Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hur blir man en varulv???Jag har alltid älskat och dyrkat varulvar ibland t.o.m leker jag varulv.Vill helst ha svar så snabbt som möjlit.

MVH Varulven00

/ Varulven00, 10 år från Dom mörka skogarna i Hälsingland

Hej, Varulven!

Jag tror du skulle gilla vårt miniämne om varulvar. Där hittar du svaret på de flesta av dina undringar, tror jag:

http://ungafakta.se/varulvar/

Mvh / Richard


Finns det monster eller är det bara fejk. Jag vill faktiskt bevisa att det inte finns några monster.
Kan du kanske skicka svar om det FINNS monster eller INTE!!!

/ Andre, 12 år från Södertälje

Hej, Andre!

Jag tror faktiskt inte på att monster finns eller har funnits. Man kan säga att monster är en sorts symboler för människans skräck för det okända. Så länge människan har funnits verkar man ha stirrat ut i nattmörkret och fantiserat ihop vad som kunde gömma sig där. Grottmänniskorna hade nog sina egna historier om monster.

Ibland har det visat sig att ett monster som folk talat länge om i själva verket varit ett djur. Ett exempel är den fredliga bergsgorillan, som man först trodde var ett påhittat odjur som åt människor. Det kan därför hända att monster som Bigfoot eller Loch Ness-odjuret egentligen är djur som vi trott vara utdöda. Det är därför de ser konstiga ut jämfört med de djur vi idag redan vet att de finns.

Till exempelt finns det inga riktiga vampyrer och det verkar aldrig ha funnits några. Men det finns flera olika anledningar till att myten om vampyrer funnits så länge. Till exempel finns det en läskig sjukdom, protoporfyri, som tros kunna vara en av orsakerna till tron på vampyrer. Den som lider av protoporfyri kan bli blek, ljuskänslig och få mycket torr hud. Skinnet drar ihop sig, även tandköttet, och tänderna ser längre ut och huvudet kan bli dödskalle-likt. De som drabbades blev ibland rekommenderade att dricka grisblod för att få ett kraftigt järntillskott. Det var förr i världen, men numera behandlas sjukdomen med mediciner.

Mvh / Richard


Hur kan man bli en vampyr om man vill det. Jag har läst om vampyrer och det står om man inte blivit döpt så blir man kanske en vampyr. Och jag är inte döpt. Tänk om jag blir det. Vad spännande. Säj vad jag skulle kunna tänka på om jag blev en vampyr. Snälla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

/ Sandra, 9 år från Sweden

Hej, Sandra!

Man kan nog bara bli vampyr genom att bli biten av en annan vampyr, eller om man tillhör vissa grupper av människor:
* Trollkarlar och häxor, och andra utövare av svart magi.
* Om man mördas utan att mördaren ställs inför rätta.
* De som mött en plötslig eller våldsam död.
* Självmördare.
* De som blivit begravda utan böner.
* Om en varg eller katt gått över ett lik.
* Ätit kött från ett får dödat av en varg.
* De som förnekat Gud.
* Dödfödda barn.
* De som dött utan att ha blivit döpta.
* Om man inte fått dricka bröstmjölk.
* Den sjunde sonen till en sjunde son.
* De som blir bitna av en vampyr.
* De som avlats eller döpts på en kyrklig helgdag.
* De som fötts utanför äktenskapet av föräldrar som fötts utanför äktenskapet.

Fast jag skulle inte vilja bli vampyr. Det finns olika versioner av hur känsliga de är för solljus och ibland är det rent dödligt. Vampyren lever ju också av att dricka blod från människor och djur, vilket jag aldrig skulle vilja behöva göra. Men i TV-serien "True Blood" har man kommit på en sorts konstgjort blod som de flesta vampyrerna använder. Då är det nog inte så hemskt att vara vampyr längre. Eller kanske du gillar att bita folk? :)

Den som är vampyr ska nog tänka på att inte skryta med det alltför högt. Det finns människor som skulle bli rädda och kanske göra en illa också. Jag tror man skulle ha roligast ihop med andra vampyrer, om man kan hitta några.

Mvh / Richard


Jo, jag vill bara göra ett tillägg till min tidigare fråga. Jag läste lite om spökskepp på sidan här och när ni tog upp spökskeppet Loch Awe blev jag genast intresserad. Jag har försökt och hitta fakta om fartyget men det är dåligt med information om just det skeppet.
Jag undrar bara om du har lite mer information om just Loch Awe?

Tack igen på förhand //Karl

/ Karl Borehall, 19 år från Katrineholm

Hej, Karl!

Jag läste om det här spökskeppet i "The Encyclopedia of Things That Never Were" av Robert Ingpen och Michael Page. Sedan har jag hittat referenser till det i någon bok om sjöfartsskrock. Ofta verkar skeppet vara kallat Ghost Ship of Lock Awe. Loch Awe är en sjö i Skottland och det är oklart hur detta ksepp kopllas ihop med den. Fartygets identitet verkar vara okänd, till skillnad från t ex Flygande holländaren. Det finns inget skepp som gått under, som gått att passa ihop med detta skepp.

Spökskeppet ses i nordliga vatten från Island till Skottland och ser ut som ett stort passagerarfartyg från början av 1900-talet. ombord skymtas både personal och passagerare i tidstypiska kläder. Senast 24 timmar kommer det fartyg som mött spökskeppet att råka illa ut. Antingen går hela skeppet under eller kommer någon ombord att dö.

Mvh / Richard


Halloj.

Jo, jag håller på med en berättelse som senare ska bli en tecknad serie (hade jag tänkt). I ett avsnitt av serien åker huvudpersonen till Irland just under halloween. Och där råkar hon ut för vissa saker (mystiska hemliga magi sällskap osv.)

Och nu till frågan, vad finns för myter om Irländska monster eller legender? Jag känner till om pysslingar. Och en sak till, har du hört talas om Avalon? Hörde namnet i en låt av Iron Maiden. Låten heter Isle of Avalon och jag får bara en känsla det har något med monster och myter o göra. Det behöver inte ha med Irland och göra jag blev bara nyfiken på vad namnet kommer ifrån. Om du nu känner till det överhuvudtaget. Nåja...

Tack på förhand // Karl

/ Karl Borehall, 19 år från Katrineholm

Hej, Karl!

Det finns en massa monster och varelser ur irländsk folktro. Här kommer några:
Beansidhe
Ett irländskt spöklikt kvinnoväsen. I England stavas hennes namn som det uttalas -"Banshee". Några källor menar att hon är ett spöke, andra säger att hon är släkt med älvorna. Ibland är hon vacker, ibland en ruskig gammal kvinna med svarta tänder. Hon ses ofta klädd i en kappa med kåpa och vit särk. Hon tycks just uppstigen ur vattnet och håret hänger stripigt längs axlarna. Beansidhe kan höras utstöta sitt klagande läte natten innan någon ska dö i ett hushåll. Man kan också se henne tvätta liksvepningar vid en flod. Flera Beansidhes som ses tillsammans förebådar en helig mans död.

Leprechaun
Denne lille gubbe är älvornas skomakare på Irland och den gröna öns mest berömda oknytt. Han är liksom sina landsmän blek, fräknig och rödhårad. Hans kläder går oftast i grönt och på huvudet bär han en trekantig hatt, vilken han ofta ses balansera uppochner på, spinnandes som en snurra. Leprechaunen är ungefär hög som en whiskeyflaska och snabb som tanken. Blir han ändå infångad måste han tala om var han grävt ner sin skatt, ofta en kruka med guld. Men det gäller att inte släppa taget om den lille gubben, för då börjar han genast trolla och förvrida synen på en. Leprechaun-guld kan man också hitta där regnbågen slutar. Framåt småtimmarna blir leprechaunen törstig och bryter sig in i spritförråd. Berusad tumlar han sedan runt, rider barbacka på grisar, sjunger högt och kallas då för Clurichaun.

Phooka
En goblin (ett sorts troll) från Irland och Wales, där han också kallas Bwca eller Bookha. Det finns många olika beskrivningar av hans utséende, vilket tyder på att han är förtjust i att förvandla sig. Många historier berättar att Phookan ser ut som en svart, skäggig karl med bockhorn och getfötter, alltså liknande den grekiska satyren. Andra sägner menar att han är en storvuxen hund, en svart tjur, en liten häst eller en man med hästens underkropp. Alla svarta djur som utstöter bullrande gapfabb är troligen Phookan. Han är en pajas och retsticka som ställer till det för människor från samhällets olika grenar. Han har inte respekt för någon. Phookan kan ibland vara skadligt elak och stökar ofta till det i sädesfälten strax innan skördetid. Det finns ett gammalt Irländskt uttryck som anspelar på detta -"Räkna inte skörden förrän Juli är över. Phookan ligger nämligen i dvala mellan midsommar och 1:e november, då skördefesten Samhein hålls. Ibland kan Phookan vara hjälpsam. Mot betalning kan han föra dig varthän du vill i en ögonblinkning. Han förvandlar sig då till en jättelik örn, som bär dig på sina axlar. Phookan är förtjust i potatis, så en sådan är en lämplig muta. Phookan är särskilt elak mot nyfödda barn, så det gäller att hålla fönstren stängda under barnets första veckor. Den walesiska Bwcan kan krypa in genom skorstenen, men bara så länge elden i spisen är släckt.

Merrows
Irlands havsfolk, inte helt olika de svenska oknytten havsmannen och sjörået, eller Orkneyöarnas selkies. Merrows bär fjäderklädda luvor som de sätter snurr på när de måste dyka snabbt. Kvinno-merrows är mycket vackra och ligger ofta och solar på klipporna. Om man då lyckas stjäla hennes luva har man henne i sin makt. Många ensamma karlar har skaffat sig fruar på det sättet. De kvinnliga merrows verkar faktiskt föredra människomän framför sina egna karlar, eftersom dessa är så rysligt fula. Ibland när merrows kliver upp på land förvandlar de sig till småvuxna kor och tjurar utan horn. De visslar högt när dåligt väder är på gång.

De ruskigaste figurerna på Irland är troligen fomorianerna (Fomorians), vilka var ett sort släkte demonser, jättar eller monster som kom upp ur havet. De härskade över Irland länge, tills de blev besegrade av Tuatha De Danann, ett gudalikt folk som verkar vara inspirationen till Tolkiens alver. Några fomorianer sades ha överlevt slutstriden och gömmer sig i havsdjupen i väntan på att deras tid skall återkomma. Det finns sagor om hur irländska hjältar stöter på fomorianer på sina äventyr. Du kan läsa om allt detta på vårt ämne "Naturväsen".
Avalon är en sagoö belägen mellan olika dimensioner. Namnet betyder troligen "Äpplenas ö". Det var hit kung Arthur fördes efter sin sista strid. På Avalon står tiden stilla och Arthur vilar här för att läka sina sår. I modern tid har Avalon identifierats med Glastonbury, som för flera hundra år sedan var omgivet av våtmarker. Också Sicilien och andra öar har kopplats ihop med Avalon.

Lycka till med berättelsen! Kul att stöta på en annan serietecknare.

Mvh / Richard


jag har hört tre effekter med drakblod som du ser där nere
1.drakblod är frätande.
2.man blir osårbar av drakblod.
3.dricker man drakblod får man alla krafterna en drake har.

tacksam för svar

/ Sam aziminejad, 9 år från ystad

Hej, Sam!

Två av de här känner jag igen. Enligt sagan om krigaren Beowulf är drakblod frätande. Då Beowulfs vän Wiglaf sticker sin dolk under benet på en drake de slåss mot rinner det ut drakblod som fräter bort hela Wiglafs hand.

I sagan om Sigurd drakdödaren (Sigfried i resten av Europa) badar hjälten i blodet från draken Fafner och då blir hans hud så tålig att inga vapen kan tränga igenom.

Mvh / Richard


Hej!!!!!

E finns det monster på riktigt??

och vad åt mosterna???

hejdå jag vill ha snabbt svar på mina frågor tack !!!!

/ blom, 9 år från arvika

Hej, blom!

Nä, det verkar aldrig ha funnits några riktiga monster. Än så länge tycks alla monster ha varit påhittade av människor.

Monster äter en massa olika saker, men ofta ger de sig på människor. Till exempel dricker vampyrer helst människoblod och det japanska vattenmonstret Kappa äter upp rumpan på de som badar!

Mvh / Richard


varför finns det inte sklettmålarbilder?

/ leona molander, 14 år från Åsele

Hej, Leona!

Vi har ju ett Halloween-skelett och skelettpussel med utdöda djur. Men eftersom skelett är vita är det kanske inte så mycket att färglägga på dem. Men du får ju gärna prova på de skelettbilder vi har. De ligger alla under vår Pyssel-knapp.

Mvh / Richard


Hej! Richard! har du sagan om ringen figurer? det har jag jag har : theoden, legolas,alv skyte, gandalf , theoden förgiftad , 2st aragorn , gimli , merry o pippin frodo sam bilbo , grott troll , sauron , saurman, 2st uruk-haier , orch egg , nazgul , mouth of sauron , 2st gollum , enten lavskägge , har du några? Mvh/joel

/ joel, 10 år från mordor

Hej, Joel!

Jag har inga Sagan om ringen-figurer som jag direkt samlar på. Jag har bara en tjusig väggrelief (en sorts platt skulptur) som visar när Gandalf kommer hem till Bilbo inför hans födelsedag. Den är gjord av Vrginia Lee, dotter till Alan Lee, som jobbade med att hitta på hur saker och ting skulle se ut i filmerna. Jag har också tre olika små statyer som man fick om man köpte de extra förlängda filmversionerna när de kom ut på DVD. Sedan har jag en liten figur av Bilbo som jag har skulpterat själv.

Men jag har en massa J R R Tolkien-böcker och böcker om filmerna och olika konstnärer som illustrerat Tolkiens värld

Mvh / Richard.


Vad är Kiang-Tsi för nån vampyr

/ Jens Ahlén , 12 år från jonslund

Hej, Jens!

Denna vampyr kallas också Chiang Shih, Jiangshi, Kiang-Kouei, K'Uei, Kyonshi eller Hsi-hsue-kuei. Kiang-Tsi är en märklig vampyr från Kina. Den sades vara täckt av långt vitt, rosa eller grönt hår och hade långa klor. Eftersom den var död var den likstel och kunde därför inte böja på benen. Den hoppade därför fram och svävade över sina offer då den sög blod. Efter att ha närt sig med blod mjuknade dess kropp upp. Kiang-tsi drog styrka ur månljuset och var farligast vid fullmåne. Man kunde stänga in den innanför en cirkel av kokt ris. Lukten av fisk höll också vampyren borta.

Mvh / Richard


Vilket program i datorn gör du dina bilder eller ritar du dem för hand?

/ OX, 8 år från Sverige

Hej, OX!

Jag ritar alla bilder för hand med tuschpennor. Sedan brukar jag färglägga dem i programmet Photoshop. Det går snabbast för mig att göra bilderna så, men ibland färglägger jag teckningarna med akvarellfärger och scannar sen in dem.

Mvh / Richard


kan du bäreta lite om Strangeland???

/ zacke, 12 år från asarum

Hej, Zacke!

Strangeland är en film skriven av rocksångaren Dee Snider från Twisted Sister. Han spelar också huvudrollen. Filmen är från 1998 och handlar om galningen Captain Howdy, som genom internet lurar till sig ungdomar. Han utför sedan otäcka experiment på dem, där han förändrar deras utseenden. Så småningom blir han fångad av en polis och tillbringar flera år på ett mentalsjukhus. När han kommer ut är han helt botad och försöker passa in i samhället. När någon plötsligt blir mördad i den lilla stad han bor i anklagar alla automatiskt honom. Stadsborna psykar och terroriserar "Captain Howdy" tills det slår över i skallen på honom och han blir en ännu farligare galning än tidigare.
Dee snider spelar själv Captain Howdy, och ville med filmen visa hur någon, t ex en före detta brottsling, kan bli ett sorts offer på grund av sitt förflutna.

Mvh / Richard


Hej Richard! var för inte ta upp " sagan om ringen " i monster klubben? och vet du vart man får tag på en sån här balrog? http://www.mwctoys.com/REVIEW_081806a.htm det verkar vara omöjligt att få tag på en balrog Mvh / joel

/ joel , 10 år från gamel sträng

Hej, Joel!

Den här gången kommer det inte att handla om Sagan om Ringen i Monsterklubben. Men vi ska ta upp ämnet så småningom. Jag måste bara kolla så vi inte använder bilder och text på ett sätt som är förbjudet. Det finns nämligen många regler om rättigheter knutna till Sagan om Ringen.

Just nu är det nog svårare än nånsin att hitta Balroger och andra Tolkien-prylar. Det är ju tio år sen första filmen kom. Men snart kommer The Hobbit och då blir det nog fart på försäljningen igen.

Mvh / Richard


på monsterklubben fins det någon särskilt lisens som man kan skriva ut men jag fattar inte måste man skriva ut den? mvh vahe

/ Vahe, 11 år från Stockholm

Hej, Vahe!

Nä, det där är bara ett medlemsbevis vi gjort för skojs skull. Du behöver inte alls skriva ut det om du inte vill.

Mvh / Richard


Hej, Richard!

Kan inte ni fixa instruktioner till hur man gör monster, såna som i "Läskigast på bordet", du vet?

P.S: Det vore kul om ni kunde fixa mer pyssel till "Faraonernas Egypten".

/ Simon Hellqvist, 10 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Du tänker på hur man bygger själva dockorna? Det är lite knepigt att börja bygga såna dockor direkt. Man måste börja träna upp vissa förmågor först. Framför allt teckning och skulptering. Man måste lära sig jobba med lera, gjuta formar, jobba med latexgummi, målning, med mera.
Jag ska fundera på om jag kan få till några enkla instruktioner för dockbyggare och också om hur man skulpterar.

Mvh / Richard


Tror du på sjöodjur som tex Nessie? mvh vahe.

/ Vahe, 11 år från Stockholm

Hej, Vahe!

Jag tror på fenomenen, det vill säga att folk faktiskt inte ljuger när de säger att de upplevt och sett konstiga saker. Men vad som sedan ligger bakom fenomenen vet jag inte. Jag tror faktiskt att det fortfarande finns okända djur att upptäcka. Om Bigfoot, Yetin och Nessie finns så är de ju egentligen inte oupptäckta -folk har ju sett dem i hundratals år. De är bara inte vetenskapligt dokumenterade och studerade. Länge var det samma sak med jättebläckfisken, komodo-varanen och gorillan. Folk pratade om att de sett dem, men man hade aldrig fångat, fotat eller undersökt något exemplar. Så vi får väl se om man i framtiden lyckas dokumentera något av dessa mysteriedjur.

Mvh / Richard


Hej, Richard!

Varför lade ni ut tredje delen av "Livets Utveckling" mitt i månaden? Ni brukar ju lägga ut dem i början av månaden, tillsammans med Nyhetsbrevet?

Dessutom: Det går inte att skriva ut Pleistocen-sidorna! Jag har försökt, men det funkar inte! Det kommer bara upp "Oj! Ta det lugnt, sidan är inte borta. Den är bara flyttad." Flyttad vart, om jag får fråga?!

/ Simon Hellqvist, 10 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Vi brukar lägga ut våra PDFer när de blir klara. Ofta blir de klara i tid för ett nytt nyhetsbrev. Men att de inte funkar som de ska är fel. Det ska vi ordna -jag pratar med vår tekniker Krille och ber honom ladda upp Pleistocen igen.

Tack för påpekandet!

Mvh / Richard


HEEj jag skickade vad vampyr heter på latin jag fick bra svar men vet du var jag kan hitta fakta om hannover vampyren????

/ Jens Ahlén, 12 år från Jonslund

Hej, Jens!

Har du kollat in vår vampyrsida här på Unga Fakta? Där berättar vi en del om den ruskige Hannovervampyren. Leta också gärna reda på Dan Turells bok "Vampyrer", där det står om Hannovervampyren och andra läskiga personer. Denna bok finns på många bibliotek.

Mvh / Richard


aha det är därför du inte kände funhouse.
men scarecrow kan du väl eller?

/ sam aziminejad, 9 år från ystad

Hej, Sam!

Scraecrow, eller "fågelskrämman" som han hette när jag var liten, känner jag väl till. Han ser annorlunda ut i filmen Batman Begins, jämfört med hur han är tecknad i serien.

Mvh / Richard


Har det funnits vampyrer, om de fanns var de riktiga med styrka och snabhet eller var det bara ett väldigt konstigt betende? eller har det funnits några monster alls i värlens historia?

/ Fabian olofsson, 11 år från jonslund

Hej, Fabian!

Jag tror faktiskt inte på att monster finns eller har funnits. Man kan säga att monster är en sorts symboler för människans skräck för det okända. Så länge människan har funnits verkar man ha stirrat ut i nattmörkret och fantiserat ihop vad som kunde gömma sig där. Grottmänniskorna hade nog sina egna historier om monster.

Ibland har det visat sig att ett monster som folk talat länge om i själva verket varit ett djur. Ett exempel är den fredliga bergsgorillan, som man först trodde var ett påhittat odjur som åt människor. Det kan därför hända att monster som Bigfoot eller Loch Ness-odjuret egentligen är djur som vi trott vara utdöda. Det är därför de ser konstiga ut jämfört med de djur vi idag redan vet att de finns.

Nej, det finns inga riktiga vampyrer och det verkar aldrig ha funnits några. Men det finns flera olika anledningar till att myten om vampyrer funnits så länge. Till exempel finns det en läskig sjukdom, protoporfyri, som tros kunna vara en av orsakerna till tron på vampyrer. Den som lider av protoporfyri kan bli blek, ljuskänslig och få mycket torr hud. Skinnet drar ihop sig, även tandköttet, och tänderna ser längre ut och huvudet kan bli dödskalle-likt. De som drabbades blev ibland rekommenderade att dricka grisblod för att få ett kraftigt järntillskott. Det var förr i världen, men numera behandlas sjukdomen med mediciner.

Det finns en del människor som kallar sig vampyrer idag, men de är inga riktiga, övernaturliga vampyrer. De har bara valt att leva en livsstil som vampyrer, eftersom de tycker att vampyrerna står för saker som de själva kan känna igen sig i. Vissa gör det oftast bara en period av sina liv, sedan får de andra intressen.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB