Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


hej det är jag igen, vi vet ju att dinosaurena har funnits men drakar är ju nästan likadana förutom att de kan flyga och sprutar eld så varför kan de inte finnas? och bli utrotade precis som dinosaurena?

/ viktorija, 12 år från Sverige

Hej, Viktorija!

Vi har hittat massor av rester från dinosaurier: Fotavtryck, ben, ägg och till och med bitar av skinn. Men man har aldrig hittat några rester efter drakar. Därför verkar det ju som om de aldrig har funnits.

Författaren Peter Dickinson skrev boken "Flight of the Dragons" för att visa hur drakar kan ha funkat om de fanns. Han menade att deras skelett kunde lösas upp när de dött, och att man därför aldrig hittat några rester efter dem. Det handlar om en kemisk reaktion som också förklarar hur de kunde andas eld. Istället för att bajsa förbrände drakarna vad de åt och sprutade ut resterna som brinnande gas. Bland annat åt de olika metaller för att sätta igång den kemiska reaktionen, vilket också förklarar varför de samlade på skatter.

Mvh / Richard


Har du träffat ett monster??

/ Pontus, 13 år från Kunsbacka

Hej, Pontus!

Nä; jag har aldrig träffat ett riktigt monster, men jag har sett ganska många på film.

Mvh / Richard


Hur gör dom så att spökena i filmerna ser så jätte läskiga ut?? men lordi är inte läskigt!

/ Sean, 11 år från Nånstans

Hej, Sean!

det finns en massa olika trick som film-makare använder sig av. Vanligast nuförtiden är att man gör effekterna med hjälp av datorer. Där kan man bygga upp de mesta hemskheter och få dem att se väldigt verkliga ut.

Men man kan också med hjälp av smart sminkning få vanliga människor att se väldigt otäcka ut. Sedan handlar det förstås om bra skådespeleri, läskig musik och att filmen har bra stämning och är smart filmad.

Mvh / Richard


har drakar verkligen funnits i sånna fall hur länge?

/ viktorija, 12 år från sverige

Hej, Viktorija!

Drakar verkar aldrig ha funnits på riktigt, men i sagor och legender är de riktigt gamla. Den allra äldsta draken hittar vi i myter från en av människans äldsta civilisationer; sumererna. Detta folk levde vid floderna Eufrat och Tigris utlopp i Persiska viken (ett område som idag tillhör Irak) för runt 7000 år sedan.

Deras skapelsemyt berättar om hur gudarna bringade ordning i ett stökigt universum, som från början liknade ett stormigt hav. Men Zu, den gamla ormen, hatade ordning och stal lagens tavlor från guden Enlil. Utan dessa skulle snart universum förfalla igen, så Enlil skickade solguden Ninurta att hämta tavlorna. Ninurta mötte Zu i en ryslig kamp, men vann till sist och ordningen återställdes.

Mvh / Richard


hur vet man att en ande finns i huset?

/ maria, 11 år från smålandsstenar

Hej, Maria!

Det är nog upp till var och en att själv hitta bevis på att det finns en ande i huset. Vissa tolkar konstiga upplevelser som bevis på detta. Andra ser bara naturliga orsaker till samma upplevelser.

Mvh / Richard


tja! har några frågor om demoner
1.Jag undrara hur man gör om man vill bli en demon??
2.Jag undrar hur skapar man en demon??
3.Hur styr man en demon??
4.Hur dödar jag en demon??
5.Hur blir jag vän med en demon??

/ Albin, 10 år från sverige värmland

Hej, Albin!

1. Man måste nog bli förtrollad av en häxa eller en trollkarl.
2. Folktrons demoner skapas inte utan har alltid funnits, långt innan människan kom till. Enligt vissa legender var de onda andar i jorden.
3. En demon styrs med magiska kommando och trollformler. Kung Salomo i Bibelns gamla testamente kunde med en magisk ring han fått av ängeln Mikael styra demoner.
4. Det verkar vara svårt eller nästan omöjligt att döda en demon. Vanligen skickar man tillbaka dem till Helvetet.
5. Demoner hatar människor och blir därför aldrig vän med en människa. Med med rätt magisk kunskap kan man få dem att lyda en.

Mvh / Richard


Kan du berätta allt du vet om gremlins?

/ The Gremlin, 11 år från Gremlin city

Hej, Gremlin!

Gremlins också kallas Grimblens, Gremlers och Sky Boogies. De brittiska piloterna under andra världskriget brukade prata om "gremlins i maskineriet" då något strulade ordentligt. Man menade att det var något elakt oknytt som stod på tyskarnas sida som ställde till det för dem. Gremlins sägs vara små och håriga, med breda grin och öron som liknar en terriers. De är mörka i färgen och gömmer sig i trånga och smutsiga utrymmen. Det finns olika sorters gremlins; Fifinellas är kvinnor och Widgets är barn. En särskild sorts gremlin kallad Spandul sysslar bara med att isa ned vingarna på flygplan. Men det finns också historier om gremlins som varit till nytta. En skotsk gremlin vid namn Hector ó the Clyde ska ha hoppat upp och ner på locket till en kokande kittel och därmed inspirerat uppfinnaren James Watt till att bygga den första ångmaskinen.

1984 producerade Steven Spielberg filmen "Gremlins", regisserad av Joe Dante. Här är gremlins små monster som kommer av att ett gulligt litet djur, en Mogwai, förvandlas till en gremlin om man matar honom efter midnatt. En man som bor i den lilla staden där gremlinsmonstren lever rövare påpekar att han känner till dem sedan andra världskriget. Här ser gremlins ut som ödlelika monster med stora öron. Filmen fick en uppföljare 1990.

Barnboksförfattaren Roald Dahl skrev på 1940-talet ett manus till en tecknad film åt Disney. Projektet hette också "Gremlins" och handlade om gremlins som förstör flygplan under andra världskriget, eftersom en flygplansfabrik förstört deras hem, en skog i Tyskland. Filmen blev aldrig gjord och en påtänkt barnbok kom heller aldrig till. 2066 gavs boken äntligen ut.

Mvh / Richard


Jag har undrat över detta länge: kan man drömma om något som ska hända eller kan man tänka att något ska hända så händer det? Jag frågar dig för att du är bra på spöken och sådant. En hendelse som hände var att vi i skolan skrev serier om att det är faligt på isen, och jag gjorde en kille som lekte med en hund på isen.... min storasyrras hund gick igenom isen efter det. P.g.a att hennes pojkvän lekte med honom på isen. Likadant med mitt marsvin han började tappa päls och jag tänkte att han säkert hade böldcancer, gissa vad? Han hade böldcancer! Svara jättegärna på frågan.

/ Jullebullekebabrulle, 12 år från Någon stad i Sverige

Hej, Jullebullekebabrulle!

Det sägs ju att man kan sanndrömma och många människor kan berätta att de upplevt det på ett eller annat sätt. Men vad det kan bero på har jag tyvärr ingen aning om.

Mvh / Richard


Myten om dracula har väl funnits ett tag nu? Då undrar jag, hur gammal är dracula igentligen?

/ Krille, 15 år från Bålsta

Hej, Krille!

Myten om Dracula har några olika delar. Först och främst dök det upp sägner om att den historiske Dracula (1431-1476) återuppstått efter det han dött och begravts. Dessa historier glömdes efter något århundrade bort tills författaren Bram Stoker fick höra talas om dem och använde dem som inspiration till sin roman "Dracula" (1897). Här föds egentligen myten om vampyren Dracula, den som fortfarande lever och frodas. 1931 gör filmbolaget Universal en filmversion av en framgångsrik pjäs från boken. Huvudrollen spelas av ungraren Bela Lugosi. Han har svart bakåtslickat hår, frack och slängkappa. Hans Dracula blir den som flest människor tänker på när man nämner figuren. Så man kan säga att dessa tre delar är de olika grunddelarna av Dracula myten.

Mvh / Richard


Vad är det bästa skyddet mot Zombies?

/ Sara, 14 år från Edsyn

Hej, Sara!

Det finns lite olika sätt att skydda sig från dem. På film brukar man helt enkelt skjuta huvudet av dem. Utan hjärna fungerar sällan film-zombies. Någon gång har jag också sett att levande människor imiterar zombies när de inte kan komma undan och då anfaller de inte. Ungefär som om man springar skrikande från en arg hund -då springer hunden troligen efter.

I folktron finns det trollformler för att väcka en zombie och trollformler för att "stänga av" den.

Mvh / Richard


tror du på utomjordingar och vet du något fakta om dom??

/ anton, 10 år från halmstad

Hej, Anton!

Jag tror absolut på utomjordingar på andra planeter. Jag är inte helt säker på att jag tror på att de har besökt jorden.
Här kan du läsa om möjliga utomjordingar på andra planeter:
http://ungafakta.se/stjarnorplaneter/irymden/liv.asp

Mvh / Richard


jag vill bli en drake hur gör man då?

+hur dödar man döda?

/ noel stenman, 7 år från mjölby

Hej, Noel!

Att bli en drake på riktigt är nog knepigt. Då måste man bli förtrollad av en häxa eller trollkarl. Men man kan ju leka att man är en drake eller göra en häftig drak-kostym.

Ibland i vissa skräckhistorier dödar man döda, som vampyrer, levande mumier och zombies. Dessa monster tar man kål på på lite olika sätt. Vampyrer hugger man huvudet av eller slår en påle genom hjärtat. Levande mumier kan man elda upp, eftersom de är så torra och zombies dödar man genom att kapa av huvudet eller på annat sätt förstöra hjärnan på zombien.

Mvh / Richard


Det här kanske inte har så mycket med monster att göra men kan du berätta lite mer om lordi?

/ Jonathan, 10 år

Hej, Jonathan!

Lordi vann ju den internationella melodifestivalen 2006. De kommer från Rovaniemi i Finland och har funnits sedan 1996. Alla medlemmarna är utklädda till monster med särskilda personligheter och varje gång de uppträder eller ger intervjuer gör de det som sina monsterpersoner. Nuvarande monster-medlemmar är Mr Lordi, Amen, OX, Awa och Kita. Mr Lordi, som egentligen heter Tomi Putaansuu, är gruppens sångare och ledare.

När Lordi vann melodifestivalen 2006 fick de den högsta poängsiffran någonsin, 292 poäng. Lordi blev populära, inte bara i Finland utan också i Sverige, Tyskland och Grekland. De har också turnerat i USA. Lordi har dykt upp i andra sammanhang. De har en egen serietidning, egna godispåsar och egen läsk. 2008 var det också premiär på deras skräckfilm "Dark Floors", där deras monsterfigurer blir förstärkta av digitala effekter. "Dark Floors" är den dyraste film som gjorts i Finland.

Mvh / Richard


Jag undrar om du vet något om fladdermöss?

/ Ellen Nordström, 10 år från Norrköping

Hej, Ellen!

Jag kan väl berätta lite om vampyrfladdermusen, iallafall. Eftersom folk ibland tror att den är ett monster.

Den Central –och Sydamerikanska vampyrfladdermusen har fått sitt namn efter folktrons blodsugande monster. Inte tvärtom. Det finns fyra arter: Desmodus Rotunda, Desmodus Rufus, Didemus Yungi och Diphylla Caudata. Den liknar till utseendet de fladdermöss vi har här i Sverige, men är något mindre. Vanliga fladdermöss äter insekter, frukt eller blomnektar, och det finns t o m några som fångar fisk. Men vampyrfladdermusen skaffar mat på ett ovanligare sätt. Under natten väljer den ut ett lämpligt offer, ofta sovande boskap. Den sätter sig på ett ställe där huden är tunn, men okänslig. Det kan vara på öronen eller längst ner på bakbenen. Med sina sylvassa tänder gör den sedan ett snitt i en åder, och lapar i sig blodet som rinner ut.

Då den är mätt flyger den iväg, men därmed slutar inte problemen för den som blivit biten. Vampyrfladdermusens saliv hindrar nämligen blodet från att stelna. Det fortsätter alltså att rinna ett tag efteråt. Såren är inte så stora, så blodförlusten blir inte direkt farlig. Men så länge såret är öppet kan det dra åt sig andra parasiter och bakterier.

Det händer ibland att vampyrfladdermusen dricker blod från människor, men då har den också inte lyckats hitta några andra bytesdjur. Ett sådant tillfälle var då en mängd fladdermöss invaderade en ö utanför Brasilien i oktober 1976. Det fanns för tillfället en brist på boskap i trakten, och sovande människor fick då stå för blodet. En stark lampa brukar räcka för att hålla vampyrfladdermöss borta, om man till exempel campar i djungeln.

Läkare är mycket intresserade av vampyrfladdermusens saliv. Man hoppas kunna använda den i ett medel mot blodproppar. Ett sådant läkemedel skulle hjälpa många människor.

Mvh / Richard


jag har alltid varit överkänslig mot filmer men nu har jag förändrats. jag älskar skräck nu varför blev jag plötsligt så modig jag kollar ju för fan på allt från djurkyrkogården till motorsågsmassaken????????????

/ mikaela, 14 år från sverige

Hej, Mikaela!

Det är ju så att man förändras när man växer upp. Din hjärna har väl helt enkelt klurat ut att filmerna inte är "på riktigt" och att du inte behöver vara rädd för dem. När jag var liten var det inte mycket hemskt jag klarade av att titta på (fast jag gjorde det ändå). Nu tycker jag att de flesta skräckfilmer kan vara ganska larviga (tyvärr).

Mvh / Richard


1.vad betyder krypta?
2.Vet du vad Hin Håle är?? Har hört det från nån bok men fatta inte vad det var:P
3.Vet du vad Scräckrock är?

/ :P, 11 år från :P:P

Hej :P!

1. En krypta är en grav som man kan gå ned i, eller in i. Den är oftast gjord av sten och flera kistor kan ligga i den. För det mesta vilar flera döda från samma familj eller släkt i en krypta.

2. Hin Håle är ett annat namn på djävulen. "Hin= Den, "Håle"= Onde.

3. Skräckrock är en variant av rock eller hårdrock där man använder sig av skräck och monster i texter, i musikvideos och på scen. Exempel på skräckrockare är Lordi och Alice Cooper.

Mvh / Richard


hej kan du berätta lite om alla godzilla monster

/ Godzilla, 12 år från monster island

Hej, Godzilla!

Puh; det här är en fråga som jag svarat på några gånger. Jag klistrar in ett gammalt svar:

Godzilla dök först upp i en japansk film 1954. Han kallas i Japan för Gojira, vilket sägs vara en blandning av ordet Kujira (val) och gorilla. För internationell visning av filmen, framför allt i USA, döpte man om monstret till Godzilla. Från början var det tänkt att monstret skulle vara en jättebläckfisk, men filmmakarna ändrade sig sedan till att använda en jättelik dinosaurie. I filmen gestaltas Godzilla av en stuntman i en stor gummidräkt. Han rör sig i otroligt detaljfyllda modeller av staden Tokyo, som förstörs med miniatyrexplosioner. Idén bakom Godzilla har verklighetsbakgrund. Under andra världskriget förstördes städerna Hiroshima och Nagasaki av vätebomber och tusentals människor dog. Senare, efter kriget, utförde USA provsprängningar av atom- och vätebomber i stilla havet. Japanska fiskare började dö av strålningsskador. Japan krävde ersättning från USA för alla skador och (tror jag ) fick också det till slut. Godzilla är en symbol för japanernas fruktan för kärnvapen och radioaktiv strålning. I filmen dyker Godzilla upp efter USAs provsprängningar. Det visar sig att han är en dinosaurie som förvandlats av den radioaktiva strålningen. Han har blivit mycket större än alla andra dinosaurier (uppåt 100 meter lång och 50 meter hög) och kan också spruta ut en radioaktiv eldsflamma, som liknar utblåset från en raketmotor. Han lever också av radioaktivitet och elektricitet. Därför ger han sig av inåt land för att söka reda på kraftkällor. Militären försöker stoppa honom men han förstör ändå Tokyo. Senare lyckas man döda Godzilla med ett kemiskt vapen som förvandlar honom till ett skelett.

Filmen "Godzilla" blev en stor succé och fick snart efterföljare. I nästa film "Godzilla Raids Again" (1955) dyker en ny Godzilla upp från ett smältande isblock och slåss mot ett annat monster, den taggiga dinosaurien Anguirus. I de första filmerna är Godzilla skurken och de monster han slåss mot är där för att stoppa honom. Bland annat slåss han mot ett mycket större version av King Kong och den jättelika malen/fjärilen Mothra. Eftersom Godzilla var så populär tog man beslutet att låta honom bli hjälten istället. I filmerna under 1960-70-talen slåss han mot en mängd monster men får också hjälp av andra.

Godzillas monsterkamrater är i senare filmer:
Mothra: En jättelik mal som dyrkas som en gud på en söderhavsö. Ibland är det Mothras larver som dyker upp. De spinner trådar av starkt silke.
Rodan: En flygödla som kan bryta ljudvallen.
King Seeser: Ett forntida hundmonster som vaknar när man sjunger en magisk sång för honom. King Seeser kan skicka tillbaka energi som kastas mot honom av andra monster.
Jet Jaguar: En silverfärgad människolik robot som kan växa sig lika stor som Godzilla.
Anguirus: Hans gamla fiende; En taggig dinosaurie som gräver sig genom marken och kan rulla ihop sig till en boll.

Fiender:
King Gidorah: En trehövdad flygande drake från rymden (fast hans ursprung har sedan ändrats flera gånger). Gidorah sprutar gyllene strålar med stor förstörelsekraft.
Mechagodzilla: En robotversion av Godzilla byggd av utomjordingar. Mechagodzilla har en mängd vapen.
Ebirah: En jättelik havskräfta.
Hedorah: En slemhög av föroreningar.
Gigan: Ett rymdmonster med en laserkanon i pannan och en cirkelsåg i bröstet.
Megalon: En jättelik skalbagge.
Kumonga: En jättespindel.
Kamacuras: Jättelika bönsyrsor.

Under 1990-talet kom en ny serie Godzillalfilmer, som börjar med att Godzilla åter är boven. Han slåss mot och blir besegrad av Mothra och hennes tvilling Battra. Men han strider också mot andra monster som är värre en han och då blir han mer av en Good Guy igen. Bland annat strider han mot Biollante, som är en blandning av köttätande växt och reptil; Mechagodzilla; Space Godzilla, som är en sorts ond tvilling och Destroyah, som är ett muerat monster med drag av både kräftdjur och reptil.

Om du tittar igenom mina tidigare frågo-svar, du får gå långt tillbaka (börja leta bakifrån), så kommer du att hitta mer info om Godzillafilmerna.

Mvh / Richard


är du bra på att svara ¨på barnens frågor i så fall vem vet att det inte finns spöken och vampyrer och sånt dom kan finnas

/ sara

Hej, Sara!

När jag svarar på frågor om "finns det" så måste jag titta på om det finns bevis för att det finns. Folk upplever att det kan finnas, till exempel spöken. Det räcker som bevis för många, men inte för forskare som söker efter vetenskapliga bevis. Samma sak med människor som säger sig ha sett monster. För att vetenskapligt bevisa att något finns måste man hitta, dokumentera och beskriva det. Man kan också bevisa att något finns genom experiment, men bara om man kan upprepa experimentet och få samma resultat flera gånger.

Detta betyder inte att det är fel att tro på något som inte är vetenskapligt bevisat, men det finns vissa saker som inte liknar något annat som finns i verkligheten, som eldsprutande drakar, vampyrer, kentaurer, fauner och liknande sagomonster. Just sånt tror jag inte på alls. Jag tror att det kan finnas annta som ligger till grund för historierna om dessa varelser. Som exempel visade det sig att en drake som upptäcksresanden Marco Polo berättat om i verkligheten var en aligator.

Mvh / Richard


hej när kommer ni att ta bort piratplåster tävlingen? jag vill ha nya! // olivia

/ Oivia, 11 år från stockoholm

Hej, Oliva!

Tyvärr får du dras med piratplåstren till slutet på den här månaden. Sedan kommer det en ny tävling.

Mvh / Richard


Hejsan,
Jag skulle vilja veta lite mer konkret fakta om vampyrer. Jag och en kompis har diskuterat det fram och tillbaka ett tag, rent biologiskt sätt, hur en vampyr skulle "fungera" - vi tror väl inte direkt på dem, men vi önskar att dem fanns. Hur skulle blodkonsumptionen vara möjlig? Ifall en vampyr ursprungligen var en människa, har den då kvar samma kropp, eller förändras organen invärtes? För hur skulle de kunna dricka en annans blod och sedan få ut det i sitt eget blodomlopp så att de hölls vid liv även utan ett pumpande hjärta? Då måste vampyrens strupe vara sammankopplad med blodsystemet, eller?
Tror du att vampyrer andas? Det brukar vara olika men den generella idéen är nog att de ju är döda och inte behöver syre. Men samtidigt måste väl blodet som de dricker få syre för att inte fördärvas?
Och, slutligen. Själsfrågan. Jag är lite gotisk av mig och har en romantiserad bild av vampyrer, från media osv förmodligen. För ofta är ju vampyrer förföriska och attraktiva, för att kunna locka till sig offret. Men jag skulle gärna vilja tro att även om vampyrer inte har en själ så kan de älska. Kärlek tas dock sällan upp i samband med vampyrer, bara åtrå. Undantag är väl kanske Spike från Buffy the Vampire Slayer, Lestat i Queen of the Damned och i viss mån Dracula i Dracula 2001. Men vad tror du, O du vise? (Och det var inte sarkastiskt menat. Du är verkligen vis.) Kan en vampyr älska? (Snälla säg ja.)

/ Camilla, 14 år från Västerås

Hej, Camilla!

Meningen är ju inte att man ska kunna förklara vampyrerna vetenskapligt. De är övernaturliga varelser som berör ämnen som själen, demoner, himmel och helvete. Fast det finns både böcker och filmer som försökt behandla den här frågan. Varje gång man gör det tycker jag att vampyrerna tappar något av sin kraft. De blir helt enkelt inte mystiska längre och mystiken är så viktig för att vampyren som figur eller symbol ska fungera.

Men det finns historier där vampyrer blir förälskade i både människor och andra vampyrer (och till och med en varulv i en novell). Vampyren har känslor som hat, rädsla, passion och tacksamhet. Mycket av den döda människans personlighet dyker upp i vampyren. Anne Rices vampyrböcker med Louis och Lestat är ju ett bra exempel på det. Rice berättar ju också att vampyrerna själva inte vet hur det hänger ihop. Finns det ett helvete? Varför måste de dricka blod? Ingen vet. Som sagt, mystiken är nödvändig.

Vampyrer är fast mellan liv och död. De lever inte, men är heller inte döda. De är inte som zombies, där kroppen har börjat falla sönder. De befinner sig i ett mystiskt tillstånd som aldrig har förklarats. Det är därför logiskt att de faktiskt är rädda för att dö. De klamrar sig fast vid den sorts liv de har, men plågas samtidigt av att de inte kan leva normala liv. I några historier har det förklarats att vampyrer inte behöver andas. Vad som händer med blodet de dricker berättar sägnerna; blodet rinner ut i deras egna ådror. En vampyr som ofta dricker blod ser lika frisk ut som vam som helst. det är när de inte får blod på länge som de börjar se bleka och magra ut. I folktron är allt enkelt. Hur förvandlas varulven? Jo; på insidan av huden sitter vargpäls, så han vänder bara huden ut och in.

Vampyrer behöver vila lika länge som vi människor och ibland ännu längre. Vissa vampyrer i folktron biter bara en gång i månaden och sover sedan resten av tiden. Det finns regler för hur de kan leva och deras kroppar påverkas av solsken, eld, växter och olika metaller. Det gör ju vi människor också. Men ovanpå det reagerar vampyren på religiösa tecken och vissa ord, ljud och fraser. Det är en övernaturlig påverkan, som visar att vampyrer är en motsats till det kyrkan betraktar som "gott".

Klart man kan fundera på hur sagans övernaturliga varelser funkar, men jag tycker inte det behövs. Hur kan Godzilla spruta eld? Vilken energi gav Frankenstein-monstret liv? Ingen aning, men jag behöver inte veta det för att gilla berättelserna om dem.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB