Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej, jag undra om djur kan gå igen? Isånna fall förför då?

/ Julia Svensson, 11 år från Stockholm

Hej, Julia!

Det finns historier om platser där folk sett spökdjur. Det är skuggiga bilder efter hästar, hundar och katter för det mesta. Vad fenomenet beror på vet ingen. Man vet ju inte hur det kommer sig att man ibland kan se döda människor. Vissa säger att de är de avlidnas själar som besöker oss. Andra menar att det är ett sorts naturfenomen vi inte har koll på ännu -att minnet av en händelse kan fastna på en plats i form av bilder som spelas upp i luften.

Mvh / Richard


Tja Richard hoppas du kommer vänja dig vid att jag skriver frågor till dig för jag har just läst en bok om en ung vampyr. så då fatar jag inte ett skämt i boken som dom säger till den här vampyren då. här är frågorna typ:
1. Martin(en iboken ) säger : Du Madde du ser verkligen tröt utt harru varit uppe hella natten=?? Madde vampyren svarar: Ja jag är en riktigt natt ugla . Man va ju tvungen att lätta på vingarna. va mennar dom med det här skämtet?
2. Madde är ju en vampyr i den här boken men hon umgås med vanliga människor i dagsljus kan vampyrer som är tonåringar vara utte på dagen och inte va lika blod beroende som dom vuxena??
3. kan en vampyr som madde bli kär i en människa ??
4. Vf är inte Maddes kompisar rädda för henne ! hon är ju en vampyr jag skulle inte vilja ta med henne hem och låta hennes sova över som dom gör! :S

/ Sofie, 12 år från Falerum

Hej, Sofie!

Fråga på bara!
1. En nattuggla är någon som tycker om att vara uppe på nätterna. Vampyrer kan ju bara (oftast) vara framme på natten. Alltså är Madde en riktig nattuggla. "Lätta på vingarna" (sticka, flytta, röra på sig) gör ju vampyrer ibnad på riktigt, eftersom de kan förvandla sig till fladdermöss. Vampyrskämt, alltså.

2. Man kan i böcker och film skriva om reglerna för vampyrer hur man vill. Det kan vara lite förvirrande, men ganska påhittigt också.

3. Det händer i flera böcker och filmer. I folktron är vampyren oftast bara ett blodsugande monster utan känslor.

4. De kanske litar på henne, om hon visat sig vara en god vampyr.

Mvh / Richard


finns det spöken på riktigt??

/ parmida, 10 år från iran

Hej, Parmida!

Jag tror inte på några hemska spöken, såna med lakan över huvudet och rasslande kedjor som kommer för att skrämmas. Men jag tror att det kan finnas släkt och vänner som dött och som vakar över en som en sorts skyddsänglar. Men de kanske man inte ska kalla spöken, precis.

Mvh / Richard


hej det här är fjärde gången jag skriver men jag undrar i fall en varulv blir kär i en vampyr och dom får barn blir barnet då en vampyrvarulv??

/ Sofie Löfgren, 12 år från Falerum

Hej, Sofi!

He, he! Det finns faktiskt en novell, "The Werewolf and the Vampire", av författaren R. Chetwynd-Heyes som handlar om ett sådant barn -en "werevamp". Men den är mest skriven på skoj och bygger inte särskilt mycket på folktrons monster.

Mvh / Richard


Hej igen nu har jag en ny fråga här kommer den:
Jag läste en bok om en prinsessa som va väldigt ensam hon hade ingen vän typ.
men när hon av misstag lyckas komma bort från kunga riket stöter hon på valpen ; Bonui; men det hon inte vet om honom är att han är lite som en varg men mycket farligare. sen så rymmer Bonui från henne och när hon väll hitar honom så sitter han brevid en ung Pojke ( som va typ i hennes ålder. som va 14) och självklart blir dom båda väldigt kära i varandra men när Prinsessan föreslår att dom ska försöka komma till backa till hennes rike så kan dom gifta sig börjar pojken ( hans namn är Tahnar. Prinsessans namn är Manderia) att stamma för det han döljer är att varje gång det är full måne blir han varulv och oturligt nog är det den här natten. så han säger till Manderia att han ska gå en lång runda i skogen och att han kanske inte är tillbacka fören om 3 dagar . men Manderia tycker själv klart att det är något konstigt med honom eftersom han blivit allt mer och mer rädd att någon ska se dom . Men hon låter honom gå men när han gåt så springer Bouni efter honom och då måste Manderia självklart försöka stoppa Bouni . men när hon ser Tahnar förvandlas till en varulv blir hon rädd men hon förstår också att det inte är hans fel antingen är han född som det eller har han blivit biten av en varulv . Och sen så går det väll ganska dåligt och så . men i slutet lykas Manderia Kontrollera besten som han blivit genom kärlek och sen gifter dom sig men varje gång han blir en varulv är det nästan som om han vore en hund åt Manderia. men kan det faktis ända att det är sant att kärlek kan vinna över en best??

/ Sofie Löfgren, 12 år från Falerum

Hej, Sofie!

Det finns flera sagor som handlar om just det. Den mest kända sagan är "Skönheten och odjuret". En annan är den svenska "Kung Lindorm", där hjälten är född som en lindorm -en jättelik ormlik drake. Han gifter sig flera gånger, men äter alltid upp sin brud på bröllopsnatten. Till slut är det en tjej som bestämmer sig för att lösa hans förbannelse. Med hjälp från en klok gumma lurar hon lindormen att på bröllopsnatten ta av sig sitt skinn. I sin tur tar hon av sig ett linne. Hon har flera linnen på sig och för varje hon tar av måste lindormen kränga av ett skin. Till slut står hon naken och lindormen kastar sitt sista skinn. Då finns bara en slemmig klump kvar av ormen, men den orädda hjältinnan skrubbar honom med lut och hett vatten. Då visar det sig att en ung man finns inuti resterna av ormen.

Mvh / Richard


hej igen ´jag glömmde att fråga 2 grejer här är dom:
1. jag läste i någon bok som hete : Lille varulv. då va det en pojke som va typ 11 som blivit biten av en sån här varulvs varg. och han förendrades helt . hans ögon va gula när det va fullmåne och han blev mycket starkare en va han va inan och så . men den ända som viste att han blivit varulv va hans bästa vän. dom försökte att dölj att han varulv men det gick inte så länge fören äldre killar började reta honom för att han hade solglas ögon . sen hade dom skaffat en amulet som typ tyglade besten inom honom men det gick inte så bra eftersom han i slutet typ får av sig amuleten och tar sönder den när hans kompis har gått ner från deras göm ställe. sen typ går hon upp igen till deras gömställe som är på någon vind. och när hon ser att han tagit sig upp på taket följer hon efter. men väll där uppe sitter han och ylar mot månen då han ser henne. Då säger hon med gråten i halsen : jag kan inte tro att du bröt ditt löfte . du lovade ju! sen säger hon tyst : Hans namn som jag glömt bort. 3 gånger säger hon det. Sen helt plötsligt så säger han : det är mörkt igen . Va menar du ?? undrar hon. För en varulv är det aldrig riktigt mörkt säger han sen kramar dom varandra. jaja till frågan kan en amulet tygla en varulv och kan äkta vänskap bryta förbannelsen?
2. Kan även tjejer va varulvar??

/ Sofie Löfgren, 12 år från Falerum

Hej, Sofie!

1. Det finns berättelser där en amulett eller magi håller "odjuret" fånget inuti människan, det vill säga man förvandlas aldrig till varulv. I filmen "Wolf" använder hjälten, som är varulv, en amulett föra att inte förvandlas. Sedan finns det säkert gott om historier där kärlek botar monstret och gör honom till en vanlig man. Lite som "Skönheten och odjuret".

2. För det mesta är det män som blir varulvar. I svensk folktro kan både killar och tjejer drabbas av samma förbannelse. Killar blir varulvar och tjejer blir maror. Maran är är ett spöklikt väsen som ibland kan se ut som en katt. I böcker och på film finns det gott om tjej-varulvar.

Mvh / Richard


Hej jag har 8 frågor som jag undrar lite över . här är dom
1. Jag såg en gång för länge sen film som hette Werewolf Girl Is Here. typ elle nåt och jag undrar i fall berättelsen om Diana /( varulvarnas drottning ) är påhittad i filmen eller om den kommer från folksagor.?
2. Vlad vampyren vilken film har dom med det namnet?
3. kan gamla också va varulvar?
4. Kan man föddas som varulv i fall ens föreldrar skulle va varulvar?
5. kan varulvar döda vampyrer?
6. Brukar du bli rädd när du tittar på en skräk film?
7. Varför blir varulvar svaga när dom skadar någon dom gillar? är det sant?
8 . Varför hittade folk på så mycket grejer förut?

/ Sofie Löfgren, 12 år från Falerum

Hej, Sofie!

1. Jag har nog helt missat den filmen, men historien om varulvarnas drottning låter väldigt påhittad.
2. Vlad är ju förnamnet på verklighetens Dracula, prinsen från Transylvanien. Det finns en film som heter "Dark Prince" som handlar om den historiske Dracula (men han ser inte ut som han gjorde i verkligheten och handlingen har gjort honom till en smått ledsam figur). Filmerna "To Die For" I & II handlar om den historiske Vlad, fast han lever som vampyr i USA. En väldigt bra dramadokumentär från 1970-talet, "In Search of Dracula", handlar om den historiske Vlad. Och så finns det säkert fler andra filmer av samma sort.
3. Det sägs att en man blir varulv när han når tonåren och är sedan det resten av livet. I några historier åldras varulvar inte lika mycket som vanliga människor. De kan bli äldre och ser yngre och friskare ut.
4. Om pappa är varulv blir sonen också varulv.
5. I några filmer dödar varulvar vampyrer. Detta kan man se i den gamla "Return of the Vampire" (1944) och nya filmer som "Underworld" och "Van Helsing".
6. Numera är det inte så många skräckfilmer som skrämmer mig, men ibland hittar man någon riktigt bra.
7. Jag har inte hört att varulvar blir svaga om de skadar någon de gillar. Människan som är varulv lider förstås av det, men monsterdelen av honom verkar gilla dödandet.
8. Förr var en av de få sätt att underhålla varandra att berätta historier, spökhistorier, sagor och legender. Många av de här historierna trodde folk var helt sanna. Sedan visste man inte så mycket om hur världen såg ut och fungerade, så man försökte hitta förklaringar på konstiga läten i natten, lustiga naturfenomen och annat.

Mvh / Richard


Hej! Jag vet inte om det här kan räknas som en fråga om monster, men iallafall så kommer jag ihåg ett tv-spel som hette war of the monsters där man är godzilla aktiga monster som slåss. Jag har letat på internet länge nu men har inte hittat nånstans där man kan köpa det. Min fråga är om det faktiskt finns nånstans man kan köpa det?

/ robert berlin, 13 år från nya fågelsång

Hej, Robert!

"War of the Monsters" är ju ett Playstation 2-spel, så jag tycker det borde gå att få tag på. Det stämmer att det finns ett Godzilla-likt monster i spelet och en King Kong-lik jätteapa. Sen dyker det upp utomjordingar också. Det verkar som om det finns begagnat här:
http://gamereplay.se/index.phtml?page=War+of+the+Monsters&navid=5&show=2804

Lycka till!

Mvh / Richard


Hej på harry potter är jö lupin en varulv men han förvandlas när det är full måne men Finns det varulvar som är varulvar hela tiden

/ Erik, 11 år från Lillkyrka

Hej, Erik!

Nej; en varulv är en människa som kan förvandlas till ett varglikt monster. Så ingen varulv är för alltid i sin varg-gestalt.

Mvh / Richard


Hej det är jag igen.
Kan varulvar använda spik klubba och sånt?

/ Erik, 11 år från Lillkyrka

Hej, Erik!

Varulvarna brukar ju oftast beté sig som djur så de använder inga vapen som jag hört om. Deras vapen är ju klor och tänder. När de är i sin människoform kan de förstås använda vilka vapen som helst.

Mvh / Richard


1.Har varulvar namn?
2.Hur dödar man varulvar?
3.Krigar varulvar och vampyrer mot varann?
4.hur länge lever vampyrer och varulvar

/ erik, 11 år från Solkesta gård 1

Hej, Erik!

1. Varulven är ju för det mesta människa och då har han ett vanligt namn.
2. Varulvar dödas för det mesta med silver. Man kan också döda dem med eld och genom att hugga av huvudet.
3. I många filmer och böcker gör de det. Men inte i sagorna och folktron.
4. Vampyrer lever i hundratals, tusentals år så länge de får färskt blod. En varulv brukar inte leva längre än en vanlig människa. Det finns en rad spanska filmer från 1960-70-talen om varulven Valdemar Daninsky, spelad av Paul Naschy. I slutet på varje film dör Daninsky men blir återupplivad i nästa. Till exempel dör han i en film genom att få ett silverkors spetsat i hjärtat. I början av nästa film gräver några upp hans lik och drar ut korset. Då vaknar han till liv igen. På ett sånt sätt kan man, om man är lite påhittig, göra en varulv odödlig.

Mvh / Richard


är varulvar ovänner? för på bitefight är det så.

/ Erik, 11 år från Lillkyrka

Hej, Erik!

Precis som vampyrerna finns det många olika historier om varulvar. Många av dem är påhittade till spel, filmer och böcker. Vanligen är inte varulvar ovänner. I medeltida Frankrike samlades de till och med i flockar på kyrkogårdarna.

Mvh / Richard


Hej! Jag undrar om det står nåt om getmannen på mysterie-sidan på ungafakta? Om det inte gör det kan ni väl skriva nåt om getmannen där för jag tycker att getmannen är häftig=D

/ robert berlin, 13 år från nya fågelsång

Hej, Robert!

Jag vet nog inte vilken get-man du tänker på. Vi berättar om en sorts get-man på mysterie-sidan. Du kan läsa om honom här:

http://www.ungafakta.se/ungafakta/mysterier/monster/mysko-markliga_moten.asp

Mvh / Richard


Hej Richard, i sims2 så kan en vampyr inte bita någon om han/hon inte är vän med den simmen, är det så på riktigt eller är det bara på hittat? Hoppas att du kan svara på det : ) M V H/ Isabelle

/ Isabelle, 11 år från Örebro

Hej, Isabelle!

Det finns så många olika versioner av vampyr-myterna, men det låter som ett modernt påhitt. Men en av de hemskare sakerna med vampyrens förbannelse var annars just det, att den som blivit vampyr oftast gav sig på sin familj först. Det finns en rysk skräckhistoria om en farfar som varit ute och dödat en vampyr. Men han har blivit biten under kampen och förvandlas långsamt när han kommer hem till släktens stora gård. Omgivna av snöstormar kan ingen fly och en efter en blir alla i familjen bitna.

Mvh / Richard


hej igen ännu mer frågor!!!!!!!!!!!!

1.Athena var ju Athens skyddsgud, men varför hade inre dom andra staterna skyddsgudar, om dom hade det vilka hade Sparta, thebe och Korinth??
2.Finns det folk som fortfarande tror på dom antika gudarna(som offrar och ber i tempel o.s.v)?

/ nando igen!, 12 år från växjö

Hej, Nando!

1. Varje gud hade en egen kult, alltså en sammanslutning av människor som dyrkade och offrade till guden. Det fanns Athenakulter över hela Medelhavet, eftersom hon var en populär gud, men i Athen var den särskilt stark. Athen är nästan unik på det sättet. I de flesta andra städer fanns det olika tempel för olika gudar och kulterna var mer jämna i antal medlemmar. Vad det gäller Sparta vet jag faktiskt inte, men man kan ju gissa att de tillbad krigsguden Ares. Alla i Sparta trodde att de var ättlingar till Herakles och Herakles blev ju efter sitt jordliv upphöjd till gud, så man tillbad säkert honom också. Staden Thebe sägs vara grundad bredvid Ares källa och hjälten Kadmos, som grundade Thebe, stod hela livet i skuld till Ares, då han dödat hans jätteorm. I staden Korinth finns rester av stora tempel helgade åt Apollon och Afrodite.

2. Vad jag vet finns inga av de antika gudarnas kulter kvar. Däremot finns i den "vita häx"-religionen VIcca dyrkan av gudinnan Diana, som är den romerska varianten av grekernas jaktgudinna Artemis.

Mvh / Richard


om monster skulle finnas varför dödar de mäniskor?mvh/linus
glad för svar!

/ linus, 8 år från gustavsberg

Hej, Linus!

I sagor och riktigt gamla historier är monster ofta bara något farligt som hjälten måste besegra. Ett sorts hinder helt enkelt. Då är monstren oftast bara elaka. Men i nyare monsterhistorier finns det för det mesta en anledning till varför monstret dödar människor.

Frankensteins monster vill vara snäll men människor blir rädda för honom och försöker döda honom. Då slår han tillbaka mot dem istället. Jättedinosaurien Godzilla äter radioaktivitet från kärnkraftverk. Men när han tar sig fram trampar han ner hela städer och tusentals människor. Jätteapan King Kong blir infångad och tagen till storstaden där blir han arg och skrämd och rymmer. Människorna försöker fånga eller skjuta honom och då dödar han dem först. Så i många monsterhistorier är det faktiskt så att monstret från början inte är ute efter att döda några människor.

Sen finns det ju helt ofarliga monster också som inte alls dödar några.

Mvh / Richard


Hej,Jag undrar om det finns nånstans man kan få tag på godzilla-filmer för ett bra pris?

/ robert, 13 år från nya fågelsång

Hej, Robert!

SF-bokhandeln (www.sfbok.se) har nästan alla Godzillarullar till priser från 99:- till 199:-. MEN titta på beskrivningarna av DVD:n innan du köper något. Många av filmerna är import från USA och alltså Region 1. Om du inte har en regionsfri spelare eller kan köra Region 1 på din dator blir det inte så mycket titta av.

Jag kan också rekommendera de japanska Gamera-filmerna, om en elsprutande, flygande jättesköldpadda. Det finns äldre Gamerafilmer som är svåra att få tag på (och ganska dåligt gjorda, faktiskt), men de tre nya filmerna är riktigt bra. sfbok har två av dem på Region 2 Dvd för 99:-

Mvh / Richard


hejfinns vampyrer och spöken????

/ viktoria, 10 år från gbg

Hej, Viktoria!

Vampyrer finns bara på film och i böcker. Det finns människor som säger att de kan se döda människors själar. Men då handlar det INTE om otäcka spöken i vita lakan som kommer och skräms. För såna spöken tror jag inte alls på!

Mvh / Richard


hej Richard jag är väldigt intriserad av varulvar men vet inget om dem vet du något om varulvar

/ mohammed, 9 år från iraq

Hej, Mohammed!

Jag skrapar helt enkelt ihop lite gamla svar från den här sidan:

Den första varulven hette Lycaon och var en kung i de grekiska gudasagorna. Han var kannibal och åt människokött. När han försökte lura guden Zeus att äta människokött blev Zeus arg och såg till att Lycaon med jämna mellanrum måste förvandlas till en varg och döda människor. Lycaon drunknade sedan i en jättelik flodvåg som gudarna sänt för att straffa människorna.

Varulven är en människa som kan förvandlas till en varg. Ordet "var" sägs betyda "man". Det här kan gå till på många sätt. Vanligast är att en varulv en gång i tiden blivit biten av en annan varulv. Man kan också vara född på julafton (som Jesus), ätit kött från ett får som rivits av en varg, druckit vatten ur ett vargfotspår eller använt trolldom. Trollkarlar och häxor valde ibland att bli varulvar genom att göra en magisk gördel av vargskinn. Annars är varulvsjukan en farlig sak. I vargform kan varulven sluka sin egen familj, till exempel. I folktron är varulvar oftast män. I Sverige drabbas pojkar av varulvssjuka, medan flickor förvandlas till maror om natten. För det mesta förvandlas man till varulv när det är fullmåne. De som använder magi kan förvandlas när som helst.

Den svenske varulven har tre ben. Det beror på att armarna blir framben under förvandlingen, medan benen blir ett bakben och en svans. Förvandling gick oftast till så att huden på den varulvsjuke vändes ut och in. På insidan satt nämligen vargpälsen.

En varulv kan bara dödas med silver eller om den får huvudet avhugget. I Sverige kan man bota en varulv genom att ropa hans namn till honom när han är varg. I andra delar av Europa sägs det att blomman stormhatt (på engelska Wolfbane, och på tyska Wolfs-Eisenhut) kan både skydda mot en varulv och bota den.

Ibland ser varulven ut som en hårig man med huggtänder, men den figuren är filmernas varulv. När man på 1940-talet gjorde den första riktiga varulvsfilmen "The Wolf Man" såg han ut så här. Figuren blev så populär att flera andra varulvar avbildades på samma sätt.

Sjukdomen lykantropi tros vara en av orsakerna bakom tron på varulvar. Den som lider av denna sinnessjuka tror att han/hon förvandlas till ett vilt djur ibland och beter sig då som ett sådant. Legendernas varulvar kallas också ibland för lykantroper.

Hoppas det var till någon hjälp.

Mvh / Richard


Hej Richard! Jag undrar varför tål inte vampyrer vitlök? MVH /Matilda

/ Matilda, 10 år från sverige

Hej, Matilda!

Det är ju mycket som vampyrer inte tål. Oftast är det sånt som människor förr i tiden trodde hade någon särskild kraft. Det kan vara saker som silver, kors och vatten. Vitlöken troddes ofta ha särskilda läkande krafter. Den renade kroppen om man åt den och kunde bota sjukdomar. Därför trodde man nog också att den skulle hålla vampyrer borta.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB