Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej Richard, jag är mörk rädd och rädd för monster. Så jag undrar om det finns spöken och monster i verkligheten?

/ Alexander, 11 år från Hässleholm

Hej Alexander!
Jag beklagar att mitt svar kommer så sent, men jag hoppas att du får glädje av det ändå.
Det finns inga bevis för att spöken eller monster existerar, åtminstone inte så som de beskrivs i filmer och spökhistorier. Däremot finns det människor som haft konstiga upplevelser. Det har jag också, men en sådan upplevelse kan bero på en massa saker, till exempel att jag har hört eller sett något helt vanligt, men trott att det varit något övernaturligt. Det händer oftare än man kan tro.
Jag tror på att det kan finnas djur som ännu är okända. Dessa djur kallar vi monster när vi ser dem, till exempel Bigfoot i Nordamerika och Storsjöodjuret här i Sverige.
Men jag tror inte på vampyrer, varulvar eller andra övernaturliga monster. De är bara påhittade av duktiga författare och filmare.
Mvh / Richard


Hej ! detta är en sak som jag har hört ungefär för 3 månader sedan att folk har nån gång möt skuggmänniskor, typ något som liknar en skugga men ingen är där, vad kan det vara för typ väsen ?

/ william , 15 år från kalmar

Hej William!
Ledsen för mitt supersena svar, men bättre sent än aldrig, hoppas jag.
Skuggmänniskor är varelser som det talas om i så kallade "Urban Legends", alltså moderna sägner. Några menar också att de finns på riktigt. Skuggmänniskorna sägs uppenbara sig då någon ska dö. Vissa menar att de är demoner av något slag. Det finns inga bevis överhuvudtaget för att skuggmänniskor existerar och i gammal folktro finns det liknande varelser, till exempel Bansheen från Irland, som dyker upp och gråter då någon kommer att dö.
Mvh / Richard


Känner du till om det finns några myter, sägner, trollkarl, magi, böcker eller sådant där människa förvandlas till en fågel. Som en örn exempelvis? Skulle vilja veta allt om sådant. Finns det böcker eller fantasy eller film om någon människa som förvandlas till fågel? Skulle bli jätte glad om du visste något om något sådant?

/ Melodie

Hej Melodie!
Jag har visst helt missat din fråga superlänge, men här kommer ett svar -hoppas du får glädje av det.
Det finns jättemånga myter och sagor där personer förvandlar sig till djur, bland annat fåglar. De skandinaviska myterna om asagudarna är fulla av förvandlingshistorier. De grekiska gudarna brukade förvandla sig till allt från föremål till djur då de vandrade bland människorna. Alla naturfolk, från de nordamerikanska indianerna till folken i Australien berättar historier om hjältar och trollkarlar som kan förvandla sig. I Afrika är man fortfarande rädd för häxor och trollkarlar som kan förvandla sig till krokodiler och andra farliga djur.

Den mest kända förvandlingskonstnären i fantasyböcker är nog Beorn från Hobbit-boken ("Bilbo") han förvandlar sig till en jättelik björn. I Hobbit-filmerna spelas han av Mikael Persbrandt, men fick tyvärr lite utrymme i filmernas handling.

Författaren Jennifer Roberson har skrivit bokserien "Chronicles of the Cheysuli", som handlar om skepnadsskiftare. Det är en spännande och romantisk serie på åtta böcker. Tyvärr vet jag inte om de går att hitta på svenska.

När jag växte upp fanns det en film som jag tror alla i min generation såg -"Ladyhawke." Det är en romantisk äventyrshistoria om en riddare som är varg på natten och hans älskade som är en hök på dagen. De kan alltså aldrig mötas som människor och de letar efter ett sätt att häva den förbannelse som uttalades över dem av en ondskefull biskop. Försök se den nån gång om du kan hitta den.

Mvh / Richard


Hej!
1. Det vanligaste är att man möter ett spöke på land. Vet du om det finns fall där man har mött spöken under vattnet? Borde väl vara vanligt med tanke på alla dykare som beger sig ner i vrak.

2. Skulle vilja höra din åsikt om spökprogram. Syftar nu främst på Amerikanska samt Brittiska där man besöker "hemsökta" platser.
Grundtanken är ju att underhålla publiken, så min känsla rent spontant är ju att väldigt mycket är iscensatt för att skapa spänning. Alltid dessa tv-bolag med vinstintresse.

3. Om jag vill skapa en film lik "Nosferatu" och vill ha den här svartvita melankoliska kameraeffekten, hur ska jag gå tillväga? Att skaffa en kamera från 20-talet känns ju varken billigt eller praktiskt i längden. Finns det något program du rekommenderar?

Avslutningsvis vill jag tacka för en fantastisk sida! Vet inte hur många timmar jag spenderade i mina yngre dagar!


/ Lid, 18 år från Skellefteå

Hej Lid!

1. Jag har faktiskt aldrig hört talas om att dykare ska ha haft spökupplevelser under vattnet. Däremot finns det i folktron många historier om vålnader som synts längs stränderna till de hav där de drunknat. Jag tror det också finns några sådana "riktiga" spökupplevelser av moderna människor, om du förstår vad jag menar.

3. De där spökprogrammen där alla springer runt i tomma hus mitt i natten och skrämmer upp varandra är säkert ärligt gjorda så långt att de som jagar spökena tror till 100% på att de upplever något övernaturligt. Jag kände en tjej som jobbade på ett amerikanskt spökletarprogram och där var det inget fuffens bakom kulisserna. Däremot upplevde heller ingen något som inte kunde förklaras som vanliga ljud och fenomen i ett övergivet gammalt hus.
Det jag retar mig mest på är de kryptozoologiska program som nu dykt upp, där vi ska tro på att monsterjägare faktiskt hittar Bigfoot, sjöodjur, varulvar, etc i varje avsnitt.

3. Det finns många program som har en simulerad stumfilms-look. T ex kan du hitta en bra simulering i senaste versionen av Adobe Premiere Elements. Det är inget jättedyrt program, men du kanske redan har något redigeringsprogram som du kan använda dig av. Jag tror inte att Windows Movie Maker räcker till, dock. Jag gör ju mycket film själv och har gjort stumfilms-simulering på lite olika sätt. Om du vill ha mer tips och exempel på hur det kan se ut får du gärna höra av dig till mig på loneanimator@gmail.com.

Det är jättekul att du gillar Unga Fakta och har haft glädje av sidan under din uppväxt! vi hoppas kunna starta upp den igen som den var tidigare.

Mvh / Richard


Finns det något monster som "finns" på riktigt? isåfall var? och hur ser man att någon är en vampyr? hur skulle vampyrerna leva i dagens samhälle?
hälsningar, Elsa

/ elsa, 12 år från stockholm

Hej, Elsa!

Ja, det är en bra fråga. Det är inte bevisat att något av de traditionella monstren finns. Varulvar, vampyrer, zombies och liknande övernaturliga monster har aldrig påträffats i verkligheten, även om det finns sjukdomar och trans-liknande tillstånd som är förknippade med dessa monster.

Inte heller har man hittat definitiva bevis för att monster som storsjöodjuret, Bigfoot, chupacabran, osv finns. Det finns många människor som säger sig ha sett dessa varelser och de som forskar om dem och tror på dem utgår ifrån att det rör sig om okända djurarter.

Har du varit inne och kollat på vårt vampyrämne? Där finns en massa beskrivningar på hur en vampyr kan se ut. De skiljer sig lite från land till land. Men vanliga vampyr-tecken är: blek hy, blodröda läppar, lysande ögon, hörntänder som sticker ut ur munnen, håriga handflator, långa naglar, hopväxta ögonbryn och en andedräkt som luktar död och förruttnelse.
Eftersom de finns så många olika vampyrer i folktron skulle vissa kunna funka bra i vårt moderna samhälle, medan andra inte skulle passa in alls. Till exempel kan den ryska Upyr gå omkring på dagen och ser ut som vem som helst, medan klippiga bergens "myggman" har en lång strutliknande mun och ser ut som ett monster.
Det finns många författare som funderat på var vampyren passar in i människornas värld. Jag tycker att Anne Rice, som skrivit en rad vampyrböcker som börjar med "En vampyrs bekännelse" har lyckats bäst. Hennes vampyrer är väldigt traditionella och måste hålla sig i mörkret. Men de har anpassat sig och vandrar bland människorna utan att de märks. Kolla in hennes böcker eller filmen "En vampyrs bekännelse", om du inte sett den.

Mvh / Richard


Jag känner inte smärta som andra gör, om jag råkar trampa på en spik så känner jag bara hur spiken är inne i foten, samma med sprutor och sånt. Det gör bara pyttelite ont när föremålet går igenom huden inte efter det. Sen känner jag inte heller hunger eller mättnad, får mer en illamående känsla. Kan också verkligen vilja få i mig blod.
Kan också gå långa perioder utan ordentlig sömn utan att det påverkar mig det minsta.
Har extremt bra mörkerseende för att vara människa och har jättelätt kontakt med djur. Katter som är skygga mot andra kan komma och kela med mig.
Är ganska blek jämfört med andra i min familj och är också ovanligt stark och snabb för att inte träna.

Vad är det för fel på mig? Är jag någon sorts konstig vampyr eller något liknande?

/ Ellie, 17 år från Sverige

Hej Ellie!
Nej, jag tror inte du är någon vampyr. Min pappa hade en extremt hög smärttröskel och jag tror att det är detsamma med dig. Vad det gäller dina andra egenheter så är det ju så att olika människor har olika behov av mat, sömn och så vidare. Kanske det är så att du gärna skulle vilja vara en vampyr? I varje fall tror jag inte det är någor "fel" på dig, så länge du inte mår dåligt av ditt liv.
Mvh / Richard


Kan du berätta mer om sjöjungfrur/havsmän?
Är dem onda eller goda?
Kan man bli till en och hur isåfall?
Finns dem på riktigt?

/ Mathilda

Hej Mathilda!
Sjöfolk, som är samlingsnamnet för dessa varelser, berättas det om över hela världen. De tycks finnas i alla kulturer och på alla kontinenter. Oftast är de varken onda eller goda, men de kan vara farliga för människan ändå. De har nämligen övernaturliga krafter, de kan förtrolla och är ofta starkare än människor. Till exempel talas det ofta om att de har makt över vädret.
Det finns folksagor om hur en människa förvandlas till en sjömänniska genom trolldom, men de är ju ingen riktig sjöjungfru eller sjöman. Däremot kan sjöfolket ibland förvandla sig till en vanlig människa som går på land.
Sjöfolk verkar inte finnas på riktigt. För några år sedan gjorde TV-kanalen Animal Planet en film som verkar visa hur forskare upptäcker att sjöfolket faktiskt finns. Men det var bara gjort på skoj alltihopa. Många människor över hela världen trodde dock atyt det var på riktigt!
Mvh / Richard


Hej!!

hur många år är du och har du sätt någon monster nån gång??

/ lolipop, 19 år från Sverige

Hej lolipop!
Jag är 40 och jag har inte sett något monster. Däremot har jag mött spöken ett par gånger och sett UFOn fyra gånger.
Mvh / Richard


Tror du på monster?

/ Elin, 12 år från STOCKHOLM

Hej Elin!
Jag tror på att det kan finnas djur som ännu är okända. Dessa djur kallar vi monster när vi ser dem, till exempel Bigfoot i Nordamerika och Storsjöodjuret här i Sverige.
Men jag tror inte på vampyrer, varulvar eller andra övernaturliga monster.
Mvh / Richard


Hej.
Det känns som om jag kan läsa tankar..
Oftast när jag går på stan t.ex med min storebror willy och hans bästis alice så ser jag saker med människor. På vuxna ser jag saker som dem tänker på (tror jag). PÅ vissa handlar det om pengar, svek, kärlek, m.m. På barn ser jag vänner, glädje bl.a. Jag har frågat min willy och alice om det dem tänkter på va sant. En gång tänkte willy på en skugga som förföljde honom, det var rätt läskigt tyckte jag. På alice såg jag hennes synvinkel kolla mot willy och skuggan bakom honom. Det var rätt konstigt. Är det normalt så eller är det udda..

/ Sara, 10 år från oskarshamn

Hej, Sara!
Det där låter väldigt udda. Fast det är nog så, att människans hjärna har delar som vi inte använder. En teori säger att telepati, alltså förmågan att läsa andras tankar, kan vara en naturlig del av vår hjärna. Vi har bara inte börjat använda den delen än. Kanske vi gör det i framtiden.
Mvh / Richard


Hejsan.
Jag heter Alicia och jag är rätt onormal...
Jag drömmer saker, saker som händer i framtiden. Min vän Willy och jag har varit i en skog nära vårt hem och då såg vi märkliga saker. De flesta händelserna har hänt, vissa vet jag inte än. En dag i skogen så gick vi vilse. Då såg vi en kulle med väldigt mycket snö på i en varm juli dag. Det drömde jag om.
Ska jag berätta det här för någon tycker du? Vad är det med mig?...

/ Alicia, 12 år

Hej Alicia,
Om du tycker att dina upplevelser är obehagliga tycker jag du kan prata med någon, men se till att det är en person som du litar på och vet kommer att lyssna utan att avbryta tills du berättat allt.
Dina upplevelser kan ha en mängd anledningar. Jag är ingen expert på sånt här, men vet att fler människor än man kan tro har märkliga upplevelser. Min mamma är sanndrömmare och hör dessutom ljud långt innan ljuden har hänt i verkligheten.
Mvh / Richard


Vet du om vampyrer? I så fall, blir mjölken sur om en vampyr har varit i närheten? Varför då? MVH

/ barnet E, 10 år från bor i Stockholm kommer från Grekland

Hej barnet E,
Japp, mjölken surnar om en vampyr är i närheten. Det sägs den också göra när häxor är i krokarna. Det har nog mest att göra med att mjölken påverkas av onda krafter och blir förstörd. Mjölk var ett viktigt livsmedel förr i världen och mjölk som blivit sur och förstörd var ett stort slöseri.
Mvh / Richard


Hejsan Richard.
Jag bor nära en skog i min stad. Jag brukar oftast gå hem från skolan så då går jag den väg som går genom skogen. För varje steg jag tar så känns det som om någon förföljer mig, eller att någon talar till mig. Jag brukar kolla bakåt men ser ingen, jag ser bara träd och buskar. När jag inte ser någon så ser jag skogen. När jag kollar mot skogen så känns det som om den tilltalar till mig, betraktar mig och försöker nå mig på något sätt. Går jag vidare så brukar det hända något märkligt, typ att det kommer en varm/kall vind eller att jag ser något märkligt. Jag och min vän brukade vara i skogen för några månader sen men då brukade jag höra trampsteg bakom oss. Det var bara jag som hörde det och inte hon. Jag brukar även föreställa mig hur den som förföljer oss ser ut i mina egna tankar. Då brukar jag se en mörk skugga. Jag har sett ett få tal djur eller människo-liknande skuggor bakom oss men det såg hon aldrig. Det kan va rätt svårt att fatta det som jag säger nu men det jag säger är verkligen sant. Jag brukar oftast vara rädd för skogen nu. Hoppas du kan svara om vad som händer för jag vill gärna veta vad jag går igenom.
Skogen har länge tillhört mitt liv. Jag var där när jag var yngre, i samma skog. jag brukar ta hand om djur och insekter och jag är rätt miljövänlig. Hjälp mig att få veta vad som händer i skogen, om den verkligen vill prata med mig...

/ Willy, 12 år

Hej Willy,
Jag tror inte att du behöver vara rädd för skogen. Men visst är det sant att naturen kan beröra människan på olika sätt. Ibland kan den till och med verka skrämmande. Du kan faktiskt välja att bryta din obehagliga tanke-kedja genom att genast börja tänka på nåt annat, t ex en favoritfilm eller favoritlåt. Det kommer att ta några gånger innan ditt sinne vant sig av med alla skuggor och läskiga upplevelser, men till slut kommer du att stänga dem ute.
Mvh / Richard


Om jag hostar väldigt mycket och inte blir frisk från det och blir sämre och sämre är jag då besatt av en ond ande?

/ Manna, 9 år

Hej Manna!
Nej, jag tror du är besatt av ett virus eller en envis bakterie. Och sådana brukar försvinna av sig själva efter ett tag :)
Mvh / Richard


tja jag vill veta mer om dinos

/ rikard, 30 år från kina

Hej, Rikard!
Har du kollat in vårt faktaämne om dinosaurier? Där finns det en massa information.
Mvh / Richard


1. Vad vet du om skogsrået och hur kan skogsrået se ut?

2. Hur kan skogsrået dö?

3. Kan naturväsen få barn med andra naturväsen?

4. Hur lever skogsrået?

5. Vad äter skogsrået?

6. Vad har skogsrået för övernaturliga krafter?

7. Kan naturväsen bli kära i varandra?

8. Finns det några filmer du kan rekommendera som handlar om naturväsen?

9. Finns några böcker som handlar om naturväsen som du känner till?

10. Vilka naturväsen är släkt med varandra?

/ Pinglan

Hej, Pinglan!

1. Skogsrået kallas också skogsnuvan eller skogsrädslan och ser ut som en vacker kvinna som ibland springer omkring helt naken. Men när hon vänder sig om ser man att hennes rygg ser ut som en rutten trädstam och hon brukar också ha en räsvans. I Blekinge har hon en kosvans och hennes ena fot är en koklöv.

2. Skogsrået dör om man skjuter henne med en kula inlindad i ett blad från Bibeln. Då förvandlas hon till en våt fläck på marken.

3. Det är faktiskt vanligast att naturväsen får barn med människor. Särskilt trollen. De har ofta barn med vanliga människor. Ett sådant barn har alltid lite av trollens krafter och utseende.

4. Skogsrået lever i skogen. Några sägner berättar att hon har ett stort slott någonstans i vildmarken, där tiden står stilla.

5. Vad skogsrået äter berättar tyvärr inga sagor eller sägner.

6. Skogsrået påverkar ditt sinne så du inte hittar i skogen. Du kan också tappa greppet om tiden och är du man blir du olyckligt kär i henne för resten av livet. Hon kan säkert trolla på en massa andra sätt också.

7. Det är inte lika vanligt att naturväsen blir förälskade i varandra som att de blir kära i människor.

8. Det finns faktiskt inte så många filmer som handlar om naturväsen som de är i sägnerna. I den svenska filmen "Äppelkriget" dyker det upp älvor, jättar, en drake och faktiskt skogsrået också, men på ett skojigt sätt, eftersom filmen är en komedi.
Brittiska naturväsen dyker upp i filmen "Spiderwick", i TV-miniserien "Merlin", i "Legenden -Mörkrets härskare" och så klart i julkalendern "Trolltider".

9. Den bästa boken jag vet om naturväsen är "Tomtar" av Wil Huygen och Rien Poortvliet. Den är både rolig och spännande. Sedan gillar jag också Spiderwick-böckerna.

10. Inga naturväsen är egentligen släkt med varandra. De är alla likadana på det sättet att de är övernaturliga (de påverkas alltså inte av naturlagar och tiden som vi människor gör) och de sägs sakna själar. Det är det de mest avundas oss människor.

Mvh / Richard


finns bigfoot?

/ maxx, 11 år från sverige

Hej!

Ja, bigfoot är fortfarande ett jättestort mysterium. Varje år är det nya människor som säger sig ha sett de här varelserna. Det finns en hel del filmer på videosidan YouTube som påstås visa riktiga bigfoot-ar. Men de verkar vara fusk allihop.

Den mest kända filmen på bigfoot är den som Roger Patterson spelade in 1967. Den har inte gått att bevisa som fusk, men inte heller som äkta vara. Folk har bråkat i åratal om den visar en riktig bigfoot eller ej. Man vet helt enkelt inte än så länge. De som tror att den är fusk säger att det bara är en kille i en apdräkt. De som tror att den är äkta menar att bredden på axlarna jämfört med storleken på huvudet gör att det inte kan vara en utklädd människa. De som granskat filmen har kommit fram till att varelsen iallafall måste vara väldigt stor och ta långa kliv.

Kryptozoologerna, de som forskar kring mystiska djur, har föreslagit att bigfoot kan vara en stam Gigantopithecus som har överlevt och fortsatt utvecklas. Det har aldrig funnits apor i Nordamerika, så de kan inte ha levat här från början. Däremot kan de ha vandrat över ett fruset sund i norr, en väg som både djur och människor har använt sig av. I så fall har de kommit från Asien och det är just där man hittat ben av jätteapan Gigantopithecus.

Jag undrar om man någonsin kommer att få veta sanningen om bigfoot!

Mvh / Richard


Har det någonsin funnits historier om någon varelse som liknar Game of thrones "the white walkers"?

/ Ida, 13 år från Småland

Hej Ida!

Det finns många varelser som liknar white walkers. Till exempel talar de nordamerikanska indianerna om Wendigon, som liknar en blek hopskrumpen människa i jättestorlek. Den är vad som finns kvar av en person som ätit människokött länge. Andra liknande väsen finns i Asien, där bland annat den kinesiska vampyren till utseendet kan se ut som en white walker och ha förmågan att återuppliva döda.

Mvh / Richard


bärätta om alla djur som lever på dödskalleön

/ jkl,.m nhgftrtyuiou0798utyujöpklm cv,bn från nhjbvgt76yopåoi7yu5treswfghjk

Hej!

Det finns en mängd märkliga och skrämmande djur som lever på dödskalleön. Det verkar som om livet på Dödskalleön har utvecklats annorlunda än i resten av världen. Ön är befolkad av dinosaurier och andra urtidsdjur. I filmerna "King Kong" och "King Kongs son" (bägge 1933) är djuren väldigt lika sina urtida förlagor. I dessa filmer möter man en Tyrannosaurie, en Stegosaur, en sauropod (kanske en Apatosaurus), en Pteranodon, en Elasmosaurus, en Styracosaurus och en grottbjörn. Men man får också se andra djur som verkar ha utvecklats för sig och är okända för vetenskapen, nämligen en havsorm, en drakliknande reptil och en jättelik ödla med lång svans och utan bakben.

I Peter Jacksons "King Kong" från 2005 finns det ännu mer varelser och alla tycks ha utvecklats från mer eller mindre kända urtidsdjur. T ex möter de som besöker ön "Brontosaurier" (Apatosaurier), en sorts Velociraptor-lika rovdjur och "V-rex", en utveckling av Tyrannosaurierna. Man får också se andra stora reptiler, däggdjur och ryggradslösa djur, som insekter och sniglar. I en bortklippt scen dyker det upp en jättelik rovfisk.

Mvh / Richard


Är det vetenskapligt bevisat att det KAN finnas övernaturliga väsen/varelser? T.ex. sjöjungfrur, alver eller vampyrer?

/ Anonymt , 12 år

Hej!
Nej, det är absolut inte vetenskapligt bevisat att övernaturliga varelser existerar. Ändå är det hundratals människor över hela världen som varje år påstår sig ha sett eller mött en sådan varelse, ibland tillsammans med andra människor. Så fenomenet tycker jag vi ska ta på största allvar, vad det än kan bero på.
Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB