Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej
vi vill vetta litte om stjärn fall,
varför blir det stjärn fall?
var kommer stjärn fallet i från ?
hur ofta blir det stjärn fall?

/ Jonna, 14 år från färila

Hej, Jonna!

Tyvärr kan jag inte så mycket om stjärnfall, men det gör vår rymd-expert Henrik. Du kan ställa en fråga till honom här:
http://ungafakta.se/panelen/?fraga=astronomi

Mvh / Richard


Okej det här är inte direkt en fråga om monster, men jag hittar inte att fråga det någon annanstans: kan inte ni göra ett faktaämne om djur som har blivit utrotade i nutid? Som t.ex pungvarg och dront.

/ Pelle, 9 år

Hej, Pelle!

Det stämmer att vi inte har ett ämne om utrotade och utrotningshotade djur, men det är en bra idé. Vi får se vad vi hinner med i år.

Mvh / Richard


Tjena Richard!

Jag har lite frågor till dig......

1. Är filmen "The Uninvited" Bra och vad handlar den om?

2. Har du spleat Xbox360 spelet "Dead Rising" jag tycker att bossarna i spelet är likt monster i dagens filmer som Adam är en galen Clown som dödar mäniskor med två motorsågar nästan som Leatherface,Cliff en man med Machete som dödar hej vilt ganska likt Jason inte sant? och Larry en slaktare som är galen och slaktar mäniskor och zombies och äter dom lite likt Michel Myesrs?

ps. Skriver jag för ofta här?

/ Anton Zetterlund, 12 år från Kramfors

Hej, Anton!

1. Jag har inte sett "The Uninvited", men den har gått bra på bio. Kritikerna verkade dock inte gilla den värst mycket. "The Uninvited" bygger på en koreansk skräckfilm och handlar om två systrar som misstänker att deras styvmor egentligen är en barnamördare. Men allt är så klart inte som det verkar.

2. Tyvärr har jag inte spelat "Dead Rising". Jag spelar faktiskt inga spel alls -Jag tittar hellre på en film. Men det låter som om det här spelet är väldigt inspirerat av flera olika skräckfilmer. Ibland kan inte ett spelföretag få tag på rättigheterna till en särskild sorts figur och då gör de en egen version.

Och du får gärna skriva så ofta du vill :)

Mvh / Richard


Vad skulle du göra om du blev jagad av Leatherface?:D

/ Johan Björnsson, 14 år från Blekinge

Hej, Johan!

Jag skulle springa som bara sjutton!

mvh / Richard


Vem är Leather Face?

/ Anton Zetterlund, 12 år från kramfors

Hej, Anton!

Leather Face är den återkommande figuren i alla "Motorsågsmassakern"-filmerna. Han heter egentligen Bubba Sawyer (Thomas Brown Hewitt i de två senaste filmerna) men har fått sitt smeknamn av att han bär en mask gjord av torkat människoskinn. Han tillhör en familj av kannibaler och är den som dödar folk och sågar upp dem med sin stora motorsåg. Du kan kanske tänka dig att det blev ett stort rabalder när den första filmen dök upp 1974!

Till skillnad från andra seriemördare på film, som Jason och Michael Myers, styrs Leather Face av andra, nämligen hans familj. Han tycks vara mentalt efterbliven och verkar vara rädd för sina släktingar. I första filmen blir han också rädd när det dyker upp främlingar i hans hus, nämligen de ungdomar som sedan blir dödade av honom.

Det har också kommit serietidningar om honom, bland annat en som berättar om hans barndom ("About a Boy").

Mvh / Richard


Tjena

Kan du berätta lite om älvor som till exempel ............ för jag undar en del om dom

blood elf
night elf
rock elf
moon elf
osv...

/ Patrik, 13 år från västervik

Hej, Patrik!

Varför inte gå in på vårt ämne "Naturväsen", för där står det en hel del om olika älvor:
http://www.ungafakta.se/naturvasen/

De älvor du nämner i din lista här låter som om de kommer från något spel. I fantasyspel brukar de finnas olika sorters älvor eller alver, men också olika sorters troll, vättar och liknande figurer. Det beror på vad man vill att spelet ska innehålla. Alla dessa figurer är antingen hämtade från folktron eller inspirerade av dem. Oftast verkar man ha plockat varelser från Storbritanniens sagor. Uttrycket "elf" kommer därifrån, men alver och älvor dyker upp i historier från hela världen (fast med lite olika namn).

Mvh / Richard


Vad skulle hända om fienden kom till jorden och utrotade alla bakterier?

/ Vendela , 15 år från Ulricehamn

Hej, Vendela!

Det hade väl varit trevligt? Eller du kanske gillar bakterier ;)

Mvh / Richard


monster finns inte på riktigt

/ Hannah, 4 år från göteborg

Hej, Hannah!

Det stämmer att monster inte finns på riktigt, men visst är det spännande att läsa om dem och att se dem på film?

Mvh / Richard


Hej Richard!

Jag vill veta om filmen vampyrens medhjälpare är samma som boken eller är det alla böcker?

/ Victoria, 10 år från Svergie

Hej, Viktoria!

Vad jag förstår bygger "Vampyrens medhjälpare" bara på den första boken. Om det blir fler filmer handlar så klart om hur mycket pengar den här första drar in.

Mvh / Richard


kan du skriva har mycket fakta om:

Michael Myers

Freedy Kruger

Jason

och är filmerna värda att se?

/ Anton Zetterlund, 12 år från kramfors

Hej, Anton!

Jag kan tyvärr inte skriva så mycket på det här utrymmet, men här kommer några sammanfattningar iallafall.

Michael Myers är en galen mördare som rymt från ett mentalsjukhus. Han föddes 1957 i Haddonfield, Illinois, USA. Första Halloween-filmen är inspelad 1978. Det verkar som han drabbats av "Thorn-förbannelsen", vilken tvingar honom att döda sina familjemedlemmar för att resten av samhället inte ska råka illa ut. Förbannelsen gör honom också i stort sett osårbar. Det sägs att det var hans barnvakt, Mrs Blankenship, som gav honom förbannelsen. I första filmen är det hans sin syster Laurie som han är ute efter. Hon dyker också upp i några av de senare filmerna. I nästan alla filmer har Myers den lätt galne Dr Loomis i hälarna. Loomis känner sig ansvarig för att Myers sluppit lös och för hans mord. Michael Myers maskerar sig med en vit halloweenmask, som föreställer skådespelaren William Shatner.

Freddy Krueger var en barnmördare som till slut blev överrumplad i sitt gömställe av en grupp hämndlystna föräldrar. De brände ner gamle Freddys krypin och honom med det. Flera år senare återvänder han som ett sorts spöke i drömmarna hos barnen till föräldrarna. I deras mardrömmar har han makt att ta livet av dem, vilket han gör på olika fantasifulla och gruvliga sätt. Framför allt använder han den plåthandske med knivar som han tog livet av barn med när han levde. Freddy blir alltid besegrad i filmerna, men återkommer förr eller senare.
Så småningom hamnar också Freddy i Helvetet, där han märker att folk inte längre är rädda för honom. Därför släpper han fri Jason för att döda åt honom. Det visar sig snart att Jason inte lyder Freddy och de bägge monstren drabbar samman. I slutet verkar det som om Jason besegrar Freddy och hugger av hans huvud. I slutscenen kan man ändå se Freddy's avhuggna huvud blinka till publiken. Freddy Krueger har i alla filmer spelats av Robert Englund.
Freddy Krueger har bara makt över sina offer så länge de tror på honom och är rädde för honom. Om ingen bryr sig kan han inte komma åt dem. Jason kan skadas så pass mycket att han hamnar i en sorts dvala, till exempel genom våldsam eld eller kyla. Men han vaknar förr eller senare upp igen.

Jason Voorhes är den mördande galningen från "Fredagen den 13e"-filmerna. I första filmen är det hans lika galna mamma som mördar ungdomar på sommarläger vid sjön Crystal Lake. Från och med film två är det han själv. Jason är vanskapt och mentalt efterbliven. Han maskerar sig med en hockymålvakts-mask och tycks föredra en stor machete-kniv som vapen. I film nr fyra blir han till slut dödad men återuppstår igen i film nr sex. Från och med detta är han en zombie, alltså levande död, och tar ingen större skada av kulor, huggvapen eller eld. Slutligen blir han förintad och hamnar i Helvetet, men lyckas så småningom rymma därifrån. Man får också veta att hans kropp i framtiden blir upptinad och ombordtagen på ett rymdskepp. Där blir Jason av misstag ombyggd till hälften robot, hälften zombie. Han blir i filmens slut utskjuten i rymden men faller tillbaka till jorden och landar (så klart) i Crystal Lake. Anledningen till att Jason mördar är aldrig helt förklarad. Han mördar oftast ungdomar som har sex och det kan vara så att han försöker göra sin (döda) pryda mamma glad. Jason har spelats av olika storvuxna killar, flest gånger av Kane Hodder.

Jag tycker att den första Halloween-filmen är en väldigt bra skräckfilm. Man blir förvånad över hur hemsk den är och hur lite blod man får se! Jag gillar också den första Terror på Elm Street och tycker att uppföljarna är OK. Fredagen den 13e-filmerna är däremot inte särskilt bra. Handlingen bara upprepas i varje film och är mest en uppvisning i våld och blodiga effekter.

Mvh / Richard


hej Richard! jag älskar rysare så mycket satt jag drömmer fina mardrömmar.Jag brukar titta på kanal 4 paranormal där dom visar paronramla aktiviteter . Dom verkar bra och förra gången visa dom 2 kvinnor som märker att deras hus är väldigt hemsökt! o den natten drömde jag en´fet nice mardrömm. Jag brukar inte titta på filmer om rysare fast jag jag har sett nåra. Stephen king är min favvo författare om rysare och jag brukar läsa på vebben! när jag lånar skräck filmer så brukar jag tänka mig''det måste vara 15 års gräns!!!!!''.men jagbrukar uppleva sånt o här är lista om filmer ja sett(saw l,sawll,sawlll,sawllll,sawlllll.
Jag gillar människor som är medium!

/ nasir, 10 år från sverige gtbrg

Hej, Nasir!

Ett tag så drömmer man nog mardrömmar efter att man sett en skräckfilm. Men sedan verkar hjärnan ha vant sig vid tanken att allt man sett bara är fusk och då påverkas man inte så mycket av det. Jag tycker också det är spännande att titta på program om det övernaturliga, för ibland händer det ju mysko saker!

Mvh / Richard


Tjenare Richard....

jag har en några frågor till dig. hur många filmer finns det av:

1:fredag den 13:de

2:terror på elm street

3:halloween

4:hellraiser

5:childs play eller chucky

6:motorsågs massakern eller leather face

/ Kristoffer Östfelt, 13 år från spångsholm

Hej, Kristoffer!

Alla de här filmerna har får en massa efterföljare -för många, skulle jag nog vilja säga!

1: 12 st (om man räknar med Freddy vs Jason).
2: 8 st (om man räknar med Freddy vs Jason).
3: 10 st.
4: 8 st.
5: 5 st.
6: 6 st.

mvh / RichardHej Richard.....

jag har funderat och jag vill köpa halloween 1,2,3. men vissa hemsidor som ginza och discshop har inte alla 3. vet du någon hemsida som har alla 3 halloween filmerna???

/ kristoffer, 13 år från spångsholm

Hej, Kristoffer!

Sammanlagt finns det ju åtta "Halloween"-filmer, plus de nya två (2007, 2009) som är nyinspelningar. Trean kan du faktiskt strunta i, om du vill, för den har inget med de andra filmerna att göra och handlar inte alls om Michael Myers. Jag har tyvärr inte hittat en sida som säljer alla samtidigt, men om du köper några då och då kan du nog få tag på de flesta. CDON, t ex, har del 4 och 5, sfbok.se har del 6. Del 8 heter "Halloween H2O: 20 år senare" och den brukar man hitta både här och där.

Mvh / Richard


Hej Richard igen! Det är Johannes igen.
Nu undrar jag, vem är den tredje personen? Är det Micheal Meyers?

/ Johannes, 12 år från Växjö

Hej, Johannes!

Michael Myers var på tapeten ett tag. Nu senast pratade man om att ha med Ash, den motorsågssvingade hjälten från "Evil Dead"-filmerna. Men nu verkar det som om det bara ska handla om Jason och freddy igen.

Mvh / Richard


Hej! Jag har några frågor!

1. Vet du några bra zombiefilmer från 1900-1950?

2.Vet du några brad zombiefilmer från 1950-2009?

3.Vet du några bra vampyrfilmer från 1900-1950 och 1950-2009?

4. Vet du några bra varulvsfilmer från 1900-1950 och 1950-2009?

5.Kan du berätta allt om voodoo?

kan du skriva ett långt svar med filmerna och när dom är gjorda?

MVH Anton

/ Anton Zetterlund, 12 år från Kramfors

Hej, Anton!

Den här frågan hade jag helt missat! Ledsen för att svaret dröjde.

1. Jag tycker de bästa zombiefilmerna från 1900-1950 är "White Zombie" (1932) och "I Walked With a Zombie" (1943).

2. "Night of the Living Dead" (1968), "Dawn of the Dead" (1978), "Day of the Dead" (1985), "Return of the Living Dead" (1985), "Tombs of the Blind Dead" (1971), ”The Living Dead at Manchester Morgue” (1974), "Shock Waves" (1977), "Braindead" (1992), "Shaun of the Dead" (2004), ”Dawn of the Dead” (2004, ny version), "Zombieland (2009).

3. Mina favoritvampyrfilmer: "Nosferatu" (1922), "Horror of Dracula" (1958), "Dracula Has Risen From the Grave" (1968), "The Vampire Lovers" (1970), "The Fearless Vampire killers" (1967), "Martin" (1977), "Fright Night" (1985), "En vampyrs bekännelser" (1994), "From Dust Til Dawn" (1996), "Blade" (1998), "Shadow of the Vampire" (2000), "Underworld" (1003) (och de två uppföljarna).

4. Mina favoritvarulvsfilmer: "Werewolf of London" (1935), "The Wolfman" (1941), "Frankenstein Meets the Wolf Man" (1943), "The Curse of the werewolf" (1961), "La Marca del Hombre Lobo" (1967), "La Bestia y la Espada Magica" (1983), "The Howling" (1981), "En amerikansk varulv i London" (1981), "The Company of Wolves" (1984), "Teen Wolf" (1985), "Wolf" (1994), "Ginger Snaps" (2000), "Dog Soldiers" (2002), "Underworld"-filmerna.

5. Allt kan jag tyvärr inte berätta om voodoo i det här utrymmet, men lite iallafall: Men för att börja från början: Vad är en zombie? Från början kommer zombies från Karibien där de dyker upp i samband med den mystiska religion som kallas Voodoo. Voodoo är en religion från början från Västafrika, som kanske är mest vanlig i Karibien. Voodoo handlar mycket om att ta kontakt med andar och genom dem försöka förstå världen och universum. Voodoo innehåller en massa riter och magi som kan verka skrämmande. Man använder dessa riter för att få kontakt med andevärlden och ibland för att kunna påverka andra människor.
En Bokor (voodoo-trollkarl) sades ha förmågan att väcka en död människa till liv igen och på så sätt skapa en ”zombi”. Den döde saknade nästan all intelligens och användes som arbetskraft, eller skickades för att döda någon. Detta är alltså folktrons zombie, men i Karibien är det många som fortfarande tror på dem. Det finns till och med folk som säger sig ha mött riktiga zombies. I sådana fall tror de som forskar kring det ockulta att "zombien" har varit en människa med hjärnskador, kanske orsakade av att personen tvingats att dricka något farligt.

Mvh / Richard


Hej!
Freddy vs Jason är min favorit film. Den är bara så awesome! Jag har sett alla Torror on Elm Street och alla Friday the 13th. Personligen hejar jag på Freddy! Men min fråga är att om det kommer någon Freddy vs Jason 2? Snälla om den kommer ut och om du vet berätta vad den handlar om!

/ Johannes, 12 år från Växjö

Hej, Johannes!

Det är faktiskt inte helt bestämt när Freddy vs Jason 2 kommer. Men vi kan nog vara säkra på att den blir gjord förr eller senare, eftersom den första filmen blev framgångsrik. Det har pratats om idéer om att blanda in en tredje skräckfilmsfigur i handlingen och det verkar vara det som dragit ut på tiden. Olika filmbolag äger ju rättigheterna till figurerna och innan alla blir sams tar det tid.

Mvh / Richard


hej igen Richard


jag har en fråga??? hur många skräck filmer har du på dvd???? och vilka???

/ kritsoffer östfelt, 13 år från spångsholm

Hej, Kristoffer!

Oj, jag kommer faktiskt inte ihåg hur många jag har på DVD. Men bland dem finns t ex From Beyond, Re-Animator, Dagon, the Mist, Alien-filmerna, Terror på Elmstreet-filmerna och ett gäng klassiska filmer från 1930-1940-talen. Däremot har jag väldigt många skräckisar på video, mest de filmer som var populära under 1970-80-talen. Jag har också en hel del videor köpta från USA. Det är filmer som är svårare att få tag på och som kanske inte alls kommit på DVD.

Mvh / Richard


jaaa jag gillar anna pakulini !!!! om jag skulle träffa dom i troblood skulle jag skrikit och svimmat XD vad heter han som spelar bill & hansom ar säm ?? .jag tuker synd om lafajet när han blir inlåst i eriks kjällare . jag kan nästan namnen på alla karaktärerna det ar bill , erik, suki , säm , sen va det någon som hette amy som dog i dom första sesongen och någon somm bill skapade

/ victoria, 9 år från glimåkra

Hej, Viktoria!

Han som spelar Bill heter Stephen Moyer och har varit med i lite olika filmer och TV-serier. Om du någon gång ser filmen "Princess of Thieves" med Keira Knightley som Robin Hoods dotter Gwen, kan du också se Stephen Moyer som prins Philip.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Jag har en fråga till dig och ett förslag.

Fråga: Kan du några bra Golem filmer och var man kan köpa dom.

Förslag: Nästa nummer av monsterklubben kan du skriva om Varulvar.

MHV Anton

/ Anton Zetterlund, 12 år från Kramfors

Hej, Anton!

Den bästa Golem-filmen kallas oftast bara för "The Golem". Den heter egentligen "Der Golem: Wie er in die Welt kam" och är en tysk stumfilm från 1920. Fast den är så gammal är den vackert filmad och innehåller spännande och kusliga scener. Man kan säga att den är en sorts föregångare till "Frankenstein" (1931) och det finns flera scener i "Golem" som tydligt inspirerat till hur "Frankenstein" ser ut.
Sf-Bokhandeln har en engelsk utgåva av denna film:
http://sfbok.se/asp/artikel.asp?VolumeID=4341
Tyvärr vet jag inte vilken kvalitet det är på den. Många DVD-utgåvor av gamla stumfilmer är rätt i dålig kvalitet. Det finns en annan engelsk utgåva med skarp bild och vissa scener färgade för extra effekt (originalet hade detta). Den är utgiven av ett bolag som heter Eureka Entertainment och den går att hitta på engelskspråkiga sidor.
Den fransk-tjeckiska "Le Golem" från 1935 är också ganska bra, men har ingen utgåva på DVD som jag känner till.

Vi har ju ett helt miniämne om varulvar -jag tror att det får räcka tills vidare. Men vi kommer säkert tillbaka till varulvar i Monsterklubben också.

Mvh / Richard


Hej

Nu är det så va att jag älskar vampyrer. Och jag vill gärna träffa dom. Och jag vill gärna ha en del länkar om människor som träffat på dom som kan berätta hur det var. Är det så att vampyrer finns? Eller är allt bara en stor myt. Snälla berätta lite om vampyrer och vart dom bor och hur man märker om någon är vampyrer, och om det finns människor som har träffat vampyrer.
JAG MÅSTE FÅ VETA OM DOM FINNS NU?

Mvh: Mejj Curry :D Puss..

/ Curry, 13 år från herrljunga

Hej, Curry!

Så vitt jag (och alla andra) vet är vampyrer bara en myt. De är sagomonster som det berättats så länge om att de till slut dykt upp i moderna medier som film, spel och serier. Men det finns alltid de med andra åsikter. Den brittiske exorcisten och prästen Sean Marner är övertygad om att vampyrer finns och menar att de utnyttjar media för att lura folk att tro att de är fantasifoster.
Om du vill läsa mycket mer om vampyrer rekommenderar jag att du kollar in vår faktasida om dem:
http://www.ungafakta.se/vampyrer/om/

Mvvh (Med Vänlig Vampyr-Hälsning) / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB