Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Kan du berätta lite fakta om tandfen??:D

/ :D, 12 år från :D

Hej :D!

Tandfen är en figur framför allt från amerikansk folktro. Det sägs att när man tappat sin första mjölktand så ska man lägga den i ett glas med vatten. På natten kommer tandfen och hämtar tanden och lämnar en peng istället. Fast jag misstänker att det egentligen är mamma eller pappa som lägger din den där pengen.

Det finns två skräckfilmer om tandfen. I "Darkness Falls" är tandfen spöket efter en kvinna som blev oskyldigt hängd. I "The Tooth Fairy" är hon en galen kvinna som dödar barn och tar deras tänder.

Mvh / Richard


hej richard jag undrar bara om yeti och bigfoot hade slagids vem hade vunnit.

/ ludwig , 11 år från falkenberg

Hej, Ludwig!

Yeti och Bigfoot är i stort sett samma sorts varelse, så jag tror att striden hade varit mycket jämn.

Mvh / Richard


hej igen Richard, du kanske blir trött på att jag ställer så många frågor men det är för jag undra så mycket så..kan inte du berätta om gollum

/ pontus norin, 10 år från rosvik

Hej, Pontus!

Fråga du på bara! Gollum var från början hoben Smeagol. Han var ute och fiskade en dag med sin kusin Deagol, som hittade en ring på botten av floden (efter att ha blivit nerdragen av en stor fisk). Ringen var förstås den onde Saurons härskarring och bägge hoberna föll under dess makt. Smeagol dödade Deagol för att få ringen och lärde sig snart att han kunde bli osynlig med dess hjälp. Men ringen gjorde honom också ond och de andra hoberna drev bort honom. Smeagol gömde sig inuti Dimmiga bergens grottor och blev en ruskig varelse, förtärd av ringens makt. Han levde längre än alla andra hober, hans kropp magrade, hans tänder blev vassa, hans ögon blev som en fisks och hans fötter fick simhud. Han fick svårt att prata och gjorde ofta det hostande lätet "gollum". Därför blev han också känd under det namnet. Gollum hade ringen tills han mötte hoben Bilbo under Dimmiga bergen. Gollum hade råkat tappa ringen och Bilbo hittade den. Bilbo besegrade sedan Gollum i en tävling att gissa gåtor och flydde sedan från bergen. Du har säkert sett Sagan om ringen-filmerna och vet vad som sedan händer med Gollum.

Mvh / Richard


Hej, det är victor igen. Jag undrar bara när monsterklubbens tidning nummer 3 kommer? Säg bara inte vad den handlar om...

/ Victor, 11 år från Askersund

Hej, Victor!

Monsterklubben nr 3 kommer den 15 juli, har vi tänkt.

Mvh / Richard


hej richard jag har 3 frågor 1. vem hade vunnit om ringaren i notre dame och the wolf man hade slagits 2. är ringaren i notre dame stark 3. är ringaren elak.

/ ludwig, 11 år från falkenberg

Hej, Ludwig!

1: Varulven är mycket snabbare och starkare än någon människa, så jag skulle tro att den hade vunnit.
2: Quasimodo, ringaren i Notre Dame, var väldigt stark och vig.
3: Han var faktiskt inte elak. Han var väldigt ful, men hade ett gott hjärta.

Mvh / Richard


Tillhör drakar monster?
I sådana fall så undrar jag om du vet något om Lung draken?
(Det lär finnas någon sort som heter det.)
Kan du då berätta om den?


Från Elvira

/ Elvira Levin, 11 år från Visby

Hej, Elvira!

Visst är drakar monster -ett av de allra äldsta monstren, dessutom. Den kinesiska draken long eller lung hade kamelhuvud, hjorthorn, demonögon, oxöron, ormhals, karpfjäll, örnklor, tigertassar och hästman. Den andades inte eld, utan moln och dimma. Trots att den kinesiska draken saknade vingar kunde den ändå flyga genom någon sorts magisk kraft. Lung hade sitt bo i floder och sjöar. Liksom fågeln symboliserade luften och friheten där, hörde drakarna till det dunkla men speglande och mystiska vattnet. Varje flod, sjö eller hav hade sin egen skyddsdrake. Fast lung egentligen var en god varelse hade den samtidigt ett våldsamt humör. Då de kinesiska drakarna var vreda sköljde häftiga stormar in över landet, dammar brast och översvämningar orsakade förödelse. Lung kunde ibland förvandla sig till en människa för att kunna röra sig obemärkt i världen. Det sades att man kände igen dessa maskerade drakar på deras gröna ögon.

Alla drakar bar en pärla inom sig, som de avundsjukt vaktade. Om man kunde lura draken att hosta upp denna pärla hade man total makt över den. Alla lung kunde tala och visste universums alla hemligheter. De umgicks med kosmos alla gudar och användes ibland som riddjur av dem.

Mvh / Richard


Hej, kan du berätta om Sauron, var han kommer från, hur han blev så ond och vem hans medarbetare är?
Jag skulle också gärna vilja veta lite om balrogarna, hur gammla är dom och var kommer dom ifrån?
Tack på förhand. mvh Andreas

/ Andreas, 14 år från Mölnlycke

Hej, Andreas!

Man kan läsa om Saurons ursprung i J R R Tolkiens bok "Silmarillion". Där berättas det om olika mäktiga andar som styr och ställer i kosmos. En av dem var den onde Melkor, som efter bråk med de andra andarna flydde till Midgård, där alverna, dvärgarna och så småningom människorna bodde. Av infångade alver skapade Melkor de första orcherna. En av de andar som valde att följa Melkor var Sauron. Från början var han en änglalik varelse som älskade ordning. Men han blev förledd av den listige Melkor och blev hans spion. Han utförde Melkors order och byggde åt honom den mäktiga fästningen Angband. Efter många konflikter med människor, alver och dvärgar blev Melkor tillfångatagen av de andra mäktiga andarna och utkastad i rymdens tomhet. Men Sauron fann de aldrig.

Sauron blev nu herre över Melkors gamla rike, med orcher, drakar, varulvar och vampyrer. Han antog en vacker skepnad och gick till alverna för att lära dem smida och skapa. Tillsammans med alverna skapade Sauron de första maktringarna. Alverna fick tre, dvärgarna sju och människorna nio. Men Sauron smidde själv en egen ring som gav honom makt över de andra. Alverna tog av sin ringar och använde dem aldrig. Dvärgarna lyckades han aldrig få makt över. Men människokungarna som hade de nio ringarna blev hans slavar och förvandlades till ringvålnader. Till slut gick alver och människor ut i krig mot Sauron. Han hade byggt det höga tornet Barad-Dur i landet Mordor och det var framför detta striden stod. Sauron gick ut på slagfältet som en mörk och skräckinjagande figur, men i striden höggs hans egen maktring från hans hand och han försvann som en skugga. En tid levde han i skogen Mörkmården och samlade sin styrka innan han återvände till Barad-Dur och förvandlade sig till ett jättelikt brinnande öga. Här tar berättelsen i "Sagan om ringen" vid och jag är ganska säker på att du känner till den. Efter att Sauron blivit besegrad i detta "Ringens krig" försvann han från Midgård för evigt.

Balrogerna var urgamla eldandar som gick i Melkors tjänst. De var enorma och starka, med fruktansvärda eldpiskor som till och med de stora drakarna fruktade. I "Vredens krig" som slutade med att Melkor besegrades, stupade de flesta balroger. En av dem grävde sig ned i bergen krig dvärgariket Khazad-dûm. Han blev framgrävd av dvärgarna och ödelade hela riket. Så småningom dräptes denna balrog av trollkarlen Gandalf.

Mvh / Richard


Hej!

Tycker du om Dracula och vampyrer?
Och i så fall så ska jag berätta att min store syrra målade tre st vampyr bett på sin hals ringade en ring om en liten mening i en bok där det stod att om man får tre vampyr bett så blir man själv en vampyr, och vet du vad hon gjorde sedan? Jo, hon låtsades leva upp som en vampyr!
Och det var ju JÄTTE kul!

Från Tyra

p.s. jag är inte arg på dig för att du gillar monster!

/ Tyra Levin, 10 år från Visby

Hej, Tyra!

Jo, jag gillar Dracula och vampyrer. Det verkar som om du har en kul syrra!

Mvh / Richard


hej Richard jag undrar om en zombie och en mummie skule slås vem hade vunit.

/ ludwig, 11 år från falkenberg

Hej, Ludwig!

Egentligen är ju mumien en sorts zombie. Jag tror att det skulle vara ganska jämt mellan dem. Mumien är lite torrare och kanske därför skörare än en zombie.

Mvh / Richard


Hej ännu en gång richard. Nu har jag ytterligare 2 frågor till dig. Båda är om frankenstein. 1. Jag undrade ju vad du visste om "blackula" förut, men vad vet du då om "blackenstein"? 2. Om frankenstein skulle bli besegrad; vad skulle det isåfall vara som skulle besegra honom?

/ Victor, 11 år från Victor

Hej, Victor!

1: "Blackenstein" är en av flera filmer med svarta skådespelare som kom efter "Blackula". Eftersom "Blackula" blev en stor framgång ville förstås andra göra liknande filmer. nadra exempel är "Dr Black & Mr Hyde" och "Abby", som är en version av filmen "Exorcisten".

"Blackenstein" kom året efter "Blackula" och handlar om Eddie, en soldat som fått armar och ben avsprängda i Vietnamkriget. Han får hjälp av dr Stein att skaffa nya kroppsdelar, men förvandlas samtidigt till ett sorts Frankensteimonster.

2: Frankensteins monster är rädd för eld. Det är hans enda svaghet, verkar det som. På film har han blivit bränd flera gånger, men aldrig förstörd. Jag antar att en riktigt kraftig explosion skulle kunna ta kål på honom.

Mvh / Richard


1.Kan värkligen vampyrer askas om man skär dom med silver? 2.I "blade the series" så berättar en gubbe att hans släkting arbetar med varulvar när han berättar för en tjej om vampyrer .Finns varulvar med?

/ Danne, 12 år från Göteborg

Hej, Daniel!

1: I myterna så krävs det bra mycket mer för att förgöra en vampyr. Men på film ser det ju häftigt ut.

2: Meningen var att en varulv skulle ha dykt upp i Blade 3, men den klipptes bort. "Blade: The Series" skiljer sig lite från filmerna och de håller nog på att bygga upp en egen värld där, med andra monster än bara vampyrer. Så tydligen existerar också varulvar i Blades värld i TV-versionen.

Mvh / Richard


Hej igen Richard. Jag har 2 frågor. 1.Vad vet du om filmen "Blackula"? 2.Vet du om godzilla har några "vänner"?

/ Victor, 11 år från Askersund

Hej, Victor!

1. "Blackula" är en gammal videofavorit! Det är en skräckfilm från 1972 med mestadels svarta skådespelare ("Blackula" black=svart). Historien börjar med att prins Mamuwalde från Afrika besöker greve Dracula 1780. Mamuwalde söker någon som har pengar och kan hjälpa honom i kampen mot slaveriet. Men Dracula visar sig inte vara särskilt intresserad. Han biter Mamuwalde, så även han blir vampyr, låser in honom i en kista och ger honom öknamnet "Blackula". Två århundraden senare, 1972, har kistan med Blackula hamnat i Los Angeles, USA. Där blir vampyren återupplivad och börjar döda folk för att få blod. Han träffar en Tina, som verkar vara hans döda fru återfödd och han börjar förfölja henne. Dr Gordon Thomas och kommissarie Peters letar efter en mördare i Los Angeles och kommer fram till att de nog är en vampyr på spåren. När polisen omringat vampyren försöker de skjuta ner honom men det är Tina som råkar bli dödad. Blackula biter henne och hon återuppstår som vampyr. Senare blir hon dödad igen av dr Thomas, som slår en påle i hjärtat på henne. Då tappar Blackula lusten att leva och vandrar ut i solskenet och ruttnar bort.
Redan året efter kom en uppföljare, "Scream, Blackula, Scream!". Där blir vampyren återupplivad av en häxdoktor. Blackula spelades i dessa filmer av William Marshall, som gjort många andra filmer, TV-serier och teaterföreställningar. Han tyckte egentligen det var lite pinsamt att spela vampyr, men han är det bästa med de här filmerna.

2. Godzilla har flera vänner, bland annat hundmonstret King Seeser, dinosaurien Angilas, flygödlan Rodan och jätteroboten Jet Jaguar. Om du kollar in Monsterklubben nr 2 står det där om dem och Godzilla:
http://ungafakta.se/monsterklubben/
För du är väl medlem??

Mvh / Richard


hej igen Richard!kan inte du berätta lite om dr jekyll och mr hyde?

/ pontus norin, 10 år från rosvik

Hej, Pontus!

Boken "The Strange Case of Doctor Jekyll and Mister Hyde" skrevs av den brittiske författaren Robert Louis Stevensson och gavs ut första gången 1886. Det sägs att idén till boken kom till Stevensson när han låg sjuk i feber.

Dr Henry Jekyll är en läkare som vill utrota ondskan i världen. Hans lösning är att tillverka en drog som stöter bort det onda hos människan själv. Han experimenterar med drogen på sig själv, men resultatet blir att han delas upp i två personligheter, sig själv, dr Jekyll, och en helt annan man, den onde mr Edward Hyde. När Jekyll tagit drogen förvandlas han till mr Hyde och blir hopkrupen, ful och elak. Mr Hyde begår hemska brott och slår bland annat ihjäl en man. Det visar sig att Jekyll blivit beroende av drogen. Han måste ta den, men varje gång han gör det blir han ju Hyde. Till slut slutar Jekyll med drogen, men han förvandlas till Hyde ändå. Hydes personlighet har blivit starkare än Jekylls. Till slut tar Jekyll livet av sig. Hans dagboksanteckningar och några andra vittnesmål avslöjar historien för hans bästa vänner.

Det har gjorts många filmer på Dr Jekyll & Mr Hyde. Under stumfilmstiden var den faktiskt den mest filmade skräckhistorien. På senare år har Jekyll & Hyde dykt upp i äventyrsfilmen "The League"

Mvh / Richard


Kan tjejer också bli varulvar?

/ Victor, 11 år från Askersund

Hej, Victor!

I de flesta myter kan de det, till exempel i sägner hos de nordamerikanska indianerna och i Indien. I Sverige är det bara män som är varulvar. Om samma förbannelse drabbar en tjej blir hon en mara, som är ett osynligt väsen som ibland kan se ut som en jättelik katt.

Exempel på kvinnliga varulvar på film finns i "Ginger Snaps", "Cursed" den gamla "She-Wolf of London" och "The Howling".

Mvh / Richard


Hej! Varulvar är väldigt starka som odjur(nästan oslagbara),men igäntligen är det bara att sätta en silverkula på dom.Och kan varulvar använda sina krafter när dom är människor.Jag har sett underworld 1 och 2 och vanhelsing så jag blev lite nyfiken

/ Danne, 12 år från Göteborg

Hej, Daniel!

Jo, varulvarna i Van Helsing och Underworld är rätt maffiga! En varulv är sin människoform som vilken människa som helst. I många moderna versioner av varulvs-myten kan de förvandla sig när de vill och då använder de sin monsterforms styrka. Det som aldrig verkar förändras, varken i nya eller gamla varulvshistorier, är deras svaghet mot silver.

Mvh / Richard


hej Richard! vet du nån hemsida man kan köpa godzillla filmer med svensk text

/ pontus norin, 10 år från rosvik

Hej, Pontus!

För några år sedan kunde man köpa Godzilla-videor med svensk text. De kan man ibland nu hitta på loppisar och ställen där man rear ut videokasetter. Tyvärr känner jag inte till några DVD-utgåvor med svensk text. Dessutom börjar det bli svårt att hitta Godzilla-DVDer i Region 2, vilket vi har på svenska DVD-spelare. Discshop har en hel del både gamla och nya Godzillafilmer för olika priser, fast det verkar som om man måste specialbeställa några av dem. Kolla Discshop och skriv in "Godzilla" i deras sökruta:
http://www.discshop.se

Mvh / Richard


vem skapade gamera?

/ pontus norin, 10 år från rosvik

Hej, Pontus!

Det var Yonejiro Saito på filmbolaget Daiei som kom på Gamera. På Daiei såg man hur bra det gick för Godzilla-filmerna, som gjordes av filmbolaget Toho. Man ville ha ett eget monster och 1965 gjordes den första filmen om Gamera.

Mvh / Richard


1.Bandet Kiss Har ju ibland varit med i serietidningar typ, Vet du vars man kan köpa dom??
2. Vad Handlar Stephens Kings Böker dom mörka tornen om..Om du har läst dom :P
3. Brukar du lyssna på iron maiden xD
4.Vars sägs det att snömannen Finns?
5.Vem Hittade på Godzilla??
6.Vad Är ``Uppenbarelseboken``??
7.Kan Alla Drakar Flyga??
Tacksam För Svar

/ Monster, 3 år från Mackadonien

Hej, Monster!

1. Kolla loppisar och nätet (Tradera, t ex). Jag tror att serier med Kiss getts ut som seriealbum i Sverige, men är inte säker. Annars går det att få tag på de amerikanska originaltidningarna. Kolla också efter långfilmen med Kiss, där de har superkrafter som i serien: "Kiss Meets the Phantom of the Park".
2. Japp, jag har läst några av dem. Huvudpersonen är revolvermannen Roland, som tränats att bli revolverman ungefär som man tränade till att bli riddare under medeltiden. Rolands värld är en blandning av medeltid, vilda västern och ödelagd framtid. Det verkar som om vår civilisation har gått under. Ibland hittar man rester av vår nutida teknik, som tågräls och elektricitet. Men det finns också demoner, magi och muterade monster. Exakt när historien äger rum är aldrig säkert och det händer många mystiska och oförklarade saker. Revolvermännen i denna värld reser runt för att bekämpa ondska och skydda de svaga. Men det är inte alltid det fungerar. Jag tycker böckerna är bra. De liknar inte direkt Kings andra böcker. De närmaste jag kan komma på är hans fantasybok "Drakens ögon" och "Talismanen", som han skrev med Peter Straub.
3. Jag lyssnade på dem när jag var yngre, inte så mycket nu längre. Bästa låt: "Number of the Beast".
4. Snömannen, eller Yetin, håller till i bergskedjan Himalaya. Man har oftast sett honom i Tibet.
5. Det var flera som formade Godzilla till den figur vi känner till. Men det var producenten Tomoyuki Tanaka som först kom på iden att göra en film om ett radioaktivt jättemonster.
6. "Uppenbarelseboken" är en del av Bibeln, där Johannes (troligen en av Jesu lärjungar) berättar om de mycket mystiska syner han haft. Några verkar handla om framtiden och andra om hur universum är uppbyggt. Allt är mycket symboliskt och svårt att tyda (tycker jag).
7. Nej, det finns drakar utan både vingar och ben, som ringlar på jorden. I England kallas de wyrm, i Tyskland wûrm och i Sverige lindorm.

Mvh / Richard


ja hej richard,det är jag igen. tänkte fråga lite fler grejer när jag ändå håller på:

1 berätta lite om havsmonstret kraken
2 i vilken by/stad/land finns det mest monster och övernaturliga varelser?
3 är alla nekromantiker onda?
4 du har berättat om att du hade en spökupplevelse som barn,hur gammal var du då?
5 vilket land har de mest mystiska och konstiga monstren?
6 är alla vampyrer onda?
7 om man vill göra en monsterfilm/bok, skulle man då kunna använda liemannen i huvudrollerna?
8 var bor liemannen,och har han fler redskap en lien och timglaset?
9 skulle en vampyrfilm om en överdrivet stark vampyr sälja bra?

tack för svar!

/ Kjell Kriminell, 12 år

Hej, Kjell!

1. Kraken är ett monster ur norsk folktro. Den sägs vara stor som en ö och ligga och flyta på havsytan med en massa fångstarmar utsträckta. Många gissar därför att kraken egentligen var en jättebläckfisk. Den vanligaste historien om kraken går ut på att ett fartyg ankrar vid en liten ö och besättningen går iland för att laga mat. När man gör upp eld på ön börjar marken skaka och hela ön sjunker i havet. Det är naturligtvis kraken de gått iland på och monstret blir irriterat och sjunker när det känner värmen från elden på sin rygg.
2. Byn Frankenstein (där släkten Frankenstein kommer ifrån) någonstans i Tyskland eller Österrike verkar vara den plats som monster oftast besöker. Där har Dracula, Frankenstein, Varulven och några andra ruskiga figurer dykt upp på film. Annars finns det ju många monsterhistorier som utspelar sig i både New York och London.
3. Nej, seriefiguren Hellboy kan ju återuppväcka de döda för att ställa frågor till dem, och han är ju god.
4. Jag tror jag var fem år gammal. Det var min morfar, som just hade dött, som jag såg sitta vid min säng och prata med mig. Det var inte en ruskig upplevelse.
5. Japan hamnar högt på listan, om inte allra högst. Annars har Indien också en mängd konstiga demoner och monster i sin folktro.
6. Nej, det finns gott om goda vampyrer både på film och i serierna. Vampyren Louis i filmen och boken "En vampyrs bekännelser" är god och dödar till och med andra vampyrer som han tycker är för grymma. I serierna finns Marvels Morbius, som både är vampyr, läkare och en sorts superhjälte.
7. Det kan man absolut. I Terry Pratchets serie böcker om skivvärlden (Discworld) dyker liemannen upp i nästan varje bok. Han färdas alltid med sin lille kollega råttdöden, som tar bara hand om råttsjälar (eftersom liemannen inte gillar råttor).
8. Han avbildas oftast med en lie och ett timglas. Jag har sett någon bild där han har ett svärd också. Var liemannen bor är nog upp till var och en att bestämma. Var bor döden egentligen, har han något hem (hinner han vara hemma)?
9. Jag tycker de flesta vampyrer i filmer är otroligt starka. Jag tror att man inte ska överdriva för mycket, då tröttnar publiken.

Mvh / Richard


hej richard jag vet att jag skikar masor av frogor men jag är så nyfiken här har du några frågor 1. vem skule vinna om frankenstien och dracula sloks 2. tror du halloween kommer stana kvar i sverige 3. gillar du halloween. ha det så bra hej då

/ ludwig, 11 år från falkenberg

Hej, Ludwig!

Jag tycker det är kul att du skickar frågor, så skicka på bara.
1. Det finns filmer och serietidningsäventyr där de slåss. Frankensteins monster brukar vinna därför att han är oförstörbar. I de gamla Frankensteinfilmerna från 1930-talet får monstret liv med hjälp av kosmiska strålar som doktor Frankenstein drar ned från himlen med hjälp av åskblixtar. Dessa strålar gör monstret osårbart mot kyla, ålder, elektricitet, med mera. Han kan brännas, frysas ned och skjutas, men han frisknar alltid till igen. Dracula kan dödas med en massa olika metoder (men han brukar också återuppstå).
2. Jag tror att Halloween kommer att finnas kvar som en rolig fest, inte som en högtid man firar som julen eller påsken. Det är upp till var och en om man vill fira Halloween, tycker jag.
3. Jag tycker Halloween är en kul grej, men jag vet inte ur mycket den hör hemma i Sverige. Jag har firat Halloween i USA och England och det är roligt, för då är alla utklädda, vuxna också. Man är inte bara utklädd till monster utan också sånt som cowboys, pirater, riddare, astronauter och seriefigurer.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB