Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej Richard

kunde mumierna leva under vår tid efter tusen eller miljarder år sedan.

/ madelen, 12 år från uppsala

Hej, Madelen!

Mumier har aldrig levat, utom i skräckfilmer. De är kropparna efter döda människor som behandlats med kemikalier för att inte ruttna. Det finns mumier från flera delar av världen, men de mest berömda är Egyptens mumier. Den äldsta egyptiska mumien tros vara från ungefär 3300 före Kristus.

I skräckfilmer kommer mumier till liv då man läser en magisk formel eller ger dem te av Tana-löv att dricka.

Ha det bra! / Richard


Hej Righard!

Halloween är ju slut dessvärre, men här är flera "tröst" frågor. :)

1. Jag skulle vilja veta lite mer om "Scanners" serien och hur dom gjorde de där coola efekterna!

2. Vilken är den bästa monsterfilmen från den moderna eran enligt dig?

3. Vilken dinosaurie målade du i "Richard målar en Dinosaurie"?

4. Vilket var ditt favorit-monster vär du var liten?

5. Jag skulle rekomendera "The Loch ness horror" till den där nya spalten "B-filmerna anfaller" vad tycker du om det?

6. När kommer nummer 6 av monsterklubben ut? Jag tror nummer 5 kom ut i september.

7. Det står att A.P.E är en sckräckfilm, men vad är det då i filmen som är så "Läskigt"?

8. Slutligen, så undrar jag, vilken är den SÄMSTA monsterfilms titeln du sett?

MVH Victor

/ Victor, 12 år från Askersund

Hej, Viktor!

1. Första "Scanners" gjordes av kanadensaren David Cronenberg. Han har också gjort filmer som "Dead Zone", "Flugan" och "A History of Violence". Efter första "Scanners" kom det två uppföljare, plus två filmer om "Scanner Cop", som är liknande filmer. Som du vet handlar "Scanners" om människor med extremt kraftfull tankekraft. Framför allt är filmerna kända för de scener när Scanners spränger varandras huvuden med sina krafter. I första "Scanners" användes ett huvud gjort i gelatin fyllt med upphackade leverbitar och fuskblod. Effekterna gjordes av make-up artisten Dick Smith, som också gjorde sminkeffekter till "Exorcisten". Smiths fuskhuvud "sprängdes" genom att skjuta sönder det med en hagelbössa. I senare filmer har man sprängt huvudena med små sprängladdningar.

2. Jag tyckte att "The Mist" var riktigt bra.

3. Det ska föreställa en Ornitholestes.

4. Mitt favoritmonster var, och är fortfarande, King Kong.

5. "Loch Ness Horror" skulle absolut passa i "B-filmerna anfaller", fast den kanske helt enkelt är för tråkig. Det finns ju filmer som är underhållande just för att de är så bisarra och dåliga. Men jag tycker att just den här bara är seg. Vi skriver lite om den på vårt mysterieämne.

6. Förhoppningsvis (om ingen blir förkyld) ska nästa monsterklubben komma nästa vecka.

Ha det bra! / Richard


Hej Richard

den dära monstret från mexico fanns det på riktíg.

/ madelen, 12 år från uppsala

Hej, Madelen!

Tänker du på Chupacabran? Det finns inga bevis för att den finns på riktigt. Det finns många som tror att djur som sägs ha dödats av Chupacabran helt enkelt blivit dödade av vanliga rovdjur.

Ha det bra! / Richard


Hej rikard jag är medläm i monster kluben men jag kan inte koma på mit lösen ord kan du jälpa mig.

/ Hugo, 11 år från Jämjö

Hej, Hugo!

Jag har pratat med vår web-fixare Kristian och han har hittat ett gäng konton till killar som heter Hugo. Om du har ett konto med en mailadress som börjar med ida76 så är ditt lösenord tyj5.
Om det inte funkar får du höra av dig igen, så hjälper vi dig fixa det här. Men då kan du maila oss på info@ungafakta.se

Ha det bra! / Richard


Hej!

Natten som jag skulle fylla år så knackade det på dörren, OCH DET SMALL !

Snälla försök svara på det, det har hänt 3 gånger.

/ Saga Malm, 10 år

Hej, Saga!

Det där låter ju konstigt. Är det någon som skojar med dig? Eller är det bara en slump att det hänt just då? Tyvärr har jag nog inget svar på din fråga. Du kanske ska fråga i området där du bor om någon vet?

Ha det bra! / Richard


Hej

vet du varför det inte går att skicka till¨¨Vikingar¨¨ ?

/ patrik, 14 år från västervik

Hej, Patrik!

Tyvärr jobbar vår vikingaexpert inte för oss längre, men vi valde att ha kvar de svar han redan gett, om någon skulle vara intresserad.

Mvh! / Richard


vad är det för skilnad melan trolkarar och häxor?

/ Matilda, 9 år från Norköping

Hej, Matilda!

Enda skillnaden är egentligen att trollkarlen är man och häxan kvinna. Sedan finns det olika sorters häxor och trollkarlar, både onda och goda.

Ha det bra! / Richard


Finns det hemsökta hus eller är det bara en myt vill gärna veta!

/ Erik, 11 år från malmö

Hej, Erik!

Det finns platser där många människor säger sig ha upplevt övernaturliga saker. Men om det beror på att det övernaturliga finns där eller att människor någon gång för länge sedan började prata om spöken där, det är frågan. För det finns hus där man inte har kunnat mäta något utöver det vanliga, men folk säger ändå att det spökar där. Har människor då bara påverkat varandra att tro på spöken i just det huset? Sedan finns det hus där det faktiskt verkar finnas något sorts fenomen.

De platser som sägs vara hemsökta är ställen där det ofta hänt något i det förflutna; Krig, våld, orättvisor och sorg. Det är precis som om de som kommer till platsen kan känna av dessa starka händelser i sina känslor och så säger man att det "spökar" där. Det är en teori bland många. Än så länge vet ingen med säkerhet om andar finns.

Ha det bra! / Richard


Hej Richard!
Som du ser är jag mycket intresserad av vampyrer! (Skulle t.om vilja vara en)
Så min fråga är om man kan se unge greve dracula på internet, med svenska undertexter, några andra filmer går också bra!

Tack så mycket


Vampyr- fanet Victoria

/ Victoria, 9 år från Svergie

Hej, Victoria!

Jag vet tyvärr inte om man kan se Unge greve Dracula någonstans på nätet. Det verkar inte så. Det bästa att hoppas på är nog att serien kommer på DVD så småningom. Den har inte kommit ut på DVD i Storbrittannien än (där den filmas). Om den kommer på DVD där kan det hända att man kan välja svensk text på DVDn. Ibland lägger engelsmännen till de nordiska språken som textval.

Jag tror det är lika dåligt med andra vampyrfilmer och serier textade på svenska. Däremot finns det ju en hel del filmer med svensk text man kan köpa eller hyra på DVD. Det kan ju hända att dina föräldrar tycker att du är för ung för att se de läskigare filmerna än. Du skulle ju kunna kolla efter en film som heter Den lille vampyren (från år 2000). Den påminner om Unge greve Dracula fast innehåller mer humor.

Ha det bra! / Richard


i vissa sagor är det drakar som sprutar eld ur näsan ibland ur munnen varför ändras det?

/ TUDOR, 11 år från karlshamn

Hej, Tudor!

Drakar sprutar eld ur magen, som kommer upp i halsen och sedan ut ur antingen näsan eller munnen. Det beror helt enkelt på om draken har munnen stängd eller ej. Tänk på hur det ser ut är rökare blåser ut rök -ibland genom näsan och ibland genom munnen.

Ha det bra! / Richard


hej

vet du vad liger där inan svenska havsorm dök upp i sverige?

/ madelen, 12 år från uppsala

Hej, Madalen!

Tyvärr förstår jag inte riktigt vad du menar. Fråga en gång till, lite utförligare, tack.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Jag har sett en tv serie som heter unge greve dracula!
Det är min favorit film, men den går inte på TV längre!
Vet du var man kan hitta den?


MVH

Victoria

/ Victoria, 9 år från Svergie

Hej, Victoria!

Tyvärr finns Unge greve Dracula inte på DVD än, inte ens i Storbrittannien, där den är gjord. Men den har blivit ganska populär världen över, så det borde inte dröja alltför länge innan den kommer på DVD.
Håll ögonen öppna och sök på nätet ibland efter "unge greve dracula+dvd" eller "young dracula+dvd".

Ha det bra! /Richard


Skulle behöva veta lite om sådant här för jag håller på att skriva en bok.
Vad har alver för färg på sitt blod?
Vad händer om man skulle dricka alvers blod?
Har alvernas blod några speciella krafter eller effekt?
Vad händer om man dricker drakblod och enhörningsblod?

/ Solitude

Hej, Solitude!

I allt jag här läst och sett är alvblod rött, precis som människans, medan blod från orcher, troll, goblins (kallade "vättar" ibland) och svartalver är svart. Just därför kallas dessa raser svartblod i rollspel och några fantasyböcker. Allt det där har sitt ursprung i Tolkiens "Sagan om Ringen"-böcker. Jag har inte hört att alvblod har några särskilda egenskaper, men kan tänka mig att svartbloden dricker det som en sorts ritual.

Det finns två typer av effekter av drakblod som är beskrivna. I Tolkiens "Silmarillion" är drakblodet hett eller frätande. I sagan om Sigurd drakdödaren (och i operan "Siegfried" ur sviten "Niebelungens ring") kan drakblod göra dig osårbar om du badar i det.

Enhörningsblod tycks heller inte ha några särskilda egenskaper. Magin sitter i hornet, som kan bota sjukdomar och neutralisera alla gifter. Om en källas vatten var förgiftat och man stack ner ett enhörningshorn i det blev vattnet genast drickbart igen.

Men allt det där är vad andra människor hittat på för länge sedan. När du skriver DIN bok kan du bestämma helt nya saker om alv, drak- och enhörningsblod.

Ha det bra! / Richard


finns svenska varulvar verkligen?

/ madelen thorsén, 12 år från sverige/uppsala

Hej, Madelen!

Nej det finns inga svenska varulvar och har aldrig funnits. Men i vår folktro finns flera historier om dem. Där beter sig varulvarna ungefär som rabies-smittade vargar, och det kan nog hända att dessa sägner kommit av att folk har mött och blivit dödade av ensamma vargar som varit sjuka eller missanpassade. Det verkar som om en varg som inte tillhör någon flock ofta beter sig konstigt och kan anfalla människor och djur, särskilt om de är utsvultna. Nu är det längesedan en människa blev skadad av en varg i Sverige, men det händer ju att ensamma vargar tar död på får och hundar.

Mvh / Richard


Hej! Eftersom du är expert på monster och övernatuligt så undrar jag om du alltid har hålt på med monster? Hur gammal var du när du blev intreserad av monster? Jag tycker att monster är coola och jag gillar att läsa monsterböker. Mitt favorit monster är spöke och jag önskar att jag var ett medium! Hej då från Ella!

/ Ella Turesson, 10 år från Salbohed

Hej, Ella!
Kul att du är intresserad av monster! Det är faktiskt ett spännande ämne som berör en massa andra ämnen som historia, folktro, religion, skräck, kärlek, psykologi med mera. Jag tror att det är fler tjejer än folk tänker sig som är intresserade av monster.
Jag har alltid varit intresserad av monster, och då menar jag verkligen alltid. Jag ritade monster när jag var fyra-fem år gammal. När jag var fem såg jag min första monsterfilm på TV, om ett par jätteödlor som trampade ner skyskrapor i en stad. Jag var jätteskraj när jag satt och tittade på filmen, men kunde ändå inte sluta titta för jag villa se vad som skulle hända härnäst. Så man kan väl säga att jag tyckt att monster både var läskiga och spännande. Nu tycker jag mest att de är spännande.
Mitt favoritmonster i folktron är nog varulven, eftersom den är både monster och människa. Ett monster som gömmer sig inne i en människa, kan man säga. Varulven är en symbol för att även goda människor kan bli hemska ibland, fast de inte menar det.
På film är mitt favoritmonster King Kong!

Ha det bra! /Richard


Hur blir man en drake?

Vad äter drakar?

Hur blir man vän med en drake (om man kan det)?

HUR BLIR MAN EN DRAKE??????????????????????????????

Noel (Vet mycket om monster)..........

/ Noel, 9 år från Mjölby!!!!

Hej, Noel!

I svenska folksägner kommer en drake till när en girig människa som gömt sina pengar dör. Då förvandlas själen till en ruskig drake och lägger sig ovanpå skatten för att vakta den. I andra sagor har en människa förvandlats till en draka av en elak häxa eller trollkarl.

Drakar äter -verkar det som- helst prinsessor. I varje fall gillar de att äta människor.

Alla drakar är ju inte onda och de som är snälla är det nog inget problem att bli vän med. Vissa onda drakar har i olika historier blivit vänner med elaka trollkarlar och häxor. I J R R Tolkiens bok "Silmarillion" berättas det om Midgårds historia (världen i "Sagan om Ringen"). Där är alla drakarna i lag med ondskans herre Morgoth och kämpar för honom mot människor, alver och dvärgar.

Mvh / Richard


skulle du kunna skriva ner vilka ingredienser man behöver om man ska göra en sån där monster mask och ungefär hur mycket man ska ha????????????????????????????????????????????????????????????

/ sebvir, 13 år från lund

Hej, Sebvir!

Du tänker nog på hur man gör en gummimask? Det är lite invecklat och kräver en del övning innan man får det riktigt bra. Men när man får till det är det kul!

Man behöver en lera som inte torkar för att göra en skulptur. Sedan behöver man gips för att göra en form runt skulpturen. Och så behöver man latex som man häller i formen för att gjuta själva masken. Om man blandar latex med lite arkrylfärg får man en färg som inte spricker. Färgen kan man måla på med en bit skumgummisvamp.

Om du tittar på vår avdelning om lajv så får du tips på hur man gör och vilka material man behöver:
http://www.ungafakta.se/pyssel/lajv/

Mvh / Richard


Kan vampyrer döda varandra i sådana fall hur?
Har vampyrer regler de måste följa? i sådana fall vilka?
Kan vampyrer straffas i sådana fall hur?
Vad kan vampyrer ha för övernaturliga krafter?

/ Solitude

Hej, Solitude!

I film och böcker dödar vampyrer varandra ganska ofta tycker jag. Vanligen använder de samma vapen som människorna -pålar, svärd (för halshuggning), kulor av silver och annat. I Blade- och Underworld-filmerna använder vampyrerna vapen med fosforkulor och konstgjort solljus.

I legenderna finns det vissa regler som vampyrerna måste följa: De kan bara komma in i ett hus om de blir inbjudna. De blir svaga om dagen eller tål inte solljus alls. De tål inte att vara nära några religiösa symboler. De kan inte korsa rinnande vatten. De måste inta blod så ofta de kan för att inte hamna i dvala och dö. De måste vila i sitt fosterlands jord.
I moderna vampyrberättelser finns det en mängd regler inom vampyrernas grupperingar som har med heder och tradition att göra. Dessa skiftar i de olika böckerna / filmerna.

Ibland straffas vampyrer i moderna berättelser för att de brutit mot de regler som vampyrerna lever efter inom sitt eget samhälle. I några historier kastas de ut i solskenet som ett sorts dödsstraff.

Vampyrer har en mängd övernaturliga krafter. De har ofta förmågan att ändra skepnad. Många vampyrer kan förvandla sig till djur som fladdermöss eller vargar. De har också makt över många djur som rör sig nattetid, som råttor, ugglor, hundar, katter, vargar och fladdermöss. När vampyren kliver upp eller ner i sin grav förvandlar den sig till en dimma som passerar genom ett litet hål i marken. En vampyr kan göra sig tvådimensionell (platt som ett papper) och krypa genom t ex dörrspringor. Den kan också krypa uppför väggar, men inte på undersidan av en yta, som ett tak i ett rum. Den har förmågan att hypnotisera människor för att förleda synen, och blir helt osynlig om den står mot en mörk bakgrund. I mörkret ser vampyren lika bra som ugglan. Trots att den ofta ser spröd ut är vampyren många gånger starkare än en människa. Den kan röra sig så snabbt att det är omöjligt att se den. Alla vampyrer verkar ha förmågan att med sin vilja få makt över människor, som en sorts hypnos.

Mvh / Richard


vilka monster har du sett?
Finns dom värkligen?
Det skulle värkligen vara intressant om du kunde skicka en bild på ett litet monster
jag menar för du har ju min e-post.
Gör det om du kan så skulle det vara snällt!!
:)

/ tilda orre, 11 år från ringarum

Hej, Tilda!

Jag har aldrig sett några monster i verkligheten, men väldigt ofta på film och i böcker. Så jag tror inte att de finns i verkligheten.
Jag tror tyvärr inte att jag har din e-post, Tilda, men om du vill kan du gå in på mitt eget galleri på nätet där det finns en hel del monsterbilder som jag själv gjort:

http://loneanimator.elfwood.com/
Sidan är på engelska, men bilderna går nog att begripa ändå.

Mvh / Richard


Tack Richard Jag hittade DVD boxen med 8 klasiska filmer den finns på ginza.se för 99kr och på kvarnvideo.se för 299kr och den heter (Orginal Monster Collection)

/ Anton zetterlun, 12 år från Kramfors

Hej, Anton!

Länge leve Ginza! De brukar alltid ha bra priser, särskilt på lite äldre filmer och boxar. Om man gillar de gamla, svartvita skräckfilmerna så är Original Monsters Collection riktigt bra. Den utgåva jag har innehåller fler filmer, några som är svåra att hitta som Frankenstein Meets the Wolfman, House of Dracula och några till. Vill man ha dem kan man kanske hitta separata samlingboxar med Frankenstein, varulven och Draculafilmerna. För några månader köpte vi in och lottade ut just en sån samling med Frankenstein-filmer, så det går nog att hitta om man letar.
I denna samling som Ginza säljer nu tycker jag att Osynlige mannen, Frankenstein, Frankensteins brud, Varulven och Skräcken i Svarta lagunen är bäst.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB