Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


LÄGG INTE NER UngaFakta! MIN SKOLA BEHÖVER ER! DETTA ÄR FRÅN MIN LÄRARE, JAG OCH MIN KLASS!!! SVARA SNARAST!!!!!!

/ Emil, 9 år från Huddinge

Hej, Emil!

Vi tycker det är jätteroligt att du gillar Unga Fakta! Jag tror inte sidan kommer att läggas ner, men det kommer nog inte ut några nya ämnen eller något nytt pyssel på ett tag. Vi som jobbar med Unga Fakta slutar på våra jobb efter nyår. Sedan får vi se vad som händer. Det kanske dyker upp någon lösning så vi kan jobba med det igen.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Jag har två grejer att fråga om.

För det första: på er julkalender kan man inte öppna lucka nr 15. När jag klickar där så öppnas bara lucka 18 istället, och när jag klickar igen så stängs lucka 18. Jag har prövat att klicka på 18, men då bara öppnas och stängs den som den ska. Vad kan problemet vara?

För det andra: allt det dära pysslet och lekarna som finns i julkalendrarna, skulle ni kanske kunna lägga ut på den vanliga Unga Fakta-sidan, så att det inte bara försvinner vid nästa jul. För mycket av grejerna där verkar ju faktiskt väldigt intressant att pröva på någon gång. Och då är det ju inte så roligt om det går upp i rök efter ett år. Eller hur?

P.S.: er tekniker (som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på) skulle kanske kunna ha en egen "Panelen Svarar"-hörna ifall man har frågor, problem eller funderingar när det gäller tekniken här på Unga Fakta. Det skulle förmodligen underlätta en del. Eller något.

Tack på förhand!

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Lucka 15 och lucka 18 länkar till samma sida, men det finns nytt innehåll under lucka 18.

Det är så här: Pengarna som behövs för att driva Unga Fakta är slut, så även om sidan inte läggs ner kommer troligen Krille (vår tekniker) och jag att sluta jobba med Unga Fakta efter nyåret. Vi får se vad som händer. om vi hinner ska vi försöka få ut allt som legat under de sista två kalendrarna på pysslet.

Därför lär det heller inte komma till några nya experter till Panelen, men jag håller med om att det hade varit en bra idé med teknikfrågor om sajten.

Mvh / Richard


i ert fakta ämne varulvar står det att svenska varulvar bara hade tre ben och en svans, men jag har hört att de inte har nån svans utan att det är det fjärde benet som de bara pekar bakåt med så att de SER UT SOM en svans. jag vet ej vad jag ska lita på. finns det olika berättelser och förklaringar elller har nån missuppfattat?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

I vissa historier sägs det att ena benet förvandlas till en svans, i andra sägs det att ena benet hålls upp för att likna en svans. Tanken är nog egentligen att varulven måste fejka en svans genom att hålla upp ena bakbenet.

Mvh / Richard


Hej! Detta är igentligen ingen fråga utan jag vill tacka för alla dessa boktips jag fick av dig! Så TACK!!
p.s Jag ska ut och köpa några av dessa böcker : )

/ Caroline, 10 år från Hanaskog

Hej, Caroline!

Det var så lite så! Ett tips är att du kollar in böckerna på ett bibliotek först, så vet du ifall de är något som passar dig.

Mvh / Richard


hej jag håller på att arbeta om häxor i skolan och jag har fått en massa onödig fakta som jag inte ens behöver. jag undrar om vad som hände efter domen och om det fanns det någon åldersgräns på vilka som kunde bli anklagade eller kunde till och med barn som var 4 år gammla bli anklagade ? och jag vill inte heller läsa om häxor på ungafakta.se för det är där min lärare har fått sin information ifrån.

/ lola, 11 år från stockholm

Hej, Lola!

De flesta som dömts som skyldiga till häxeri blev ofta avrättade, var de än fanns i världen. De var inte så vanligt att de brändes på bål som man kan tro. De flesta verkar ha blivit hängda eller halshuggna. Det finns vad jag vet bara en kvinna som brändes på bål som häxa i Sverige.
Jag kan inte komma på att någon så ung som fyra år blivit dömd för häxeri. Istället var det ofta så att barn användes som vittnen i rättegångar mot häxor. Det finns några exempel på förföljelser mot häxor som börjat med att barn fantiserat om någon som de trott varit häxa. När sedan de vuxna frågat dem om de ljugit har de inte vågat erkänna detta utan till och med fortsatt att hitta på fler historier om fler människor. Ett exempel på detta är häxhysterin i amerikanska staden Salem 1682. Där sade två flickor på 9 och 11 år att de varit utsatte för trolldom.

Mvh / Richard


vet du nån hemsida där man kan köpa fejk ögon till masker och sånt?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Bra fejkögon är jättedyra och kan kosta uppåt 500-600 kr eller mer. Jag brukar måla mina egna ögon på t ex delade pingisbollar och sedan lacka dem med klarlack. Först ritar jag upp en perfekt cirkel till ögats iris med något runt. Om man sedan är noggrann när man målar kan man få till ett ganska snyggt öga.

Mvh / Richard


1, hur funkar det där med nyhetsbrev? kommer det i e-posten?
2, vet du nån bra skön litterär bok om stora bläckfiskar(som t,ex attackerar människor) som inte är nån faktabok?
3, ni borde ha information/fakta om megalania prisca!
4, i alien filmerna finns det ju olika typer av aliens vet du ungefär vilka de olika typerna är och nån hemsida med information om dem?
5, arthropleura finns med i några filmer (b.l.a i nån nigel-film) och beskrivs odta som växt ätare men jag är lite skeptisk när det gäller det för, dagens skolopendrar är ju kött-ätare. så jag och en klass-kamrat som är ännu mer prehistorik freak än jag(han är mest intresserad av trilobiter, vilket jag blir lite tröt på efter som dte är det ända han håller på med i princip) har funderat lite på saken och vi tror att den kan ha varit allätare(jag vet att man hittat spår av växter i den men den kanske åt mjukdelarna på döda amfibier kanske) tror du att vi kanske skulle kunna ha rätt?
6, saarlacen i star wars sägen min bok att man inte vet om den är en växt eller ett djur, vet du om det stämmer? (jag tror inte på den!)
7, ni borde uppdatera dinosaurierna särskilt theropoderna och sauropoderna!
8, jag har tittat lite på internet och hittade att man inte behöver skyddsmask och plasthanskar när man använder latex. stämmer det? de säger att det är om man är allergisk man behöver det.
9, jag har sagt tidigare att jag snart ska göra en sån latex mask men ärligt talat har jag ännu inte börjat, jag har brist på modelllera (min mamma slängde allt eftersom hon trodde det var skräp) vet du var man kan köpa stora mängder modelllera? på panduro i lund finns det bara småpaket med olika färger och sån lera som torkar i luften men det vill jag inte ha, jag vill kunna återanvännda den.
10, vilken är störst av ampiquelias? och argentinosaurus? egentligeen, (ampiquelias?) sägs vara längst och vara en diplodochus släkting och de är ju ormar med ben om du förstår(de har otroligt lång hals o svans förhållande till kroppen) o argentinosaurus en titanosaurid.
11, vet du nån sida med qumaen jai... grievous fakta på svenska?
12, har du hippopotomonstrosesquipedaliophobia?
13, vad betyder ampiquelias eller hur det stavas?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

1. Nyhetsbrevet kommer som en mail med en länk till nyhetsbrevets sida på Unga Fakta.
2. Den klassiska boken om bläckfiskattacker är väl "En världsomsegling under havet" av Jules Verne. Den handlar ju om andra äventyr också, men en känd del av historien berättar om hur undervattensbåten Nautilus attackeras av flera jättebläckfiskar. På samma sätt finns en anfallande jättebläckfisk med i Victor Hugos "Havets arbetare". Den är ingen viktig del av historien, men är ett av många hinder som bokens hjälte Gilliatt måste övervinna medan han försöker bärga en ångmotor från ett havererat fartyg. Peter Benchley, som skrev "Hajen", skrev också boken "The Beast", vilken handlar om en hämndlysten jättebläckfisk.
3. Megalania är ju ett utdöd jättevaranödla, som sägs finnas kvar i vissa delar av Australien. Antingen kan man stoppa in den på Mysterier eller under Dinosaurier, antar jag. Det är svårt att veta var den bäst skulle passa in, eftersom den är en reptil och vi har inget om reptiler (utom dinos) just nu.
4. Vad jag vet finns det följande varianter av aliens: Drottningen, som lägger ägg. Facehugger, vilken kläcks ur äggen och letar reda på ett värd-djur (i filmerna oftast människor) i vilka facehuggern kan lägga sitt eget ägg. Ur detta ägg kläcks ett yngel, "chest burster", som vid mogen ålder tar sig ur ur värden kropp. Detta yngel växer upp till en soldat vars uppgift är att vakta drottningen och slåss för sin arts överlevnad. I "Alien 3" finns också "dog alien" som tar sig ut ur en hund eller en oxe, beroende på vilken version av filmen man ser. Den ser ut att vara längre utvecklad än chest bursters i de andra filmerna. Den dyker bara upp (så vitt jag vet) i "Alien 3". Sen finns också "predalien", en hybid av en alien och en predator från "Aliens vs. Predator: Requiem".
Den här Wikipediasidan har en lista på olika versioner av aliens från olika filmer, spel, serier, med mera:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_castes_from_the_Alien_expanded_universe
5. De senaste rönen menar väl att arthropleura faktiskt är en växtätare. Den ser ju läskig ut, så många förväntar sig nog att den ska vara en farlig jägare.
6. Den ser ju väldigt mycket ut som ett djur (den låter ju t ex). Jag gissar att Saarlac är ett djur.
7. Det är mycket vi borde uppdatera på Unga Fakta :) Så fort vi har tid ska vi fixa med det.
8. Det finns ammoniak i latex och det är det som de flesta reagerar på när det avdunstar i luften. Då hjälper det att ha skyddshandskar och skyddsglasögon. Sedan finns det de som är allergiska mot själva latexmaterialet, även efter att det stelnat. Det är mer ovanligt.
9. Slöjd-detaljer tror jag har större bitar med en mjuk modellera de kallar Plastilina. Den har jag använt förr. Den är inte så dyr och lätt att skulptera i. Nu använder jag istället en lera som heter Chavant. Den är hårdare och dyrare. I Sverige säljs den av mapont.se.
10. Tänker du på Amphicoelias? Den sägs kunna vara den längsta dinosaurie man hittat hittills. Argentinosaurus tros vara en titanosaurid.
11. Jag tycker fortfarande att Wookiepedia har de bästa samlingarna fakta om Star Wars-figurer, även om de är på engelska.
12. Nej, jag är inte rädd för långa ord :)
13. Amphicoelias betyder "dubbelt ihålig" och anspelar på hur ryggkotorna såg ut. Många dinosaurier är döpta efter hur skelettdelarna ser ut.

Mvh / Richard


Hej!
Jag är ett stort fan av Vampyrer och skulle gärna vilja köpa några böcker om Vampyrer och Varulvar.
Hard du något bok tips eller vet du var jag kan hitta en bok om "Mörkrets Varelser"?
Rysliga Hälsningar Caroline

/ Caroline, 10 år från Hanaskog

Hej, Caroline!

De senaste åren har det kommit en hel del böcker om vampyrer och monster och flera av dem är bra. Fast jag tycker ändå att den bästa boken om vampyrer på svenska är "Vampyrer" av Dan Turéll, utgiven av förlaget Bakhåll. Den är svår att hitta nu, men finns på många bibliotek.
"Vampyrer och varulvar" av Jan-Öjvind Swahn är ganska ny och är också bra. "Varulvar, vampyrer och andra läskiga varelser" av Nicolas Jacquemot är en enklare bok för mindre barn, men tar upp en massa intressanta saker.
Om du tänker dig romaner, så rekommenderar jag Darren Shas vampyrböcker för yngre killar och tjejer. Mina favoritvampyrböcker är annars Anne Rices "En vampyrs bekännelser" och dess efterföljare.

Mvh / richard


Jag skulle vilja vete lite om ett monster kallat "hawuahua". Jag läste lite om den i en bok kallad "Monster och drakar" där dom säger att den är ett sandtroll som äter upp olydiga, sahariska barn. Hittade dom på den här eller finns den i folktro, eller är den från en bok eller film? Tacksam för svar.

PS: Jag har knappt hittat något annat där den överhuvudtaget nämns, förutom två frågor här på panelen(som även nämner några andra monster från den boken)DS.

Tack på förhand.

/ Robert Wibeck, 13 år från Mölndal

Hej, Robert!

Det här monstret är fortfarande ett mysterium för mig. Jag har inte hittat det någon annanstans än i "Monster och drakar". Kanske den är mer känd under ett helt annat namn?

Mvh / Richard


Vilket monster har porträtterats mest gånger genom tiderna i tv/film?:D

/ Fredrik Larsson, 15 år från Malmö

Hej, Fredrik!

Dracula håller rekordet som det mest filmade monstret. Sedan kommer Frankensteins monster på andra plats. Den typ av monster som oftast visats på film är vampyrer, följt av zombies.

Mvh / Richard


Hej jag undrar om det finns riktiga spöken och om dom kan spöka tack...

/ lilly, 8 år från malmö

Hej, Lilly!

Det finns ju en massa människor som säger att de mött andar. Även jag har haft några konstiga upplevelser. Jag tror inte på spöken som far runt i lakan och rasslar med kedjor för att skrämmas. Men vem vet, kanske människan har en själ som far vidare någon annanstans när kroppen dör. Det är ju fortfarande ett stort mysterium.

Mvh / Richard


Jag har inte derekt en fråga med jag har sett spöken ganska många gånger det är JÄTTE LÄSKIGT.Första gången i ett träd när jag var liten det var typ en människa som satt i ett träd med löv och typ ett sönder ansikte som hängde och mellan kort hår som en gubbe och andra gången i mitt rum en svart suddig figur som var smal lång och gick i mot mej och tredje gången i den nya lägenheten var det en vit människa det var vinter och när jag vaknade så såg jag denna figur.Halva ansiktet var kött och blode den andra vanlig med ögonen var hemska och sen la jag täcket över huvudet.Fjärde gången i mitt kompis rum tidigt på morgonen jag har en film på mobilen när det hände.Jag har säkert sett mer spöken men kommer ej ihåg

/ Li, 10 år från sverige

Hej, Li!

Det finns människor (fler än man tror) som har upplevt konstiga saker, som verkar övernaturliga. Jag tycker det är upp till var och en att fundera ut vad man tror det är man upplever.
Det är jättetråkigt om du ser hemska saker, men jag tror inte det är något farligt. Kanske du kan göra så här när du får en sådan upplevelse: Tänk dig att du skapar en bubbla av någon stark färg runt dig och att ingen kan komma in i den bubblan, om inte du ger dem lov till det.

Mvh / Richard


Hej, Richard!

Kan ni inte lägga ut mer färgläggningsbilder på naturväsen och oknytt på Pyssel-sektionen?

P.S: Vem tusan är "Jack-in-the-Green"? Jag har letat på oknytt som börjar på "J" inne på Naturväsen-sektionen, men han finns inte med där.

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Vi får väl se vad vi hinner med så småningom. Kanske blir det mer bilder att färglägga på naturväsen.

Jack-in-the-Green är egentligen densamme som The Green Man, som man kan läsa om på vårt faktaämne Naturväsen. Han är en natur-ande, en symbol för människans kontakt med naturen. I modern häxkonst är han en symbol för sommarhalvåret och för manlighet.

Mvh / Richard


HEJ

vad är en vampyr , och vart hittar man dom ? :D

/ Sandra, 12 år från sverige

Hej, Sandra!

Har du kollat in vårt vampyrämne här på Unga Fakta? Där tror jag att du kan hitta svar på de flesta av dina vampyrfrågor:
http://www.ungafakta.se/vampyrer/om/

Mvh / Richard


Japp. Det är jag igen. Simon.

Jag kunde inte undvika att lägga märke till en Star Wars-fråga nyligen. Den om den så kallade "sandvarelsen". Jag tror jag vet vilken bok den var med i, för jag har den själv. Är det möjligtvis "Star Wars- Det Kompletta Bildlexikonet", närmare bestämt i avsnittet "Episod IV - Episod Vi: Den Klassiska Trilogin", sidan... 262, "Varelser"? Det kan även vara den första Star Wars Bildlexikon, som bara heter "Star Wars - Bildlexikonet" (just den har jag inte).

Jaja, till saken: jag är inte så säker på att det är en sandmask just som de menar. MEN, jag känner väl till, via Wookieepedia, en varelse känd som krayt-drake (även kallad krayt eller tjurdrake). Det är en typ av enorma, landlevande reptiler som vördas och fruktas av bland annat Tusken-rövarna, alltså Sandfolket (i Episod IV när Ben Kenobi skrämmer bort rövarna från Luke Skywalker så imiterar han jaktropet hos en krayt-drake). Det finns flera arter och underarter, och de två huvudsakliga arterna är kanjon-krayt-draken (som är den mindre, vanligare arten, men som ändå kan bli väääldigt stor) och den större krayt-draken. Den mindre arten ser ut som... tja, man skulle kanske kunna likna det vid någonting i stil med en enorm, kortnosad krokodil med enorma horn och taggar spridda över fjällen. Den större däremot, den är mycket enormare och sällsyntare, och ser ut på ett helt annat sätt. Det är denna art som kan bli uppemot 100 meter lång och har en avlång, ormaktig kropp som den använder för att gräva sig genom sanden (det är troligtvis denna art vars skelett ses i filmen). Den har en blågråaktig hud, till skillnad från sin bleksandgröna släkting, och uppemot 5 par korta ben. Den har slät hud och inga taggar, men den har flera horn på huvudet och svansen.

OM NÅGON SOM LÄSER DET HÄR VILL VETA MER OM VAD SOM HELST OM STAR WARS, FRÅN HUR ETT LASERSVÄRD FUNKAR TILL VAD EN TAUNTAUN ÄTER ELLER VAD SOM HÄNDE EFTER SLAGET OM ENDOR, SÅ GÅ IN PÅ WOOKIEEPEDIA!!! DEN SIDAN ÄGER! Fast den är på engelska, bara så ni vet.

P.S: Det där skelettet i filmen? De flesta ökenscenerna på Tatooine spelades in i den tunisiska öknen (flera av namnen på platser och annat är hämtat från tunisiskan), och plastskelettet ligger kvar där. I öknen. De brydde sig inte om att ta tillbaks det till USA efter att scenen var färdiginspelad. Skumt, eller hur? Och vet ni, banthorna (Sandfolkets riddjur), eller åtminstone en av dem, är egentligen en indisk elefanthona i dräkt. Vid något kort ögonblick i filmen syns faktiskt hennes snabel under pälsen. Och under inspelningen fick de flera gånger ta om eftersom elefanten skakade av sig dräkten.

SÅ! PUH! Hoppas ni har lärt er något. (En stor del av den här "frågan" är nog egentligen riktad till de som brukar läsa på Panelen Svarar hellre än att fråga själva.)

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Det stämmer att det är "Star Wars- Det Kompletta Bildlexikonet". Jag tror inte det ska föreställa den mest kända populära kraytdraken, eftersom den har horn och dessutom fyra ben. Den har ju också revben som borde sticka ut. Den ormlika krayten du nämner kan ju vara ett alternativ. Alla dessa varelser har kommit till i efterhand, när fransen börjat undra om och fråga om vad som syns i bakgrunden på filmerna här och där. När man gjorde de tre första filmerna hade man inte en tanke på detta. Det handlade bara om att ha någon cool detalj i bakgrunden, som hjälpte till att förhöja stämningen och realismen.

Mvh / Richard


Hej, Richard!

Varför går det inte att ställa några frågor om vikingar till Lars Magnar Enoksen? (Ovanligt namn förresten.)

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Lars Magnar är inte längre medlem på Panelen, men vi har behållit hans svar på olika frågor, om någon skulle vara intresserad av vikingafrågor.

Mvh / Richard


Hejsan svejsan, Richard!

En kort fråga bara, för en gångs skull: tror du det skulle kunna bli en bra berättelse om man blandar fantasy, halvmedeltid och magiska varelser (såsom minotaurer, magiker, alfer o.s.v.) med dinosaurier? Man kanske kunde blanda in lite science fiction, utomjordingar och futuristisk hyperteknologi också?

Tack på förhand!

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Det låter som mycket på en gång, men kan man bara berätta historien utan att det blir rörigt och förvirrande, så kan det säkert bli en spännande bok.

Mvh / Richard


1 jag har en star wars bok, i den finns ett monster som jag inte riktigt förstår vad det är för nåt. den ska vara hundra meter lång, bilden kommer från filmen och på bilden ser man bara skelettet. jag undrar om du vet vad det är och om det finns några bilder på det?
2kan ni inte göra nåt star wars pyssel eller nåt sånt nån gång?
3jag har några tipps/idéer som hade varit kul i dino pysslet,- elasmosaurus som ssån klipp och vik figur,-mosasaurus, - spinosaurus, -spinosaurus skelet och quetzalqatlus skelett.
4finns det en möjlighet att ni kunde kontackta mig om det kommer fler pyssel på dinosaurier?
5kan ni uppgradera dinofilmerna? det har ju kommit massa olika dokumentärer.
6vilken är den nyaste hittade dinosaurie arten?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

1. Jag har samma bok och där kallas djuret bara "sanddjur". Jag tror det kan vara samma sak som en "sandworm", alltså sandmask. Skelettet i första Star Wars-filmen finns bara för att ligga i bakgrunden och ge en stämningskänsla av död och enslighet. Senare har man nog försökt hitta på ett djur som passar till det skelettet. I spelet "Super Star Wars" från 2009 finns sandmasken med och den liknar skelettet mycket. På Wookiepedia finns bilder och info om den:
http://starwars.wikia.com/wiki/Sandworm

2. Tyvärr kommer vi aldrig att kunna göra något Star Wars-pyssel, eftersom Lucasfilm, som äger rättigheterna till Star Wars, vill ha jättemycket pengar för att vi ska få använda Star Wars-figurer och miljöer.

3. Vi får se när vi hinner göra mer dino-pyssel, men det skulle vara kul att ta fram lite mer av det.

4. Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev så kommer du att få veta när det blir nytt dinopyssel.

5. Vi behöver nog uppdatera flera filmtips på våra faktaämnen. Vi sköter uppdateringarna när vi hinner med det.

6. Det är svårt för mig att säga. Jag vet att man hittade en ny Velociraptor-lik rovdinosaurie i Utah, USA, i September i år. Det händer nya saker hela tiden inom dinosaurieforskningen!

Mvh / Richard


Hejsan, Richard! Vad kan det här vara, fjortonde - femtonde gången jag frågar? Jag har ingen koll längre.

Hursomhelst, till saken: För det första kommer jag ihåg att du för läääääääääänge sedan svarade på någons fråga om hur man har ihjäl en zombie, eller någonting sådant. Då svarade du att i alla zombiefilmer funkar det att skjuta av huvudet eller hugga av det. Jag har läst i en bok som min lillebror har och heter "Smarta Överlevnadsboken", där det finns både riktiga överlevnadstips, till exempel hur man gör upp ett tält, vadar över en flod eller första hjälpen, men även lite annat som man kanske inte använder riktigt lika ofta, som hur man undkommer en tiger, vad man gör om man stöter på snömannen, hur man hanterar en invasion från yttre rymden eller hur man överlever en zombie. Och nu till det sistnämnda: i boken står att enda sättet att döda en zombie (ja, de är ju redan döda, men du förstår vad jag menar) är att hugga av dess huvud med ett svärd eller en kniv. Det står även att pistoler och gevär inte har någon som helst verkan.

För det andra: Jag noterade en Star Wars-fråga för ett tag sedan, när någon frågade om Nute Gunray och "Rute Gunray" var samma person. Först och främst, finns det ingen som heter Rute Gunray, men det finns någon som heter Rute Gunnay. Med N, inte R. Det roliga med det är att båda tillhör samma art (neimoidianer), båda är tydligen med i Separatistrådet som medlemmar av Handelsfederationen och i de båda namnen har N och R bytt plats.

Jag vet att det här inte är några egentliga frågor, utan snarare synpunkter/kommentarer/noteringar. Men du kan väl hitta på något klyftigt svar ändå och ta med det.

Tack för att du tar din tid att svara på de femtioelvatusen frågor som Unga Fakta-gillare som jag har!

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Vad det gäller zombier: Det handlar om att förstöra zombiens hjärna. Huggar man av den huvudet så är det fixat, men man kan också skjuta den i huvudet, vilket de flesta zombiefilmer visar.

Rutes efternamn skiftar beroende på vilken källa man använder. Någon bok kallar honom Gunray, någon websida kallar honom Gunnay. Det är förvirrande, liksom mycket annat här i livet.

Mvh / Richard


Jag undrar om du tror att det finns några sjöormar?

/ rasmus.ståhl, 9 år från ljungby.småland

Hej, Rasmus!

Jag har faktiskt börjat undra på senare år. Under flera århundraden har sjöfarare berättat om sjöormar och på 1800-talet började naturforskare på allvar diskutera om det faktiskt fanns sjöormar i haven. Några menade att det var så, medan de flesta inte trodde på sjöormar.
Under 1900-talet har många sagt att man längs Nordamerikas kust sett sjöormar med ett huvud som liknar en häst eller en kamel. En kille filmade 2010 något konstigt som simmar i havet utanför Alaska och det finns flera andra som rapporterat konstiga djur i havet. Även här i Sverige finns historier om sjöormar med hästhuvud.
Kan det vara så att det finns ett okänt djur som liknar en orm i våra världshav? Den nu utdöda valen Zueglodon hade en 30 m lång ormlik kropp och det finns de forskare som menar att den kanske kan ha överlevt, även om det inte finns så många kvar nu.
Vi vet ju ännu ganska lite om våra världshav, så jag kan visst tänka mig att det fortfarande kan finnas stora okända djur i haven.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB