa saker bara föreställer gudar, insekter och olika djur. Var och en får nog själva bestämma vad de tror om detta.

Mvh / Richard


Kul fakta du gav mig förra gången. :) Som sagt var det ju en rysligt massa frågor, men det blir alltid så när nya frågor poppar upp ur huvudet. xD

Har draken Tiamat fem huvuden? :) Verkar som att det ligger en spännande historia om Tiamat också eftersom hela kroppen är brunsvart, ena huvudet svart, andra grönt, tredje rött, fjärde blått och femte vitt. Hittade en perfekt bild av Tiamat på den här bilden : ) http://wizards.com/dnd/images/DQ_Minis_x/AspectofTiamat.jpg

Faktan om Nessies utseende kan vara mycket användbar till när man skall rita henne. :)

Nästan inga frågor den här gången förrutom ett, det var bara ett "tack"-meddelande. :D Men kommer nog på nåt mer snart säkerligen, vill ju veta allt. Haha, nästan då iaf men eftersom man är teknik och dinosaurieintresserad så är det ju alltid kul att veta något. :)

/ Amanda, 14 år från Småland

Hej, Amanda!

Tack-meddelanden är alltid välkomna :)

Den bilden på Tiamat du hittade kommer från Wizards of the Coast och visar ett monster hämtat från deras spel Dungeons & Dragons. Deras Tiamat är inte samma drake som finns i sumerernas myt, utan är en blandning av några av spelets olika drak-sorter. Jag tror att sumerernas Tiamat bara hade ett huvud och att hon (för det är en "hon") inte liknade en drake som vi tänker oss den. Så här brukar hon avbildas i sumerisk konst:
http://listofgods.com/download/Tiamat,_goddess_of_salt_water1.jpg
Mer som en grip, egentligen.

Mvh / Richard


Jag har lite frågor om utomjordingar jag skulle vilja ha svar på.

1. Hur kommunicerar utomjordingar? Kan de prata?

2. Kan utomjordingar ha känslor och känna kärlek?

3. Tror du att det finns liv på andra planeter?

4. Var kan man läsa om vilka utomjordingsarter det finns?

5. Har utomjordingar könsorgan?

6. Känner du till några bra filmer om utomjordingar?

7. Hur kan utomjordingar se ut?

8. Vet du vad utomjordingar brukar göra för experiment på människor?

/ Gila

Hej, Gila!

Jag tror absolut på utomjordingar, det vill säga liv på andra planeter. Jag antar att du funderar på om utomjordingar besökt jorden? Det vet jag inte, men det finns många som tror det.

1. Jag tror säkert att de pratar med varandra, alltså använder ljud för att kommunicera. Men det finns både djur och människor här på jorden som använder teckenspråk.

2. Jag tror att de flesta levande varelser känner känslor, men kanske inte som vi människor. Känslor av kärlek hjälper till att hålla ihop sitt släkte, så de finns säkert i utomjordiska samhällen också.

3. Jag är säker på att det finns liv på andra planeter. Antalet solar där det kan finnas planeter med liv är enormt. Det vore mycket konstigt om vi vore de enda i universum.

4. Det finns böcker och sidor på nätet om hur livet kan se ut på andra planeter. Sedan finns det många UFO-böcker (och webbsidor) som räknar upp de många varelser man sett i samband med UFO-fall. Gå till ditt bibliotek och be om hjälp att plocka fram intressanta böcker på svenska.

5. Utomjordingarna bör ha könsorgan av något slag, så att de kan reproducera sig. Sedan finns det så klart exempel på djur och växter som bara har ett kön men ändå får avkomma.

6. Jag tycker det finns en massa bra filmer om utomjordingar. "ET" och "Närkontakt av tredje graden" är till exempel två. Det finns också många bra TV-serier. Mina favoriter, som visar mycket spännande och bra påhittade utomjordingar, är "Star Trek"-serierna och "Doctor Who".

7. Jag tror utomjordingar kan se ut hur som helst. Till exempel kan de vara gjorda av helt andra material än livet på jorden.

8. Det sägs i vissa UFO-fall att de som tror att de blivit bortförda av utomjordingar har upplevt att varelserna tagit prover från deras kroppar; blod, hus, och så vidare.

Mvh / Richard


Hej Richard!
Jag är en tjej som bor på landet och jag kan spå, jag drömmer san-drömmar, får dé´ja´vus och det händer mycket konstigheter. Bladannat så drömde jag om tsunamin i thailand dagen före det inträfade och när jag var i fjällen förra året drömde jag att ett hus bran och att någon skrek ett hjärtskärande skrik kl 3 på natten, på morgonen ringde min mormor och sa att mamma o pappas kompisars hus brunnit ner kl 3 på natten! En gång gick jag i skogen på promenad när jag tycktes mig se något stort som rörde sig i träden run omkring mig, plötsligt fick jag en kraftig stöt i ryggen av någonting och när jag tittade bakom mig fans ingen där. Och en gång när jag var på hajk med skaouterna vid en öde bondgård vaknade jag först och gick in i huset plötsligt så hörde jag steg från övervåningen som komm fortare och fortare mot mig just inan saken komm fram till mig kastade jag mig ut genom dören och sprang tillbaka till tältet.Ibland så hör jag ljud och röster eller skrik, det här är bara några av dom mystiska saker som händer mig, det är 100% sant! vad är det som gör att detta händer mig?

/ Alva, 11 år från 3 mil norr om Umeå

Hej, Alva!

Jag vet inte vad det beror på, men det verkar som om vissa människor har lättare att råka ut för "övernaturliga" upplevelser. Min mamma och min mormor är sådana.
Jag tror att mycket av det som vi kallar det övernaturliga är en sorts minnen av vad som hänt på en plats. Vissa av oss kan höra och se saker från det förgångna. Det är bara en teori, så klart.

Mvh / Richard


i stargate sg1 finns en goa'uld vid namn apophis, är det en version av apep eller är det bara apophis? båda verkar vara ormar.

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Apophis i Stargate är en version av den egyptiska mytologins Apep, på grekiska kallad Apophis. Precis som i mytologin är han guden Ras fiende.

Mvh / Richard


Finns monster?

/ Freya, 9 år från Stockholm

Hej, Freya!

Jag tror inte det har funnits eller finns övernaturliga monster som varulvar och vampyrer. Däremot tror jag att det fortfarande kan finnas okända djur eller djur som man tror varit utdöda och att dessa är de "monster" vi kallar Loch Ness-odjuret, Bigfoot och så vidare.

Mvh / Richard


Jag skrev nyss en fråga här förrut, men fick upp nya frågor nu när jag satt och läste hela första raden av frågor och svar från andra. :) Så, ja, Frågorna är ganska allmänna.

Vilken drake är den största i världen? Berätta gärna lite om den också, tex längd, utseende, beetende osv. :)

Sen, vill jag förstås veta lite "nyttig" fakta om sjöodjuret Nessie och jättedinosaurien Godzilla och hennes ungar. :) Tex deras beteende

Jag minns när jag frågade om maskiner till dig, att du inte visste om så mycket om maskinvärlden, Men. iaf om du kan så kan du svara på dess frågorna också. :D

Vilken är den största roboten idag? Är det fortfarande robotdumpern 797B som Caterpillar har konstruerat?

Och, nästan samma fråga fast detta angår istället lastbilar, Dvs, Vilken "lastbilsart" är den största arten, bortsett från dagens jättestora dumpers. Och vilken sådan art är den starkaste? Fast det borde ju vara också den arten som är den största med. :)

Sen, den sista frågan, vilket har med en skoluppgift att göra. :) Det blir lite mycket frågor men, det är iaf så att i skolan i SO har vi till att skriva om grekiska gudar. Jag har just skrivit om Artemis, men vi skall skriva om två gudar, och jag vill skriva om Nyx, Lyssa, Aither eller Gaia, men kan ej bestämma mig för en av dem.

Finns inte så jätte-jättemycket fakta om dessa, de finns inte heller på UngaFaktas Grekisk Mytologi-sidor, :/ Men, du kan ju skriva lite intressant fakta om dessa fyra gudar så får vi se vad jag väljer. :)

Det blev mycket ja, jag vet, Händer alltid mig när jag skall skriva meddelande, brev, historier eller sagor, de blir typ 2-4 sidor långa :P

PS. Jag skrev exakt 2 sidor om Artemis, ungefär 85% av allt var från mytologi-sidan. :D Gillar henne för att hon beskrivs och har samma utseende som mig, fast då när jag är människa i mina drömmar och jag bär egentligen ett spjut(Spjutet finns i verkligheten också, nästan, fast denne i verkligheten är inte gjord av plast. :P). :)

/ Amanda, 14 år från Kronoberg

Hej, Amanda!

Det var en ryslig massa frågor på en gång! Men vi betar av dem en efter en.

Största draken i världen måste vara Tiamat, ur Sumerernas mytologi. Den var så stor att dess döda kropp bildade himmel och jord.

Jag tror faktiskt att det åtminstone funnits ett monster i Loch Ness, även om det inte finns några bevis som vetenskapsmän har godkänt. Men de senaste 10 åren, ungefär, verkar det som om sjön inte haft några konstiga fenomen.
Det är så att man sett konstiga stora simmande föremål i Kaledoniakanalen, som går genom Loch Ness rakt ut i havet. Man har också sett sådana föremål i havet utanför Skottland och också på andra ställen runt Storbrittannien, som till exempel utanför Cornwall. Kanske är det så att monstren lämnat sjön.
Min egen teori är att dessa djur simmar in i Loch Ness ibland, för att föda sina ungar i en skyddad miljö. Det finns mycket lax i sjön, så det är gott om mat också. När ungarna växt till sig går djuren ut till havs igen. Men detta är som sagt bara min egen teori.
Loch Ness-odjuret sägs vara 4-7 m långt, gråaktigt, med lång hals och fenor. Det har ofta sagts att huvudet har två små "horn", vilken man antar faktiskt är näsborrar som sitter högt upp.

Du såg nog den amerikanska "Godzilla" från 1998. Den filmen bygger på en låååång serie japanska filmer (hitills 28 stycken). När filmbolaget TriStar Pictures gjorde den amerikanska Godzilla ändrade de en hel del på figuren. Bland annat att han/hon är tvåkönad och lägger ägg.

Den första Godzilla-filmen gjordes 1954 i Japan av filmbolaget Toho. Men den köptes sedan upp av ett amerikanskt filmbolag, som lade in engelska röster och scener med amerikanska skådespelare. Det var denna version som först spreds över världen. Nu är det ganska lätt att hitta den första, japanska versionen på DVD.

Den japanska Godzilla är en radioaktiv jättedinosaurie (över 100 meter lång) som sprutar eld och lever i havet. Han kliver upp på land för att suga i sig energi från kärnkraftverk och elverk. När han gör det trampar han ibland ner hela städer och folk måste fly för sina liv. I nästan alla av Godzillas filmer dyker det upp andra, onda monster som Godzilla slåss mot. Ibland har han hjälp av andra, goda monster. Enligt "Godzilla vs King Ghidorah" (1991) är Godzilla en sorts köttätande dinosaurie (inte nödvändigtvis en T-rex) som muterat efter att ha utsatts för radioaktiv strålning. Han kallas bara "Godzillasaurus".

I Japan kallas Godzilla för Gojira, vilket sägs vara en blandning av gorilla och Kujira (val på japanska).

Jag vet tyvärr väldigt lite om maskiner och robotar (så länge de inte är med i monsterfilmer). Tyvärr får du nog fråga någon annan om det.

Vad det gäller gudarna finns det tyvärr inte så mycket mer att säga om dem än det som står på vårt ämne om Grekisk Mytologi. Guden du kallar Aither är nog den vi kallar Eter. Lyssa var dotter till Nyx och var den okontrollerade vredens och galenskapens gudinna. hon spred rapies och gjorde folk galna. Bland annat skickas hon av Hera att göra hjälten Herakles galen, vilket får honom att döda sin fru och sina barn. Hennes romerska namn kan vara Ira, Furor och Rabies.

Mvh / Richard


Hej! Finns det någon dinosaurie eller monster som är ödlehöftad, har 3-5 tår på varje fot samt också 3-5 fingrar på varje hand, har en slags krage med(eller utan) taggar likt Triceratops, ögonen ganska stora, nästan lika stora som Troodons ögon fast....lite mindre möjligen, svansen är ej styv, tänderna ser ut som Tyrannosaurus` tänder fast lik växtätarnas tänder bara det att de är "triangelformade" och nosen har ingen näbb och är möjligen allätare eller växtätare. Denne är också ganska liten, omkring 1 och en halv meter.

Egentligen påhittad, men drömde att jag själv var en sådan inatt helt plötsligt så.....Någon dinosaurie eller monster kanske inte ser exakt likadan ut som den jag har "sett", men det lär nog vara några likheter iallafall. Jag är ingen expert själv på monster, men iallafall av de dinosaurier jag vet så kommer bara Protoceratops närmast den här förklaringen. :/

Hoppas du kan hitta någon liknande iaf :)

/ Amanda, 14 år från Kronoberg

Hej, Amanda!

Rent spontant känner jag inte igen den sorts dino du beskriver, men det finns några snarlika. Till exempel Psittacosaurus och Pachycephalosaurierna. Googla dem.

Mvh / Richard


hei, richard! jag undras på hvor mange jusår/ lysår det ar fra jorden til solen? jag tror jag har hørt på et tv programm, at det var ni tusen?mvh per morgan!

/ per morgan!, 22 år från norge

Hej, Per Morgan!

Jag tror du skulle ställa den frågan till vår astronomiexpert Henrik istället. Han vet garanterat svaret.

Mvh / Richard


varför tåll inte vampyrer vitlök

/ emelie, 9 år från partille

Hej, Emelie!

Det finns något i saften i vitlöken som vampyrer inte tål. De blir helt enkelt svagare av det. Lukten av vitlök räcker för att driva bort dem. På samma sätt finns det blommor som vampyrer inte tål doften av. Kinesiska vampyrer blir svaga när de känner lukten av fisk.

Varför det är så är en bra fråga. Vampyrer är magiska varelser och påverkas av helt andra saker än oss.

Mvh / Richard


Vilket är världens mest kända monster?

/ Marko, 11 år från Sverige

Hej, Marko!

Jadu, det var en bra fråga. Jag skulle gissa att det är antingen Dracula eller Frankensteins monster.

Mvh / Richard


finns det nån fleraarmad figur i grekisk mytologi?
vet du några flera armade monster?


/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Det finns några stycken. Jätten Geryon hade tre kroppar som satt sammanvuxna som en, och hade alltså sex armar, sex ben och tre huvuden. Han hade också ett par jättelika vingar på ryggen.

Hekatonkirerna Briareus (den starke), Cottus (den vilde) och Gyges (den storlemmade). De hade var och en 50 huvuden och 100 armar och var starkare än alla andra vidunder. Deras namn ”hekatonkirerna” kommer av de grekiska orden hekaton, ”hundra” och kheir, ”hand”. På latin var de kända som centimanerna, som också betyder ”de med hundra händer”.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB