Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Vilka skräckfilmer tycker du är bäst?

/ Det du, 98 år från En mörk avgrund

Hej, Det du!

Mina fem personliga favoriter -"The Thing", "Alien", "Huset som Gud glömde" (orginalet), "Terror på Elm Street" och "Hajen".

Mvh / Richard


spöken i huset?
om kylskåp och dörrar knarrar vad kan det vara och jag drömmer saker som händer nån vecka senare

/ andré berggren, 11 år från sverige

Hej, André!

När kylskåp och dörrar knarrar är det troligen spänningar i huset. Det är särskilt växlingar mellan varm och kall luft som sätter igång ljuden. Ibland kan det till och med låta som om det går någon i trappan. Då är det materialet i trappstegen som åker tillbaka till sin ursprungliga form efter att du eller någon annan tryckt ner dem lite när ni gått på dem.

När du drömmer om sånt som sedan händer kallas det "varsel" och är ett gammalt fenomen. Det är inget farligt. Ännu vill vetenskapen inte erkänna att fenomenet finns.

Mvh / Richard


fanns det monster i 2009

/ jasmin, 9 år från sweden

Hej, Jasmin!

Nej, jag har inte hört talas om några riktiga monster det här året heller. Det finns förstås gott om dem på film och i böcker, men i verkligheten tycks det inte finnas några alls.

Mvh / Richard


Vapyrer kan du bäretta om dom????

/ Tove Högström, 9 år

Hej, Tove!

Det första man måste komma ihåg med vampyrer är att de inte finns på riktigt! Därför är det okej att läsa om dem och se dem på film. Hur hemska de än kan vara där, kan de ändå aldrig komma och ta en i verkligheten.

Som du kanske vet så är vampyrer döda människors lik som får liv igen och som måste dricka blod för att fortsätta leva. Det sägs att vampyren inte är den samma som människan då hon levde. Istället är det en demon som nu bor i den döda kroppen. De flesta vampyrer kommer bara fram på natten. De lämnar då sina gravar (där de sover om dagen) och ger sig av för att hitta människor att suga blod från.

Vampyren kan förvandla sig till en massa saker, som dimma, fladdermöss, vargar och råttor.

Det går att skydda sig mot vampyrer. Det bästa skyddet är nog ett kors. Vitlök, vigvatten, blommorna stormhatt och vildros, samt silver och vanligt salt brukar också skydda.

En vampyr kan leva för evigt så länge den får blod. Det mest effektiva sättet att ta död på en vampyr är att hugga av dess huvud, eller elda upp den. Man brukar också slå en träpåle genom dess hjärta, men pålen måste fastna i kistan under kroppen. Då sitter vampyren fast. Om den inte kan lämna sin grav på en vecka och inte får något blod dör den och blir till aska.

Det var länge sedan man trodde på vampyrer i Sverige, ända sedan medeltiden faktiskt. I Rumänien, Indien och Indonesien tror man ännu på vampyrer och man hänger upp olika skydd mot dem i sina hem.

Du kan läsa mycket mer om vampyrer på vårat vampyrämne här på Unga Fakta (om du vågar):

http://www.ungafakta.se/vampyrer/

Mvh / Richard


Hallå Richard!
Jag undrar lite om aswangs, filipinska vampirer.

1. Finns dom på riktigt?
2. beretta lite om aswangs.
3. min kompis som kommer från filipinerna har en mormor där,
hennes mormor har en svans från en stingroka i huset. hennes mormor
säjer att hon har det för att skydda huset från aswangs!
hennes släktingar säger att dom har sett en aswang. jag tänkte fara till
filipinerna med min kompis, men jag vet inte om jag vågar för om det fins
aswans...

snälla svara

/ Sean, 10 år från Helsingborg

Hej, Sean!

1. Vad jag vet finns aswangs inte på riktigt.
2. Det finns olika sorters aswang, de flesta verkar vara någon sorts häx som förvandlas till ett monster under natten. Antingen suger de blod eller äter ofödda barm och lik. En typ av aswang kan röra sig i form av en blind kvinna under dagen. På natten flyger den omkring som ett avhugget huvud med inälvor dinglande efter och söker upp ett lämpligt offer. Blodet intas sedan oftast ur kroppspulsådern. Andra aswangs sägs likna jättefåglar eller jättefladdermöss. På Filipinerna har man gjort skräckfilmer om aswangen.
3. Du behöver vara orolig för aswangs. I vissa länder lever tron på övernaturliga monster kvar länge och är en del av folks vardag. Det var det även här i Sverige för hundra år sedan. Numera är vi ju inte rädda för troll och drakar. När folk förr såg dessa väsen var det troligen helt vanliga djur och naturfenomen man upplevde på konstiga sätt. Det är nog så med aswangen också.

Mvh / Richard


Hejsan! jag gillar oknytt och sådant, men det jag vill fråga om är lajv. Jag vill gärna börja lajva, med hittar inte ett bra, elr dem som är bra är jag för ung för... *suck*
Jag gillar vampyrer och fantazy, så har du ngt bra förslag till en lajvförening i SKÅNE?

/ Zelda, 10 år från Lund ^_^

Hej, Zelda!

Här är några lajvföreningar i Skåne:

http://alias.syskonskapet.se/

http://hlidskjalf.sverok.net/

http://www.sfexcalibur.se/

Mvh / Richard


hej! jag undrar om du har sätt filmen minotaur? om du har gjort det kan du beskriva hur den ser ut? så skulle jag vara tacksam. mvh sebastian.v

/ sebastian.v, 12 år från lund

Hej, Sebastian!

Jag har inte sett "Minotaur" men jag har sett bilder från den. Minotauren är i denna film ett fyrbent monster (ibland ser den ut att ha sex ben) med mumielik kropp och ett stort huvud som liknar en tjurskalle med huggtänder. I mytologin är ju Minotauren annars en man med tjurhuvud. Minotaurerna i "Narnia"-flmerna har mycket mer gemensamt med myternas minotaur.

Mvh / Richard


Hej jag har 2 frågor. 1Vet du vem micheal myres är isånna fall så vill jag fråga dig en sak.Är han en levande mäniska i filmerna eller typ ett slags monster? 2Du vet i filmerna friday the 13th i typ 1:an eller nån é det ju hans mamma som är mördare men varför börjar hon döda och hur blir hon dödad?

/ Anton, 11 år från Halmstad

Hej, Anton!

Ja, Micheal Myers är en levande människa och inget monster. Fast han är galen, vilket verkar göra honom segare än en vanlig människa.

I första filmen är det Jasons mamma som är mördaren, eftersom hon vill hämnas sin son Jason, som drunknade på ett fritidsläger när han var liten. Lägerledaren Alice är den sista att bli attackerad av Jasons mamma. Under kampen lyckas Alice få tag i mördarens machete och hugga huvudet av henne. I slutet av filmen verkar Alice bli anfallen av den döde Jason som kommer upp ur sjöns djup, men strax vaknar hon på ett sjukhus och denna sista händelse verkar ha varit en dröm. Men i "Fredagen den 13e del 2" får man veta att Jason faktiskt lever.

Mvh / Richard


Finns monster på riktigt?
Alla jag har frågat har sagt att det inte finns för då borde nån ha sett.

Ivriga önskningar från Alanna!

/ Alanna, 10 år från Skellefteå

Hej, Alanna!

Nej, jag har inte hittat några bevis på att det finns monster som vampyrer, varulvar och zombies. Sen finns det ju monster som ganska många människor säger sig ha sett, eller sett spår efter, som Loch Ness-odjuret, Bigfoot, Snömannen, Chupacabran och andra. Jag tro att de här monstren, om de finns, kan vara okända djur, eller djur som forskarna har trott vara utdöda.

Mvh / Richard


jag och mina 2 kompisar hade glömt gympakläder. Av nån anledning knackade vi på städskrubben och kände på handtaget. Då var de nån som höll i handtaget inifrån......ryser....sen släppte Han/hon handtaget
sen knackade vi på igen och kände på handtaget men inget hände....sen igen då tog den som var bakom dörren tag i handtaget igen. Vi ropade på den som va där inne....inget svar vi e säkra på att de var nån där inne men ingen kan komma in dit för att de e låst .........................vår gympalärare trode oss inte och jag tror att du inte heller kommare tro oss....

Vad hände egentligen??? den som höll för e borta nu tror vi för han har inte hållt igen dörren längre

/ Raffe, 11 år från stockholm

Hej, Raffe!

Jag säger som jag alltid gör när folk frågar mig om oförklarliga upplevelser: Det är upp till var och en att tro på vad de vill. Några som ni berättar det här för kommer att tro att det fanns en ande eller ett spöke i skrubben, andra kommer att säga att dörren gått i baklås.

Mvh / Richard


hur sjutton helar häxdoktorer folk ????

/ Raphael ( kalla mej Raffe), 11 år från stockholm

Hej, Raffe!

Ja, frågan är om de gör det. Häxdoktorn använder ju olika ramsor, trollformler, sånger och danser för att övertyga andevärlden om att den sjuke måste få bli frisk. Det kanske är så att hela den uppvisningen istället övertygar den sjuke att blir botad och att det sätter igång en läkandeprocess i kroppen. Det vill säga, det gäller de gånger då häxdoktorn lyckas bota någon.

Mvh / Richard


Om man är medlem i monsterklubben, får man tidningar i brevlådan då?

/ Philip Johansson, 13 år från Vårgårda

Hej, Philip!

Nej, än så länge gör vi ingen tidning som vi skickar ut. När du blir medlem får du ett nyhetsbrev som innehåller en länk till en sida med artiklar om monstriga saker. Du får också PDFer som du kan skriva ut och själv sätta ihop till en tidning, eller sätta in i en pärm. Kanske vi kan göra en tidning vi skickar ut om vi får tillräckligt många medlemmar.

Mvh / Richard


Hej. Jag har tio frågor om utseendet på flera monster.
Finns det något monster som...
1. ...har mer än en mun?
2. ...har mer än ett huvud?
3. ...har tentackler?
4. ...är microskopisk?
5. ...är stor som en planet?
6. ...har mer en två ögon?
7. ...har mindre än två ögon?
8. ...har fyra ben?
9. ...har ett ben?
10. ...kan dela sig?

Tackar för svar. :)

/ Victor, 12 år från Askersund

Hej, Victor!

Här kommer några svar på dina frågor:

1: Alien-monstren.
2: Den trehövdade draken Ghidorah (fiende till Godzilla).
3: Japanska monstret Biollante.
4: Det finns lite olika berättelser, avsnitt från TV-serier och (tror jag) någon film som handlar om mikroskopiska mikrober som växer sig jättestora och blir monstruösa. Men då är de ju i och för sig inte små längre.
5: Den urtida sumeriska urdraken Tiamat.
6: Mutanten i filmen "The Day the World Ended" (1956) har tre ögon.
7: Cykloperna i den grekiska mytologin har bara ett öga.
8: Terrorhundarna i filmen "Ghostbusters" (1984) har fyra ben.
9: Fachan från Skottlands högländer har bara ett ben (och en hand och ett öga).
10: Monstret The Blob från filmerna med samma namn är stora slemklumpar som kan dela på sig.

Mvh / Richard


hej jag undrar du vet en sån där Leprechaun vad kallas den för förutom Leprechaun??

/ Simon, 9 år från uddevalla

Hej, Simon!

På kvällen när Leprechaunen blir ledig (han är skomakare om dagarna) tar han sig några glas, blir full, rider barbacka på grisar, sjunger högt och kallas då för Clurichaun.

Mvh / Richard


Hej! på faktan om VAMPYRER så har ni ju lagt till film och boktips. Jag har några tips om böcker och en film som är skit bra. ( Med vampyrer. )

1. Om jag kunde drömma - Stephenie Meyer

När hon sitter bredvid Edward Cullen den första dagen i skolan, verkar han avvisa hennes närvaro och försöker till och med byta schema för att undvika henne, vilket gör Bella väldigt förbryllad. Efter att ha lurat Jacob Black, en familjebekant, till att berätta de om stamlegenderna från området, drar Bella slutsatsen att Edward och hans familj är vampyrer. Även om hon oförklarligt var kär i Edward även när hon trodde han drack människoblod, är hon mycket lättad att få reda på att Cullen-familjen väljer att dricka djurblod istället. Edward berättar också att anledningen till att han höll sig ifrån Bella, var för att lukten av hennes blod var så begärlig. Allt eftersom kommer Edward och Bella närmare varann.

2. När jag hört din röst - Stephenie Meyer

Boken handlar om människan Bella och vampyren Edwards omöjliga kärlek. Boken börjar med att Bella fyller år och firar sin födelsedag hos vampyrfamiljen Cullens. Hon råkar skära sig i fingret på ett papper. Vampyren som har svårast med att hantera blod, Jasper, anfaller henne nästan och Edward inser att hans blotta närvaro är ett hot för Bella och hennes liv. Kort därefter ger sig Edward och hans familj av. Med en bortförklaring om att han inte älskar henne längre och att han inte kan vara med henne för att hon är en vanlig människa tar han farväl. Han fick henne också att lova att inte göra något dumt eller korkat. Efter några månader av "zombie-status" (som hennes pappa kallade det, man äter, sover, svarar på tilltal, men är näst intill livlös i övrigt) upptäcker hon att när hon gör farliga eller dumma saker hör hon Edwards röst i sitt huvud. Detta lindriga vansinne driver henne till slut att hoppa utför en klippa.
Alice, Edwards syster som kan se framtiden, ser Bella hoppa från klippan, men hon ser inte Jacob som räddar henne. Jacob är Bellas bäste vän som i denna bok visar sig vara varulv, och Alice kan inte se varulvar när hon ser in i framtiden. Alltså tror Alice att Bella är död och kontaktar de andra i sin familj, men som en extra koll kommer hon tillbaka till Forks för att kolla att det stämmer. Då har hon redan låtit sin familj få reda på Bellas troliga död.


3. Ljudet av ditt hjärta - Stephenie Meyer

En våldsam seriemördare härjar i Seattle och en ondskefull vampyr fortsätter sin jakt efter hämd, Bella befinner sig återigen i fara. Samtidigt tvingas hon välja mellan sin älskade Edward och vänskapen med Jacob. Och hennes val riskerar att blåsa liv i den urgamla kampen mellan vampyrer och varulvar.
Men Bella har också ett annat val att göra, valet mellan liv och död. Men vad är vad?
Bella finner det svårt att välja, och vem och vad hon väljer kan man läsa om i "Ljudet av ditt hjärta".
Och fortsättningen kommer i När vi båda andas


4. Så länge vi båda andas - Stephenie Meyer

( har jag tyvärr inte läst än)

" Om jag kunde drömma" har filmatiserats och den heter, ( som den engelska titeln ) Twilight.

Handlingen kretsar kring huvudpersonen Bella Swan, hon bor i Phoenix med sin mamma och mammans nya kille Phil. Men Phil behöver resa mycket i sitt jobb som basebollsproffs, så Bella bestämmer sig för att bo med sin pappa för att göra sin mamma lycklig. Pappa Charlie bor i den regniga småstaden Forks i delstaten Washington. Hon kommer dit i mitten av vårterminen, men får snabbt nya vänner. På lunchen en dag får hon syn på syskonen Cullen, och får snabbt känslor för den mystiske Edward Cullen. Edward unviker henne till en början, men inser snabbt att han inte kan vara utan henne. Bella börjar få misstankar om Edwards talanger, tex att han är väldigt stark, snabb och hans ögon byter färg. Tillslut kommer hon fram till att han är en vampyr , men det hindrar henne inte från att bli/vara kär i honom. En komplicerad förälskelse tar sin början som gör livet svårt för det omaka paret. När det dessutom dyker upp ondsinta vampyrer i staden får Bella och Edward kämpa för sin vilja att vara tillsammans. Men snart blir deras till syntes perfekta förhållande ombytt till kaos när en annan vampyr drar in i Forks och James, en spårvampyr bestämmer sig för att jaga Bella som sport.


De här bokserien är i dagsläget en av världens mest populära böcker...


Sådär ja.. = ) det var några tips, haha xD
/ Fanny, 13 år från sverige

Hej, Fanny!

Tack för tipsen! I år ska vi göra om Vampyrämnet lite (så det ser snyggare ut) och lägga till mer tips på film och böcker. Vi plockar in de här då.

Mvh / Richard


Tjenare

tror du på att utomjordingar kanske har besökt vår värld, det finns en hel del som pekar på det...
om inte tror du att intelligent liv finns?

och vad tror du om jesus? jag personligen tror att han var en bluffare med en god tanke som ville göra världen till något bättre.
men tror du att det som står i bibeln om hans underverk bara är lögner (skrivna i hopp om att kunna få människor att älska varandra och sluta fred här på jorden, dvs lögner med ett gott syfte, om man säger så)

/ Hitler, 16 år från stockholm

Hej, Hitler!

Jag tror att det finns ett fenomen som pekar på att folk upplever möten med flygande farkoster och främmande varelser. Men om dessa farkoster och varelser är utomjordiska, eller om de kommer från en annan dimension, från framtiden, från våra egna hjärnor -det vete sjutton. Det är den stora gåtan. Upplevelserna finns, vad de beror på är ännu okänt -så tror jag. Men jag tror absolut att det finns intelligent liv på andra planeter, massor av det. Varje stjärna på natthimlen är ju en sol och astronomerna säger att det borde finnas planetsystem kring de flesta av dem. Tänk då på alla stjärnor / solar i vår galax Vintergatan. Och sedan på alla galaxer i universum!

Jag är varken kristen eller speciellt religiös, men jag tror att det finns goda och onda energier i kosmos. Och jag tror att vi kan påverka våra liv genom att göra gott eller ont och det hade definitivt Jesus koll på, vem han än var. Det är svårt att säga vad som ligger bakom berättelserna om Jesus mirakler. Man måste ha varit där, på plats, och observerat för att kunna avgöra det. Men det är rimligt att tro att under åren efter hans död har historien om honom växt och olika människor har använt honom som en symbol, för sina syften.

Mvh / Richard


Hej.
Jag undrar om det finns några bra bilder på loch ness monstret.
Skulle uppskatta om du svarade så snabbt du kan.
Mvh Emma

/ Emma, 11 år från Skellefteå

Hej, Emma!

Om du går ner en bit på den här sidan kan du se de mest kända bilderna på "Nessie". Några är väldigt konstiga och det är svårt att se vad de föreställer. Tyvärr är texten på engelska:

http://www.loch-ness.org/surfacepictures.html

Du kan också titta på vår egen sida om Nessie:

http://www.ungafakta.se/mysterier/monster/sjoodjur-nessie.asp

Mvh / Richard


tjo, jag undrar om man föds till ett medium elr om man bara blir det.

/ Erick, 16 år från Örebro

Hej, Erick!

Enligt de människor som kallar sig medier har de alltid haft någon sorts förmåga att uppleva närvaro från avlidnas andar. Många av dem pratar ofta om att upplevelserna började när de var små. Enligt dem är det ingen förmåga man kan skaffa genom träning. Det kan hända att man upptäcker den sent, men den har alltid funnits där.

Mvh / Richard


Hej Richard

Tror du att människor som är riktigt jävla religösa och tror på Gud&Djävulen löper större risk för att uppleva konstiga saker än dom som inte tror på det övernaturliga..?
Jag kände nämligen en flicka som berättade att när hon var nere i somalia så såg hon en bekant tjej som hon kände bli besatt av en ond ande, hon sa att vetenskapen och i-länder förklarar det som någon typ av personlighets störning eller liknande och att sånt inte händer i svergie föratt dom flesta nu blivit ateister i svergie, eller inte är lika starkt religösa som man var på medeltiden.

/ Hitler, 16 år från Stockholm

Hej, Hitler!

Om man lever i en vardag där det enligt folktro eller religion kryllar av demoner och andar så är jag övertygad om att det finns en större chans att uppleva så kallade övernaturliga fenomen. Ett sjukdomstillstånd kan plötsligt bli tillskrivet en ond ande eller att man blivit besatt av demoner. Jag gissar att många besatta människor förr i världen helt enkelt var psykiskt sjuka.

Mvh / Richard


hej jag undrar finns vampyr på riktigt & hur kan man bli en vampyr om man vill va det jag väldit intresserad av vampyrer & varvulvar jag vill gärna ta reda på om dom finns på riktigt & hur blir man vampyr eller wplf

/ Anna, 22 år från skåne

Hej, Anna!

Har du kollat in våra vampyr- och varulvsämnen? Där står en hel del om hur man blir vampyr (lite svårt att åstadkomma i verkligheten, kanske) och varulv:

http://www.ungafakta.se/varulvar/

http://www.ungafakta.se/vampyrer/

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB