Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


finns dom i verkligheten

/ anton, 13 år från göteborg

Hej, Anton!

Menar du monster? Jag tror inte det finns några riktiga monster eller övernaturliga varelser, som till exempel vampyrer. Däremot tror jag att det kan finnas oupptäckta djur, som vi kallar sjöodjur, Bigfoot osv, när vi ser dem.

Mvh / Richard


Hej jag har en i klassen som säger att han är vampyr han är inte så blek och har inga håriga hand fllator men han reagerar när jag sjunger psalmer och leger sej och kryper på golvet och har en ganska äcklig ande dräkt så jag undrar är han en vampyr.

/ Love, 8 år från Helsingborg

Hej, Love!

Jag tror inte din klasskompis är vampyr. Jag tror han bara har en vild fantasi. Det finns nämligen inga vampyrer, men det finns människor som har sjukdomar som kan få dem att verka vara vampyrer.

Mvh / Richard


I ALIEN så har monstren fyra stora "rör" på ryggen som det kan ryka ur. Tror du det är möjligt att på ett simpelt sätt återskapa denna funktion på min ALIEN mask?


ALIEN har ju en "tunga" som den kan skjuta in och ut. Tror du att det är möjligt att göra så på min mask? Men munnen på min ALIEN mask sitter på min egen mun, så om man öppnar munnen så öppnas munnen på ALIEN.

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Jag hade gjort dessa rör genom att kladda på en blandning av bomull och latex över plastflaskor av lämpligt utseende. Det finns ju gott om plastflaskor för jos, läsk och annat som har former som kan passa. Sedan doppar man remsor av bomull i latex och pressar fast dem mot flaskan med en bit skumgummi. Du måste ju så klart dricka upp allt i flaskorna först!

Jag har inte tänkt på att det ryker ur rören -gör det verkligen det? Det är ju ofta mycket rök i ALIEN-filmerna, men mest i bakgrunden. Men vill du ha rök kanske du kan köpa rökelse-pinnar och sticka ner dessa i flaskorna. Det kommer dock att lukta en hel del!

Munnen på ALIEN-monstret sitter ju långt fram på huvudet och alltså en bit från din mun. Du kan säkert få plats med en tunga där, men det knepiga är ju att få den att åka ut och in. I filmerna används en mekanisk funktion, som egentligen är ganska enkel. Du kan se en del av en dokumentär om ALIEN här:
http://www.youtube.com/watch?v=AYHX8AMKrTA&feature=plcp

I denna del visar de hur de byggde dräkten. Tyvärr är allt på engelska. Om du inte redan sett denna dokumentär finns alla delarna här:
http://www.youtube.com/user/alien1979themaking/videos

Mvh / Richard


Hej Richard!

En kort fråga, för omväxlingens skull: Vad är en nekromantiker?

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

En nekromantiker var förr i tiden någon som sades kunna väcka upp de döda för att de skulle svara på frågor om framtiden. I modern fantasy är nekromantikern ofta en trollkarl som kan uppväcka döda och skapa hela arméer av dem.

Mvh / Richard


varför säger man att det finns monster??

/ lloovvaa, 3 år från 1235

Hej, lloovvaa!

Jag tror att människan alltid har fantiserat om monster. Monstren är en symbol för allt det okända som vi är rädda för. För länge sedan trodde man nog på många av de monster som det berättades om, men numera är det inte många som tror på monster. Vi har bevisat att de inte finns på riktigt, helt enkelt.

Mvh / Richard


ALIEN har ju en genomskinlig blank ''kupol'' på huvudet, vilken/vad för typ av färg ska man använda för att få effekten av glas, plast eller nåt på sin mask?

ska jag göra ''kupolen'' av ett annat material än latex, i så fall vilket? den får vara hård.

jag tänkte också göra en facehugger och undrar vad du tycker jag ska göra den av, ska jag göra en modell i lera göra avgutning av den och hälla i latex, eller ska jag göra den av piprensare som jag kletar in i latex eller nåt liknande och kletar in i latex.

ska jag göra en chestburster också?

ska jag göra svansen i ett eller flera stycken?

jag vill ha ett bra, starkt och hållbart material till de näst intill människolika tänderna, vilket material ska jag använda?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Utseendet på ALIEN-monstren ändrar sig lite från film till film. Det är väl egentligen bara i första filmen som varelsen har den mest genomskinliga ytan på huvudet.
Att göra en helt genomskinlig del kräver att man gjuter den i genomskinlig plast och det är knepigt. Man kan också värma en tunn plastskiva och böja den över en hård mall. Jag har experimenterat med PET-flaskor, alltså stora läskflaskor och ibland fått till ganska bra effekter. Men den plasten är väldigt mjuk och värmekänslig, så man måste vara försiktig. Jag använder en värmepistol och riktigt tjocka handskar när jag jobbar med plasten.

Den bästa facehuggern kommer du att få om du skulpterar delar av kroppen i lera på att platt underlag, sedan gjuter gipsformar över skulpturerna och gjuter latex i gipsformarna. Jag skulle ha skulpterat buken för sig, ryggen för sig och överdelen av svansen plus svansens sidor som en skulptur för sig. Undersidan av svansen kan man fylla upp med en lång bit skumgummi och sedan badda latex över det. Jag skulle inte använda piprensare till benen, utan använda kraftig ståltråd, najtråd, eller helst aluminiumtråd, om det går att få tag på. När jag gör spindelben och liknande bygger jag upp formen på benen genom att vira garn kring ståltråden, tills man får en form på benen som liknar skelettfingrar. Sedan baddar jag på massor av latex på garnet. Jag använder bara vitt garn. Du kan se bilder på en spindelvarelse som jag byggt en bit ner i den här bloggen:
http://loneanimator.blogspot.se/

När jag gjuter latexskinn som behöver vara extra stadiga så häller jag först latex i formen och låter det stelna som ett skinn. Sedan doppar jag bitar av bomull i latex och lägger dem i formen och använder en bit skumgummi till att pressa bomullen platt. När latex/bomullsblandningen stelnat blir den läderaktig och mycket tålig.

Mvh / Richard


Hej !!
Jag undrar om du tror på monster, och sen om det finns på riktigt.

Och om dom finns, vilken tid på dygnet kommer dom i så fall ?
Om dom ens finns. Jag tror inte på monster och spöken nu men om det är sant att dom finns så börjar jag nog bli lite, lite, lite rädd.
Men om dom finns. Vad kan man bota dom med i så fall om dom kommer ?
fast än att jag inte tror på att dom finns så vill jag ändå veta.

Svara gärna snabbt !! // Moa

/ moa, 10 år från sverige

Hej, Moa!

Jag tror inte det har funnits eller finns övernaturliga monster som varulvar och vampyrer. Däremot tror jag att det fortfarande kan finnas okända djur eller djur som man tror varit utdöda och att dessa är de "monster" vi kallar Loch Ness-odjuret, Bigfoot och så vidare.

Mvh / Richard


Hej hur gör man en vododocka????

/ anonym, 12 år från Kungsbacka

Hej, anonym!

Är du arg på någon?? En traditionell voodoodocka kan göras av flera material, t ex vax. Sedan måste man ha något från den som dockan ska föreställa, helst något från kroppen som hår, svett, tårar, blod etc, och blanda in dessa substanser i dockan när man tillverkar den.

Men jag skulle inte rekommendera att man utför några magiska ritualer som har att göra med att hata någon annan. Det ger riktigt dåliga vibbar, om du förstår vad jag menar.

Mvh / Richard


jag tänkte göra en alienmask (varulven blev inte bra) och tänkte bygga "digitigrades" till fötterna för att den ska få lite mer "animaliskt" utseende, och undrar var man kan få tag på bra, billigt och hållbart trä.

hur ska man göra/vilket material ska man använda om man vill få till slem som inte droppar eller ramlar av?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Tråkigt att höta att din varulv inte blev bra. Man får helt enkelt försöka igen och igen tills man blir nöjd. Det blir nästan aldrig bra vid det första försöket, men det är ändå viktigt att prova, annars lär man sig inget.

Fråga helt enkelt hos en lokal trävaruhandlare vad deras mest tåliga virke är och berätta för dem vad träet måste klara av att göra.

Du kan ju köpa en tub genomskinligt badrumssilikon och trycka ut långa strängar av det på ett slätt underlag, t ex en plastbricka eller en bit glad. Vaxpapper är riktigt bra om du kan få tag på det. När silikonet stelnat drar eller skär du loss det och använder mer silikon för att fästa det på din mask. Då har du fått dinglande strängar av dregel eller slem.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Vilken varelse skulle du helst vilja vara om du fick välja mellan dessa oknytt respektive arter från Star Wars-galaxen?

1. Gnom eller jawa

2. Näcken eller wookiee

3. Enhörning eller shaak

4. Havsman eller Quarren

5. Troll eller rodian

6. Iele eller Diathim

7. Ogre eller Hutt

8. Callicantzaroi eller Patitite

9. Naga eller mynock

10. Lindorm eller Hesten

11. Vodyanoi eller Orphne's art

12. Wag-by-the-way eller Yoda's art

13. Leprechaun eller den oidentifierade arten som kraschade på Balnab

14. Alv eller Houk

15. Antropophag eller dianoga

P.S: Om det är några arter som du inte känner igen så sök bara på Wookieepedia. OBS! När det gäller "Orphne's art", skriv bara in "Orphne", och när det gäller "den oidentifierade arten som kraschade på Balnab" skriv bara in "Balnab (group)" och klicka sedan på orden "unidentified species".

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

1. Gnom
2. Wookie
3. Shaak
4. Havsman
5. Rodian
6. Diathim
7. Hutt
8. Callicanzaroi
9. Naga
10. Hesten
11. Orphne
12. Wag-by-the-way
13. Lephrechaun
14. Alv
15. Dianoga

Mvh / Richard


Hej Richard, jag har några frågor om spelet horrorclix:

Vilken/vilka är din/a favoriter?
Hur går spelet till?
Vilket base set skulle du rekommendera?
Hur många har du?
Går det att få tag på dem i Sverige nu?
Hur gör du dina figurer?
Har du Cthulu?

/ Kristoffer, 15 år från Spångsholm

Hej, Kristoffer!

Jag spelar tyvärr inte Horrorclix och jag har inga av gubbarna, jag har bara läst lite om det och sett bilder på många av figurerna (som jag tycker är coola).
Du kan ju göra en svensk google-sökning om spelet och se om du hittar något återförsäljare i Sverige.

Mvh / Richard


Tror du på spöken för det gör jag!?

/ Cecilia Lindh, 13 år från Stockholm

Hej, Cecilia!

Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag tror på spöken. Det verkar ibland som om människan kan få besök av de avlidnas andar, sådana upplevelser har jag själv haft, men andra gånger tror jag det bara är inbillning eller att fenomenet har helt naturliga orsaker.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Berätta allt du vet om alla de Yokai som fanns med i form av ett memory i er julkalender år 2011!

P.S: Varför svarade du inte på min förra "fråga"?

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Om du går in på Monsterklubben, så hittar du en PDF man kan ladda hem, där det står fakta om Yokai-monster, tillsammans med stora versioner av memorybilderna.

Jag brukar svara på alla frågor, om någon inte bara skickat ett busmail. Skicka din fråga igen, så svarar jag gärna på den.

Mvh / Richard


Hej Richard !

Jo jag undrar om någon verkligen sett Loch-Ness odjuret på riktigt ? Jag har ofta suttit och grubblat över om t.ex Loch-Ness odjuret finns eller om Big-Foot finns ? Ja eller någon annan sorts legend eller ett monster ... Eller om du har eller någon annan som du vet sett några av dessa jag sa eller liknande varelser ?

Glad om jag får svar !

/ Elin Lindell, 13 år från Röstånga

Hej, Elin!

Det finns ju folk som påstår att de har sett Loch Ness-odjuret, till och med på land. Det är väl upp till var och en att tro på dem. Men sedan finns det ju en hel del skumma fotografier som verkar visa att det finns något stort okänt djur i sjön. Framför allt finns det ett par filmer som tycks visa att det rör sig något stort föremål under vattenytan och sådant är svårt att fejka.

Det finns många historier om märkliga varelser runt om i världen och i flera fall har historierna berättats under mycket lång tid, århundraden ibland, med massor av påstådda ögonvittnen. Bland sjöodjuren har vi så klart Loch Ness-odjuret, men två andra sjöar har fler rapporter under de senaste 10 åren: Lake Champlain på gränsen mellan USA och Kanada och Lake Okanagan i Kanada. Också från den svenska Storsjön i Jämtland kommer varje år nya rapporter om mörka pucklar och huvuden på halsar som dykt upp ur vattnet.

Världens mest rapporterade monster just nu är Bigfoot i USA. I Kina pratas det också mycket om "vildmannen", som liksom Bigfoot sägs likna en upprättgående apa.

Det råder ju ingen tvekan om att de här fenomenen är väldigt populära. Tyvärr har det ännu inte framkommit några riktiga bevis på att någon av de här mystiska varelserna finns. Men eftersom det är så många människor som säger sig se dem varje år måste man undra. Kanske är dessa "monster" ett fenomen som liknar spökupplevelser, det vill säga att de kommer och går och kanske är en sorts bilder från förhistorisk tid.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Jo, det är några grejer jag vill ta upp. För det första var jag inte riktigt nöjd med svaret på min förra fråga. Du sade att "hönstroll" troligen var översatt från "hobgoblin". Men i Spiderwick-böckerna om syskonen Grace så finns ju en karaktär som heter Pipgrisen (Hogsqueal). Hans art heter hobgoblin (gristroll), så då kan ju inte hobgoblin i Bortom Spiderwick vara hönstroll istället! Usch, så förvirrande. Men hursomhelst, jag får väl anta att översättaren valde att kalla hobgoblin i Bortom Spiderwick för någonting annat än hobgoblin i första Spiderwick.

Och för det andra: lite synpunkter på lite Star Wars-frågor som jag någon hade skickat in.
Fråga 2: Det finns faktiskt en bild på hur en skakoan ser ut utan mask, fast den är inte världens bästa. Deras ansikte liknar människans något sånär, fast de har gröngul hud, annorlunda huvudform, smala springor till näsa och små, smala ögon. (Vet du förresten varför skakoanerna behöver ha sina mekaniska dräkter? Det är för att på deras hemvärld Skako är atmosfären supertjock, så därför skulle invånarna dekomprimera (motsatsen till att bli ihoptryckt) och dö om de inte hade sina skyddsdräkter på sig på planeter med tunnare atmosfär.)

Fråga 4: Den där "grodliknande varelsen" utanför Jabbas Palats är en worrt. Kolla upp det på Wookieepedia, vet jag.

Fråga 5: Rymdsnigeln (även kallad exogorth) är inte den största varelsen i Star Wars-galaxen. Dess enda naturliga fiende är mycket större. Medans rymdsnigeln kan bli omkring 900 meter lång, kan Colossus-getingen bli omkring 1 kilometer. Dessutom finns det på Bespin en manetliknande, gasutsöndrande varelse kallad beldon som växer sig upp till 10 km (!!!).

Sådär, där gav jag dig lite informationsbidrag. Hoppas någon ställer någon annan Star Wars-fråga snart, så jag får mer synpunkter att lägga fram!

P.S: Litet tips om webbsida bara: www.starwars.wikia.com.

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Jo, jag håller med om att det är förvirrande med hur översättningar förändrar namn på saker och ting. Vi har ju i Sverige inga motsvarigheter till goblins, hobgoblins, spriggans och många andra varelser, så översättarna försöker hitta på roliga svenska namn på dessa figurer.
Jag är nästan säker på att Sandspur (Sandsprätt) först felaktigt kallas hobgoblin, med sedan visar sig vara en spriggan.

Tack för uppdateringen om Star Wars; nu vet jag hur det ligger till :)

Mvh / Richard


Vilken tid härskade den mäktiga Darth Malgus och varför tog inte seperatisterna och byggde Döds Stjärnan?

/ Willam Karlsson, 13 år från Kalmar

Hej, William!

Darth Malgus levde under den gamla repuplikens era och var aktiv under det stora galaktiska kriget; den konflikt som utspelade sig mellan Sith-imperiet och den galaktiska republiken. Allt detta hände många år innan klonkrigen och de senaste tre Star Wars-spelfilmerna.

Jag gissar att de dröjde extra länga att färdigställa dödstjärnan, eftersom republiksoldater och Jedis anföll Geonosis, där greve Dooku överlämnat ritningarna till de insektslika byggmästarna. Dooku tog under striderna tillbaka ritningarna.
När republiken föll tog det nyskapade galaktiska imperiet (alltså Darth Sidious, Darth Vader & co) över uppgiften att bygga dödstjärnan.

Mvh / Richard


i en tidigare fråga, frågade jag:

jag undrar vilken planet seperatisterna har som ''huvudplanet'' om republiken har coruscant?

och du svarade:

Jag tror inte separatisterna har en hemplanet, eftersom de består av flera civilisationer. De har använt flera planeter som sina baser, som Mustafar, Geonosis, osv.

jag håller nämligen på med ett brädspel där man är i varsitt lag (seperatisterna och republiken) och ska ta över massa planeter, men man ska ha varsin hemplanet och vet inte vilken jag ska ha till seperatisterna, det skulle kanske kunna vara nån planet som de har ett starkt grepp om. vilken planet borde det vara?

/ sebvir från lund

Hej, Sebvir!

Jag tror du kan välja vilken du vill. Separatisterna verkar ha ockuperat flera planeter. På Geonosis tycks befolkningen villigt samarbeta med dem, så det kanske är ett bra val. Jag tycker du ska välja en planet som du själv tycker verkar spännande.

Mvh / Richard


jag undrar vilken planet seperatisterna har som ''huvudplanet'' om republiken har coruscant?

hur ser Skakoanerna ut utan sina masker?

i den animerade star wars serien är general grievous annorlunda än i star wars ep ||| varför?

vilket är ditt favorit *monster i star wars? *monster menar jag typ rancor, nexu, zillo och andra liknande.

vilket är det största st wars monstret?

vilket är det största rymdskeppet förutom death star?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Jag tror inte separatisterna har en hemplanet, eftersom de består av flera civilisationer. De har använt flera planeter som sina baser, som Mustafar, Geonosis, osv.

Det finns väl inga bilder på skakoanerna utan sina masker och det är heller inte meningen att man ska se dem. När man designade Wat Tambor var tanken att han skulle vara en väldigt mystisk figur som man ska fundera över, har jag läst.

Tja, för det första är han ju tecknad. Sedan har jag märkt att de tecknade Clone Wars skiljer sig på olika sätt från den etablerade mytologin i spelfilmerna. Jag tror inte Lucasfilm (som gör bägge) har bestämt sig för hur saker och ting ska hänga ihop än, om de nu måste göra det.

Mitt favoritmonster är Rancorn, tillsammans med den där grodlika varelsen utanför Jabbas palts i Jedins återkomst.

Jag gissar att det är den där jättesnigeln på asteroiden i Rymdimperiet slår tillbaka.

Kan det vara Darth Vaders flaggskepp Executor, som är en "super star destroyer"? Den sägs vara 19 km lång, vilket ju är rätt stort!

Mvh / RichardHur många orm-monster finns det i hela världen?

/ Erik, 13 år från Hällefors

Hej, Erik!

Oj, det är nog omöjligt att svara på, eftersom ormen är en så vanlig symbol för ondska och otäckheter runt om i världen. Vi kan säga att det finns många, MÅNGA!

Mvh / Richard


När bildades legenden om sjöodjuret i Loch Ness?

/ Zara Pettersson, 12 år från Arboga

Hej, Zara!

De äldsta kända berättelserna kommer från 700-talet, då den irländske munken (och senare helgonet) St Columba räddade en simmande man genom att driva bort monstret med korsets tecken. Men troligen är legenden ännu äldre, eftersom man hittat stenar med inkarvade monstruösa djur.
Den moderna versionen av Loch Ness-odjuret kom till 1933, då Londonbon George Spicer sade sig har sett "det närmsta en drake eller ett förhistoriskt djur jag kan tänka mig" rulla runt i sjön. Efter detta följde i tidningarna en flod av vittnen som berättade hur de också sett monstret och sedan har det bara rullat på. De senaste 10 åren har observationerna nästan avtagit, vad det nu beror på.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB