Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


i en av bredbands reklamerna slåss en man med ett stort,blått bläckfiskmonster. vad är det, vilken film/spel är det med i?
och vad är en jaberwocky? oc vad är en bandersnach?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Det dataanimerade bläckfiskmonstret är något som bara är påhittat för just den reklamfilmen.

En Jabberwock är ett monster ur dikten "Jabberwocky", som finns med i boken "Alice i spegellandet" av författaren Lewis Carrol. Monstret är väldigt luddigt beskrivet, men det verkar vara en sorts drake som är större än en människa och mycket farligt.
En bandersnatch är ett annat monster eller farligt djur från världen i "Alice i spegellandet". I Carrols dikt "Snarkjakten" dyker en bandersnatch upp. Där får man veta att bandesnatchen kan förlänga sin hals för att lättare fånga sina byten, vilka djuret sedan skakar så de tappar sansen och blir alldeles svarta i ansiktet.

Mvh / Richard


Hej Richard! =)

Jag tänkte lite på drömmar och så. För ganska länge sedan, när jag var ungefär 4-7 år gammal så drömde jag en dröm om ett jättestort monster av lera som jag aldrig sett förut. Varför drömmer jag om det? Jag vet ju att man kan drömma om vad som helst, men i alla andra drömmar jag haft så har det varit något jag känt igen. Men inte nu. Vad kan det bero på? Ibland kan jag se som olika skuggor och liknande lite här och där, och ibland så kan jag se det monstrets kontur på himlen. Några år efter det så drömde jag en dröm om det monstret igen. Fast nu var det mindre och fick plats i mitt hus. Bortsett från det så var det en sak i båda drömmarna som stämde med varandra: Monstret ville bli av med mig, skada mig, döda mig. Allting dåligt som hade med mig och min familj att göra. Den ville bara göra ont. Har det något samband? Jättetacksam för svar!

// Ebba

/ Ebba Högman , 10 år från Norrköping

Hej, Ebba!

Jag är tyvärr ingen expert på drömtydning, men så mycket vet jag att drömmar är uttryck för saker som vårt undermedvetna funderar på. Vårt undermedvetna är den del av hjärnan som vi inte använder och det är ju en hel del. Det är där som vi sparar hur vi har reagerat på saker som händer oss och det sker oftast utan att vi märker det. Till exempel kan man vara rädd för tunnlar (som en kompis till mig) utan att veta varför. Då kan det ha hänt något när man var liten, som egentligen inte verkar otäckt, men det undermedvetna har sparat händelsen som något farligt. En gång i tiden var varningssignalerna från det undermedvetna viktiga, som när det varnade för att här kan det finnas sabeltandade tigrar, och liknande. Men i nutiden finns det få riktiga faror för människan, men vårt undermedvetna forsätter ändå att leta efter saker att varna för. Då varnar det istället för sånt som vi tycker är obehagligt istället, till exempel att hålla tal inför en grupp människor. I en sådan situation, som ju INTE är farlig, varnar ändå vårt undermedvetna genom att skicka fram obehagliga känslor och manar oss på att springa, som om vi hade den där tigern i hälarna.

Jag tror att ditt monster är en varnings-signal från ditt undermedvetna, men inget farligt i verkligheten. Det kan vara något som du inte vill göra, men måste göra, eller något som du känner dig osäker över. Det är alltså en obekväm eller obehaglig känsla maskerad till monster i dina drömmar.

Mvh / Richard


Vad heter tvillingarna i den grekiska mytologin

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Tänker du på Kastor och Polydeukes? Du kan läsa om dessa i vårt ämne "Grekisk mytologi".

Mvh / Richard


i star wars finns det massa olika maskiner som har AT, i sig. till exempel- AT-AT, AT-ST, AT AP, AT OT, AT RT, osv. men vad står de för?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

AT-AT (från "Rymdimperiet slår tillbaka") står för "All Terrain Armoured Transport", alltså all-terrängs bepansrat fordon. AT-ST (från "Jedins återkomst") står för "All Terrain Scout Transport": all-terrängs spanings fordon. Så jag antar att alla andra "AT-AT" står för all-terräng också.

Mvh / Richard


Jag undrar om man avrättade misstänkta vampyrer?

/ elsa, 9 år från bromma

Hej, Elsa!

När man avrättar en vampyr så går man till den grav där man tror att vampyren vilar om dagen. Sedan gräver man upp den begravda kroppen och gör det man måste för att förgöra vampyren, till exempel slå en påle genom hjärtat på den, eller hugga av dess huvud. Man går alltså inte fram till vampyren på natten när den är vaken och försöker döda den.

Det är faktiskt inte så länge sedan något sådant hände. I februari 2004 var det en familj som grävde upp kroppen av en död släkting och brände hans hjärta, eftersom de trodde att han kommit tillbaka som en vampyr.

Mvh / Richard


kan du göra en frankistain och en frankistains hjärna

/ abdigafar, 11 år från somalia

Hej, Abdigafar!

Du menar som en mask, typ? Jag har faktiskt aldrig gjort någon Frankenstein-mask, fast jag har funderat på det. Det kanske vore häftigt att prova på.

Mvh / Richard


Har du sett ett monster nån gång?=)

/ hevi, 10 år från sverige

Hej, Hevi!

Jag har bara sett monster på film och TV. Jag tror inte jag skulle gilla att möte ett i verkligheten!

Mvh / Richard


var guanlong en tyrannosaurid eller en föregångare till tyrannosauriderna eler nåt helt annat?
vet du nån bra idé till latexmask? (nån figur från nån film, mytologi, serie, bok, mm)

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Guanlong tros vara en förfader till Tyrannosaurus rex, men de liknar varandra inte särskilt mycket. Guanlong har, till exempel, en väldigt konstig utväxt på huvudet och en spetsig skalle.

Det är väl bara fantasin som sätter gränsen för vad man kan göra som en latexmask. Många verkar gilla att börja med en zombiemask.

Mvh / Richard


Jag har sett en video på youtube där man har filmat en så kallad förhistorisk haj och man ser knappast några linor kan den vara riktig?

/ william karlsson, 13 år från kalmar,rinkabyholm

Hej, William!

Tänker du på videon med den förhistoriska japanska hajen? Den var i så fall riktig. Det är en art som kallas kråshaj och lever på mycket stora djup, så när man fick upp den och släppte i den i grunt vatten kunde den inte överleva. Det är den äldsta nu levande hajarten. Det är väldigt sällan man filmar dem eller fångar levande exemplar.
Sen är YouTube fullt med klipp från en serie b-filmer där urtidshajen Megalodon är monstret, Dessa hajar är dataanimerade.

Mvh / Richard


http://www.youtube.com/watch?v=isD59yXFgR0 detta videoklippet hittade jag på youtube, vid ca: 1 min och 40 sekunder kommer en bil under en bro eller nåt, då kommer en stor fot (och en arm?) vad tillhör dessa? från vilken film?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Det här är ju en fan trailer, gjord genom att sätta ihop en massa scener från olika filmer. Klippet med foten som trampar på bilen: Bra fråga! Spontant känner jag inte igen det. Kan det komma från "Cloverfield" eller någon av Transformers-filmerna?

Mvh / Richard


Sha Richard, hört att ni har tävlingar i monsterklubben. Hur ofta har ni det? och vad vinner man? mvh Anton

/ Anton Engwall, 15 år från Västerås

Hej, Anton!

Vi har haft tävlingar på Monsterklubben, där man framför allt har vunnit böcker och DVD-filmer. Just nu ligger Monsterklubben nere, eftersom vi som jobbade med Unga Fakta inte är anställda där längre. Men Monsterklubben kommer att återuppstå som en blogg nu under våren, där alla kan gå och läsa innehållet, utan att behöva logga in först. Jag kommer också att länka in filmsnuttar och annat. Alla prenumeranter kommer att få ett mail när bloggen är uppe och igång. Det är möjligt att det kommer att finnas med nån tävling ibland.

Mvh / Richard


Hej!

Min kompis är lite märklig, hon kan nog faktiskt se spöken/andar. Är det sällsynt att man kan se många andar? Hon ser en bekants döde bror som går runt i samma jacka som han dog i, och han skrämmer henne. Hur hänger det ihop? Kan spöken göra så?

MVH Pernilla

/ Pernilla, 13 år från Värmland

Hej, Pernilla!

Det verkar vara så att vissa människor har lättare för att uppleva konstiga saker, till exempel att se in i framtiden eller att se och höra andar.
Jag vet inte vad dessa upplevelser beror på och hur det hela fungerar. De som kallar sig medier menar att spöken finns och att vissa människor med mottagliga sinnen kan se och höra dem. Vetenskapsmän menar förstås att det inte finns några sådana fenomen, helt enkelt för att det inte finns någon forskning som bevisat detta. Jag tror det är upp till var och en att bilda sig en egen uppfattning.

Mvh / Richard


min syster Wilma har ganska vassa hörn tänder och ibland när hon får ett blodigt sår så dricker hon blodet.Vi har läst ganska mycket om vampyrer här på ungafakta.är hon en vampyr?för det som står är lite sant.Kan det bero på att hon är en vampyr?:(

/ Juni, 9 år från Trekanten

Hej, Juni!

Eftersom vampyrer inte finns på riktigt tror jag inte att Wilma är en vampyr. Jag har en kompis som har väldogt spetsiga öron, men hon är ingen alv för det. Det är ganska vanligt att folk, när de till exempel skurit sig i fingret stoppar det i munnen. Man gör det nog utan att tänka sig för.

Mvh / Richard


Räknas spöken som monster?
Finns spöken och andar på riktigt?

/ Wilma, 12 år från Nässjö

Hej, Wilma!

Nej, spöken skulle jag inte kalla för monster. Ett monster tycker jag är en varelse som man kan ta på och som lever. Ett spöke sägs ju vara anden efter någon som dött.

Mvh / Richard


Jag har sett små svarta skuggor fara omkring uppe i luften om kvällarna. De är små och serut som de har vingar. De är mindre än en fågel och de har långa halsar. Kan det vara mini-drakar jag sett?

/ Molly, 10 år från örebro

Hej, Molly!

Jag har ingen aning om vad du sett, men det finns ju en hel del fåglar som är ute och rör på sig jättemycket så här års. Jag har svårt att tänka mig att det skulle vara riktiga drakar!

Mvh / Richard


Kan man räkna anna månsdotter som ett monster?
kommer det upp en kategori där typ en historie professor från lunds universitet ommer svara på historie frågor?

/ Smiley, 14 år från Lidköping

Hej, Smiley!

Anna Månsdotter var inget monster. Kanske om hon hetat Anna Monsterdotter..
Tyvärr kommer det inte att bli fler kategorier på Panelen. Du får nöja dig med de som redan finns där.

Mvh / Richard


jag har sett ett spöke på riktigt och då grät det har ens spöken känslor eller kan dom ens prata .
och om varulvar skulle finnas vad skulle då vara deras föda.
och en till var näcken ett moster .

/ alva, 8 år från svergie

Hej, Alva!

Det sägs att spöken kan vara två olika saker: Några tror att ett spöke är som ett minne av känslor eller en händelse som liksom fastnat i väggarna på ett hus. När en människa går in i det huset kan vi uppleva de känslorna eller det som hänt i form av rörliga bilder och ljud. Det är iallafall så vår hjärna uppfattar dem.
Andra menar att spöken är människors själar eller andar som blivit kvar på jorden när kroppen dött. I så fall fortsätter den människan att känna precis som i livet.
Men det finns inga vetenskapliga bevis för några av dessa teorier. Vi vet ännu inte vad för fenomen spök-upplevelser är.

VArulvar brukar faktiskt äta människor. Så läskiga är de!

Näcken skulle jag kalla ett naturväsen. Han är en sorts varelse med magiska krafter som lever i en del av naturen -alltså vatten.

Mvh / Richard


Villka dagar svarar ni i panelen???

/ anonym, 12 år från kungsbacka

Hej, Anonym!

Vi har inga speciella dagar. Jag tror alla svarar så fort de har tid. Nu har det ju varit några veckor då folk varit lediga och haft mycket att stå i, så det kan hända att det dröjer extra länge.

Mvh / Richard


Jag har hört historier från hotelet Galvezton i Texas om att det spökar där? är det sant eller?

/ William karlsson, 12 år från kalmar,rinkabyholm

Hej, William!

Det finns många platser där det sägs spöka och detta hotell är ett exempel. Det som är typiskt för dessa platser är att det har kommit och gått en massa människor där, t ex hotell, slott och stadshus. Det har så klart också hänt en hel del på dessa platser, så det är precis som om det fastnat minnen och känslor i väggarna på byggnaderna.

Mvh / Richard


När kommer nästa nummer av monsterklubben?
Det senaste kom ut i typ, augusti och är menat att följa i ett annat nummer.
Men NÄR kommer det? Tacksam för svar/Robert.

/ Robert Wibeck, 13 år från Mölndal

Hej, Robert!

Det är faktiskt så att Krille och jag som jobbar med att göra allt till Unga Fakta inte längre har våra jobb kvar. Det betyder att Unga Fakta nog kommer att finnas kvar, men att det inte blir något nytt material på sidan. Det betyder också att Monsterklubben troligen inte kommer att fortsätta publiceras som vanligt. Vi håller på att prata om det där med våra chefer. Jag ska göra ett utskick till alla Monsterklubben-prenumeranter där jag talar om vad som gäller. Min tanke är att jag skapar en blogg där alla nya artiklar publiceras. Då kan man läsa och ladda ner bilder utan att behöva logga in först. Gör jag en blogg kan jag publicera nytt material en gång i veckan och då blir det ju mer att läsa. Jag kan ju också länka in videoklipp och annat roligt. Jag hoppas att du känner dig nöjd med detta.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB