Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


finns ufon eller har du sett något? vi har startat en ufo klubb om ufon finns finns utomjordingar då?

/ 3an och gurkis 123, 10 år från jkpg

Hej 3an och gurkis!

UFO-fenomenet finns verkligen och med det menar jag att folk ser mystiska saker runt hela världen. Men vad som ligger bakom fenomenet är mer oklart. Jag är medlem i Riksorganisationen UFO-Sverige och vi utreder rapporter om UFO och liknande fenomen. Ungefär 95% av alla UFO-rapporter har en naturlig förklaring, men de övriga är för tilfället oförklarliga och får då stämpeln "UFO" (oidentifierat flygande föremål).
En teori säger att UFOn är farkoster som används av utomjordingar. Andra tror att det är tidresenärer från framtiden eller från en annan dimension. Och så finns det så klart teorier som säger att vi bara inbillar oss alltihopa.
Jag har sett UFOn icke mindre än fem gånger. En av dessa observationer har troligen fått sin förklaring: Det var ett ovanligt silverfärgat luftskepp.
Jag tycker det är jättekul att ni startat en UFO-klubb. Gå gärna in på UFO-Sveriges hemsida ufo.se. Där står en hel del spännande information.

Mvh / Richard


Hej, jag har några frågor om spöken och andar.
1. Är spöken och andar vad vi tror att dom är, vad kan de göra mer än att skrämmas?

2. Jag har drömt några gånger om saker som hänt nästa dag! Första gången drömde jag om vad jag och en vän skulle göra nästa dag och det hände! Nu har jag ibland sett saker som sedan hänt en vecka efter. Mina kusiner och föräldrar vet om det.

3. Efter att min katt dog kom han på kvällen varje natt några gånger men innan han kom till dörren försvann han. Vad var det?

4. På kvällen måste jag dra för gardinen och se min spegelbild 8 gånger annars kan jag inte sova. Vad ska jag göra?

5. Om jag går förbi en spegel får jag inte vända bort blicken förrän jag gått förbi. Jag får inte andas ut framför spegeln eller prata. När jag ser mig i spegeln för länge brukar det se ut som att den ler elakt!

6. Jag brukar föreställa mig en sköld som håller andar ute på 10 mils avstånd. Är jag galen?

/ Linnea, 11 år från sverige

Hej, Linnea!

1. Det finns många teorier om vad andar är. Många tror att det är de avlidnas själar eller medvetanden som besöker oss levande. ANdra menar att det är våra egna hjärnor som framkallar dessa upplevelser, närmare bestämt en del av vår hjärna som vi har väldigt dålig koll på kallad "det undermedvetna". Det undermedvetna är väldigt aktivt, fast vi ofta inte märker det. Det framkallar t ex våra drömmar om natten och vi vet ju hur starka drömmar kan vara.

2. Jag har haft sanndrömmar en gång, medan min mamma och mormor hade det minst en gång i månaden. Det är ett annat av dessa märkliga fenomen vi inte kan förklara än.

3. Samma sak som frågan om andar -finns de eller är de inbillning? Jag har också känt en katt stryka sig mot mina ben, men när jag tittat ner har det inte funnits något där. Jag har också bortgångna husdjur, som tycks komma på besök ibland.

4 & 5. Det låter som tvångsmässigt betéende, det vill säga något som du fått för dig att du måste göra innan du kan gå vidare med nästa handling. Det är jättevanligt och brukar försvinna efter ett tag. Men om du tycker det är superjobbigt kan du prata med en psykolog om det. Det finns knep för att bryta betéendet.

6. Att föreställa sig symboler, t ex din sköld, för att skydda sig mot både andar eller inbillade problem är faktiskt en ganska bra metod. Då talar man om för sitt undermedvetna att man är skyddad och då brukar hjärnan glömma av det man är rädd för.

Mvh / Richard


Hej Richard,Jag har fått mer trubbel,jag blir hemsökt,Jag bor i ett ganska gammalt hus som är från 1920 tror jag och jag hör snabba fotsteg,skrattande barn,barnskrik ochen massa annat,Sen har jag en egen häst,Feliciano,och när jag rider han på ridbanan är det som att någon sitter bakom mig och sätter stopp för vad jag ska göra,tillexempel hoppa ett hinder,sen ibland är det som att någon klatchsar till han på baken så att han kastar sig fram och skenar så jag åker av och jag börjar bli väldigt rädd för vad sm ska hända härnäst,har brutit vänster arm och höger ben samtidigt en gång pågrund av dom här spökena och vill inte att det ska ske igen,varken jag eller feliciano vill råka illa ut mer,vad ska vi göra,vill ha hjälp innan vi hamnar i en dödsolycka,talsam för hjälp/Felicia 13 år från Finland

/ Felicia, 13 år från Finland

Hej, Felicia!

Jag kan nog inte hjälpa dig mer om du har så starka upplevelser. Om du är säker på att du har besök av spöken skulle du nog kontakta en person som säger sig kunna kommunicera med andar, det vill säga ett medium.

Mvh / Richard


Hej Richard,Jag har ett ganska jobbigt problem.Jag kan se och tala med spöken,det har jag kunnat hela livet och vet inte vad jag ska göra,i skolan sitter jag ibland och bara pratar med mig själv och alla tycker jag ärjättekonstig,vad ska jag göra????

/ Felicia, 13 år från Finland

Hej, Felicia!

Om du upplever att du har pratsamma andar runt omkring dig kanske du kan öva dig i att svara dem genom att skicka dem dina tankar inne i huvudet istället för att prata rakt ut?

Mvh / Richard


Jag har ett jätte stort problem. Det är inget skämt, jag ser andar. Dom vill mig illa tror jag. Jag hör skrik, rop, och viskningar. Dom säger saker om en viss kille och liksom plågar mig. Jag mår jättedåligt av det. Har stått ut med det i hela mitt liv. Men det blev värre sedan killen gjorde slut med mig. Nu stryper dom mig, dom slår mig och bits. Det gör inte ont, men det känns kallt och jag får märken. Jag har en kompis som jag har berättat detta för och hon vet något om det. Men den som hon har fått den informationen från förbjuder henne att avslöja något. Vad ska jag göra??!! Håller jag rent av på att bli galen??!!

/ Anonym., 11 år från Sverige

Hej, Anonym!

Det verkar vara så att vissa människor har lättare för att uppleva konstiga saker, till exempel att se in i framtiden eller att se och höra andar.
Jag vet inte vad dessa upplevelser beror på och hur det hela fungerar. De som kallar sig medier menar att spöken finns och att vissa människor med mottagliga sinnen kan se och höra dem. Vetenskapsmän menar förstås att det inte finns några sådana fenomen, helt enkelt för att det inte finns någon forskning som bevisat detta. Jag tror det är upp till var och en att bilda sig en egen uppfattning.

I ditt fall har du varit med om det så länge att det är svårt att kalla det inbillning. Det finns ett trick du kan prova, som man kan använda när man mediterar. Föreställ dig att du har en kupa runt dig gjord av ljus i din favoritfärg. Du säger till dig själv att ingen kommer in i denna kupa om du inte tillåter det. Du kan till exempel bestämma att dina vänner, din familj och dina husdjur kan komma igenom den färgade ljuskupan, men inga onda ting. Se om det kan hjälpa.

Mvh / Richard


Tror du att det finns havsfruar? Jag hörde från min familj att de hade sett en Animal-Planet-film, där det är en dokumentär om havsfruar! Min syster visade mig en bild på google om man sökte på "Mermaids" så kom det upp jättemånga bilder på havsfruar och skelett från dom. Jag tror på de men gör du det? Det finns många filmer med havsfruar på youtube! jag såg en film där där de fiskade och när de hissade upp nätet kom det en hand med simhud från nätet och sedan släppte de ner nätet till vattnet igen!

/ Arvid, 11 år från Höör

Hej, Arvid!

Nej, jag tror inte på havsfruar eller sjöjungfruer, som vi oftast säger på svenska. De filmklipp och, tror jag, många av de bilder du sett kommer från en fuskdokumentär som Animal Planet gjorde om sjöjungfruer. Programmet låtsas att man plötsligt hittat bevis på att sjöjungfruer existerar. Animal Planet gjorde flera filmsnuttar som verkade vara amatörvideor och lade ut dem på webben, för att få folk intresserade av TV-programmet. Men det är alltså inga riktiga videofilmer som visar verkliga händelser.

Mvh / Richard


hej, igen. jag har ett gips hemma nu, som har fungerat innan, men nu när jag gör gips stelnar det inte utan blir bara ett fuktigt pulver. eller ja det stelnar lite men det blir pulver om man tar på det, och jag undrar...
har det nått ett bäst före datum eller gör jag något fel? (det är inte som jag inte låter det torka, förr torkade det efter bara nån halvtimme, sedan efter nåt dygn och nu inte alls på rätt sätt)

jag undrar också om man ska nån annan sort gips som är bättre?

vet du nån sida där man kan se och läsa hur man bygger... ''digitigrades''(tror jag det stavas på engelska)

/ sebvir, 16 år från lund

Hej, Sebvir!

Det kan hända att fukt har tagit sig in i en öppnad gipsförpackning (och ibland även stängda) och att gipset då blivit dåligt. Det kan räcka med väder med hög luftfuktighet för att det ska hända.

Vanligt "hobbygips" som många färgaffärer sålde tidigare brukar räcka som ett nybörjargips, eftersom det inte är så dyrt. Jag använder "dentalgips", gips som tandläkarna har när de arbetar med avgjutningar av folks tänder. Det brukar vara dyrt, men du kanske kan fråga din tandläkare var man kan hitta dentalgips till ett hyfsat pris. De kanske till och med har lite du kan prova.

"Digitigrades" är de där styltorna, va? Det finns flera sidor och videor på YouTube som visar hur man kan göra både en enklare variant och mer invecklade. De är dock alla på engelska. Om det är OK med dig så googla "digitigrades stilts", så kommer du få fram sidor från folk som byggt sina egna.

Mvh / Richard


I star wars episode 3 varför är det en klon som liknar obi-wan ?

/ william karlsson , 13 år från kalmar

Hej, William!

Just nu kan jag inte komma på vilken klon du tänker på. Jag får väl titta om Episode 3.

Mvh / Richard


Hej Richard,jag undrar hur man gör en vampyransiktsmask till halloween och själva dräkten till den:-)

/ Felicia, 13 år från Finland

Hej, Felicia!

Jag tycker den bästa vampyrmasken är den man målar på sitt eget ansikte. Man kan ha den på hela tiden och den är inte obekväm :)

Har du sett våra sminktips för vampyr och andra ruskiga figurer? Du hittar dem här:
http://www.ungafakta.se/pyssel/tips/smink/
Använd "vattensmink", alltså smink som kan tvättas av med tvål och vatten. Många leksaksaffärer har sånt smink inför Halloween.

Dräkten: Det handlar ju om hur du vill se ut som vampyr. Jag antar att du vill vara en tjejvampyr? Svarta kläder med svart spets fastsydd tycker jag passar bra till en vampyr. Då ser man lite urgammal ut, men också ganska häftig.

Mvh / Richard


Hej,jag undrar om den här huvudlöse ryttaren finns.är väldigt förtjust i han/hon:-)

/ Felicia, 13 år från Finland

Hej, Felicia!

Den huvudlösa ryttaren är ett spöke som finns i väldigt många länders sägner. Olika författare har också skrivit om honom, till exempel amerikanen Washington Irving i hans berömda historia "Sleepy Hollow".

Jag tror inte den huvudlöse ryttaren finns i verkligheten. Jag tror att det bara är en figur som tillhör sagor och sägner.

Mvh / Richard


hej! jag undrar vad hette den första monsterfilmen som någonsin gjorts?

/ josefin, 12 år från örebro

Hej, Josefin!

Det är lite svårt att säga exakt, eftersom många stumfilmer gått förlorade. Man skulle kunna säga att den första vampyrfilmen är "Djävulens slott", gjord 1896 av fransmannen George Melies. I denna kortfilm flyger en stor fladdermus in genom ett fönster och förvandlas till djävulen (eller en liknande figur). Sen dyker det upp häxor, spöken och andra konstigheter. Här finns den utlagd på YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=OBArxsdF2rs

Den första riktiga monsterfilmen som finns bevarad är annars J. Searle Dawleys "Frankenstein" från 1910, gjord för uppfinnaren Thomas Edisons filmbolag. De kopior som är bevarade är i ganska risig kvalitet. Här är filmen på YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=TcLxsOJK9bs

Mvh / Richard


Hejhej Richard
Jag undrar 2 frågor....
1. Finns vampyrer isåfall hur blir man biten. (jag vill bli edward cullens fru) och om nån tycker edward öär söt sicka ett mail till Lizze.Brown@hotmail.com
2. Finns spöken.

Tack!!
Vi Hörs Richard

/ Milly, 12 år från Norrköping "Nyinflyttad"

Hej, Milly!

1. Nej, det finns inga riktiga vampyrer och det verkar aldrig ha funnits några. Men det finns flera olika anledningar till att myten om vampyrer funnits så länge. Till exempel finns det en läskig sjukdom, protoporfyri, som tros kunna vara en av orsakerna till tron på vampyrer. Den som lider av protoporfyri kan bli blek, ljuskänslig och få mycket torr hud. Skinnet drar ihop sig, även tandköttet, och tänderna ser längre ut och huvudet kan bli dödskalle-likt. De som drabbades blev ibland rekommenderade att dricka grisblod för att få ett kraftigt järntillskott. Det var förr i världen, men numera behandlas sjukdomen med mediciner.

Det finns en del människor som kallar sig vampyrer idag, men de är inga riktiga, övernaturliga vampyrer. De har bara valt att leva en livsstil som vampyrer, eftersom de tycker att vampyrerna står för saker som de själva kan känna igen sig i. Vissa gör det oftast bara en period av sina liv, sedan får de andra intressen.

I myter, böcker och filmer finns det ju däremot gott om vampyrer och där brukar det gå till så att vampyren bara kan komma in i ditt hus om den blir inbjuden. Blir den inte det kan den inte komma åt att bita. Men stöter man på en vampyr utomhus kan det så klart sluta illa (om man inte vill bli biten).

2. Det finns ju en massa människor som säger att de mött andar. Även jag har haft några konstiga upplevelser. Jag tror inte på spöken som far runt i lakan och rasslar med kedjor för att skrämmas. Men vem vet, kanske människan har en själ som far vidare någon annanstans när kroppen dör. Det är ju fortfarande ett stort mysterium.

Mvh / Richard


Hej, Richard!

Jag har noterat en sak som jag läst i en bok om mytologi jag just köpt: i den står det att Hel, härskarinnan över dödsriket i fornnordisk mytologi, har ett vackert ansikte och överkropp, men att kroppen ruttnar från midjan och neråt. Här på Unga Fakta står ju bara den versionen att Hels halva ansikte är ruttet och uppsvällt och att den andra halvan är vacker.

Bara en liten uppdatering, som kanske kan vara intressant att veta.

Vi hörs!

/ Simon Hellqvist, 12 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Jag har också läst om den tolkningen. Vi valde att berätta en version där halva hennes kropp -ena sidan- var otäck.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Jag har en fråga om en varelse från Narnia. I Disney-filmen baserad på Häxan och Lejonet finns det med en varelse som ser ut att vara hälften vildsvin, hälften människa. De kallas "minoboar" på engelska, alltså "minogalt" på svenska och är anhängare till Vita Häxan. De är närvarande vid (spoiler-varning för de som inte sett filmen) Aslans död på Stenbordet och senare även vid Första Slaget vid Beruna. På WikiNarnia (www.narnia.wikia.com) står det att Disney kan ha tagit inspirationen till minogaltarna från en illustration av två vildsvinsliknande varelser i boken. Min fråga är... oj. Nu besvarade jag min egen fråga om minogaltar dyker upp någon annanstans i någon mytologi eller folktro i världen. Antar att de skapades exklusivt för filmen. Äh, strunt i det.

Du behöver inte svara på den här "frågan". Förlåt om jag besvärade dig med det här. Men du fick ett litet länktips åtminstone!

/ Simon Hellqvist, 12 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Just Narnia-filmens minoboars skapades exklusivt för den filmens värld. Långt tidigare hittade en kompis till mig på ett rollspel där det förekom ett monster han kallade "svinotaur" -samma varelse, i princip.

Jag tror inte det finns några hälften gris hälften människa-varelser i någon mytologi. Däremot finns det säkert var-grisar, alltså människor som kan förvandla sig till vildsvin och liknande. I afrikanska myter finns historier om trollkarlar som förvandlar sig till leoparder, krokodilar och andra djur. Det finns säkert någon historia om en magiker (eller häxa) som förvandlar sig till ett vårtsvin.

Mvh / Richard


Hej!

Det här är ingen fråga om monster, men jag undrar när ungaberättare funkar igen? Jag har kollat jättelänge, men det funkar inte. Vad är det för fel egentligen?

/ Hanna, 11 år från Jämtland

Hej, Hanna!

Just nu så har vi ingen som kan korrekturläsa de inskickade bidragen, så vi har tyvärr stängt ner Unga Berättare. Jag kan inte svara på när det kommer igång igen, men vi hoppas att det inte varar i evighet.

Mvh/ Richard


Hej Richard!

Jag har sett på en bild i en bok om grekisk mytologi en staty som föreställer Hades, hans fru (som jag inte kommer ihåg namnet på) och så Kerberos. Men jag har märkt en grej: om man kollar på de tre figurernas proportioner, och Hades är lika stor som en människa, så är Kerberos inte större än en chihuahua. Och en annan bild i samma bok visar en del av en grekisk urna, och på den är det en bild på Herakles som brottas med Kerberos, och då är den sistnämnda inte större än en schäfer.

Trodde verkligen grekerna att Kerberos var lika stor som en vanlig hund? Jag menar, är det så smart att sätta något som knappt är mer än en trehövdad dvärgpudel med ormsvans att vakta hela Dödsriket? Om den lilla pluttjycken missar att stoppa en döing som försöker fly till de levandes värld, eller tvärtom, så kommer ju livets balans att störas; världskrig, odöda krigare, armageddon, universums undergång, kaos, intet, och så får man börja om från början igen med hela kosmos.

Det här kanske är en ganska onödig fråga. Att vara son till en draknymf (Ekidna) och en gigantisk, 800-hövdad urdrake (Tyfon) kanske ger lite superkrafter, eller något. Så det medför att Kerberos trots storleken är starkare än hundra man. Hmm. Äh, hela frågan är mest en fundering jag hade. Men... vad tror DU då? Jag har sett på flera av bilderna du ritat som man kan skriva ut och färglägga visar Kerberos som ungefär lika stor som en schäfer. Men, TROR du verkligen på det, eller vill du bara hålla dig så nära originalet som möjligt?

Tacksam om du ids svara på min onödiga tankeställare.

/ Simon Hellqvist, 12 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Egentligen tänker jag mig att Kerberos kan vara stor som en häst ungefär. Jag har en italiensk Hercules-film från 1960-talet och där är Kerberos i häststorlek (man använder en mekanisk docka).

Oftast visar bilderna i antik grekisk konst alla jättar, gudar och monster i vanlig människostorlek. Men det verkar som om man trodde att de mytologiska hjältarna, som Herakles och Akilles, varit mycket större än vanliga människor. I så fall är det inte så konstigt att myternas personer har samma storlek som jättar och titaner. t ex avbildas Zeus och jättemonstret Tyfon som om de är lika stora.

Jag tror att de antika konstnärerna har använt sig av en rejäl dos konstnärlig frihet, därför skiftar storleken mellan figurerna och några av dem ser ganska ynkliga ut. Romarna var ännu värre på att avdramatisera myterna i sina bilder (tycker jag).

Mvh / Richard


Är det sant att Godzilla är en ödla som utsattes för atombombstester?

/ tanyakorn, 10 år från göteborg

Hej, tanyakorn!

Godzilla ska föreställa att vara en dinosaurie som överlevt fram till andra världskriget och sedan påverkats av radioaktiviteten från atombombsprov. Detta får man se i en av filmerna. Radioaktiviteten har gjort att Godzilla vuxit sig extra stor och kan spruta eld. Dessutom lever han bara på att suga upp annan radioaktiv energi.

Mvh / Richard


ok men om dom hittar något som kan leda till att vampyrer finns så kan vi ju dö ut

/ anton, 13 år från göteborg

Hej, Anton!

Du tänker på om det utbryter en epedemi som gör folk till vampyrer, typ "I Am Legend"? Det är nog ingen som tror på att det ska kunna hända. Det är illa nog med de sjukdomar som redan finns.

Mvh / Richard


Hej du.
Hur många filmer har det gjorts om Frankensteins monster och vad heter de?
Jag har hittat något om en Frankenstein-teaterpjäs med bland annat Benedict Cumberbatch, som filmades och som ska visas på bio. Jag tror inte att den kommer visas i Sverige? Vet du var man kan se den (har tyvärr inte möjlighet att åka utomlands för närvarande)?

/ Agnes, 14 år från Linköping

Hej, Agnes!

Det har gjorts måååånga Frankensteinfilmer. Näst efter Dracula är Frankenstein den mest filmade monsterhistorien. Jag kan komma på uppåt 70 filmer, inklusive TV-filmer.

Pjäsen med Benedict Cumberbatch och Jonny Lee Miller är en riktig succé. De två skådespelarna turas om att spela rollerna av monstret och Frankenstein, så att ena kvällen är Cumberbatch monstret och Miller Frankenstein, nästa kväll har de bytt roller och så vidare. Man får alltså gå och se den två gånger för att få hela upplevelsen.

Filmatiseringen av pjäsen kommer att visas på bio i Europa i år under juni, juli och augusti, så du får väl hålla ögonen öppna efter en visning nära dig. Det är faktiskt ingen inspelning, utan en direktsänd föreställning via satellit. Så småningom kommer den troligen på DVD. Kanske man kan se föreställningen på nätet på något sätt? Jag har inte hittat nån info om det än.

Här är en trailer, som visar båda skådisarna växla mellan rollerna:
http://www.youtube.com/watch?v=axL7sKzrYtw&feature=relmfu

Mvh / Richard


Hej Richard!

När jag försöker spela "Skrinet i Underjorden" på ämnet grekisk mytologi i Kunskapsbanken, går det inte. Det kommer bara upp någon sida om "Internal internet error - 500" eller något sådant. Vad beror det på (för jag har kunnat spela det innan) och kan jag göra något åt det?

/ Simon Hellqvist, 12 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Har du provat att spela på någon annan dator? Jag ska kolla med min data-kollega Krille också.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB