Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Jag har en Fråga:

Gillar du mest gammla skräckfilmer eller nya?

p.s Gillar du att sitta i panelen på ungafakta och besvara monster frågor och vad har hänt med han på vikingar och mynt och sedlar?

/ Anton Zetterlund, 12 år från Kramfors

Hej, Anton!

Jag gillar mest äldre skräckfilmer, faktiskt. Många av de filmer som gjordes under 1970 och 80-talen tycker jag är de bästa som gjorts. Många nyare skräckfilmer är kanske äckligare, men knappast hemskare.

Jodå; jag gillar att sitta i Panelen, för då får jag veta att det finns många barn i Sverige som gillar skräck- och monsterfilm. Jag tycker det är kul när unga är intresserade av sånt här och kan mycket om det redan innan de frågar mig något. Lars Magnar med vikingarna var tvungen att sluta eftersom han hade ont om tid med oss. Sven som svarade på myntfrågor avled tyvärr för en tid sedan, men vi bestämde med hans familj att svaren på hans frågor ska ligga kvar, eftersom det finns många värdefulla fakta där för de myntintresserade.

Mvh / Richard


hej (igen) jag har ett tips på en serje som heter tro blood ( kanske lite fel stavat) det ar liksom vampyrer sip sisters tanke läsare asså den år rolig okså alex ander skars gord ,anna paklolini ,och någon till (det är ju andra med okså) är med

/ victoria, 9 år från glimåkra

Hej, Victoria!

Tack för tipset! Du tänker så klart på "True Blood", som jag tycker är en jättebra TV-serie. Den bygger på böcker som också sägs vara bra. Gillar du Anna Paquin? Om du inte redan sett dem kan du kolla upp "X-Men"-filmerna, där hon är superhjälten Rogue.

Mvh / Richard


Hej Richard, här kommer några frågor:
1. Jag undrar om bergstroll har några riddjur?
2. Jag vill veta mer om den där "aztekiska vampyrguden" som finns på bild på Mysterier.
3. Nu håller jag på med en bok om monster och håller nu på med skogsmonster. Kan du räkna upp och beskriva de monster som du vet, vore tacksam om du gjorde det, fast det kan ju hända att jag redan har skrivit om några du kommer skriva om.
4. Har du nu bestämt vilket som ska vara bestiariemonstert i nästa monsterklubbentidning?
5. Jag undrar också vilken vecka tidningen kommer ut och vad den huvudsakligen kommer handla om?
Gott nytt år i efterskott!

/ Robert Wibeck, 11 år från Mölndal

Hej, Robert!
1. I folktron så har trollen sällan riddjur, men det finns en svensk folksägen om "Greven av Brunkeberg", ett bergstroll som rider på en stor svart, flygande häst. Du kan läsa den sägnen om du går in på vårt ämne "Naturväsen" och slår upp "troll".
2. Guden heter Camazotz och sägs ibland höra till Mayaindianerna. Han härskade över underjorden och sades vakta fyra amuletter. En amulett såg ut som en fladdermus, en som en krona, och en som en halvmåne, och den sista ett öga. När de fyra amuletterna sammanfördes, skulle evig ondska härska på jorden. Man har hittat många bilder av Camazotz, så han verkar ha varit en populär figur att berätta om.
3. Oj; det finns många monster som gömmer sig i skogen. Här i Sverige hade vi Älgfroden och Finngalkn, som du kan läsa om på "Bestiariet": http://ungafakta.se/pyssel/skapa/samlarbilder/
Många drakar och liknande monster höll till i skogar ibland. Vår svenska lindorm hittade man oftast i smålandsskogarna. Kolla upp den också på Bestiariet. Bigfoot och Sasquatch från USA och Kanada är skogslevande vidunder. I Amazonas pratar man fortfarande om Mapinguarin, ett hårigt, stinkande jättemonster med ett öga och en extra mun i magen. Om du går in på Monsterklubbens arkiv (du får logga in först) så hittar du ett nummer som handlar om "Fearsome Critters". De är alla knasiga monster från skogshuggarskrönor i USA.
4. Nej, jag har faktiskt inte det än. Det blir en lika stor överraskning för dig som för mig :)
5. Inte heller har jag hunnit bestämma något huvudämne än, men nästa nummer kommer om 14 dagar, ungefär, så det är dags att börja fundera på det!

Gott nytt år själv!
Mvh / Richard


hej richard.

jag har sett basket case. men i slutet dog både dwayne och baulail.men då är frågan hur kom dom tillbaka till en uppföljare????? och sen en till. hur återupplevdes dom asså jag menar dom föll ju från ett hotell i den första filmen och dog. och vad är baulails problem. varför dödar han folk?

/ kristoffer östfelt, 13 år från spångsholm

Hej, Kristoffer!

Kul att du frågar, för jag satt och tittade på Basket Case bara häromkvällen! Naturligtvis dog aldrig Dwayne och Belial efter sitt fall ner på gatan. Nästa film börjar med att de blir tagna till sjukhuset, där TV och pressen gör en stor nyhet av dem. En vän till tvillingarnas faster (moster?) som tog hand om dem i första filmen hämtar dem från sjukhuset och hjälper dem, tillsammans med sin dotter, att hålla dem gömda för polis och media. Huset som de bor i är fyllt med andra konstiga och vanskapta figurer.
Varför dödar Belial folk? Tja, både han och Dwayne verkar ju aningen galna. Troligen har Belial en hjärnskada och det är därför han inte har några hämningar.

Mvh / Richard


Jag undrar hur en människa kan förvandla sig till en hund?
Vad vet du om hamnskiftare?
Har sett i en del filmer om hur en människa kan förvandla sig till en hund och sedan bli människa igen hur kommer det sig?

/ Alve

Hej, Alve!

En människa kan ju inte förvandla sig till en hund i verkligheten. Men i olika sägner och myter (och filmer) händer det ibland. Oftast använder personen någon sorts trolldom som aldrig förklaras i detalj. När det gäller varulvar talas det ibland om magiska salvor eller bälten av vargskinn som sätter igång förvandlingen.
Hamnskiftare, eller skepnadsskiftare, förekommer över hela världen i alla kulturer. I Afrika och Asien är de väldigt vanliga i folktron och ibland beror förvandlingen på magi, ibland på någon förbannelse.

Mvh / Richard


tack för alla svar<<<<<<3 got nytt år jag har en fråga inan året är slut vad äter spöken ?? gott nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnyyyyyyyyyyyyyttttttt åååååååååååårrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr<3333<3<3<3<

/ victoria, 9 år från glimåkra

Hej, Victoria!

Jag tror inte spöken varken äter eller dricker nåt alls. De har ju liksom inga kroppar som går att ta på längre.
Gott nytt år på dig också (i efterskott)!

Mvh / Richard


Hej Richard

Om en zombie utbrott skulle ske när vore det störst skans ?? om 200 år ? krig ? avfall ?M.V.H

patrik

/ Patrik, 13 år från västervik

Hej, Patrik!

Jag tror att risken för ett zombieutbrott är så liten att man aldrig behöver oroa sig för det. De bästa zombiefilmerna har struntat i att förklara varifrån zombies kommer, helt enkelt för att det inte finns något trovärdig vetenskaplig orsak.
Faktum är att de filmer som tidigare kunde ha handlat om zombies (levande döda) numera handlar om människor som blivit konstiga och galna efter virusepedemier och liknande. I skräckfilmsbranchen används zombies ofta på skoj nu, medan andra liknande monster tagit zombiens plats.

Mvh / Richard


hej igen månster polaren jag tror att det spökar på min skola kan du ge mig lite råd hur man kan göra det betre stelle för spökena på min skola !!??

/ victoria, 9 år från glimåkra

Hej, Victoria!

Om det finns spöken på din skola tror jag nog de redan trivs där. De kanske tycker det är kul att titta på eleverna!? Fast de uppskattar nog om man är artig mot dem om de skulle råka dyka upp.

Mvh / Richard


Hej Richard jag skulle vilja göra lasersvärd och annat coolt jag vet att det finns sony vegas adobe after effects och ls maker men jag tror adobe after effecs är ganska advancerat. Ls maker verkar väldigt lätt men tar det mycket plats på datorn?/ Billy , 10 år från Kristianstad

Hej, Billy!

Jag tror inte att något av programmen tar så mycket plats i sig. Men din dator behöver mycket arbetsminne för att kunna öppna och använda programmen. Jag använder After Effects och tycker det är bra, men när man först tittar på det kan alla menyer verka förvirrande!

Lycka till med lasersvärden!

Mvh / Richard


Hej Richard jag undrar om du kan lägga ut några stop motion filmer. Och filmen goblin wood älskade jag hur kan man göra dockorna?

/ Billy , 10 år från Kristianstad

Hej, Billy!

Under 2010 kommer jag att lägga ut fler filmer på UF-TV och det kommer att finnas med stop motion-animation i några. Kul att du gillade "Goblin Wood" för vi gillade att göra den. Du är bara ett år yngre än Angelica som spelade alven i filmen (fast när vi spelade in var hon bara nio.).
Det är lite invecklat att göra dockor som de i "Goblin Wood". JAg jobbar med olika material, Dockornas skelett är av plast, med leder av tvinnad aluminiumtråd. Skinnet är gjort av latexgummi. Men om du vill bygga gubbar själv kan du ju börja som jag gjorde - Med att bygga gubbar av piprensare eller av modellera. Dessa enkla dockor kan du böja och forma och använda till enklare filmer.
Jag har en blogg på engelska där jag förklarar hur dockorna är byggde. Även om du inte förstår all engelskan visar bilderna ganska bra:

http://loneanimator.blogspot.com/2009/01/goblin-wood-firefly-puppet.html

http://loneanimator.blogspot.com/2009/02/goblin-wood-goblins.html

Mvh / Richard


hej richard! vet du om man kan köpa skräckfilmen jack frost i sverige? jag har liksom sökt efter den ett tag nu.

/ ludwig, 12 år från falkenberg

Hej, Ludwig!

Tyvärr har jag inte hittat någon som säljer skräckfilmen "Jack Frost" (1996) i Sverige. Däremot finns det flera som har familjekomedin "Jack Frost" (1998) om en snäll snögubbe. Fast det är ju inte den du är ute efter.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Jag såg din film Goblin wood och började fundera ifall man kunde göra nåt liknande hemma om man har ett bra filmprogram i datorn.
Jag och min kompis håller nämligen på med en film men vi vet inte riktigt hur vi ska fixa specialeffekterna.


Svara gärna Mvh Davo

/ davo, 11 år från marma

Hej, Davo!

Kul att du gillar "Goblin Wood". Den var kul att göra. Alla monster och goblins i filmen är dockor som jag animerat och klippt in i scenerna med Angelica (alven). Att göra dockanimation bra kräver en hel del träning, men man har väldigt roligt medan man lär sig.

Det finns flera program som kan fixa hyfsade effekter. Jag tycker Adobe After Effects är bäst (som jag använde till "Goblin Wood"). Jag vet ju inte vilket program du och din kompis har, men om man går in på "hjälp"-delen kan ni hitta info om vad just erat program kan göra. Experimentera. Räkna inte med att allt ska bli perfekt första gången ni testar något. Ge alltså inte upp och funkar det ändå inte efter många försök så fundera ut en annan lösning. Kanske kan ni få till just den där krångliga effekten på ett enklare sätt. Att hålla på med film handlar också om att lära sig själv nya saker.

Mvh / Richard


hej jag är ett grymt monster fän & jag undrar andar & spöken kan göra en illa ?? ps spöken rockar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<3

/ victoria, 9 år från glimåkra

Hej, Victoria!

Alltid roligt att träffa ett annat monster-fan :)
Nej, jag tror inte att spöken kan göra en illa. Jag tror faktiskt att det är vår rädsla för spöken som gör att vi kan må dåligt.

Mvh / Richard


Snygga Filmer!!!!!! på Youtube!!!!!!!!

Du borde lägga ut dom på ungafaktatv!
Det skulle vara roligt med fler filmer här.

vart kan man köpa bra filmer (på hemsidor alltså ) både svenska och utan text tack på förhand!!

/ Anton Zeetterlund, 12 år från kramfors

Hej, Anton!

Tackar för det! Det kommer att bli fler filmer på Unga Fakta Tv nästa år, fast inga som är speciellt ruskiga.

När jag handlar skräck, fantasy och science fiction-filmer går jag till sfbok.se (SF-bokhandeln) eller cdon.com. sfbok har filmer som kanske kan vara svåra att få tag på, men de är lite dyra. cdon har en massa filmer, oftast till bra priser, och levererar snabbt.

Mvh / Richard


Tjena, jag skulle bli väldigt glad om ni kunde fixa en sida om det ockulta och liknande.

/ Alexander Bengtsson, 15 år från Borås

Hej, Alexander!

Vi har ofta fått frågor om detta och vi vet att många ungdomar är intresserade av det. Det är ett intressant ämne, med inslag av psykologi, historia och folktro. Men vi är ganska säkra på att flera föräldrar och lärare skulle rasa mot oss om vi gjorde det, eftersom det ockulta är ett ämne som är negativt laddat och innehåller mycket som inte passar barn. Så tyvärr kommer det nog aldrig att bli av. Men jag kan rekommendera en bra bok på ämnet: "Häxkonst och trolldom" av Francis X. King. Kolla om du kan hitta den på Tradera eller beställa den genom ett bibliotek.

Mvh / Richard


Vad handlar chucky filmerna om kan du skriva mycket om det här?

och vad handlar "det" om????

/ ????????????????????????????????????, 99 år från ????????????????????????????????????

Hej, ??????????????????????

"Chucky"-filmerna handlar om seriemördaren Charles Lee Ray som dödas när han blir skjuten av poliser. Men innan han dör använder han en voodoo-formel för att förflytta sitt medvetande in i dockan Chucky. Då och då kommer Chucky till liv när Charles Lee Ray ger sig ut för att hitta nya offer. I slutet av varje film blir Chucky besegrad, men kommer så klart alltid tillbaka. I "Bride of Chucky" får han ihop det med blonda dockan Tiffany.

"Det" bygger på en bok med samma namn av Stephen King. En grupp vuxna människor får besök av "Det", ett monster som plågade dem när de var små. Det kan ta en mängd former, beroende på vad offret är rädd för. Oftast dyker Det upp i form av clownen Pennywise. Till slut går Dets gamla fiender samman för att besegra monstret en gång för alla.

Mvh / Richard


kan jag få länkar på filmerna? du vet den på youtube

/ Filmälsakren, 5 år från filmlandet

Hej, Filmälskaren!

Här har du alla fyra delarna:

http://www.youtube.com/watch?v=fylCEdnDyAA
http://www.youtube.com/watch?v=HnmKTdPXluA&feature=fvw
http://www.youtube.com/watch?v=Od_MnM9ez_U&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=nNEpV6Fs8JM&feature=fvw

"Eye of Evil", eller "Ondskans öga", är inspirerad av skräckförfattaren H P Lovecrafts underliga rysare, om hemliga böcker med förbjuden kunskap och monstruösa varelser som vaktar dem.

Mvh / Richard


Jag igen!

har några fler fråger igen!

1.Är du rädd när du ser på skräckfilmar?

2.vilken är den löjligaste skräckfilmen du har sett?

3.vad handlar filmen "zombieland" om

4.kan du ge förslag på bra hemsidor med filmer (kan inte så många bara svenska)?

5.vilken är den läsgigaste filmen du har sett?

6.vilken är dina favorit skräckfilmer från 1950-2008?

7.vilken är dina favorit skräckfilmer från 1920-1950?

8.vad handlar filmen "ALIEN" hört att den är bra

/ Anton Zetterlund, 12 år från kramfors

Hej, Anton!

1. Numera blir jag aldrig rädd, men när jag var liten tyckte jag skräckfilmer var läskiga.

2. Det finns ju en hel del att välja på! "Orgy of the Dead" (1965) är så löjlig att den inte kan kallas skräckfilm, fast den försöker vara det. Bara ett av många exempel.

3. "Zombieland" är en skräckkomedi om fyra väldigt olika personer som försöker överleva och stå ut med varandra i en värld där zombies tagit över. Den är ganska bra faktiskt.

4. Jag tycker fortfarande att YouTube.com är den bästa sidan om man vill hitta snuttar från filmer. Ofta ligger filmtrailers utlagda där och ibland hela filmer. Framför allt brukar man hitta sällsynta äldre filmer på YouTube. Dock är inget textat på svenska.

5. För mig smäller "The Thing" (1983) fortfarande högt.

6. Det finns en massa filmer jag gillar, t ex Psycho, Fåglarna, Hajen, Huset som Gud glömde, The Thing, The Shining, Terror på Elm Street, Alien, Poltergeist.

7. Samma sak; det finns en massa att nämna. Jag tycker bl a att Nosferatu, Frankensteins brud, Werewolf of London och I Walked With a Zombie är väldigt bra.

8. ALIEN är riktigt bra, en av de bästa skräckfilmer som gjorts. Den är både otäck och kuslig. Den handlar om ett rymdskepp som fraktar en stor gruvarbetarrigg tillbaka till jorden. På vägen snappar besättningen upp ett nödrop från en okänd planet. Då de hittar ett kraschat rymdskepp blir en av dem anfallen av en varelse som lägger ett ägg i astronautens mage. Senare bryter sig ett litet monster ut ur hans kropp och växer hastigt i rymdskeppets mörka skrymslen. En efter en faller astronauterna offer för monstret tills det bara finns en kvar.

Mvh / Richard


Hej Richard! Det är Ella igen, jag undrar om du vet om några bra monsterförfatare, jag brukar läsa böker som är skrivna av Dan Höjer. Jag håller på att skriva en bok, och desutom är du väl lite intreserad av bland annat naturväsen, mysterier och historia. Ha det bra! ET

/ Ella Turesson, 10 år från Salbohed

Hej, Ella!

Dan Höjer är nog snart den ende som skriver om spöken och monster i Sverige. Fast du är väl med i Monsterklubben här på Unga Fakta? Då får du ju lite info om läskiga figurer varannan månad.

Annars köper jag mest böcker på engelska om monster -jag tycker att de är de bästa. Några böcker som jag läste när jag var liten och tyckte var jättebra är "Spöktimmen", "Alfred Hitchcock berättar skräckrysare om monster" och "Visst finns det monster". Kolla gärna med något bibliotek om de kan hjälpa dig få tag på tag på dem. Ibland dyker de upp på Tradera också och kostar oftast inte speciellt mycket.

Yes; jag gillar både mysterier och naturväsen och har ganska många böcker om dessa ämnen. Och jag gillar lite historia också : )

Mvh / Richard


monstren du har bakom dig vet jag att du har gjort filmer med. kan man se dom någonstans?

/ filmälskaren, 5 år från filmlandet

Hej, Filmälskaren!

Den skelettliknande döingen finns med i en film upplagd på YouTube. Där kallas filmen "Eye of Evil". Om du är slängt på engelska kan du läsa lite om filmen här (och se en snutt från dem):
http://loneanimator.com/viewimg.asp?group=Films&folder=Eye_of_Evil

Vampyren finns med i en film som jag inte lagt upp på nätet. det var den första film jag och mina kompisar gjorde med video (1992) och den är rätt usel

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB