Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej!
Jag är alltså Alice och jag har alltid varit intreserad av monster och spöken, men ibland går jag nog för långt och upptäcker att dom är svåra att handskas med! Jag undrar om du har sett ett riktigt spöke! Och om du har upplevt att du har varit i närheten av ett så hur såg det ut? Jag vill ha ett ärligt svar och svara så fort som möjligt tack!!
/Alice

/ Alice, 10 år från resarö

Hej, Alice!

När jag var liten mötte jag min morfar ett par dagar efter att han hade dött. Han såg ut som vanligt, hade skjorta, byxor och hängslen på sig och luktade pipa. Vi pratade en stund sedan försvann han.
Det var ingen kuslig upplevelse och kändes inte konstigt alls. Men det var bara den gången. Jag har ingen aning om vad det var jag upplevde, men det var mycket verkligt för mig.

Mvh / Richard


Så ni håller alltså på med ett ämne om egyptisk mytologi. Är det bestämt när det ska komma?
Och är det några planer på när nästa monsterklubbentidning ska komma och vad den ska handla om? Det kan jag betvivla men jag frågar ändå.

Hej!

/ Robert Wibeck, 11 år från Mölndal

Hej, Robert!

Vi hoppas ha ämnet om antika Egypten klart innan sommarlovet.
Nästa Monsterklubben kommer nu i veckan och handlar framför allt om skådespelare som spelat monster på film och därför blivit berömda.

Mvh / Richard


jag kom på en sak masken du gjorde i "hur man gör en monstermask" skulle passa bra till filmen "Monstret i svarta lagunen" eller hur?

/ Anton Zetterlund, 12 år från Kramfors

Hej, Anton!

Jo, den masken liknar nog monstret i Svarta lagunen en del. Egentligen ska den föreställa en "Deep One". Det är ett monster som kommer från H P Lovecrafts skräckhistorier. Deep Ones är varelser som är en korsning mellan fisk och människa. I berättelsen "Skuggan över Innsmouth" förvandlas människorna i en stad till fiskmonster och återvänder till havet.

Mvh / Richard


vad är stopmotion

/ Zackeeee, 11 år från asarum

Hej, Zackee!

Stop Motion är detsamma som dockanimation. Innan man började med dataanimation gjordes monster ofta med dockanimation på film. Man kan se exempel på detta i filmer som gamla "King Kong" från 1933 och "Rymdimperiet slår tillbaka".

Mvh / Richard


Hej Richard! Det här handlar inte riktigt om monster men jag undrar om du vet någon sida, eller har något bra tips på hur man kan göra ganska enkla men ändå snygga figurer för stop motion film?

/ Nora, 12 år från Sverige

Hej, Nora!

Du frågar rätt person, om man säger så, för jag håller på med stop motion och bygger mina egna dockor!

Allra enklast är att göra en figur av modellera. Man behöver inte använda någon stomme inuti leran. Ståltråd och sånt kommer bara att peta hål i leran inifrån. Ett tips är däremot att hålla lergubbarna lite nerkylda. Stoppa in dem i kylskåpet med jämna mellanrum.

Du kan också använda piprensare om inte figuren är för stor eller för tung. piprensare passar till gubbar som inte blir större än 10 cm, ungefär. Till piprensargubbar funkar flirtkulor bra till huvud, eller också kan du skulptera ett eget huvud i papperslera.

Jag bygger mina dockor på följande sätt: Skelettet är gjort av tvinnad aluminiumtråd med "ben" av ett material som kallas Friendly Plastic. Jag känner tyvärr inte till någon som säljer Friendly Plastic längre i Sverige, men jag vet att det änvänds till scrapbooking ibland. Jag köper det från England. För att göra hårda delar av dockskelettet (så det inte blir sladdrigt) kan man också använda epoxypasta, vilket säljs i järnhandeln och bildetaljbutiker. Aluminiumtråd används ibland av blomsterhandlare när de gör arrangemang och buketter.

Kroppen täcks sedan av skumgummibitar och till sist ett skinn av latexgummi. Har du sett "Goblin Wood" här på UF-TV? Där finns också en film som visar hur dockorna är byggda.

Om du kan läsa engelska har jag en hemsida och en blogg som förklarar hur jag bygger alla mina dockor.
Hemsidan:
http://www.loneanimator.com/

Bloggen:
http://loneanimator.blogspot.com/

Klicka runt på de olika avdelningarna så kommer du att se en hel del om dockor (men även om annat kring de filmer jag gör). Backa gärna till äldre inlägg i min blogg så kan du se mer.

Har du fler frågor om stop motion kan du nå mig på richard@ungafakta.se

Mvh / Richard
kan jag få några länkar på Frankenstein?

/ ?, 99 år från ?

Hej, ?

Här är några Wikipediasidor, om de kan vara av intresse:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Frankenstein

http://sv.wikipedia.org/wiki/Frankensteins_monster

Beroende på vilken del av Frankenstein-legenden du är intresserad av kan du gör några olika Googlesökningar, särskilt bildsök. Testa hammer+frankenstein, så hittar du bilder från det brittiska filmbolaget Hammer, vilka gjorde flera Frankensteinfilmer under 1960-70-talen. Om du söker på universal+frankenstein eller karloff+frankenstein så hittar du bilder på det klassiska Frankenstein-monstret. Testa också att köra de här sökningarna på YouTube.

Mvh / Richard


Hejsan!

Har du någonsin sett ett monster på ricktigt!?

/ Maja Karlssson, 9 år från Avesta

Hej, Maja!

Nej, jag har inte sett ett riktigt monster (om man inte räknar min katt Torsten, som är rätt hemsk ibland). Jag reste en gång till den skotska sjön Loch Ness, där ett berömt monster, Nessie, sägs leva, men jag såg inget tyvärr. I ett område där min pappa bodde i Michigan, USA, berättade nyheterna en kväll att man sett Bigfoot vid en campingplats. Vi åkte dit och kollade nästa dag, men hittade inge spår efter det här monstret. Jag har också släkt som bor i skogsområdet Pine Barrens i New Jersey, USA. Där sägs ett annat berömt monster leva -Jerseydjävulen. Men ingen jag känner har sett den heller. Min farmors farbror berättade att han fick ett sjöodjur på krogen en gång när han fiskade och han påstod också att han sett en trollhare en gång. Trollharen kan du snart läsa om i ett ämne om häxor vi pysslar med nu.

Mvh / Richard


hej Richard visste du att det finns en riktig vampyr som heter don henri här är en länk med en intervju med han http://www.youtube.com/watch?v=mrmiTsboUe8

/ zackeee, 11 år från karlshamn

Hej, Zackee!

Det finns en del människor som "Don the Vampire" i världen, men de är inga riktiga, övernaturliga vampyrer. De har bara valt att leva en livsstil som vampyrer. Vissa gör det oftast bara en period av sina liv, sedan får de andra intressen.

Mvh / Richard


Om en människa dör i tidig ålder. Växer den och bli gammal om den är ungefär 103 år. Eller stannar den i växten?

Hur ser dem ut? Ser dem exakt likadana ut eller vad?MVH Emma


/ Emma, 12 år från Sverige

Hej, Emma!

Du menar om människan fortsätter att växa efter döden? Förr trodde man att håret och naglarna fortsatte att växa efter döden, men vad jag förstår är det bara en myt.

Mvh / Richard


Hejsan!Jag undrar varför ni inte har med syriener i naturväsen?För de är faktiskt ändå ganska kända i böcker.Önskar att ni kunde skriva om de.
Bye bye.

/ Kristina, 14 år från Sjöbygget

Hej, Kristina!

Tänker du på sirener från grekisk mytologi? Sirenerna tillhör gruppen nymfer, som vi berättar lite om på ämnet "Naturväsen". Vi tar upp sirenerna i "Grekisk mytologi". Så här står det om dem där:

Sirenerna är en särskild sorts najad (vattennymf) som lever på den lilla stenön Sirenum Scopulii. De liknar Harpyorna på så sätt att de har kvinnohuvud med fågelkroppar. Men till skillnad från harpyorna är sirenerna väldigt vackra. Deras sång är också vacker; så vacker att sjömän kastar sig i havet galna av kärlek och drunknar. Därför var sirenernas klippor en plats man var rädd för. Hjältarna Odysseus och Jason kunde inte under sina olika äventyr låta bli att segla förbi för att lyssna på dem. Odysseus lät sig surras vid masten medan hans män stoppade bivax i öronen. Jason hade ombord på sitt fartyg lyrspelaren Orfeus, som kunde spela musik vars skönhet dränkte sirenernas sång. På sätt kunde både Odysseus och Jason undkomma med livet i behåll.

Mvh / Richard


hej vad handlar The Cabinet of Dr. Caligari om

/ Zackeeee, 11 år från karlshamn

Hej, Zackeeee!

"The Cabinet of Dr. Caligari" ("Doktor Caligaris Kabinett" på svenska) är en tysk stumfilm från 1920 av Robert Wiene (som sedan stack till Hollywood).

Filmen berättar om den galne Dr Caligari som på marknader visar upp den zombielike sömngångaren Cesare. Cesare kan förutspå folks framtid och berättar för en student att han kommer att dö inom ett dygn. När detta faktiskt händer börjar den dödes två vänner undersöka Caligari. En av dem, den vackra Jane, kidnappas av Cesare. När Caligari befaller Cesare att döda Jane vägrar han och rymmer med flickan över hustaken. Efter att ha blivit jagad av stadsborna faller Cesare och dör. Då Jane och hennes pojkvän Francis konfronterar Caligari och polisen visar upp Cesares kropp tappar doktorn förståndet och han blir inspärrad på det mentalsjukhus där han själv arbetat.

Här var filmen egentligen slut, men filmbolaget godkände inte slutet, där en läkare visar sig vara så galen att han själv blir inspärrad. På den här tiden var man i Tyskland mycket noga med att inte kritisera folk med bestämmande befattningar. Så Wiene blev tvungen att filma ett slut till, som visar att Jane, Francis och Cesare är egentligen patienter på ett mentalsjukhus. Caligari är en normal, välvillig läkare och allt som filmen berättat om har bara hänt i Francis fantasi.

"The Cabinet of Dr. Caligari" är berömd som en expressionistisk film. Det innebär att alla kulisser är målade och byggda som en expressionistisk tavla skulle se ut. Husen är sneda och spetsiga och där gatulamporna står och lyser har man målat "pölar" av ljus på gatan. Det är faktiskt väldigt effektfullt. Filmen blev en stor framgång och har sedan gjorts om några gånger. Det finns också teaterversioner och en serietidning.

Mvh / Richard


Hej igen, jag undrar om jag kan använda sjöodjursinformation från UF till min tidning? Ja, jag lovar att i så fall skriva varifrån jag fått det.

PS: Vet du att Cthulhu finns med i en Bamseserie.

/ Robert Wibeck, 11 år från Mölndal

Hej, Robert!

Så länge du länkar till oss eller skriver vår sidas namn så är det helt OK.

Nej; Jag visste faktiskt inte att Chtulhu varit med i Bamse! Men eftersom han dyker upp lite varstans kanske jag inte ska vara förvånad.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Jag har MÅNGA! länkar till Skräckfilmer på Youtube.

The Amazing Transparent Man (1960)
http://www.youtube.com/watch?v=dO-fYCWctBA

The Ghost Train (1941)
http://www.youtube.com/watch?v=jj0u0jkYWHw

Attack Of The Giant Leeches (1959)
http://www.youtube.com/watch?v=NM0cT0BoZg0

Carnival Of Souls (1962)
http://www.youtube.com/watch?v=exUFpSFblaw

The Amazing Mr. X (1948)
http://www.youtube.com/watch?v=zqIyYDYJ2Jg

The Last Man On Earth (1964)
http://www.youtube.com/watch?v=ibnpEk4hdjo

The House On Haunted Hill (1959)
http://www.youtube.com/watch?v=NXPjWk5IZ-g

Night Of The Living Dead (1968)
http://www.youtube.com/watch?v=BBc18J5cUcs

Scrooge (1935)
http://www.youtube.com/watch?v=_Sr2ow_ZH9w

The Cabinet of Dr. Caligari (1920)
http://www.youtube.com/watch?v=xrg73BUxJLI

Nosferatu (1922)
http://www.youtube.com/watch?v=rcyzubFvBsA

M - Eine Stadt sucht einen Moerder (1931)
http://www.youtube.com/watch?v=_O_ldOK3dDE

The Phantom of the Opera (1925)
http://www.youtube.com/watch?v=FgiPXFVY0T8

Frankenstein (1910)
http://www.youtube.com/watch?v=TcLxsOJK9bs

The Brain That Wouldn't Die (1962)
http://www.youtube.com/watch?v=z8zYQ2QgNwY

The Little Shop Of Horrors (1960)
http://www.youtube.com/watch?v=tjREysV8dzc

White Zombie (1932)
http://www.youtube.com/watch?v=5N5-UzUxBss

The Fast And The Furious (1955)
http://www.youtube.com/watch?v=gpn93DocVhk

Horrors Of Spider Island (1962)
http://www.youtube.com/watch?v=Jq2OFzfxXNc

The Hunchback Of Notre Dame (1923)
http://www.youtube.com/watch?v=7boNOrs-v4g

The Vampire Bat (1933)
http://www.youtube.com/watch?v=4iBAzmEBljs

Creature From The Haunted Sea (1961)
http://www.youtube.com/watch?v=AikxLARMTfE

Virus (1980)
http://www.youtube.com/watch?v=6vBAwc23sD8

Dr. Jekyll And Mr. Hyde (1920)
http://www.youtube.com/watch?v=ho8-vK0L1_8

Phantom From Space (1953)
http://www.youtube.com/watch?v=ZS6KupIdk0g

Mystery Liner (1934)
http://www.youtube.com/watch?v=Y1QBi0J2fG0

Ape (1976)
http://www.youtube.com/watch?v=mKk6C_xlklA

Dock...Alla är på engelska.Men nu har man nått att se på!=)

/ Anton Zetterlund, 12 år från Kramfors

Hej, Anton!

Några riktiga pärlor där -några för att de faktiskt är bra och några för att de är dåliga. Bäst av dem tycker jag nog Night of the Living dead är. Sämst : A*P*E.

Mvh / Richard


Jag såg en dokumentär om ett monster. Som såg ut som en blandning mellan en apa,Varulv och mäniska. Det var ungefär 50 vittnen som hade sett den i usa. Vet du vad det var?

Hur slutar FILMEN "Låt den rätte komma in"?

hur dör jason's mamma i jason filmen 1?

/ Tobbe, 13 år från Malmö

Hej, Tobbe!

Det du beskriver kan vara lite olika påstådda varelser, till exempel Bigfoot eller "Skunkapan". det beror lite på var observationen är gjord. det finns också rapporter från människor som säger sig ha sett "varulvar" under de senaste 50 åren i USA. Dessa varelser beskrivs ungefär som din figur.

Vampyrtjejen Eli dödar de elaka pojkar som plågat hennes vän Oskar. Tillsammans reser de iväg och lämnar Oskars hem.

Hjältinnan, Alice, lyckas efter en lång strid hugga huvudet av Jasons mamma med en machete-kniv.

Mvh / Richard


Hej Richard!! Tycker du att kingkong är gullig? för det tycker jag och han förlorar
väl mot godzilla va???

/ nasir, 11 år från någonstans

Hej, Nasir!

Jag tycker nog mest att King Kong är ett häftigt monster. "Gullig" skulle jag nog inte kalla honom, utan snarare "sympatisk". Han är ju ett hjälte-monster, som Godzilla och Hellboy.
I filmen "King Kong vs Godzilla" är det faktiskt han som vinner. Det verkar iallafall så, eftersom bägge monstren faller ner i havet och det är bara Kong som dyker upp igen. Godzilla dyker upp senare, i sin nästa film. Det här var på den tiden då Godzilla fortfarande var ett skurkmonster. Den japanska Kong är mycket större och mäktigare än den amerikanska versionen.

Mvh / Richard


hej richard

du är väll medlem i SUBDVD??? det är jag också och jag ska beställa monsters crash the pajama party på dvd men frågan är hur betalar man???

/ kristoffer östfelt, 13 år från spångshom

Hej, Kristoffer!

Jo, jag har handlat film ibland på SUBDVD. Jag har alltid betalat med ett kreditkort, men så här säger de på sidan om kunder under 18 år:
Om du är under 18 år skickas dina filmer alltid mot postförskott. Då tillkommer det en postförskottsavgift på 50 kr på varje leverans vi skickar till dig.
Det betyder alltså att du betalar för filmen när du hämtar den på posten, men då kostar den också 50 kr extra (plus frakten, så klart).

Mvh / Richard


hej richard jag har precis blivit medlem i monsterklubben och undrar om du kan lägga in en del från filmen TWILIGHT?

snälla svara fort

/ Linnéa, 12 år från Sverige

Hej, Linnea!

Tyvärr har vi inga rättigheter att lägga upp klipp från Twilight på Monsterklubbens medlemssida, så du får hålla till godo med de klipp av äldre (men också mer sällsynta) filmer som vi kommer att lägga till efterhand.

Mvh / Richard


Enligt myten finns det ett monster i bermuda triangeln.Vet du hur det ser ut?

/ Calle, 9 år från Salbohed

Hej, Calle!

Det har pratats om att det kanske lever jättebläckfiskar i Bemudatriangeln, men det tycks inte finnas några bevis för det. Jättebläckfiskar sägs också ha siktats i Sargassohavet.

Mvh / Richard


Okej, det här har ju inte riktigt med monster att göra men ändå.
Jag har startat en tidning använde jag information och en, två bilder från ungafakta, men det var INNAN jag hade fått reda på att man måste fråga om lov innan man gör det. Jag ber så jättemycket om förlåtelse. Snälla, kan ni förlåta mig?

/ Robert Wibeck, 11 år från Mölndal

Hej, Robert!

Du är förlåten OM du är snäll och skriver var du hämtat informationen ifrån :)

Mvh / Richard


Hej Richard//////////////////

jag är medlem i monster klubben och såg videon med A*P*E. jag tyckte den såg ganska okej ut. och jag hade tänkt och ge den en chans. var såg du A*P*E ????

och queen kong är ju en parodi av king kong. men king kong slåss mot en t-rex men slåss queen ape mot nånting??? och var får man tag på queen kong på dvd??????

/ Kristoffer Östfelt, 13 år från spångsholm

Hej, Kristoffer!

Tro mig, A*P*E är en gräslig film, men just därför kan den ju vara underhållande. Om du tittar på trailern vi la ut kan du t ex se att ärmarna på apdräkten inte ens är tillräckligt långa! Apmonstret ser mest ut som apan i gamla svenska barnprogrammet "Tårtan", tycker jag!!

Jag har sett A*P*E på video i USA, men jag kan glädja dig med att hela filmen ligger utlagd på YouTube. Kolla här och klicka sedan vidare till de övriga delarna som är upplagda:
http://www.youtube.com/watch?v=mKk6C_xlklA

Eller om du bara vill se filmens höjdpunkt, när apan skickar finger till en helikopter (!):
http://www.youtube.com/watch?v=lH-fNG9GH5E&feature=related

Queen Kong är inget mästerverk heller, men i jämförelse med A*P*E är den en klar förbättring. Queen Kong är ju menad som en parodi från första filmrutan. Tyvärr verkar den inte finnas till salu i Sverige, men man kan inhandla den på Amazon.com. Här är iallafall trailern på YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=AlHxg2UzCag

Också av intresse (kanske) -Folkvagnsreklam från 1972 med King Kong :):
http://www.youtube.com/watch?v=ClCad9F8U3U&feature=related

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB