Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej igen fler frågor om grekland!!
1.varför bodde bara 12 gudar på olympen?????
2.har du sett filmen 300????
3.om du har sett den undrar jag om allting är sant???

HOPPAS DU KAN SVARA PÅ ALLT!!!!!!!!!!!!!!!!!

/ nando, 12 år från växjö

Hej, Nando!

1. Det där är något som bara bestäms i myterna, precis som att saker ofta händer tre gånger i en saga. Talen tre och sju har alltid varit laddade med någon sorts mystisk mening och kanske tolv var detsamma för antikens greker.

2: Jag har sett "300".

3. "300" bygger på en seriebok av tecknaren och författaren Frank Miller. Det sägs att ett litet antal spartaner mötte hela persiska armén i ett bergspass och olika historieberättare har under århundradena byggt upp berättelsen. Frank Miller gjorde en egen version av historien. Som du kanske märker i filmen berättas hela delen om striderna av en av de spartanska soldaterna. Han berättar historien för sina kamrater OCH för filmpubliken. Han brer förstås på och gör perserna till monster och grekerna till oslagbara hjältar. Filmen slutar när han berättat klart och när grekerna rusar ut på slagfältet, men INNAN man får se den persiska armén. Det är alltså mycket smart gjort. Det är den sagoaktiga versionen, som soldaten berättar kring lägerelden, som Frank Miller valt att illustrera. Det är också den som filmen visar.

Mvh / Richard


Hej, Jag undrar om det står nåt om zombies på unga fakta?

/ robert berlin, 13 år från nya fågelsång

Hej, Robert!

Nä; ännu har vi inget om zombies så jag kan väl dra lite här.
En zombie är en död människa som väckts till liv igen. Från början kommer zombies från Karibien där de dyker upp i smaband med den mystiska religion som kallas Vodoo. En Bokor (vodoo-trollkarl) sades ha förmågan att väcka en död människa till liv igen. Den döde saknade nästan all intelligens och användes som arbetskraft, eller skickades för att döda någon. Detta är folktrons zombie.

1968 gjorde regissören George Romero filmen "Night of the Living Dead". Här kommer de nyligen avlidna till liv igen utan någon exakt förklaring. På TV säger myndigheterna att det kan bero på en rymdsond som kommit tillbaka från planeten Venus, men som exploderat i atmosfären. ALLA nyligen döda kommer till liv och är ute efter att äta upp de levande. Det blir helt enkelt krig mellan levande och döda. Romero har gjort flera filmer på samma tema och andra har gjort liknande filmer. Detta är den "moderna" zombien.

Forskare gissar att bakgrunden till historier om zomnies kan bero på olika droger som kan få en människa att verka död, men sedan komma till liv igen, nu med svåra hjärnskador.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Jag minns att jag som liten såg en tv-serie på svt som jag då tyckte var väldigt spännande, har för mig att den hette "Frankensteins faster". Känner du till denna och vet du i så fall hur och var man kan få tag på den?
Skulle gärna visa den för mina småsyskon..

MVH / Martina

/ Martina, 18 år från Göteborg

Hej, Martina!

Jag skulle också vilja få tag på "Frankensteins faster"! Men tyvärr är det så att den aldrig kommit ut på DVD eller video någonstans. Den är en tysk/tjeckoslovakisk samproduktion. När SVT köpte in den 1987 blev den dubbad på svenska.

Samma år klipptes TV-serien ner till en film på 90 minuter. Den har tyvärr aldrig heller släppts till försäljning. På engelska kallas denna film "Freckled Max and the Spooks".

Det bästa jag kan göra är att tipsa om Allan Rune Petterssons böcker "Frankensteins faster" och "Frankensteins faster igen", som TV-serien bygger på. De är heller inte så pjåkiga.

Man kan hitta lite bitar av TV-serien på YouTube. Ta en titt så kanske du känner igen något. Lite nostalgi är aldrig fel:)

Introt:
http://www.youtube.com/watch?v=hAgUTKyMxEo

Faster åker hem:
http://www.youtube.com/watch?v=relKokYYXIY


Mvh / Richard


Mvh / Richard


Hej! Jag undrar om det står nåt om gremlins på unga fakta?

/ robert berlin, 13 år från nya fågelsång

Hej, Robert!

Ja, om folktrons gremlins står det på vårt ämne "Naturväsen":

http://www.ungafakta.se/ungafakta/naturvasen/oknytt/g/gremlin.asp

Där får du veta en del om var gremlins kommer ifrån och varför de heter det de gör. Tyvärr har vi inga fakta om de otäcka små figurerna från filmerna "Gremlins".

Mvh / Richard


hej!

detta är en akut nöd-situation!!!
min lilla-syrra är SUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUPEEEERRR rädd för vampyrer.Man behöver bara visa framtänderna och hon skriker som fas*n! HJÄLP MEJ!!!!!!!!!!!!!!!!

/ Alfred, 10 år från blackeberg

Hej, Alfred!

Tro det eller ej, men det kommer att gå över. Hoppas du och dina föräldrar så fort som det går kan övertyga henne om att vampyrer bara finns i böcker och på film.

Mvh / Richard


Hej! Tror du på spöken? Jag tror på dem. För jag har sett dem. Jag lovar! Är det bara vissa människor som kan se spöken? Eller kan alla bara dom vill? Jag ljuger inte, jag mår dåligt av att jag kan se dem! Dom ser så sorgsna ut.. Så ensamma! Vissa av dom skrämmer mig! Snälla svara: Kan du se spöken? Är jag normal? Kan alla se spöken om dom vill? Tack!

/ Jaynie, 13 år från Sthlm

Hej, Jaynie!

Det finns många människor som upplever att de kan se de avlidnas andar, eller själar. Vad det beror på vet man inte. De flesta vetenskapsmän tror inte att det är sant. Kanske kan man lösa mysteriet med det här fenomenet någon gång i framtiden.

Mvh / Richard


Hej! Jag undrar vilket monster som är kraftfullast och vilket som är minst kraftfullt?

/ robert berlin, 13 år från nya fågelsång

Hej, Robert!

Det finns ju en hel del monster att fundera på. På film är nog Godzilla störst och värst. I myterna är det urdrakar som Tyfon ur grekisk mytologi eller Tiamat ur babylonsk mytologi. Sedan finns det hur många som helst småmonster, som inte är särskilt starka men läbbiga ändå.

Mvh / Richard


Hej igen Richard

Jag har ju innan frågat om sfinxer men jag undrar om du kan svara på den här. De flesta böcker jag läst om Sfinxer står det att de rimmar sina gåtor som t.ex

Tänk först någon som på bergen bor.
Och klampar fram, Hemsk och förfärligt stor.
Säg sen, Vad föregår en rock, Som snurrar runt.
Och ger dig utan garn en vacker bunt.
Den sista är utav det hela bara en.
Lägg till de andra två, och svara sen.
Vad är det för djur du känner, som
Du aldrig skulle vilja krama om

Är det sant? Hoppas du förstår frågan

/ Haris Hodzic, 10 år från Ljungby

Hej, Haris!

Det låter säkert lite tjusigare om gåtan rimmar, eller hur?

Mvh / Richard


Jag tycker om att samla på glasburkar och göra små monster av diverse saker och ting och sen stoppar jag ner "monstren" i burkarna och fyller burkarna med vatten. Nu har jag tappat fantasin och kan du hjälpa mig att komma på några exempel på vad jag kan ha för småmonster i burkarna? Plus vad jag ska ha för material att göra monstren av?

/ Fredrik, 13 år från vallentuna

Hej, Fredrik!

Det är väl bara att kolla i böcker och att surfa runt lite för inspiration. De som t ex illustrerar rollspelet Dungeons & Dragons brukar göra väldigt tjusiga monsterbilder. Polymeriska leror som cernitlera och sculpeylera är ganska bra material om man bygger modeller. Man skulpterar upp hela figuren och bakar den sedan i ugnen så leran blir hård. Sedan kan man måla figuren med någon vattenfast färg. De här lerorna kan man ibland hitta i hobbyaffärer och färgbutiker. Latex är lite svårare att jobba med, men kan ge ett väldigt realistiskt, organiskt resultat.

Mvh / Richard


det finns ju många myter ock versioner om det trojanska kriget vilken ''version'' är din favorit och har det trojanska kriget nånsin ägt rum????

/ nando, 12 år från växjö

Hej, Nando!

Det har berättats om olika delar av det Trojanska kriget under antiken. Framför allt kan man se historien i olika bilder. Om man sätter ihop alla delarna får man fram den berättelse som vi tar upp på vårt ämne "Grekisk mytologi". Poeten Homeros satte ihop stora delar av myterna till sitt verk "Illiaden", men där finns ändå inte hela historien med. Jag gillar att läsa om hela kriget från början till slut. Det händer ju lite spännande saker både före och efter. Annars gillar jag "Odysséen" mer. I alla gamla versioner av Trojanska kriget är också gudarna med.

I några filmversioner, som "Troja", har man tagit bort gudarna och gjort en historisk krigsfilm istället. Ingen vet om det Trojanska kriget någonsin ägt rum. Troligen bygger myterna på en rad konflikter mellan det antika Grekland och Troja.

Mvh / Richard


varför tål vissa vampyrer solljus och kors vigvatten mm men andra inte ??????????????? hoppas du vet

/ Jossefina, 15 år från stockholm

Hej, Jossefina!

Det finns ju vampyrer i många länder och i nästan varje land finns det något som skiljer vampyrerna åt. Det här med att vampyrer inte tål solljus är ett ganska nytt påhitt (med nytt menar jag från 1900-talet). Det är faktiskt så att många vampyrer inte dör av solljus, men de blir svaga. En vampyr är som mest kraftfull om natten.

Sen är det så att många författare och filmmakare har ändrat lite på myternas vampyrer för att kanske göra dem lite mer speciella. Ett favoritdrag i många böcker och filmer är när det visar sig att många av de regler som legenderna tar upp för vampyrskydd -kors, solljus, silver och annat- inte alls stämmer. I filmen "Fright Night" visar det sig att vampyren inte alls är rädd för kors, åtminstone inte förrän någon som håller i korset tror stenhårt på Guds makt. Det har nästan blivit lite tjatigt med alla filmvampyrer som inte följer "reglerna". I filmerna om vampyrjägaren Blade finns de där gamla reglerna kvar, men de moderna vampyrerna har hittat smarta sätt att gå runt dem.

Mvh / Richard


Hej Richard!
Jag undrar om du vet någon bra sida där man kan få reda på hur spökhistorier uppkom och liksom historian bakom det?
sedan undrar jag också, är inte vampyr ett slags monster igt?

Herrrå! Mvh Carina

/ Carina Hägglund, 15 år från Östersund

Hej, Carina!

Det finns tyvärr inte så mycket att välja på här i Sverige. Spökwebben har spökhistorier och lite bakgrundsinfo:
http://www.spokwebben.se/

Annars finns det lite olika böcker att kolla upp på biblioteken, till exempel Dan Höjers böcker med svenska spökhistorier.

Mvh / Richard


hej richard,
Varför e vampyrerna svartta? vil veta nuv!
hejdå, kraam fron os!

ojjjjj
sog nuv att vi skräv fel, vi unndrade om fladermöss?
kjam fron os igän!

/ ivana & karolina, 15 år från stockholm

Hej, Ivana och Karolina!

Bra fråga. Egentligen är fladdermöss bruna, men de ser nog svarta ut när de flyger omkring. Brun är tydligen en bra pälsfärg för däggdjur, enligt naturen.

Mvh / Richard


Vilka tankar om livet efter döden hade egyptierna?

hur gjordes en mumie ?

/ Alice, 13 år från stockholm

Hej, Alice!


De gamla egyptierna hade en väldigt detaljerad bild av livet efter döden. Själen var uppdelad i inte mindre än fem delar. En del som kallades Ka stannade kvar i kroppen. Därför balsamerades den dödes kropp, alltså behandlades med oljor och kemikalier så att den inte ruttnade. En annan del av själen, Akh, hoppades på att få förvandlas till en stjärna efter att ha blivit bedömd av guden Anubis. Ännu en del, Ba, väntade på att få komma till paradiset.

"De dödas bok" är en samling med trollformler som lästes för att hjälpa själen på dess vandring genom dödsriket. Men här finns också berättelsen om den döde Ani och hans hustru, vilken beskriver själens resa. Först leds den döde av Anubis till domens sal, där hans hjärta vägs mot Ma'at (sanningen) i form av en fjäder. Om hjärtat är för tungt blir den döde slukad av demonen Ammit, som är delvis lejon, krokodil och flodhäst. Klarar hjärtat provet kommer den döde till guden Osiris som bor i Aaru, paradiset.

När man gjorde en mumie togs de flesta organen ut. Hjärtat lämnades kvar i kroppen eftersom man trodde att det var själens boning. Hjärnan drogs ut genom näsan med ett krokliknande instrument. Inälvor, lungor, magsäck och lever sparades i särskilda små burkar. För att kroppen skulle torka snabbt begravdes den en tid i sand. Man baddade sedan hela kroppen med bevarande kemikalier. Kroppen sveptes sedan med linnebandage, tillsammans med olika amuletter för magiskt skydd. Sedan lades mumien i en rad papperskistor efter varandra och till slut i en stenkista.

Mvh / Richard


1:Vad är uruk-hai för nåt.
2:vad är nazaguls.
3:vad är en ent.
4:Vad är en orch.

/ tobbe från sverige

Hej, Tobbe!

Alla de här figurerna kommer från J R R Tolkiens "Sagan om ringen"-värld.

1. Uruk-haier är särskilt framavlade orcher, som är större och starkare än den vanliga orchen. De kan dessutom röra sig fritt i solljus, vilket vanliga orcher annars helst inte gör.

2. Nazgülerna är tjänare åt den mörke herren Sauron. De är nio till antalet och var från början människokungar. Sauron gav dem maktringar, som så småningom gjorde dem till onda, tomma skal av människor. De kallas också för "ringvålnader".

3. Enter är de äldsta varelserna i Tolkiens värld Midgård (eller Mittjord som det heter i den nya översättningen). De liknar både människor och träd och vaktar skogar mot varelser som vill göra träden illa.

4. Orcher är ondskans soldater, kan man säga. En gång i forntiden var de alver. Melkor, ondskans herre i de gamla tiderna, fångade in dem och plågade dem i djupa hålor i underjorden. Deras kroppar och sinnen förvreds tills de blivit onda, svartskinnade varelser med aplika armar och ögon som glödande kol. Orcher hatar solens ljus och är svurna fiender med människor, alver och dvärgar. De hugger också ner enternas träd ibland.

Mvh / Richard


Vem e perssonen som spelar i Michael Mayers vill veta trotts att han inte e en vampyr.. vet du om såna som Michael??

/ Johannes, 10 år från Kiruna

Hej, Johannes!

Det är några stycken som spelar Michael Myers på film. Nu senast är det Tyler Mane, som man också kan se som Ajax i filmen "Troja" och som Sabertooth i "X-Men". De andra som spelat honom som både vuxen och barn är: Nick Castle, Tony Moran, Adam Gunn, Don Shanks, Chris Durand, Brad Loree och Daeg Faerch (som den unge Myers i senaste versionen).

Mvh / Richard


jag visste inte vem jag skulle fråga men det du lät bäst så Jag har 2 frågor 1 varför har ni inte egyptologi med ??? 2 vem var anubis

/ en som älskar egypten, 10 år

Hej, Egyptenälskaren!

Vi har funderat på att göra det gamla Egypten till ett ämne, men det har inte blivit av än. Det tar en liten stund att göra ett helt ämne, nämligen;)

Anubis kallas ofta dödens gud. Mer exakt var han de dödas domare som bland annat avgjorde vilka själar som skulle få förvandlas till stjärnor. Han övervakade också själva begravningsriten, där den dödes kropp gjordes om till en mumie. Anubis avbildas alltid som en man med schakalhuvud. Jag tycker själv att Anubis är en cool figur och jag har en väldigt tjusig staty av honom hemma!

Mvh / Richard


varför kan inte vampyrer komma in i hus oinbjudna ???

/ Malin, 12 år från vallentuna

Hej, Malin!

Det är en av många konstiga regler som vissa övernaturliga väsen måste lyda under. Det finns vissa saker som troll inte kan göra, samma sak med vissa spöken och andra figurer. I folktron finns sådana här regler för att människan inte ska vara helt utan skydd. Det är precis som om de varelser som är onaturliga måste följa andra regler än vi, eftersom de bryter mot naturlagarna (en vampyr är ju död men lever ändå, t ex).

Mvh / Richard


varför gjordes mumier?

/ sabina, 17 år från lidköping

Hej, Sabina!

Mumier var de antika egyptiernas sätt att begrava sina döda, precis som vi lägger våra döda i en kista i marken, eller kremerar dem. Egyptierna trodde på evigt liv, men det betydde för dem att de måste bevara kroppen efter det att jordelivet tagit slut. Man trodde att själen, som bestod av fem olika delar, lämnade kroppen utom en del som kallades Ka.

Ka, eller livsgnistan, måste finnas kvar i kroppen och ge energi till själens andra delar. Därför tömdes den dödes kropp på alla organ och behandlades med olika kemikalier så att den inte skulle ruttna. Sedan sveptes kroppen i olika tygremsor och lades i flera lager av kroppsformade papperskistor.

MVH / Richard


Hej, Richard!

Jag ska ha en Halloweenfest i höst med en mina närmaste vänner. Och då ska jag ha en spökrunda genom skogen. Har du nåt tips på hur man kan tro att det är en varulv i närheten.

/ Elvira Axén, 12 år från Uppsala

Hej, Elvira!

Fixa ett kusligt varg-yl på en bandspelare och låt någon spela upp det i mörkret. Samma person kanske kan springa genom skogen (i mörkret) med ett par "varulvsögon" i handen. Gör så här: Skaffa svart papper och rött kräppapper eller liknande rött material som ljus kan tränga igenom. Röd plast eller rött tyg funkar också. Klipp ut två ondskefulla ögonspringor i det svarta pappret. Tejpa fast det röda över springorna. Tejpa ihop två ficklampor. Tejpa fast pappret med ögonspringorna framför ficklamporna. Tänd lamporna och vips; två varulvsögon.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB