Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


jag tror på vampyrer och undrar om vitlök gör att vampyrer rymmer och vad varulvar har mede månen att göra

/ emm svenson abd, 3 år

Hej, Emm!

Vitlök, eller doften av vitlök, skrämmer boirt vampyrer. Det finns även många växter som skrämmer bort vampyrer med sin doft, t ex vildrosor.

I många berättelser och filmer styr fullmånen varulvens förvandling. I folksägnerna är det dock vanligare att den som är varulv kan förvandla sig när de själva vill, eller när natten faller på.

Mvh / Richard


hallå där,jag undrar om vad och hur du jobbar med monster dockor kanske eller sånt so m har nått med monster att göra och finns vampyrer i verige ?är vampyrer fladermöss?
och jag undrar när vi kan skriva berättelser i ungafakta
kramisar marwa

/ marwa, 9 år

Hej, Marwa!

Jo, jag gör monsterdockor på fritiden och animerar dem i filmer jag gör. Filmerna finns på YouTube.
Vi har egentligen aldrig haft vampyrer i Sverige. I många andra länder dyker de upp i sagor och sägner. Här i Sverige har vi stället berättat om varelser som varulvar och maror. Det finns några få vampyrhistorier, men de verkar vara hämtade från andra länder och återberättade i Sverige.
Det finns ju en fladdermus som kallas vampyrfladdermusen. Den har fått namn efter vampyren (monstret) eftersom fladdermusen dricker blod. I många berättelser kan vampyrer förvandla sig till fladdermöss.

Vi får se när vi kan komma igång med Unga Berättare igen. Just nu finns det ingen som kan jobba med att gallra bort de historier och dikter som bara är trams och inskickade på skämt.

Mvh / Richard


Hur tror du världen hade vart om vi svennar aldrig blev kristna och fortfarande var vikingar?

/ Bananmannen, 99 år från edens lustgård

Hej, Bananmannen!

Vi hade nog haft en hel del skumma traditioner för oss.

Mvh / Richard


Hej, jag igen!
Min mammas farfar kunde stoppa blodflöda på ett märkligt sätt. Om någon te.x höll på att förblöda kunde han bara lägga handen på denna och den slutade blöda! Jag tycker det låter lite märkligt. Men magi ligger i släkten, min mormor hon spådde ofta i kort bara på skoj när hon var yngre. Men en gång skulle hon spå en man som hon kände, och hon såg bara svart och kände en stor sorg inom sig. Det sa hon förstås inte, utan hittade bara på något, men efter en månad dog den här mannen. Kan detta vara ärftligt, att kunna spå????

/ Linnéa, 11 år från Sala, Sverige

Hej, Linnea!

Som jag sade tidigare, både min mamma och min mormor (och faktiskt mormorsmor) verkar ha samma underliga förmågor. De var alla synska och kunde spå i kort och kaffesump. Min mamma har inte gjort det på ett tag, för hon tycker det är lite kusligt.

Mvh / Richard


jag har hittat en alien wikia och hittat flera olika sorters alien, men det var en facehugger som jag lade märke till: queen facehugger, som lägger ägg i en hund och en Ripley, får man se den här queen facehuggern i själva filmen och när i filmen får man då se den?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Queen Facehugger är en variant av den vanliga facehuggern. Den skulle ha varit med i ALIEN 3, men ströks sedan ur handlingen. Den lär visst synas i en grovklippning av filmen, gjord innan vissa scener ströks för att korta filmens längd (vilket alltid händer). Queen Facehugger kallades också Super Facehugger och var menad att bära ägg som kläcks till drottning-aliens. Jag tror inte det finns någon släppt version av ALIEN 3 där man ser den här facehuggern.

Mvh / Richard


Hej jag undrar om locknesodjuret Finns?

/ Julia, 11 år från Sverige

Hej, Julia!

Jag tror faktiskt att det åtminstone funnits ett monster i Loch Ness, även om det inte finns några bevis som vetenskapsmän har godkänt. Men de senaste 10 åren, ungefär, verkar det som om sjön inte haft några konstiga fenomen.
Det är så att man sett konstiga stora simmande föremål i Kaledoniakanalen, som går genom Loch Ness rakt ut i havet. Man har också sett sådana föremål i havet utanför Skottland och också på andra ställen runt Storbrittannien, som till exempel utanför Cornwall. Kanske är det så att monstren lämnat sjön.
Min egen teori är att dessa djur simmar in i Loch Ness ibland, för att föda sina ungar i en skyddad miljö. Det finns mycket lax i sjön, så det är gott om mat också. När ungarna växt till sig går djuren ut till havs igen. Men detta är som sagt bara min egen teori.

Mvh / Richard


Hej Richard Kan Ni ta upp Amnesia the dark decent på Monster klubben? det är ett Riktigt läskit spel och det finns monster som Grunts och brutes MVH/joel

/ Joel, 11 år från Minecraft

Hej, Joel!

Jag håller på att återuppliva Monsterklubben som en blogg och då kanske det finns en möjlighet att ta upp läskiga spel.

mvh / Richard


Jag heter Marko och jag är elva år gammal.Jag har aldrig riktigt trott att monster existerar.Men min kompis tror verkligen på monster.Han har frågat mig om jag kan skaffa lite information om följande monster:Vampyrer,varulvar och mumier.Han skulle vilja veta vad deras svagheter är,vad de äter och vad som får de att vilja skada någon.Jag hoppas att du kan besvara de här frågorna så att jag kan berätta det för min kompis.

/ Marko, 11 år från Sverige

Hej, Marko!

Jag tycker du ska gå in på vårt vampyrämne och kolla in det. där finns en massa spännande fakta om vampyrer:
http://www.ungafakta.se/vampyrer/om/

Sen har vi ett varulvsämne som du också kan ta en titt på:
http://www.ungafakta.se/varulvar/

Vad det gäller mumier kan man säga att de är populärkulturens orginal-zombies. Innan man började göra zombiefilmer på allvar gjorde man mumiefilmer och de var rätt populära. Mumierna är tusentals år gamla lik av egyptier, som kommit till liv igen genom magi. Ofta handlar det om någon sorts förbannelse som väckt upp dem. Mumier är mestadels väktare av något -en grav, en skatt, heliga textrullar, osv. De vaknar för att hämnas på de som stört ordningen (t ex genom att öppna graven) och för att hämta det som blivit stulet (t ex en del av en skatt). I filmerna brukar de duka under på två sätt: Man eldar upp dem eller sänker dem i kvicksand.
Det finns också en serie mexikanska filmer om en Aztekisk mumie. Han skyddar den heliga grav och skattkammare han satts att vakta. Precis som vampyrer är han rädd för kors. Detta beror på att han då han levde såg de kors som bars av de kristna spanjorer och portugiser som kom till hans hemland och dödade hans folk.

Mvh / Richard


Egentligen är det här en ganska fånig fråga men, kan man se in i framtiden?
Ibland drömmer jag något sedan flera månader efter händer det!
En gång te.x drömde jag att det var en kille som höll ett tal, där han sa:
"Jag vill önska er ett lyckligt liv tillsammans!"
Sedan, det var i juni, då hände det här, han sa precis samma sak!
Är det här ovanligt????

/ Linnéa, 11 år från Sala, Sverige

Hej, Linnea!

Människor har i långa tider pratat om det man kallar "varsel", vilket är då man plötsligt, ur det blå, tycks se något som kommer att hända uppspelat som en film för ögonen. De flesta som upplever detta verkar dock inte se något, men hör ljud. Både min mamma och min mormor har haft ljudvarsel -inga konstiga saker, men att de t ex hört hur någon klivit in genom dörren någon halvtimme innan just den personen kommit hem.

Sanndrömmar verkar också vara ganska vanligt. Många jag känner har upplevt saker liknande det du berättade här.

Mvh / Richard


Hej!
Jag och en kompis bor på landet. Och vi ser hela tiden jätte konstiga saker, folk som stirrar på oss som om vi vore deras mat, en jätte stor sten ca 4 meter hög som flyttar på sig, kopior av människor osv. Vi drömmer även om det här.
Är det här bara inbillning?
Vore väldigt tacksam för svar!
MVH Linnéa och kompis.

/ Linnéa, 11 år från Sala, Svergie

Hej, Linnea och kompis!

Jag skulle gissa att det bara är inbillning, men ni kan ju fråga några andra om de också ser samma saker.

Mvh / Richard


Jag gillar att rita.
Jag har fått en del inspiration av historian "Frankenstein" fast stora monster som innehåller djur och en del material.
Jag har spelat ett spel som heter "Little Big Planet".
Jag och min lillebror har gjort vampyr dräkter till spelets gubbar.
Där är jag bra på att ge liv i saker som på Frankenstein.
Jag har gett liv i en docka, en flaska mjölk, tändsticksaskar, en bit gummi, en skateboard, en bit bubbelplast, två trummor och ett körsbär.
Så snart får jag tvåan av spelet där man kan göra mer mänskliga levande enheter.
Så jag undrar om du vet några tips för bra dräkter så kanske jag kommer att hitta några av dräkt delarna.

PS: Visst är jag bra på att göra som Dr Frankenstein.

/ Sam Aziminejad, 10 år från Ystad

Hej, Sam!

Tyvärr är jag inte alls insatt i spelet "Little Big Planet", men det kanske finns någon annan besökare till Panelen som kan skriva in och ge dig bra tips.
Att du gillar att rita tycker jag är kul och om du gillar att rita monster tycker jag att det är ännu roligare, för det har jag hållit på med sen jag var fyra år gammal, typ! Fortsätt med det. Jag tycker du verkar precis lika bra på monster-makeri som Dr Frankenstein :)

Mvh / Richard


Hej. det är jag igen. Finns det några filmer eller spel (pc) om cthulhu? förutom the call of cthulhu (2005) och call of cthulhu: dark corners of the earth?

/ Erik

Hej, Erik!

Hmm.. Jag är inte så bra på spelvärlden. Det borde finnas flera tycker man. Jag känner mest till det traditionella rollspelet "The Call of Cthulhu" och dess olika moduler.

Filmer finns det däremot. Långfilmen "The Call of Cthulhu" bör man undvika som pesten, medan kortfilmen med samma namn, gjord av The Lovecraft Historical Society är riktigt bra. Den är gjord som en gammal stumfilm och berättar hela handlingen i novellen.
Sedan finns det andra filmer baserade på Lovecrafts historier. Bäst gillar jag "From Beyond" och "The Necronomicon".

Mvh / Richard


Eller föresten. skit i frågan.

Kan du någonting om dem mindre gudarna Dagon och Hydra?

/ Erik från Sverige

Hej, Erik!

Nä, här skits inte i några frågor. Det var en bra fråga.

Dagon och Hydra är två andra monster som dyrkas som gudar. Dessa varelser finns egentligen inte så noggrant beskrivna. Man vet att de är havsvidunder som tillbes av "The Deep Ones" -en sorts människolika fiskvarelser som lever i haven. I novellen "The Shadow Over Innsmouth" visar det sig att i en kuststad tillber invånarna inte bara Dagon och Hydra, utan håller också på att förvandlas till Deep Ones. I slutet av berättelsen vandrar de nu fisklika invånarna i Innsmouth ut i havet och försvinner.

Mvh / Richard


Hej, Jag är ganska intresserad i Mytologin om Cthulu. Och jag undrar hur mycket du vet om denna stora bläckfisk liknande monster.

/ Erik, 16 år från Sverige

Hej, Erik!

Jag är ett sort fan av H P Lovecrafts berättelser om Cthulhu och hans monster-kollegor! Vad det gäller just Cthulhu är han ett utomjordiskt monster med människolik fjällig kropp, vingar och bläckfiskliknande huvud. Han kom till jorden i urtiden, i sällskap av sina "star spawn"; ett släkte miniatyrversioner av honom själv. Men det visade sig att jorden redan var koloniserad av The Elder Beings (De gamla varelserna), vilka liknar en sorts bevingade gurkor med sjöstjärnehuvuden. Ett blodigt krig bröt ut mellan de bägge fraktionerna. Till slut odlade The Elder Beings fram shoggothar, en sorts aggressiva osårbara syntetiska amöbor. Dessa vidunder gjorde slut på Cthulhus armé och han själv spärrades in i sin bas, en stad på ön R'lyeh, som sänktes i havet. I en krypta i denna sjunkna stad ligger Cthulhu sovande och kan genom sina drömmar kalla på människor att dyrka honom och förse honom med energi. Cthulhu har därför kulter på olika platser i världen, som tillber honom och hoppas på hans återkomst.
Men det är verkligen inget att se fram emot, ty den dag som R'lyeh reser sig från havsbottnen och Cthulhu vaknar är början på undergången för människans värld.

Cthulhu dök först upp i Lovecrafts novell "The Call of Cthulhu", som faktiskt slutar med att monstret vaknar.

Mvh / Richard


Tjena mors, Richard!

Jag har tyvärr inga frågor om monster... Men jag har en annan liten fråga.
Jo, om man skriver upp sin epost när man skickar frågor till panelen/berättelser/dikter osv, här på ungafakta. Visst syns då ej e-posten för andra som går in på ungafakta och läser, och så där?

Tack på förhand!

/ Kockos, 11 år från Medelpaddan

Hej, Kockos!

Om du inte skriver din mailadress i din fråga, så ska den inte synas.

Mvh / Richard


1, hur har dom gjort godzillas vrål?
2, vad kallas huvudet på en trilobot utan de lösa ''kinderna''
3, hur lång är godzilla?
4, blottas det lager från mellenkambrium i andrarum?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

1: Godzillas vrål skapades av Akira Ifikube, som skrev musiken till den första Godzillafilmen. Ifikube experimenterade med olika underliga föremål och instrument. Till slut fick han fram det metallgnisslande vrålet, då han gned en hartsklädd läderhandske över bassträngar och saktade ned ljudet.
2: En trilobot består av tre delar: huvud (cephalon), mellankropp (thorax) och stjärt (pygidium). Jag antar att huvudet, oavsett vad det har för utväxter, kallas "cephalon".
3: Godzillas längd har skiftat under åren och är någonstans mellan 50-100 meter.
4: Jag gissar att mellankambrium dyker upp på de ställen där kambriumlagret är blottat (framgrävt) i Skåne, bland annat i Andrarum i Tommelilla kommun.

Mvh / Richard


I filmerna terror på elm street är det så att freddy krueger kan komma i drömmarna och döda dom som är i dom,men för några dar sedan drömde jag att var i en sån dröm,kan det vara riktigt att man dör i drömmarna?

/ William Karlsson, 13 år från Kalmar,Rinkabyholm

Hej, William!

Det har ju hänt att folk dött i sömnen, men det har nog inte med deras drömmar att göra. Man dör för att man just när man sover fått en hjärnblödning, en hjärtinfarkt eller något liknande. Så du behöver inte vara rädd för dina läskiga drömmar. Det är snarare konstigt om man inte drömmer mardrömmar ibland.

Mvh / Richard


Hej Richard!
Jag ska skriva en bok om vampyrer och undrar om du kanske har något tips som jag kan få?

MVH Nadja

/ nadja, 11 år från västmanland

Hej, Nadja!

Har du varit inne på vårt faktaämne "Vampyrer" här på Unga Fakta? Där hittar du en samlig beskrivningar av vad alla de saker en vampyr kan vara. Sedan kan du använda all denna information till att välja ut delar som du tycker verkar intressanta och använda dessa i din berättelse. Det viktiga är att du har en handling med personer som du tycker är spännande att berätta om. En vampyr kan ju vara många saker: En blodsugande zombie, en sexig person man kan bli kär i, ett barn, en gammal tant, ond, god, och så vidare.

Kim Kimselius här på Panelen kan ge dig många bra tips på hur du kommer igång med ditt skrivande, så fråga gärna henne också.

Mvh / Richard


Jag har sett "Vampire Diaries" och tror inte att det är sant.
Mamma säger att serien är baserad på en bok.
Men tänk om boken som serien är baserad på är baserad på en gammal dagbok! Fy vad coolt!

MVH Nadja

/ Nadja, 11 år från Sverige

Hej, Nadja!

"The Vampire Diaries" bygger på en serie läsvärda böcker av L J Smith, men dessa är så klart bara påhittade.

Mvh / Richard


finns loc-ness odjuret på riktigt?har det funnits monster ?

/ my, 13 år från västerås

Hej, My!

Jag tror faktiskt att det åtminstone funnits ett monster i Loch Ness, även om det inte finns några bevis som vetenskapsmän har godkänt. Men de senaste 10 åren, ungefär, verkar det som om sjön inte haft några konstiga fenomen.
Det är så att man sett konstiga stora simmande föremål i Kaledoniakanalen, som går genom Loch Ness rakt ut i havet. Man har också sett sådana föremål i havet utanför Skottland och också på andra ställen runt Storbrittannien, som till exempel utanför Cornwall. Kanske är det så att monstren lämnat sjön.
Min egen teori är att dessa djur simmar in i Loch Ness ibland, för att föda sina ungar i en skyddad miljö. Det finns mycket lax i sjön, så det är gott om mat också. När ungarna växt till sig går djuren ut till havs igen.

Jag tror inte det någon gång har funnits övernaturliga monster som varulvar och vampyrer. Däremot tror jag att det fortfarande kan finnas okända djur eller djur som man tror varit utdöda och att dessa är de "monster" vi kallar Loch Ness-odjuret, Bigfoot och så vidare.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB