Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej Richard! jag skulle villja gärna veta mer om Philadelphia Experimentet =D

/ nasir, 11 år från gtbrg

Hej, Nasir!

Jag har visst svarat på det här tidigare i Panelen, så jag kör väl det svaret igen:

Philidelphia-experimentet är en ofta berättad historia om ett hemligt experiment utfört av amerikanska marinen 1943. Experimentet gick ut på att göra krigsskeppet USS Eldrigde osynligt och enligt myten lyckades detta också. Problemet var att då skeppet gjordes synligt igen visade det sig att några i besättningen smält samman med skeppets skrov. Därför avslutades experimetet och man övergick till att bara försöka se till så att skeppet inte syntes på radar. Det finns inga bevis för att detta någonsin hänt, men historien är seglivad och återberättas ofta i böcker. Det gjordes också en film om denna påstådda händelse.

mvh / Richard


Hej varför slåss varulvar och vampyrer alltid och kan varulvar vara med andra varulvar för man ser aldrig 2 st på ett snälle.

/ Patrik, 13 år från västervik

Hej, Patrik!

Det har liksom blivit en tradition att vampyrer och varulvar bråkar med varandra. Oftast har varulvarna hjälterollen.

I äldre skräckfilmer är varulven alltid ensam, eftersom den förbannelse den personen lider av är så sällsynt. Men i t ex Werewolf of London (1935) finns det två varulvar. Den ena, huvudpersonen, dödar den andre varulven innan han hinner förvandlas. I senare filmer, t ex The Howling (1980) och Underworld-filmerna lever varulvarna ihop i stora grupper.

Mvh / Richard


hej Richard.

jag ska köpa monsters crash the pajama party och worm eaters.problemet är jag hittar ingen hemsida. vet du någon svensk sida man kan köpa filmerna????

/ kristoffer östfelt, 13 år från spångsholm

Hej, Kristoffer!

Nej, jag vet faktiskt ingen svensk sida för just de här filmerna. Det är väldigt lite av utländsk skräck, science-fiction och monsterfilm som kommer till Sverige, tyvärr.

Mvh / Richard


Finns det inget ställe där man kan läsa alla tidigare Monsterklubben nummer, min Mailadress har under en lång period varit avstängd och har därför inte haft tillgång till att läsa. Tack för svar:D

/ Rolle Malmin, 12 år från Söderskoga

Hej, Rolle!

Vi har ju en medlemssida för Monsterklubben. Om man anmäler sig som medlem där, så kan man gå in i vårt arkiv på sidan och kolla alla tidigare nummer. Om du redan är medlem, men tappat bort dina medlemsuppgifter kan du ju anmäla dig igen. Hör annars av dig igen om du vill ha hjälp. Du kan maila mig direkt på richard@ungafakta.se

Mvh / Richard


hej kan du skriva mycket om något som heter tales from the cryptHoldings vad det är och handlar om när det var känt alt du vet

/ zacke, 10 år från asarum

Hej, Zacke!

Tales From the Crypt är från början en skräckserietidning. Den gavs ut i USA av serieförlaget EC Comics under 1950-talet. Tidningen blev känd för sina väldigt ruskiga historier, som alltid var fantastiskt vältecknade. Varje historia i tidningen presenterades av The Crypt Keeper, en ruskig gubbe med svart sinne för humor. EC Comics gav också ut en rad liknande tidningar, som Vault of Horror och The Haunt of Fear.
Men 1954 satte psykologen Fredric Wertham stopp för EC Comics, då han anmälde dem till amerikanska staten för deras tidningars ruskiga innehåll. Wertham menade att serietidningar gjorde barn till mördare och brottslingar. Det här är ingen ny debatt; När jag var liten anklagade man hårdrocken för samma sak och nu är det dataspelen man skyller på.

1972 gjordes en brittisk film efter några av historierna från EC Comics tidningar. 1989-1996 gijordes det en TV-serie efter serietidningarna. I denna version var The Crypt Keeper en zombie med kacklande skratt. TV-serien Tales From the Crypt var ofta lika rolig som den var ruskig. Under den här perioden gjordes det också några långfilmer. Tales From the Crypt Holdings är det bolag som producerat filmerna och TV-serien.

2007 återuppstod Tales From the Crypt som serietidning.

Mvh / Richard


Hej Richard! Nasir igen! skulle ställa nåra få frågor :D
1. Vad heter hon dära gulliga lilla tjejen i goblin wood`?

2. Är '' the legend of the seeker'' en skräckis?

3. Är du medlem i adobe . com?(undrar hur du ladda ner adobe after effe)!

4. Goblins finns ochså i runescape och de är från lvl:2 till lvl:5=)

5. vad heter du på youtube?(ska subescriba dig).

6. Dom enda ämnen jag e bra på i skolan är : Mysterier,matte,bild och dina var?

7. Alla säger att dracula-filmen är jätte läskig men det är den inte vrf?

8. Om du ser thriller-zombies från michael jacksons låt,vad gör du?


/ nasir, 11 år från gtbrg

Hej, Nasir!

1. Hon heter Angelica och är nu 11, precis som du (hon var 9 när vi gjorde Goblin Wood). Jag håller på att klippa en film vi gjorde förra sommaren. Den är ett rymdäventyr och kommer nog att hamna på UF-TV när den är klar.

2. Nej, det är en riktigt bra fantasyserie (tycker jag). Den baseras på böckerna om "Sanningens svärd" av Terry Goodkind, men är en egen version av handlingen. Den går ju på Kanal 6 nu, kolla in serien om du har den kanalen. Jag tror det visas ett par avsnitt idag (lördag) kl 17:00.

3. Nej, jag är inte medlem (vad jag vet) i någon Adobe-sida. Jag fick ett paket program av en kille som jobbar som proffs med musik och film. Han hade köpt in helt nya versioner och jag fick de gamla som tack för att jag hjälpte honom för några år sedan.

4. Det finns goblins i alla möjliga spel. De är populära!

5. På YouTube heter jag bluworm. Här är min kanal:
http://www.youtube.com/user/bluworm

6. Jag var nog bäst på bild och svenska.

7. Det finns ju ett gäng Dracula-filmer att välja på, men om du tänker på "Bram Stoker's Dracula" så är den nog mer vacker än hemsk. lite ruskig, kanske.

8. Då är det väl bara att dansa med, antar jag :)

Mvh / Richard


Tja, skulle vara ytterst intressant om ni kunde skriva om det ockulta för det är väldigt intressant. Och jag förstår att föräldrar kanske skulle bli arga (har för mig att jag läste det i ett äldre brev för ett tag sen). Men kunskap kan ju aldrig skada någon och om man måste ju inte nördvändigtvis läsa om man ogillar saker inom det ämnet.

Mvh Erik.

/ Erik, 17 år från Partille

Hej, Erik!

Det ockulta ÄR intressant, för det genomsyrar mycket i vår historia, litteratur och underhållningskultur. Det har ju också mycket med religion att göra. Men det är, som sagt, ett ämne som oftast förknippas med sånt som är farligt. Man kan ju läsa om ett ämne utan att aktivt ta del i det eller utöva det. Jag ser det ockulta mer som ett ämne i kulturhistoria.

Mycket av kontroversen kommer ur hur massmedia har skildrat det ockulta som ämne, med sex och våld i film och musik. Det är väl framför allt just hur olika rockband har använd sig av det ockulta som effektsökeri i sin musik och scenshower. Ett tidigt exempel är brittiska gruppen Black Widow som gjorde skandal med sitt album "Sacrifice" 1970, där de öppet sjöng om människooffer, djävulsdyrkan och annat som det beskrivits i böcker om häxerier från medeltiden och framåt. Det var många inom stat och kyrka som tyckte att det här var otroligt farliga grejer. En musikkritiker tyckte bara att det var "djävulskt dålig smak". Och det är väl den bästa sammanfattningen av det hela.

Mvh / Richard


hej! jag undrar om du kan ge lite fakta om mumier? jag har nämligen en text jag måste skriva om mumierna men jag vet inget om dom... om du kunde hjälpa mig:)
puss och kram :D <333

/ lisa, 13 år från sverige

Hej, Lisa!

Man har hittat mumier gjorda i Egypten, Kina, Chile och Peru. Men det finns också några exempel på mumier från Europa. Mumierna från Egypten är de mest berömda. Mumierna från Peru och Chile är de äldsta, från 5000 före Kristus. Den äldsta egyptiska mumien tros vara från ungefär 3300 före Kristus.

I staden Palermo på Sicilien har munkar mumifierat döda människor ända fram till 1920-talet. Fortfarande kan man få sin kropp bevarad med liknande metoder som användes till de gamla mumierna. Denna metod kallas balsamering.

I Egypten var Mumien en sorts viloplats för en del av själen som inte vandrade vidare till andra världar.

De gamla egyptierna hade en väldigt detaljerad bild av livet efter döden. Själen var uppdelad i inte mindre än fem delar. En del som kallades Ka stannade kvar i kroppen. Därför balsamerades den dödes kropp, alltså behandlades med oljor och kemikalier så att den inte ruttnade. En annan del av själen, Akh, hoppades på att få förvandlas till en stjärna efter att ha blivit bedömd av guden Anubis. Ännu en del, Ba, väntade på att få komma till paradiset.

"De dödas bok" är en samling med trollformler som lästes för att hjälpa själen på dess vandring genom dödsriket. Men här finns också berättelsen om den döde Ani och hans hustru, vilken beskriver själens resa. Först leds den döde av Anubis till domens sal, där hans hjärta vägs mot Ma'at (sanningen) i form av en fjäder. Om hjärtat är för tungt blir den döde slukad av demonen Ammit, som är delvis lejon, krokodil och flodhäst. Klarar hjärtat provet kommer den döde till guden Osiris som bor i Aaru, paradiset.

När man gjorde en mumie togs de flesta organen ut. Hjärtat lämnades kvar i kroppen eftersom man trodde att det var själens boning. Hjärnan drogs ut genom näsan med ett krokliknande instrument. Inälvor, lungor, magsäck och lever sparades i särskilda små burkar. För att kroppen skulle torka snabbt begravdes den en tid i sand. Man baddade sedan hela kroppen med bevarande kemikalier. Kroppen sveptes sedan med linnebandage, tillsammans med olika amuletter för magiskt skydd. Sedan lades mumien i en rad papperskistor efter varandra och till slut i en stenkista.

1932 gjordes den första skräckfilmen om mumier. Den hette bara "Mumien" och huvudrollen spelades av Boris Karloff, som också spelade Frankensteins monster. Mumien Im-Ho-Teph vaknar då en arkeolog läser en formel högt. Snart har mumien tagit av sig bandagen och går omkring förklädd till en egyptier. Efter denna film kom under 1940-talet en serie filmer om mumien Kharis, som ges liv av thé bryggt på Tana-blad. Den här mumien ser ut som om han just rest sig ur graven, med multnande bandage runt kroppen. I de senare populära "Mumien"-filmerna med bl a Brendan Frasier är den återupplivade mumien en överstepräst med magiska krafter.

Hoppas det hjälpte!

Mvh / Richard


Jag menade hur använde delarna på en död drake.

/ Matteus Eriksson L, 16 år från Alvesta komun

Hej, Matteus!

Framför allt var drakblodet värdefullt, eftersom det sades göra huden ogenomtränglig. Hjälten Sigfried badade i draken Fafners blod och blev osårbar mot alla vapen. Tyvärr fastnade ett löv på hans rygg under badet och här blev han senare träffad av ett spjut.
I den grekiska mytologin sägs det att om man planterar draktänder i en åker kommer det genast att växa upp beväpnade krigare ur marken.
I några medeltida naturhistoriska böcker talas det om att drakens galla skulle vara bra som medicin och att dess lever var nyttig till lite allt möjligt.
Drakfjäll är osårbara mot all eld, inklusive eld från andra drakar. Därför har olika fantasyhjältar använt fjällen till rustningar och sköldar. I till exempel filmen "Dragonslayer" gör hjältens flickvän en sköld av fjäll som den drake han ska döda har kliat av sig mot en klippvägg.

Mvh / Richard


Hur många sett att använda delarna på en drake känner du till? Var har man störst möjlighet att hitta en kinesisk drakpärla?

Obs svaret Kina Räknas inte!

/ Matteus Eriksson L, 16 år från Alvesta komun

Hej, Matteus!

Menar du hur draken använder sina olika kropsdelar, eller hur människan använder delarna från en död drake?

Tyvärr är det nog bara i Kina man hittar den kinesiska drakens pärla :(

Mvh / Richard


Är det sant att Bigfoot, poltergeistar, zombies och olika monster finnns?

Det skulle bli vore kul om du svarar på det här frågan! :-)

Varma hälsningar / Lollo

/ Lollo, 14 år från Trollhättan

Hej, Lollo!

Det finns inga vetenskapliga bevis på att det finns monster eller spöken. Vissa varelser som vampyrer, varulvar och de zombies man ser i filmer dyker bara upp i just filmer eller böcker. Däremot finns det många människor som säger sig ha sett varelser som Bigfoot eller olika sjöodjur, eller olika sorters spöken. Det finns som sagt inga konkreta bevis på att något av detta existerar, men ändå har folk upplevt att de sett och mött varelserna. Det tycker jag är det stora mysteriet -vad händer egentligen när någon är med om en sån här upplevelse? Sker det i verkligheten eller inne i hjärnan?

Även om vetenskapen inte kan gå med på att det finns varelser som Bigfoot måste de ändå gå med på att folk har upplevt att de sett Bigfoot och sedan försöka ta reda på vad dena upplevelse beror på.

Mvh / Richard


hej richard jag undrar om det är davids stjäran som är däjvulens märke ´för det är typp någon stjärna som djävulen har om kring sig sedan undrar jag om vilken som är äkligast av filmerna the ring och ringu

/ zacke, 10 år från asarum

Hej, Zacke!

Nej det är inte Davidsstjärnan som är djävulens märke. Det finns en symbol för övernaturliga krafter som kallas pentagram. Detta är en femuddig stjärna. Djävulens märke är ett uppochner-vänt pentagram. Djävulens symbol förväxlas ofta med pentagrammet, som istället skyddar mot ondska.

Jag tycker att både The Ring och Ringu är läskiga. Kanske Ringu är lite obehagligare filmad (OBS -personlig åsikt).

Mvh / Richard


Hejsan!Jag undrar om ni inte kan skriva om hobber i Naturväsen, det skulle faktiskt vara roligt!Och kan ni inte skriva om Merlin och Kung Arthur.Det skulle också vara roligt om ni skrev mer om alver.
Mvh Kristina,fantasy lovers!<3

/ Kristina, 14 år från Sjöbygget

Hej, Kristina!

Vi har inte tagit med hoberna i ämnet naturväsen, eftersom de är påhittade av en modern författare, J R R Tolkien. Vi valde att bara ha med varelser från olika äldre sagor och myter.
Vi kanske kan göra något mer om Merlin och Arthur så småningom. Det vi har om alver på naturväsen är ett sammandrag av de mest populära historierna. Just nu har vi ingen plats för något mer, tyvärr.
Har du läst Tolkiens böcker, som Silmarillion och Hurins barn? Där får man följa alvernas historia i Midgård -både spännande och romantiskt faktiskt!
Följer du TV-serien Merlin? Visserligen har de skrivit om den stora berättelsen om Merlin och Arthur en hel del, men det dyker upp en massa intressanta figurer från brittisk mytologi i avsnitten och dessa har inte förvrängts så värst mycket. Alla monster som förekommer är också hämtade från olika sagor och myter.

Mvh / Richard (en annan fantasy lover) :)


tror du på Gud?

Om inte tror du på satan?

Stämmer det när man använder ouija board/ Anden i glaset så är det man själv som styr glaset utan att man är medveten om det?

Och stämmer det om att din vilja är tillräckligt stark så tror man att man kan se spöken och sådant övernaturligt?

Vet du något om philadelphia experimenten?

Kan du berätta något om blixtklot?

/ I cant tell you från I cant tell you

Hej, I cant tell you!

Jag tror inte på något som någon religion säger. Men jag tror på att det finns positiva energier och negativa energier i universum. Jag tror också på att om man är negativ drar man till sig mer elände och är man positiv drar man till sig fler bra saker.

Det är en teori, att man själv styr glaset i Anden i glaset, men att man är omedveten om det. Det ska alltså vara ens undermedvetna som spelar en ett spratt. Ingen har ännu klurat ut hur Anden i glaset egentligen funkar, därför finns det så klart olika teorier om fenomenet. Vissa menar att det är andar som rör glaset, andra säger att det är en sorts masspsykos -alltså att alla i rummet på något sätt påverkar varandra att röra glaset.

Det där med spökupplevelser är också ett fenomen under debatt. Händer allt inne i vår hjärna eller finns det andar på besök? Man kan nog säga så här: Om man går till ett spökhus och förväntar sig att uppleva något övernaturligt är chansen större att man gör det. Men det jag upplevt som övernaturligt kanske en annan person på samma plats upplever som något naturligt (vinddrag, knarrande golv, etc).

Philidelphia-experimentet är en ofta berättad historia om ett hemligt experiment utfört av amerikanska marinen 1943. Experimentet gick ut på att göra krigsskeppet USS Eldrigde osynligt och enligt myten lyckades detta också. Problemet var att då skeppet gjordes synligt igen visade det sig att några i besättningen smält samman med skeppets skrov. Därför avslutades experimetet och man övergick till att bara försöka se till så att skeppet inte syntes på radar. Det finns inga bevis för att detta någonsin hänt, men historien är seglivad och återberättas ofta i böcker. Det gjordes också en film om denna påstådda händelse.

Du tänker på kulblixtar? De är ett fenomen som kan dyka upp vid åskväder och verkar vara en klump elektricitet i form av ett klot. De svävar fram genom luften och har ibland kommit in i hus. Länge trodde vetenskapen att de bara var en myt, men nu vet man att de finns. En förklaring är att klotet egentligen är en gasboll upphettad av energin från ett åskväder. Jag har en kompis som fick sin stereo förstörd av en kulblixt!

Mvh / Richard


hej!
hej jag älskar twilight,nästa film heter ju new moon
jag undrar när den kommer ut på dvd i sverige.

/ natta, 12 år från dorotea

Hej, Natta!

Oj! Jag vet faktiskt inte när den kommer på DVD, men det brukar dröja tre månader till ett halvår efter det att en film gått på bio. Det beror lite på hur filmbolaget har planerat utgivningen.

Mvh / Richard


Hej Richard!
Jag undrade om du visste när vampyrens medhjälpare har premiär på bio i Sverige?

Visste du att älvor egentligen är onda?

MVH

Victoria

/ Victoria, 10 år från Sverigie

Hej, Victoria!

Om jag fattat det rätt ska filmen ha sverigepremiär på bio 26 februari 2010.

Älvorna själva tycker inte att de är onda, men deras humor kan tyckas vara grym ibland. De är också hämdlystna och tål inte att man avvisar deras kärlek. Det verkar som om älvorna tycker att vi människor är ganska hemska. Enligt irländsk folktro trängde människorna undan älvorna till slut och de tvingades börja leva under marken. Innan var de ett långt och ståtligt folk, men då de gick under jord började de krympa och blev bleka. Därför hatar älvorna människorna.

Mvh / Richard


hej här är några film tips och serjer : freddi vs json ,halowin , najt mär of emel strit ,död snö , trik år trit ,dexter, bons, brajd of chaki , ps jag vet att dom är bra jag har sett dom xD XD ..

/ victoria , 9 år från glimåkra

Hej, Viktoria!

Det där var ett gäng rysliga filmer, fast några av dem tillhör mina favoriter också :)

Mvh / Richard


hej ricard jag har sett Jeepers Creepers 2 nu undrar jag vad ettan handlar om och hur den slutar och om den är bra

/ zacke sotti, 10 år från asarum

Hej, Zacke!

I den första Jeepers Creepers är det syskonen Trish och Darry som möter Creeper-demonen. Jag tycker faktiskt den är bra -Det är en läskig skräckfilm, som slutar på ett rysligt sätt (tänker inte berätta hur). Den har precis börjat visas på TV4 Film, så håll ögonen öppna efter den.

Mvh / Richard


hej jag vill veta lite mer om exosisten är den bra hur måga finst det typp lite till fakta jag vill veta vad 2an handlar om 3an med

/ Zackeeee, 10 år från Asarum

Hej, Zackee!

Jag tycker den första Exorcisten är bra. Det finns sammanlagt fem Exorcisten -de två sista är faktiskt två olika versioner av del 4!

Exorcisten 2 handlar om en präst som fått i uppdrag att utreda vad som hände när en av prästerna i första filmen dog mitt i demonutdrivningen. Han får kontakt med en man i Afrika som en gång varit besatt av samma demon som hemsökte flickan i första filmen. Med ny kunskap från Afrika möter prästen tillsammans med flickan från första Exorcisten demonen igen och den här gången verkar den bli besegrad.

Det var få som gillade denna uppföljare och därför verkar del 3 hoppa över den. Denna film skrevs och regisserades av William Peter Blatty, som skrev den bok som första filmen bygger på. Huvudpersonen här är en kommissarie från Exorcisten 1 som utreder hemska mord som verkar ha koppling till det övernaturliga. Strax innan filmen släpptes blev den väldigt omklippt av filmbolaget och det finns ingen hel version av Blattys film kvar.

Exorcisten 4 handlar om fader Merrin (den äldre prästen i första filmen) då han som en yngre man reste till Afrika för att bekämpa demonen Pazuzu. Då filmen var inspelad gillade filmbolaget inte alls vad de såg, så en ny regissör kallades in för att göra om hela filmen från början. Nu finns bägge versionerna släppta på DVD.

Mvh / Richard


Hej Richard!

är filmen "Låt den rätte komma in" bra och vad handlar den om och hur slutar den?

/ Anton Zetterlund, 12 år från Kramfors

Hej, Anton!

Ja; "Låt den rätte komma in" är faktiskt jättebra (och ruskig). Så jag verkligen rekommendera den. Filmen handlar om den mobbade, 12-årige Oskar som möter den underliga flickan Eli, som han blir vän med. Eli har så klart en stor hemlighet -hon visar sig vara en sorts vampyr. Men jag tänker inte avslöja slutet! Men jag kan säga så mycket att den slutar lyckligt, på sitt sätt.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB