Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hur blev drakula vampyr och varför? Hur dödar man drakula?

/ simon, 10 år från kungshamn

Hej, Simon!

Det finns flera historier om hur Dracula blev vampyr. En serietidning berättar att han blev biten av en urgammal kvinnlig vampyr när han låg sårad på slagfältet. I en film säljer han sin själ till djävulen för att få evigt liv, men han blir lurad och förvandlas till en vampyr.

Dracula har dött på en massa sätt i en massa filmer och serier. I boken "Dracula" får han en dolk i hjärtat och halsen avskuren. I många filmer får han en påle i hjärtat. I en film slår blixten ner i honom, i en annan blir han till aska när solens strålar träffar honom.

Mvh/ Richard


Hej! Använder denna site jättemycket i undervisning både för informationenes skull och datorkunskaper som behövs. Har jag fel när jag påstår att ni haft ritningar både på piratflaggor att ladda ner och även piratvapen? Om jag har rätt kan du påminna mig om hur jag hitta det?!!

Tack!

Susanne

Jag är 42 men det rymdes inte i fältet!

/ Ssanne Morgan, 18 år från Gnesta

Hej, Susanne!

Vi har mallar till berömda piratflaggor på vår pysselsida, men det kan vara lite krångligt att hitta dit. Du har piratflaggorna här:

http://www.commersen.se/ungafakta/pyssel/skapa/flagga.html

Några piratvapen har vi inte -än. Men det kan ju vara en bra idé med lite tips på sånt och hattar, med mera. Däremot har vi riddarprylar här:

http://www.commersen.se/ungafakta/pyssel/riddar/riddar.html

Mvh / Richard


jag gillar drakar.jag vet att dom kidnappar prinsessor och sprutar eld och bor i grottor.kan du ge mig mer fakta nu?mvh noel som är en drake i själen.

/ noel stenman., 6 år från mjölby

Hej, Noel!

Jag gillar också drakar! Du kan läsa allt möjligt om drakar och några draklika monster på vårt ämne Naturväsen. Det står om drakarna här:

http://www.commersen.se/ungafakta/naturvasen/drakar/drakar.asp

Mvh / Richard


Vet du vad varulven heter?M.V.H

/ Maja Swartz, 8 år från Norrköping

Hej, Maja!

Varulven är ju på dagen en vanlig man, och då kan han ju heta vad som helst. Leif, till exempel.

Mvh / Richard


Jag har en fråga om vampyrer:
Jag har läst två olika versioner om hur vampyrer tål solljus, den ena är att vampyren bränns sönder av det och den andra är att om vampyren jagat för inte så länge sedan , och sen går ut i solljus skimmrar och glittrar dess hud som diamanter,och det är därför vampyrer undviker solljus.vilken är rätt, om det finns någon rätt eller fel?den sistnämda teorien bygger på en ganska modern bok(om jag kunde drömma,av Stephenie Meyer), och då kan det ju hända att historien är ganska så moderniserad. Jag undrar även hur många olika raser,legender och bakgrunder det finns för vampyrer eftersom det måste finnas massor,och kan vampyrer ändra skepnad till något djur eller annan varelse?

Tack för ditt svar på förhand! Mvh.sophie

/ Sophie Rönkönharju, 13 år från Finland

Hej, Sophie!

Egentligen är det så här: Enligt folktron sover vampyren om dagen, eftersom dess krafter är störst om natten. Alltså verkar den egentligen tåla solljus. I Bram Stokers roman "Dracula" går Dracula omkring på dan ibland. Det är troligen främst filmer som har hittat på det där med att solljus förgör vampyren. Och sen finns det ju massor av olika versioner, påhittat av olika författare. Den med glittrig hud, som du nämner, låter väldigt modern.

Jag vet faktiskt inte hur många olika sorters vampyrer det finns, och det gör nog ingen annan heller. Det finns helt enkelt massor. Särskilt i Indien. Sen finns det en massa varianter på vampyrens krafter. Djur som olika vampyrer sägs kunna förvandla sig till är till exempel: Varg, fladdermus, korp eller kråka, råtta, orm, uggla och fluga.

Mvh / Richard


tänker du aldrig på om det är en vampyr i ditt rum efter du kommer hem från ditt jobb i berkinge?

/ jocke , 17 år från järfälla

Hej, Jocke!

Näpp -är inte rädd för vampyrer.

Mvh / Richard


tror du finns sjöodjur på riktigt

/ nyfiken, 14 år från uppland

Hej, Nyfiken!

Jag tror på att det fortfarande kan finnas oupptäckta djur, till exempel i sjöar.

Mvh / Richard


varulvar är ju läskiga kan jag få lite fakta och en läskig bild.

/ Josefine, 10 år från malmö

Hej, Josefine!

Varulven är en människa som kan förvandlas till en varg. Ordet "var" sägs betyda "man". Det här kan gå till på många sätt. Vanligast är att en varulv en gång i tiden blivit biten av en annan varulv. Man kan också vara född på julafton (som Jesus), ätit kött från ett får som rivits av en varg, druckit vatten ur ett vargfotspår eller använt trolldom. Trollkarlar och häxor valde ibland att bli varulvar genom att göra en magisk gördel av vargskinn. Annars är varulvsjukan en farlig sak. I vargform kan varulven sluka sin egen familj, till exempel. I folktron är varulvar oftast män. I Sverige drabbas pojkar av varulvssjuka, medan flickor förvandlas till maror om natten. För det mesta förvandlas man till varulv när det är fullmåne. De som använder magi kan förvandlas när som helst.

En varulv kan bara dödas med silver eller om den får huvudet avhugget. I Sverige kan man bota en varulv genom att ropa hans namn till honom när han är varg. I andra delar av Europa sägs det att blomman stormhatt (på engelska Wolfbane, och på tyska Wolfs-Eisenhut) kan både skydda mot en varulv och bota den.

Ibland ser varulven ut som en hårig man med huggtänder, men den figuren är filmernas varulv. När man på 1940-talet gjorde den första riktiga varulvsfilmen "The Wolf Man" såg han ut så här. Figuren blev så populär att flera andra varulvar avbildades på samma sätt.

Bilder kan jag tyvärr inte stoppa in i svaret, men du kan hitta hur många varulvsbilder som helt på webben om du googlar "varulv" eller "werewolf".

Mvh / Richard


Vad var minotaurus för någon?kan du skriva lite fakta om honom?

/ kevin persson, 13 år från tierp

Hej, Kevin!

Minotauros var ett monster med tjurhuvud och människokropp. Han hölls inspärrad i labyrinten på ön Kreta. En gång om året skickade staden Aten, som stod i skuld till Kretas kung Minos, sju flickor och sju pojkar till labyrinten för att bli mat till Minotauros. Men den starke hjälten Teseus fick reda på att han var son till kungen av Aten. Han reste till Kreta förklädd som en av de sju pojkarna. Prinsessan Ariadne, som var halvsyster till Minotauros, hjälpte Teseus hitta ut från labyrinten genom att ge honom ett långt garnnystan. Djupt inne i labyrinten mötte sedan Teseus Minotauros och dödade monstret i en vild kamp.

Det här är en mycket gammal saga ur grekisk mytologi, men i senare fantasyberättelser dyker det upp ett helt släkte minotaurer, till exempel i Narnia-böckerna och i rollspel som Drakar & Demoner.

Om du vill skriva ut ett faktablad om Minotauros kan du hitta det i vårt Bestiarium här:
http://www.commersen.se/ungafakta/pyssel/farglagg/bestiarium_color.html

Mvh / Richard


Finns det drakar, vampyrer , monster eller enhörningar??

/ Nilli, 10 år från Forserum?

Hej, Nilli!

Nä, vad jag vet finns inga av de där i verkligheten. Fast det finns de som tror att enhörningen en gång har funnits och att den var en sällsynt antilop i Afrika.

Mvh / Richard


Hej.Har du något tips på något vi kan leka att vi är? Monster,superhjältar eller något ! från noel

/ Noel, 6 år från Mjölby

Hej, Noel!

Jag brukade leka både monster och superhjälte när jag var liten. Jag tycker ni kan leka vad som helst så länge ni inte gör varandra illa.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Jag har två frågor.Min första fråga är:Är det sant att troll inte tycker om solljus?

Min andra lyder:När kom de första monstrena till jorden och vilken/vilka var det???

Hoppas du kan svaren!

MVH Loke!

/ Loke, 10 år från Linköping

Hej, Loke!

Troll tål inte solljus alls. De spricker eller blir till sten om de träffas av solens strålar. Så är det iallafall i de svenska folksägnerna.

Jag har nog redan svarat på halva din andra fråga i svaret här under. Och här är några riktigt gamla monster från tidens början: Draken Tyfon ur grekisk mytologi. Drakmonstret Tiamat ur sumerisk mytologi. Jätten Ymer ur nordisk mytologi. Havsdraken Apep ur egyptisk mytologi. Stormdraken Illuyanka från Turkiet. Havsdraken Yam-Nahar från Syrien. Alla dessa monster blir besegrade av olika hjältar eller gudar.

Mvh / Richard


Har en Gorgon två huvuden?


Min andra fråga:Vilket år kom monstrena till jorden och vilken var den första???


Hoppas du vet !!!!!

/ vill ej säga mitt namn men jag älskar monster, 15 år från sverige

Hejsan!

En knepig fråga; En gorgon har egentligen bara ett huvud, men hon har ormar till hår och de har ju varsitt huvud.

Monster verkar ha funnits så länge människan haft en hjärna som hittar på hemska fantasier. Om man läser gamla myter om hur jorden kom till är monstren inte långt borta. I många mytologier kämpar urgudar med urtidsmonster. Ibland blir delar av det besegrade monstets kropp delar av vår värld, som berg och hav.

Mvh / Richard


Hej. Jag vet inte hur pass mycket denna fråga håller sig till ditt område men jag chansar.
Jag undrar om myten om "den vita frun". Jag bor nämligen på en plats som det finns mycket myter och legender kring och jag har hört mycket om en vit fru som skall bo på ett slott. Jag har för mig att hon skall ha dött fylld av hat och det är därför hon inte kan vila, men jag är som sagt inte säker. Kan du myten om den vita frun?

/ Hannah Larsson, 13 år från Kristianstad

Hej, Hannah!

"Vita frun" finns på flera slott i Sverige. Det brukar vara namnet på en kvinnlig vålnad som ser ut att vara klädd i vitt. Det finns också "grå damer" och en "brun dam" på ett slott i England. Historien om vita frun är olika beroende på vilket slott hon är knuten till. Men olycklig kärlek och eller något förräderi brukar dyka upp som anledningar till varför hon går igen.

Mvh / Richard


hej richard

i vilka länder finns det vampyrer

från roy

/ roy, 10 år

Hej, Roy!

Det finns historier om vampyrer i nästan alla länder. De allra äldsta kommer från länder i Asien som Indien och Kina.

Mvh / Richard


varför dricker vampyrer blod från tjejer??????

/ Anna, 10 år från Svergie

Hej, Anna!

I riktigt gamla historier om vampyrer dricker de blod från både killar och tjejer. Men på film så är det oftast tjejer som råkar illa ut. Vampyrens bett liknas ju också vid en kyss och de flesta filmmakare verkar inte ha velat visa en killvampyr som gillar att bita killar :)

Mvh / Richard


Vad kommer monstrerna, vampyrerna och varulvarna ifrån? Är dom är sanna eller inte? Har du någon aning om vad varulven heter? Jag har hört att vaulvens förbannelse är att han inte vet vad han heter. Är mumier farliga eller bara läskiga?

M.V.H
Maja Swartz

/ Maja Swartz, 8 år från Norrköping

Hej, Maja!

Alla monster och vampyrer kommer från människans fantasivärld. Ibland har någon sett nåt man tror är ett monster (kanske i mörkret), fast det i själva verket är en helt vardaglig sak. Ibland räcker det med att folk hör en berättelse om något hemskt för att de ska tro på det.

Varulven vet vad han heter, men om någon känner igen varulven och säger hans namn högt blir han botad för alltid.

Mumier är döda människor från det riktigt gamla Egypten. Det var mest kungar man gjorde till mumier. En mumie är en människas döda, torkade kropp, som man sedan svept tyglindor om och lagt i en slags kista. När man började gräva ut de gamla mumiegravarna i början på 1900-talet gick det historier om att man drabbades av en förbannelse om man inte lät mumien vara. 1932 gjordes en film som gick ut på att en del av förbannelsen var att mumien vaknade till liv. Sedan har det gjorts många filmer med levande mumier. Men verklighetens mumier är inget att vara rädd för.

Mvh / Richard


Finns monster och vampyrer på riktigt?? Om de gör det kan de döda en fast de redan är döda??

/ Sara, 11 år från gjfösps

Hej, Sara!

Ne, jag tror inte att det finns monster och vampyrer på riktigt.

Mvh / Richard


Hej, Det är jag, Filip, igen. Jo jag undrar vilken jag bör skicka frågor till som handlar om historia.

/ Filip, 14 år från Skarpnäck

Hej, Filip!

Tyvärr har vi ingen i panelen ännu, som kan svara på historiefrågor. Kanske vi kan ordna en så småningom.

Mvh / Richard


fins det monster och spöken eler inte?

/ nora, 6 år från sverge

Hej, Nora!

Inte vad jag vet. Men det är ändå kul att läsa om dem och se dem på film.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB