Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


vart bor de viktigaste vampyrerna?

/ thomas, 11 år från vietnam

Hej, Thomas!

Jag tycker att de viktigaste vampyrerna kommer från Asien, t ex Kina och Indien, för de är de äldsta vampyrerna och har nog påverkat vampyrhistorierna över hela världen.
Men den viktigaste vampyren någonsin är Dracula från Bram Stokers roman, för utan Dracula skulle vi inte vara intresserade av vampyrer idag.

Mvh / Richard


om vampyrer skulle finnas skulle man klara av dom utan kors, salt, vitlök och morötter .
själv är jag sjuk jag har nämligen halsförlust. men jag vill ha svar på den här frågan för jag har alltid undrat
det här också hitta jag unga fakta.se hörs:Alva och vill veta mer om dig

/ Alva My Tilde Nordström, 8 år från svergie

Hej, Alva!

Det verkar som om man måste ge vampyrer på moppen med kors och allt det andra (utom morötter). Det hör liksom till, precis som att drakar ska spruta eld och att jultomten ska ge bort klappar.
Vill du veta mer om mig också? Jag är en ganska tråkig, lagom tjock kille som gillar att rita och berätta om monster.

Mvh / Richard


Jag har hört ett ryckte om att det var tolkien som hittade på alver orcher och hobbitar är det sant?

/ hugo , 11 år från hudiksvall

Hej, Hugo!

Ja, det stämmer. Hobbitar, orcher och det vi idag kallar alver har alla kommit ur Tolkiens fantasivärld. Det finns alver i nordisk mytologi, men de liknar inte Tolkiens alver.

Mvh / Richard


hellluu!!! det e ja igen ni borde ha en fråge-spalt om musik !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jag är över-lycklig (finns ingen nnan att berätta för) alltså jag ville bara berätta även om det inte har med monster att göra så sjöng jag och en kompis på skolgården ochmusik läraren kom förbi och sen innan vi sluta skolan så sa han du victoria jag måste bara tästa en sång på dig !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!baiiii

/ victoria, 11 år från glimåkra

Hej, Victoria!
Det hade varit jättekul att ha en expert på musik i Panelen, men vi har inte hittat någon sådan ännu.
Kul att din musiklärare uppmuntrar dig. Det är så en lärare ska vara :)

Mvh / Richard


Hej jag har ett par frågor ;D

1. kan du några bra, vampyr filmer. inte tecknade helst xD. men några som inte är svart vita. :) de är lugnt om de är barnförbjudna jag är lite van.

2. måste änglar vara goda alltid? För jag o min lilla syster bråkar om det. hehe.

3. några svår lästa vampyr böcker som handlar om ungdomar. jag är värsta läs-nörden. jag läser vuxen böcker, så ta några riktigt svår läsa :) O: måste vara svenska kan typp ingen engelska. helt okej om de är lite kärlek o våld i den, är i den åldern där de är uppskattat. :)

4. min lärare envisas med att inga monster finns. jag skrev en hel uppsats om natur väsen. men fick IG för att dom inte fanns. men visst finns de väll? okej haha. jag är lite knäpp när de gäller väsen o grejer. men vad tror du om monster natur-väsen o mer? :)

/ Afroditte, 15 år från Född i stockholm

Hej, Afroditte!

1. Det här är mina favoritvampyrfilmer (icke svartvita): "Horror of Dracula" (1958), "Dracula Has Risen From the Grave" (1968), "The Vampire Lovers" (1970), "The Fearless Vampire Killers" (1967), "Captain Cronos-Vampire Hunter" (1974), "Martin" (1977), "Fright Night" (1985), "The Lair of the White Worm" (1988), "Bram Stoker's Dracula" (1992)"En vampyrs bekännelser" (1994), "From Dusk Til Dawn" (1996), "Blade" (1998), "Shadow of the Vampire" (2000), "Underworld" (2003) (och de två uppföljarna).
Det handlar ju om tycke och smak. Vissa gillar inte äldre filmer, men jag har inget problem med det. Till exempel gillar jag fransmannen Jean Rollins drömlika filmer från 1960- och 1970-talen. Han har alltid med vampyrer i sina historier, fast det förekommer alltid en massa andra konstigheter också. Filmerna är gjorde för lite pengar, men är vackra och mystiska. De innehåller inte så mycket blod, men en hel del vackra lättklädda tjejer och vackra miljöer. Vissa gillar inte alls Rollin, medan andra älskar hans filmer.

2. Faktum är att de flesta änglar verkar vara ganska farliga varelser, iallafall för oss människor. De är så kraftfulla att en människa aldrig skulle kunna titta på en ängel i sin naturliga form utan att förintas.
Sedan har vi ju Satan och hans anhang. De sägs vara änglar som gjorde uppror mot Gud och sedan kastades ner på jorden. Eftersom de motsätter sig Gud och hans skapelser anses de fallna änglarna vara människans fiender också. Poeten John Miltons diktverk "Det förlorade paradiset" berättar hela den historien och ger istället en bild av Satan som en sorts bitter anti-hjälte och upprorsmakare. Det är synd att du inte kan så mycket engelska, för det finns flera bra uppslagsverk på engelska över olika änglar, som omnämns i religion och folktro. Där får man en helt annan bild av änglar än den vanliga snälla "julängeln", till exempel.

3. Jag kan tyvärr inte komma på några svårlästa vampyrböcker om ungdomar. Handlar boken om ungdomar är den ofta skriven för ungdomar och använder ett språk som fungerar bra för folk långt ner i åldrarna.
Däremot kan jag rekommendera några andra böcker jag gillar: En vampyrs bekännelse" av Anne Rice, och uppföljare till denna bok. Anne Rices vampyrböcker är otroligt bra, tycker jag. En annorlunda vampyrbok är "Gästspel av vampyr" av Suzy McKee Charnas. Sen har vi ju så klart John Ajvide Lindqvists "Låt den rätte komma in".

4. Det vår ju tråkigt att din lärare har den attityden. Man måste ju kunna skriva om omtvistade saker i sina uppsatser och inte få IG på grund av lärarens personliga åsikter.
Man ska ha en sak för sig: Monster är en enormt stor och viktig del av människans historia och kulturarv. En del av detta är att folk i långa tider har trott att de finns i verkligheten och hur det påverkat mänskligheten. En annan del är monstrets roll i en berättad historie, till exempel sagor, litteratur, filmer, spel, med mera. I det samanhanget spelar monstret en roll, liksom hjälten, skurken, osv. På samma sätt har naturväsen sin viktiga plats.
Det finns bortom alla tvivel oförklarliga fenomen, men vad de fenomenen beror på är en helt annan sak. Man ska inte förneka att till exempel fenomenet Loch Ness-odjuret finns, men vad som ligger bakom det kan man debattera.

Mvh / Richard


har du spelat minecraft? om du har gjort det har jag några frågor.
1-är creepersarna inspirerade av något eller är de bara mincraft påhittade?
2-i ett Youtube klipp såg jag nån bygga ett jätte träd fast han gjorde det med stora runda klumpar med block istället för vanliga, vet du hur man gör så eller är det bara vissa som kan göra det (kan man göra så?)
3-vet du hur man gör en server?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Nej, jag har aldrig spelat Minecraft. Jag vet bara att creepers är gröna monster som jagar spelarna och spränger sig i luften. Tyvärr vet jag inte vad som gäller när man bygger saker i Minecraft.

Jag är heller ingen expert på servrar, men jag vet att man kan bygga en egen server och vissa föredrar att göra det själv. Jag köper själv hellre utrymme på en färdigbyggd (eftersom jag inte är så intresserad av teknik-pillande).

Mvh / Richard


Hej och halloj :3

Jag tänkte fråga en väldigt skum fråga här men... Skulle ni kanske kunna ta upp några kända musik kompositörer till olika monsterfilmer i Monsterklubben nå'n gång?

Jag är väldigt intresserad av just musik kompositörer, och det skulle vara lite kul att få veta vem som gjort musiken till vissa kända (och okända) monsterfilmer :3


Och så en liten personlig sak; brukar du kolla på Tim Burtons filmer? Jag har för mig att du är filmintresserad, och han gör ju väldigt många skumma och lite små läskiga filmer :P
Hälsningar en som tycker om att kolla på Tim Burtons filmer [och lyssna på musiken till dem, vilket oftast är kompositerad av Danny Elfman C: ]

/ Evy

Hej, Evy!

Kul med någon som är intresserad av musiken i skräckfilmer, för den är ju en väldigt viktig detalj. Det är en bra idé till Monsterklubben. Jag hoppas att läsarna skulle vara intresserade av ämnet.

Visst gillar jag Tim Burton! Jag gillar särskilt hans tidigare filmer som innehåller dockanimationer (eftersom jag håller på med det själv). Jag gillar också Danny Elfman.

Några skräckfilmer som har väldigt berömd musik är Halloween (1978), Fredagen den 13e (1980), Hajen (1975), Psycho (1960), ALIEN (1979) och Omen (1976).

Jag gillar bombastisk och pampig musik till mina skräckfilmer. Några av mina personliga favoriter är Jerry Goldsmiths musik till de första tre Omen-filmerna och till ALIEN, Christopher Youngs musik till Hellraiser (1987) och Wojciech Kilars musik till Bram Stoker's Dracula. Om du gillar Elfmans stil så gå in på YouTube och sök efter Kilar+Dracula och hellraiser+resurrection, så tror jag du hittar skräckfilmsmusik i din smak.

Mvh / Richard


1. Vet du om det är något speciellt med älvornas blod?

2. Kan en vampyr dricka älvornas blod?

3. Finns det vampyrer som dricker annat än djur blod och människoblod?

4. Vilka slags vampyrer finns det?

5. Finns det olika arter av vampyrer i sådana vilka?

6. Vad skulle hända tror du om en vampyr skulle dricka blod från en alv eller älva eller en enhörning?

7. Kan en vampyr bli människa på något sett om han eller hon inte vill vara vampyr längre?

8. Har älvor och vittra evigt liv och kan vara odödliga?

/ Siri

Hej, Siri!

1. Jag har aldrig hört något om älvablod, men de är magiska varelser, så det finns säkert något magiskt med blodet också. Till exempel är drakblod ofta magiskt.

2. Älvor är ju övernaturliga varelser som har större krafter än vampyrer, så det är nog tveksamt.

3. Vampyrer behöver enligt de flesta traditioner blod för att överleva. Fast i bägge versionerna av filmen "Fright Night" äter vampyren Jerry Dandridge ett äpple!

4 & 5. Jag tror det är enklast om du går in på vårt vampyrämne och kollar igenom det -det finns MÅNGA sorters vampyrer :)

6. Om blodet är magiskt kan vampyren säkert påverkas på alla möjliga sätt, men vem vet.

7. Nej, har man blivit vampyr så är man sedan vampyr.

8. Det verkar ialalfall som om de lever väääldigt länge, men det gör alla oknytt, tomtar och troll också.

Mvh / Richard


jag har en star wars bok. i den är der två gunray figurer- nute gunray och rute gunray. de ser inte lika dana ut men jag är ändå skeptisk, är det samma figur fast stavfel eller är det tv å figurer som är släkt eller nåt?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Det är två olika figurer som tillhör samma släkte varelser. Bägge två stryker med i slutet av Star Wars III: Mörkrets hämnd, då Dart Vader anländer på planeten Mustafar och hugger ner dem med sin ljussabel.

Mvh / Richard


ni har sagt en längre tid att ni ska gör a mer dino pyssel. när och om händer detta?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Vi gjorde lite nytt dinopyssel till förra årets julkalender, men du kanske har frågat om det efter detta? Vi ska försöka bättra oss och ta itu med dinopysslet.

Mvh / Richard


jag ställde denna fråga till manfred för mer än ett halvår sedan men han har inte svarat på den ialla fall,
vilken är den giftigaste ormen, jag satsar på havsormar?

/ Vahe, 11 år från Stockholm

Hej, Vahe!

Ojdå! Jag ska be Manfred kolla sina meddelanden oftare, men han kanske bara missat just din fråga.
Jag har för mig att inlandstaipanen från Australiens vildmarker fortfarande anses vara världen giftigaste orm.

Mvh / Richard


1. Kan en vampyr vara hälften vampyr hälften Alv?

2. Skulle en vampyr kunna sova i en vanlig säng?

3. Kan en ängel leva på jorden?

4. Hur gammal kan en vampyr vara?

5. Finns det naturväsen som näcken och älvor och sådant?

6. Vad vet du om hamnskiftare?

7. Vad har alver för gåvor och krafter?

8. Vad har vampyrer får gåvor och krafter?

9. Om jag ska skriva en bok om en vampyr, alv, Ängel,trollkarl exempelvis som skulle jobba på en skola som lärare, vad skulle de kunna undervisa i för ämnen?

/ Melodie

Hej, Melodie!

1. Det kan säkert funka, fast jag har aldrig hört talas om en vampyr-alv.

2. Enligt de flesta traditioner måste en vampyr vila i sitt hemlands jord. Alltså verkar de föredra att sova i kistor och gravar. Jag tycker det är en bra detalj i vampyrhistorierna, för då blir man påmind om att de faktiskt är levande lik.

3. I Gamla testamentet talas det om änglar som kom ner på jorden och fick barn med människokvinnor. Dessa barn blev större och starkare än vanliga människor och kallades jättar i bibeltexterna. Men det sägs att dessa jättar dog när den stora syndafloden, som bara Noa och hans familj överlevde, dränkte hela världen.

4. En vampyr verkar kunna bli hur gammal som helst, så länge den bara får blod. I vissa serier och romaner finns det vampyrer som är flera tusen år gamla.

5. Jag tror inte att det finns naturväsen som sagorna berättar om dem, som älvor, näckar, troll med mera. Met underliga är att på flera ställen i världen säger sig folk ha sett något som ser ut som fula små tomtar. Det är en upplevelse som liknar när man ser ett spöke. Kanske det finns något mysko därute ändå?

6. Hamnskiftare eller skepnadsskiftare finns i alla mytologier över hela världen. Ibland är hamnskiftaren en människa som blir ett djur, ibland är det ett djur som blir en människa. Till exempel i Japan tror man på rävar som förvandlar sig till vackra människor, medan man i Afrika talar om häxdoktorer som förvandlar sig till hyenor, krokodiler och andra djur som kan vara farliga. I nordisk mytologi använde sig asagudarna av fågeldräkter som kunde förvandla dem till flygande fåglar. Varulven är ju en annan sorts hamnskiftare, men det är också vampyren, som sägs kunna ändra sin form till dimma, varg, fladdermus, med mera.

7. Det finns inte så mycket information bevarat om ljusalver i nordisk mytologi, men de verkar vara vackrare än människor och lever längre. Svartalverna berättas det mer om däremot. De är kortvuxna och fula och är säkert starkare än människor och blir väldigt gamla. De är oftast skickliga hantverkare. Under senare tider har svartalver blivit detsamma som dvärgar. J R R Tolkiens alver är också vackrare än människor och har bättre förmågor. De är snabbare, ibland starkare, de kan se och höra mycket långt och kan leva hur länge som helst om de inte blir svårt skadade eller får hjärtat krossat. Alverna verkar också kunna använda olika sorters magi som en naturlig del av sina liv.

8: Jag tror du ska gå in på vårt vampyrämne här på Unga Fakta för att läsa allt om vampyrers gåvor och krafter! Det finns nämligen hur mycket som helst att berätta.

9. Jag kan tänka mig att historielärare skulle passa varelser som lever riktigt länge. Trollkarlen kanske skulle bli en riktigt bra kemi- eller fysiklärare.

Mvh / Richard


Hej ännu en gång, Richard!

Jag har en fråga om nyhetsbrevet. I varje nyhetsbrev följer ju med ett omslag och tre sidor ur en viss samlarserie. Nu håller ni ju på med svenska folksägner. Jag undrar: är det jääääääääääääääääättelångt kvar tills ni är klara med just denna samlarserie? Anledningen till frågan är att jag tycker det är ganska intressant att läsa de olika sägnerna, och jag skulle gärna vilja skriva ut det, MEN, det är så att jag är en person som vill vara med från början; t.ex. jag skulle aldrig få för mig att titta direkt på tredje Harry Potter-filmen om jag inte sett första och andra innan. Så jag vill inte riktigt bara hoppa in och skriva ut folksägnerna som de kommer om de har hållit på i typ 11 nyhetsbrev (även om det säkert inte är just så länge de varit med, men du vet vad jag menar).

Hoppas du kan svara på min ovanliga fråga!

Vi syns!

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Om du tittar längst upp till vänster i nyhetsbrevet, så hittar du en knapp som heter "Arkiv". Klicka där så hittar du alla nyhetsbrev ända tillbaka till nr 7. Då kan du skriva ut alla sägner ända från början.
Vi planerar att fortsätta med folksägnerna ett tag till, för det finns många av dem och vi tycker att de är bra :)

Mvh / Richard


Hej jag undrar om monster finns ?? Men om det finns så tror jag inte på monster !!!

jag kommer i från Kurdistan ( jag är i sweden nu :)

M:V:H Donia fazell
snälla svara

/ Donia, 11 år från kurdistan

Hej, Donia!

Nej, jag tror inte att det finns några monster som vampyrer och varulvar på riktigt. Men jag tror att det kan finnas djur som ännu är okända där ute i världens djungler och i haven. Kanske har man sett dessa djur förr i tiden och man har kallat dem monster. Detta kan ha skapat legender om drakar, sjöormar och andra vidunder.

Mvh / Richard


Hej igen, Richard!

Kan ni inte lägga in pusslen ni hade i julkalendern 2010 på Spel eller Pyssel? Och då menar jag "Diddlepussel", "Jabberpussel", "Wing-Wangpussel" och "Errantrypussel". Och sagorna, alltså "Paddor och Pärlor", "Den Förtrollade Pisspottan" och "Snipp, Snapp, Snorium", kan ni inte lägga in dem på Sagor och Ramsor?

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Jag ska prata med min kollega om detta, så det blir fixat.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Nu har jag, som du säkert räknat ut, äntligen fått nyhetsbrevet! Jag kollade in en av de tre nya spökhistorierna, berättelsen om Yara-Ma-Yha-Who. Jag förstår att du lyckades hitta mitt "australiensiska grodmonster" till slut! Den beskrevs dock inte som en liten röd gubbe med en enorm tandlös mun och sugkoppar på fingrar och tår som slukar folk och förvandlar de till likadana monster som den själv, i boken jag hittade den i. Men det spelar nog ingen roll, boken beskrev/avbildade många monster på ett konstigt och/eller felaktigt sätt. T.ex. fanns det många felstavningar, såsom att den stavade "kyklop" i stället för "cyklop" (alltså de enögda jättarna i grekisk mytologi).

P.S: Jag blir SÅÅÅÅÅ glad när ni lägger ut nya berättelser på Sagor och Ramsor-sektionen som jag inte hört talas om. Det är så himla roligt att läsa dem!

P.S.S: Tidigare har jag frågat om vilka olika vampyrsorter det finns. Du har svarat att jag ska kolla på Vampyrer-sektionen efter en lista på några av dem. Men om jag ska vara ärlig, JAG VÅGAR INTE!!! Jag är faktiskt rätt känslig när det gäller skrämmande och/eller äckliga bilder som antingen får mig att frysa till is längs ryggraden, sticka därifrån så fort som möjligt och drömma mardrömmar samma natt, eller känna att jag kommer kräkas och få men för livet. Typ. Så, finns det några obehagliga bilder på just de sidorna man behöver gå in på för att komma dit som jag borde känna till, så jag är förberedd?

P.S.S.S: Det är samma sak på diverse/samtliga sidor på Unga Fakta; jag tål inte läskiga bilder. Finns det någon möjlighet att ni kanske kan åtgärda detta, åtminstone på några sidor?

P.S.S.S.S: Vad står egentligen "P.S" för? Förlåt om jag frågar för mycket på en och samma gång. När jag skriver det här kommer jag inte ens ihåg vad den första synpunkten/frågan... vänta, nu minns jag.

Tack på förhand och på återseende!

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Ditt grodmonster kanske ändå inte är detsamma som mitt. Det finns ju dessutom olika varianter av samma monster, beroende på vilken del av Australien som historien kommer från. T ex har ett av de mest omtalade monstren, Bunyipen, så många olika utseenden att den verkar vara en hel arme av monster, där alla har samma namn.
"Kyklop" är en svensk, lite äldre typ av stavning. Jag tror att de flesta skriver "cyklop" nuförtiden.

Mvh / Richard


chaaaaaaaa:3 1.jag vet jag tjatar mycket c: 2.snart e true blood inne på sista avsnittet :( 3 en sak jag alldrig fattat e vrf folk förknipppar emo med monster osv !!! 4. haru hört tokio hotel!? dom e as bra ps behöver tips på monster parodier på youtube!! kramisarrr från victoria ;3

/ victoria ( ja jag vet jag e tjatig med monster) XD, 11 år från glimåkra

Hej, Victoria!

1. Det är OK :)
2. Jo, jag vet, men det kanske kommer mer så småningom.
3. Både emo och gothare har blivit förknippade med skräck, vampyrer och liknande. Det har väl blivit så eftersom de tycks gilla det som är mörkt och lite deppigt.
4. Jag har nog hört Tokio Hotel någon gång. Tyvärr kan jag inte komma på någon bra monster-parodi på YouTube just nu. Men prova att söka på flera saker, som Vampire parody, Dracula parody, Frankenstein parody, osv.

Mvh / Richard


Är du rädd för monstrer?

/ Hevi Osman, 10 år från Född i Sverige (från Kurdistan)

Hej, Hevi!

Nej, jag är inte rädd för monster. Jag tycker monster är spännande!

Mvh / Richard


Hej Richard!
Jag undrar, varför firar man halloween? Och finns det monster påriktigt? Liksom, jo det finns i sagor, myter och legender, men så där i verkliga världen? Vad betyder egentligen "övernaturligt"? Kanske du också kan berätta, vem som upptäckte/hittade på det första sk. "monstret"? jag vet, svår fråga men ändå... Och finns det vampyrer? Varför biter varulvar människor så att de blir varulvar? (eller gör de ens så? vet inte säkert...)

/ Katja, 10 år från Finland

Hej, Katja!

Har du kollat in vår faktasida om Halloween?:

http://ungafakta.se/sagor/fakta/halloween/

Där hittar du en massa info om högtiden, både här i Sverige och utomlands.

Jag tror inte det finns några monster och inga vampyrer. De monster man pratar om nu i nutiden är Bigfoot, Loch Ness-odjuret och sådana mystiska varelser. Jag tror att några av dessa kan vara verkliga, men att de är djur som man inte upptäckt än, till exempel helt nya arter eller djur man trott vara utdöda.

Övernaturligt är ett ord man använder om sånt som inte tycks passa in i de kända naturlagarna. Till exempel spöken: Vetenskapen känner inte till vad ett spöke eller en ande skulle kunna vara, alltså går de utanför det vetenskapen tycker är naturligt= övernaturligt.

Det är omöjligt att säga vilket det första monstret var. Troligen något som de första människorna trodde fanns och var rädda för. Sumererna var ett folk som levde cirka 5000 år före vår tideräkning. De första berättelserna som skrivits ner kommer från sumererna. I deras historier finns det olika monster och demoner som hjältar slåss mot. Så man kan iallafall säga att sumererna var de första att skriva om monster.

Varulvar biter människor för att de vill äta upp människan. Om den människan sedan undkommer och har fått varulvens saliv i sitt blod kan han eller hon själv bli varulv.

Mvh / Richard


Varför kommer alla monster fram på hallowen?

/ fanny betner, 9 år från märsta

Hej, Fanny!

Halloween firas ju under en tid på året då dagarna är kortare och mörkret faller på. Man kan säga att Halloween är ett sätt att lysa upp mörkret, och låta ljuset bekämpa mörkrets krafter. I alla tider verkar människan ha trott att det lurar monster och okända saker där ute i mörkret och Halloween är en högtid då man påminns om detta.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB