Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej, Richard!

Nu på den 18 augusti så var jag på väg till skolan. Jag tar bussen in dit, och när jag stod utanför busskuren så kom det en äldre dam och hon ställde sig bakom mig på vänster sida. Vi stod där ett tag, och helt plötsligt så hörde jag att bakom mig på höger sida i buskarna, var det någon som sa:"Psst." till mig. Första gången det hände mig så var det på kvällen (jag skulle åka upp och handla någonting) och ljudet kom från samma buskar men jag stod på andra sidan vägen. Jag var helt ensam på kvällen. Vem är det som gör sådana ljud till mig?


M.V.H. Maria

/ Maria, 16 år från Malmö/Oxie

Hej, Maria!

Jag har inte den blekaste aning om vad det var som lät i buskarna. Så klart att det kunde vara en människa som gjorde ljuden, men det finns ju också fåglar som gör konstiga läten. Du kanske ska fråga andra om de hört samma sak.

Mvh / Richard


Hej


varför måste alla monster vara så ***** svåra att döda

/ Patrik, 13 år från västervik

Hej, Patrik!

Att monster är så sega går ända tillbaka till deras ursprung i gamla myter. Där var de menade att vara en utmaning åt olika hjältar, ett hinder som människan måste övervinna för att kunna växa. Ett praktexempel är Hydran ur grekisk mytologi. När hjälten Herakles högg av dess huvuden växte bara nya ut. Det visade sig att det inte räckte med Herakles enorma styrka här -det behövdes också list för att komma på att man måste bränna halsstumparna med eld för att nya huvuden inte skulle växa ut.

Det är samma sak med monster i filmer, t ex ALIEN-monstren. Ju svårare monstret är att ta kål på, desto större är hjälten som till slut lyckas med det.

Mvh / Richard


Hej, Richard!

Nu kommer jag med en riktig utmaning till fråga.
Varför drömmer man mardrömmar?M.V.H. Maria

/ Maria, 16 år från Malmö/Oxie

Hej, Maria!

Jo; nog är det en knepig fråga. Alla drömmar kommer ju ur vårt undermedvetna, den del av hjärnan som man kan säga går på "autopilot". Man vet inte varför vi drömmer, men det verkar som om hjärnan behandlar en massa information medan vi sover, ofta i former som tycks helt obegripliga. Det sägs att tre hela fjärdedelar av våra drömmar är negativa. Det verkar också som om vi har lättare att komma ihåg en mardröm än en vanlig dröm.

Mardrömmar handlar ju ofta om något vi inte tycker om (det är därför vi upplever dem som obehagliga) och det är kanske så att hjärnan då "städar ut" sånt som vi gömt undan när vi är vakna. Ibland blir mardrömmarna så intensiva och kommer så ofta att man måste få mediciner mot dem.

Mvh / Richard


Hej!
tror du på vampyrer eller om drakar har funnits? Jag tror att någon drake (kan) har funnits. På unga fakta kan du väl rita en "T.REX" snälla?!
Och maror vad händer när man "marrider"?

Ha en bra höst! :) :D ;) :(

/ Saga Malm

Hej, Saga!

Nej, jag tror faktiskt inte på att varken vampyrer eller drakar har funnits. Däremot tror jag att hemska sjukdomar kan ha satt igång myterna om vampyrer om konstiga djur historierna om drakar. Det finns till exempel en läskig sjukdom som heter Erytropoietisk protoporfyri. Den är numera en sällsynt sjukdom. Men bland Östeuropeiska adelsfamiljer i slutet på medeltiden var den ganska vanlig. Den är en genetisk åkomma som kom av att dessa människor envisades med att gifta sig med sina egna släktingar. Till slut uppstod ett fel i generna som framkallade denna sjukdom. Den som drabbas av protoporfyri producerar ett överskott av det ämne som är grunden i röda blodkroppar. Huden blir rödblommig och börjar klia. Så fort man går ut i solljuset uppstår sprickor och svårläkta sår i huden. Skinnet torkar också ofta upp, och tandköttet kan dra ihop sig. Hörntänderna blir då särskilt synliga. Protoporfyri-patienter kunde alltså bara gå ut om kvällar och nätter. Dessutom fick de ibland dricka grisblod för att försöka återställa balansen i kroppen. Låter en hel del som vampyrer, eller hur?

Ibland har historier om drakar handlat om helt vanliga djur. När Upptäcksresanden Marco Polo såg en alligator på sin resor och beskrev sedan djuret för en konstnär när han kom hem till Italien igen. Men konstnären tyckte nog inte att Polos beskrivning var hemsk nog, så han lade till öron, fladdermusvingar och ett extra huvud på svanstippen! Och helt plötsligt har alligatorn förvandlats till en drake.

Du kanske redan vet att samma förbannelse gör killar till varulvar och tjejer till maror (i svensk folktro). Då en tjej förvandlats till en mara flyger hon osynlig ut i natten för att leta efter ett offer att "mar-rida". När hon funnit den hon söker, oftast en man, sätter hon sig gränsle över bröstet på den sovande så att denne får svårt att andas och ofta drömmer mardrömmar. Maran red också på hästarna i stallet och flätade samtidigt deras manar i hårda knutar.

Du kanske tänker på att jag ska göra en T-rex teckning till UF-TV? Annars finns det en bild på en T-rex på dino-ämnet och minst en färgläggningsbild på pyssel-sidan.

Mvh / Richard


Hej Richard!
Jag såg det nya "B-FILMERNA ANFALLER" inslaget i den nya monsterklubben. Ser coolt ut! Jag undrar om du skulle kunna ha in A.P.E. Jag vet att du redan talat om det, men det skulle vara roligt att se filmen i större detalj. Också, du skulle också kunna ha med "Bigfoot" från 1980.

MVH, Victor :)

/ Victor, 12 år från Askersund

Hej, Viktor!

Kul att du gillar att läsa om gamla B-rullar! "A.P.E" kommer nog med så småningom, liksom "Bigfoot". Jag funderar på att göra en hel artikel om Bigfoot-filmer, så den kanske kommer med där. Vi kommer också snart att lägga ut gamla filmtrailers från många av de här filmerna på Monsterklubbens medlemssida.

Mvh / Richard


Tjena

Finns det någon sort varg monster utom ulv
allså varulv

/ Patrik, 13 år från västervik

Hej, Patrik!

Varulven är ju det vanligaste vargmonstret och den kommer ju från folktron. Men i till exempel rollspelet Dungeons & Dragons finns några andra typer: "Dire wolves", som är jättelika monstervargar, "Worgs" som är smartare släktingar till Dire wolves, och "Winter wolves", som liknar worgs, fast de är vita och lever på tundran. Worgs och Winter wolves kan bägge tala olika språk och samartbetar med orcher, jättar och goblins.

I Tolkens Middle-Earth lever ju också wargs, som är en sorts intelligenta varglika djur. Monstren i Dungeons & Dragons är ganska tydligt inspirerade av dessa. I Filmen "Sagan om de två tornen" ser wargs mer ut som hyenor, men i böckerna är de klart varglika.

Mvh / Richard


måste man rita vampyrer om man vill bli det med nån speclala färger?

/ sara, 13 år från sverige

Hej, Sara!

Du kan väl välja vilka färger du vill. Jag brukar göra vampyrerna lite blekare, så de skiljer sig från vanliga människor. Jag gillar att använda akvarellfärger bäst, för då får man mjuka toner, även i hudfärger.

Mvh / Richard


vad är sälens förfader

/ sebvir, 13 år från lund

Hej, Sebvir!

Det finns två mycket tidiga säldjur. Allodesmus var ett av dem. Den levde ungefär på samma sätt som de nutida sjölejonen. Man vet inte riktigt hur den såg ut, men man gissar att den fortfarande hade yttre öron, som de flesta landlevande däggdjur. Skelettet av Allodesmus visar tydligt att sälarna är släkt med hundarna. Senare sälar utvecklades mer för ett liv med längre perioder nere i vattnet. Allodesmus blev 160 cm lång och levde för ca 20 miljoner år sedan.

En annan tidig säl var den 6 meter långa Rytiodus . Denna jätte liknade troligen de nutida sjöelefanterna, och måste ha varit mycket klumpig på land. Men dess storlek avskräckte antagligen de flesta rovdjur. Den var med största säkerhet en effektiv jägare i vattnet, och jagade kanske till och med andra sälar. Rytiodus levde lite senare än Allodesmus.

Sälarna har med all säkerhet utvecklats ur mycket tidiga och primitiva hunddjur, som anpassat sig till ett liv i vattnet. Om du går in på UngaFaktas ämne "Däggdjuren" så kan du läsa om hur utvecklingen rullat på.

Mvh / Richard


Hej! När jag var liten gilla jag dinos,men nu har jag växt ifrån dom, nu gillar jag monster och kusliga kvällar!
Då ska jag bäretta vad som har hänt:()
Jag log i min säng och hörde knackningar och stampningar från dörren! Men när jag titta ut var det inget där!
Sen la jag mig igen och det började på nytt! Det hållde på tills jag öppna dörren. Det var ingen där. Snälla kan du säga var det var?
Kan bara män bli varulvar? Jag gillar varulvar mycket.

Svara snabbt,

Saga Malm

/ Saga Malm

Hej, Saga!

Jag gillar både monster och dinos. Dinosaurier är väl det närmsta riktiga monster vi har haft på vår jord.

Jag har tyvärr ingen aning om vad som knackade på dörren, men jag vet att det finns djur, katter till exempel, som gärna "märker" delar av hus med sin doft genom att kela och stånga huvudet mot huset. Så har det varit några gånger hemma hos mig och jag har också undrat vad det varit frågan om.

I den svenska folktron är alla varulvar män. De flickor som drabbas av samma förbannelse förvandlas till maror, ett sorts flygande osynligt monster som ibland sägs likna en katt. Men det finns gott om kvinnliga varulvar i filmer och böcker. Du har väl kollat in vår sida om varulvar under våra miniämnen?

Mvh / Richard


Hej!
1. Finns det någon dokumenterad berättelse om en vampyr som hävt sin egen förbannelse?
2. Om man vill ta kontakt med andar, hur gör man då?
3. Du brukar ta avstånd från användande av quiya-bräde/anden i glaset men borde inte alla sätt att kontakta andar vara lika farliga? De går väl ändå gå ut på samma sak?
tack på förhand!

/ Kjell Kriminell

Hej, Kjell!

1. Jag känner inte till någon sådan berättelse från myter eller folktro. Däremot har jag nog läst något liknande i serietidningar (jag tror det var någon från Marvel). Det finns säkert också såna inslag i några filmer med.

2. Jag tycker ärligt talat att man inte ska försöka kontakta väsen från andra sidor av verkligheten.Om de vill kontakta oss så gör de nog det. Däremot så tycker jag inte det är fel att meditera över minnet av en avliden människa, att tala till dem i våra tankar. Det kanske räcker för att kontakta dem, vad vet jag?

3. Det finns ganska många fall där människor som kört "anden i glaset" har mått dåligt av erfarenheten. Därför kan jag inte rekommendera någon att prova på det. Det verkar som om det är något i denna ritual som har förmågan att framkalla otrevliga saker. Ett medium har förklarat det så här: "När du använder anden i glaset vet du aldrig vem du bjuder in. Även om det väsen som du får kontakt med påstår att det är en avliden släkting är det inte nödvändigtvis så." Min avighet mot ritualer och lekar där man kontaktar andevärlden handlar helt enkelt om detta: Om det finns andar, demoner och liknande väsen -vill du verkligen bjuda in dem i ditt hem och hur kan du vara säker på att de ger sig av när ritualen är avslutad? Det är också så, att de som tror stenhårt på såna här saker påverkas mer av upplevelserna, ofta negativt.

Mvh / Richard


Hej Richard
när jag har forskat inom ämnet monster har det ofta förekommit ord som Antropomorfism och teriomorfa.
jag vet att det sista nämda är menat för drakar och betyder vilddjur eller något, men det första har jag inte riktigt förstått. så min fråga
1: vad är Antropomorfism ?
mvh// Ida

/ Ida, 14 år

Hej, Ida!

Antropomorfism är det samma som människolik, eller mer exakt -främmande former där man kan se människolika drag. Exempel på antropomorfa monster är vampyrer, Bigfoot, utomjordingar med stora huvud och svarta ögon (du vet nog vilka jag menar), orcher i Sagan om ringen, med mera. Alltså varelser med huvud, två armar och två ben.

Förutom antropomorfa och teriomorfa finns också de som kallas Xenomorfa. Dessa är helt olika människor. Exempel på sådana är slemmonstret The Blob (från en rad filmer), alla monster i filmen The Mist, monstret i filmen The Thing och ganska många monster i myter och rollspel. ALIEN-monstret kallas Xenomorf, men har ju också antropomorfa drag, som armar, ben och händer med fingrar och tumme.

Mvh / Richard


Hej!

Jag har ett par frågor om vampyrer.

1: Finns det vampyrer, för jag har läst i typ att det var en mördare som hade druckit sitt offers blod.

2: Är det sant att dom som inte blir döpta (gäller det att man inte blir döpt över huvudtaget eller att man inte bli döpt i kyrkan) blir vampyrer enligt vissa myter?

3: Är det sant att vampyrer har väldigt blek hudfärg, eller vad man ska säga?

4: Vet du någon bra vampyr film (förutom twilight)?

Tack på förhand! :-)

/ Engla, 13 år från Skåne Åkarp

Hej, Engla!

1: Nej, det finns inga riktiga, övernaturliga vampyrer med superkrafter. Däremot har det funnits mördare som druckit sina offers blod och därför blivit kallade "vampyrer" av TV och tidningar, som till exempel "Nürnbergvampyren" Kuno Hoffman som drack blod från både lik på bårhus och folk han dödat.

2: Enligt myter i länder där den kristna kyrkan är stark, till exempel Östeuropa, kan odöpta bli vampyrer efter döden.

3: De vampyrer som inte druckit blod på länge är bleka. Annars har de samma hudfärg som en frisk människa.

4: OK; Det här är ju personliga favoriter: Bram Stoker's Dracula (1992), En vampyrs bekännelser (1994), The Vampire Lovers (1970), Blade (1998), Nosferatu (1922), Andy Warhol's Dracula (1974).

Mvh / Richard


Hej Richard

du sa att dom 2 sjömonstren i ice age 2 dog ut med dinosaurierna. Men i trean kommer ju dinosaurierna
och dinosaurierna levde väl innan mammutar och sabeltänder

Mvh david

/ david L, 11 år från marmaverken

Hej, David!

Sjömonstren i Ice Age 2 har ju varit infrusna i det där isblocket sedan de andra dinosarna dog ut. Därför kunde de tina upp och dyka upp i just den filmen. Jag har inte sett Ice Age 3, men jag gissar att man har en liknande smart lösning på hur dinosaurierna dyker upp där (en gömd dal där de överlevt, till exempel).

Mvh / Richard


hej! jag vågar inte gå ut i skogen för jag är rädd för skogsrå men finns hon????????

/ hampus, 10 år från swerige

Hej, Hampus!

Nej, skogsrået finns inte på riktigt, men förr i världen var det väldigt vanligt att man trodde på henne. För att vara skyddad mot skogsrået vände man sin jacka, tröja eller mössa ut och in. Då hade hon inte längre någon makt över en. Man kunde också bära en sax i fickan, vilket hjälpte mot alla sorters oknytt.

Mvh / Richard


när kommer nästa monsterklubben-avsnitt och vad kommer den handla om? har du funderat på att göra ett avsnitt om japanska monster? det hade varit kul :D

/ Kjell Kriminell, 13 år från skåne

Hej, Kjell!

Jag kommer faktiskt inte ihåg datumet för nästa Monsterklubben, men jag kan tänka mig att det är i början på september. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad huvudartikeln ska handla om än. Det kommer en artikel så småningom om de japanska monster som kallas "Yokai" -ett samlingsnamn för demoner, andar och konstiga monster från japansk folktro (och film, så klart).

Mvh / Richard


Hej


om man blir biten av en zombie går det att för hindra eller måste man döda den elr dem

och hur stor är chans att det blir en zombie attack för all gifter vi har i världen farliga ju ?M.V.H

/ Patrik, 13 år från västervik

Hej, Patrik!

I de flesta filmer ser det dyster ut för den som blir zombiebiten. Jag har för mig att man i någon film lyckas bränna bettet när det är färskt och på så sätt hindra smittan från att ta verkan.

Jag tror inte att du behöver oroa dig för att vi ska få någon zombiesmitta här i världen. Men det finns ju andra läskiga sjukdomar som ställer till det. Jag tycker det räcker att bara bekymra sig för dem.

Mvh / Richard


vad är scrat för något djur

vill ha exakt beskrivning
han är med i ice age!!!!!!!!!!

han är en ekorre art

/ sebvir, 13 år från lund

Hej, Sebvir!

Scraten är ett påhittat djur, en sabeltandad ekorre. Man kan säga att han representerar en typ av däggdjur som var väldigt vanliga efter det att dinosaurierna dött ut. Det är ur djur som Scrat som våra tidigaste förfäder utvecklades.

Mvh / Richard


Brukar du se på "Ghost Adventures" eller "Det okända" på tv? i såfall Tror du på det:)?

/ Klimpen, 14 år från Öreskoga

Hej, Klimpen!

Jag har sett "Det Okända" och har ibland imponerats av hur pricksäkra några av medierna kan vara. Jag har själv upplevt ett par "spökfenomen", så jag tror absolut på att det finns märkliga saker som folk kan vara med om. Jag tror inte att allt sånt är inbillning. Ibland tycker jag att de utländska programmen överdriver saker och ting för att det ska verka mer dramatiskt. "Det Okända" håller en rätt bra stil i jämförelse. Jag tror personligen att det kan finnas andar och att de kanske kan kontakta oss. Men jag vet inte om det har fångats på film -allt sånt är en så stor personlig upplevelse för varje människa som råkar ut för den, så det ska jag inte säga varken ja eller nej till.

Mvh / Richard


hej!! i en tidigare fråga frågade jag vad de där havs monstren som är med i ice age 2!!!!!!

du svarade att den ena var en pliosaur & den andra var en ichtyosaur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

men vilken är vilken???????????????? där är en tjock & en som kan gå på land
(gå på land!) är det verkligt?????????????????????????????????????????????????????????
M.V.H, sebvir

/ sebvir, 13 år från lund

Hej, Sebvir!

Det tjocka, gröna monstret, Maelstroem, ska föreställa en Ichtyosaurie. Den andre, Cretaceous, är en Pliosaur och vissa forskare tror att de kunde gå upp på land om de ville. Hur som helst, det här är ju en animerad film och då behöver man inte vara så någa med detaljerna.

Mvh / Richard


vad är en buffilop

/ sebvir, 13 år från lund

Hej, Sebvir!

Jag vet att buffalopen är en av karaktärerna i böckerna om Sebastian Darke, men jag har tyvärr inte läst dem. Buffalopen verkar vara ett pratande dragdjur.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB