Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


HI, jag älskar att läsa om vampyrer och varulvar . Men jag undrar om spökskeppet Flygande Holländaren. Har det verkligen funnits? och hette verkligen kaptenen Davy Jones?? Eller är det bara något som regissören i Pirates of the Caribbean har hittat på? Jag tycker att det är jätte häftigt med vampyr böcker och så vet du några sådana böcker man kan läsa. Typ förutom Twilight ;-)

/ Lucy, 14 år från Stockholm, England

Hej, Lucy!

I fyrahundra år har sjömän svurit på att de sett Den flygande holländaren kring Godahoppsudden i södra Afrika. Legenden säger att en holländsk kapten, Vanderdecken eller Van Falkenberg, var så utled efter flera dagars stiltje att han försvor sin själ till djävulen i utbyte mot lite vind. Djävulen hörde kaptenens rop, tog hans själ och blåste sedan vind i skeppets segel.
Än idag ska alltså detta fartyg segla med djävulsvinden vinande i masterna och med sin själlösa kapten vid rodret. Det är oftast i de värsta stormarna vid Godahoppsudden som Holländaren siktas. Ibland dyker det också upp i lugnt väder och alla som är dumma nog att gå ombord blir fast där för evigheten.

"Davy Jones" är en figur som egentligen är likvärdig med döden eller djävulen. Det finns många historier om vem Davy Jones var. De flesta säger att han var en gammal båtsman och pirat med en ful ovana att själv sänka alla skepp han tjänade på. Därmed ordnade han nya själar till djävulen i utbyte mot evigt liv åt sig själv.
På havets botten har han en stor sjömanskista, "Davy Jones´Locker", och i denna stoppar han allt som dalar ner till bottnen. Skepp, skatter och döda sjömän -alla hittar de vägen in i Davy Jones´kista. Det finns ett gammalt engelskt uttryck bland brittiska sjöman: "Go to Davy Jones´Locker!" Det betyder ungefär: "Dra åt Helsicke!"
Enligt legenderna var han INTE kapten på Flygande holländaren. Det är i "Pirates"-filmerna han är det.

Den bästa vampyrbok jag vet är "En vampyrs bekännelse" av Anne Rice och dess uppföljare "Mörkrets furste". Leta reda på dem- du kommer inte att ångra dig. Du kan också fråga på biblioteket efter "Vampyrboken" av Sam J Lundwall. Detta är en samling vampyrnoveller från alla möjliga tider. Den innehåller bland annat en historia av Tanith Lee om Snövit som vampyr! Tyvärr finns inte så mycket av Tanith Lee översatt på svenska, annars är hennes berättelser väldigt bra. De är en blandning av skräck och romantisk fantasy. Jag kan också varmt rekommendera Meredith Ann Pierces romantiska och dramatiska fantasyroman "Den fjortonde bruden" om en änglalik vampyr och den unga kvinna som jagar honom. Sen har vi ju så klart vår svenska "Låt den rätte komma in" av John Ajvide Lindqvist.

Mvh / Richard


Hejsan! Jag vet inte om jag har kommit till rätt person men annars är min tre frågor gällande dinosaurier.

Fråga 1: Finns det någon/några växtätande dinosaurier som INTE har en näbb?

Fråga 2: Finns det någon/några köttätande dinosaurier som INTE har vassa tänder?

Fråga 3: Vet du någon dinosaurie som du tycker ser/är konstigast av alla dinosaurierna?

Svara gärna på någon av mina frågor.

/ Amanda, 13 år från Sverige

Hej, Amanda!

1: Du tänker på en näbb som Triceratops hade? Det fanns många växtätare som inte hade näbbar, de stora långhalsade sauropoderna och de plattmunnade Hadrosaurerna, till exempel.

2: Alla köttätande dinosaurier var tvungna att ha vassa tänder för att kunna äta kött. Även de som åt fisk hade vassa tänder.

3: Det finns ju några att välja på. Mononykus tycker jag ser ganska skum ut!

Mvh / Richard


Hej detta hände strax efter att min mormor hade dött!
mamma låg och sov och jag skulle göra något i hennes rum och efter en stund så börja hennes telefon att lysa och jag tänkte (Vem är så dum att den ringer så här sent på kvällen) men inet hände och efter en stund så slockna den
på morgonen berätta jag det för mamma och hon sa att det hänt förut och att hon trodde att det var mormor som sa godnatt!!!!!!!!!!!!!!!

vad tror du det kan ha varit???????

/ Linna, 12 år från Alingsås, Sverige

Hej, Linnea!

Det är omöjligt för mig att säga vad som hände. Ni får tolka upplevelsen som ni själva vill. Men visst är det möjligt att mormor vill komma och säga godnatt ibland. Det känns väl i så fall tryggt?

Mvh / Richard


Är det sant att om du hugger av ett huvud av en hydra växer 2 nya ut?

/ Marko, 10 år från Sverige

Hej, Marko!

Japp; Hugger man av ett hydrahuvud växer två nya ut från samma hals. Man måste bränna halsstumpen för att hindra att nya huvuden växer ut. Detta berättas det om i sagan om Herakles andra stordåd.

Mvh / Richard


Kan du inte göra en app till iphone som gör att man kan ha monsterklubben på sin iphone? Och kan du inte skriva lite om Stephen King?

/ Isak, 12 år från Hedekas

Hej, Isak!

Det var en kul idé att ha Monsterklubben som en app i telefonen! Just nu vet vi inte riktigt hur vi skulle fixa det, men det tål att tänkas på.

Det kanske skulle passa att ha med Stephen King i Monsterklubben. Vi får väl se vad vi hinner med i framtiden.

Mvh / Richard


hej hej ! jag ÄLSKAR monster tex som vampyrer <3<3<3<3 dom är mina favoriter <3<3<3 jag undrar om du har sett arkiv -x och jag undrar är man emo bara för att man gillar monster och ar oftast svarta kläder ? kram

/ victoria / freak XD, 10 år från glimåkra

Hej, Victoria!

Kul med en tjej som älskar monster (fast jag känner flera som gör det)! Jag har faktiskt sett alla avsnitt av Arkiv X ända från början, då TV4 visade serien på 1990-talet. Jag tycker att det är en av de bästa TV-serier som gjorts.

Man kan nog vara emo OCH gilla monster. Jag gillar ju monster och pysslar jättemycke med monsterfrågor, men jag bär sällan svart. Oftast har jag jeans och någon färgglad tröja eller skjorta. Man behöver inte vara på något särskilt sätt bara för att man gillar monster, fast vissa grupper, som till exempel gothare, verkar vara väldigt fästa vid vampyrer och visar ibland det genom sina kläder och smycken.

Om du gillar vampyrer tycker jag du ska leta reda på boken "Den trettonde bruden" av Meredith Ann Pierce. Det är en romantisk mörk fantasy med en väldigt annorlunda vampyr. Fråga på ditt bibliotek.

Mvh / Richard


Finns det så kallade loch ness monstret.

/ Marko, 10 år från Sverige

Hej, Marko!

Det finns inga bevis för Loch Ness-odjuret som är erkända av naturvetenskapen. Däremot har det hänt så många konstigheter i Loch Ness och det är så många som sett odjuret under årens lopp, att man måste anta att något finns i sjön. Exakt vad det är verkar vara omöjligt att få fram.

De flesta fotografier på Loch Ness-odjuret är antingen fejk, eller visar bara sånt som är helt normalt i sjön; Simmande änder, trädrötter, höga vågor, med mera. Men ett litet antal foton och filmer visar något som man inte kan fuska fram och som inte är naturligt i sjön. Man har också fått in stora rörliga former från sjöns djup på ekolod. Ekolodet funkar så att en ljudsignal sänds ut och om den studsar mot något under vattnet dyker en sorts bild på föremålet upp på en skärm. Man kan inte se exakt vad det är, men man kan ändå få fram tillräckligt tydliga bilder för att se fiskstim, undervattensklippor och annat. I Loch Ness har man fått fram ekolodsbilder på stora djur som rör sig ganska snabbt under vattnet.

Så jag tror absolut på att det finns ett oförklarat fenomen i Loch Ness. Kanske det är okända djur som lever i sjön.

Mvh / Richard


Har du sett en spök?? eller har du sett en månster?

/ Muhammed, 14 år från ETT STAD

Hej, Muhammed!

När jag var liten mötte jag min morfar ett par dagar efter att han hade dött. Han såg ut som vanligt, hade skjorta, byxor och hängslen på sig och luktade pipa. Vi pratade en stund sedan försvann han.
Det var ingen kuslig upplevelse och kändes inte konstigt alls. Men det var bara den gången. Jag har ingen aning om vad det var jag upplevde, men det var mycket verkligt för mig.

Något monster har jag aldrig sett i verkligheten, fast jag har besökt sjön Loch Ness i Skottland och jag hörde en gång på nyheterna att folk sett Bigfoot bara en liten bit från där min pappa bor i USA.

Mvh / Richard


Hej, Richard! Jag undrade bara om något ockulta. Jag undrar om vad Molech och Baphomet är för demoner eller djävular. Skulle gärna vilja veta det! //Nasir

/ Nasir, 12 år från Göteborg, Frölunda, Tynnered

Hej, Nasir!

Moloch är egentligen en mycket gammal gud som dyrkades av fenicierna, ett folk som levde i vad som nu är Syrien, Libanon och norra Israel. Det sades att man offrade människor till guden Moloch och i Bibeln omnämns han som en falsk och ond gud. Under medeltiden hade kyrkan gjort om Moloch till en demon, en av helvetets prinsar. Han sades stjäla barn och orsaka olycka för mammor. Poeten John Miltons dikt "Det förlorade paradiset" handlar om hur den stolte ängeln Satan gör uppror mot Gud och blir utslängd från himlen. Tillsammans med en grupp andra änglar skapar han ett nytt rike i underjorden, alltså helvetet. I dikten är Moloch en av de mäktigaste krigarna bland de fallna änglarna.

Baphomet är en figur som under medeltiden fick symbolisera andra religioner som ansågs vara onda av de kristna. I mitten på 1800-talet började författaren och magikern Eliphas Lévi använda Baphomet som en symbol för den magiska riten. Han avbildade Baphomet som en korsning mellan get och människa, med fladdermusvingar. Den här figuren liknade många bilder av djävulen från medeltid och renässans. Vad jag förstår menade Lévi aldrig att Baphomet skulle vara ett riktigt väsen, bara en blandning symboler som tillsammans visade de olika delarna av den magiska konsten.
Senare har andra använt figuren och namnet Bahopmet på olika sätt. I romanen "Cabal" och filmen "Nightbreed" av författaren och filmaren Clive Barker är Baphomet ett gudalikt väsen som skapat "Midian", en fristad för alla möjliga sorters monster.

Mvh / Richard


Hejhej igen, Richard!

Finns andar? För isåfall har min mamma råkat ut för en..

Hon skulle sova över i en prästgård där det sägs spöka och på natten så tändes och släcktes ljuset.
Efter ett par minuter såg hon en liten pojkes skugga och ett barns skratt.

.. hon kanske bara hade livlig fantasi?

/ Sofia Díon, 10 år

Hej, Sofia!

Det finns människor som verkar ha lättare att uppleva konstiga saker. Vad dessa upplevelser beror på vet vi inte. Kanske det finns andar som besöker oss ibland. Kanske vissa människor på något sätt kan uppleva "minnen" av vad som hänt på en viss plats och att vi tolkar dessa upplevelser som besök av spöken.
Det finns många teorier!

Mvh / Richard


Hej, Richard!

Jag och min kusin låg och solade på framsidan av vårat hus och plötsligt så ringde telefonen. Mamma gick för att svara och när hon kom tillbaka var hon alldeles vit.
Vi frågade vad som hade hänt, men hon skakade bara avvärjande på huvudet och sa "Jag såg morfars nummer. Det är så konstigt, han är ju död.."

Nu undrar jag: kan någon ha "tagit över" hans nummer? Blev superrädd när mamma sa så för, han kan ju inte leva - inte när han är död?

/ Sofia Díon, 10 år

Hej, Sofia!

Sånt där är ju skumt. Jag tror inte att nån annan kan ta över ett gammalt telefonnummer, men jag är ingen expert. Det finns många människor som säger sig ha haft konstiga upplevelser efter att en nära släkting eller vän har gått bort. Det är inget du behöver vara rädd för. Var istället glad över att du haft en ovanlig upplevelse. Så tänker iallafall jag.

Mvh / Richard


Ibland på natthimlen har jag sett konstiga prickar som är röda,blåa och gröna som rör på sig kan det vara ufon. Hur kan man se spöken.

/ William Karlsson, 12 år från Kalmar,Rnkabyholm

Hej, William!

Jag har också sett konstiga prickar fara runt på natthimlen. Om pricken rör sig långsamt fram i en rak linje är det troligen en satellit. Om det är ett glödande klot man ser kan det faktiskt vara en sällsynt sorts meteorit som kallas bolid. Men den typ av syn du beskriver faller under beteckningen "UFO", alltså oidentifierade flygande föremål. Vi vet inte vad prickarna är, därför är de oidentifierade.

Jag är ingen expert på spöken, men det sägs att vissa människor är mer känsliga för det vi kallar "det övernaturliga" och kan därför känna, höra och se andar. det finns dock inga vetenskapliga bevis för detta.

Mvh / Richard


hej. är monsster fejjk? varför finas monster klub? monster inte finas väl? varför du tro på monster? min storebrorr sa at det inte finas. er det sant?

/ Ugada Mahmut

Hej, Ugada!

Det är sant att monster inte finns, men man kan ju gilla dem ändå. Därför skapade jag monsterklubben för alla som tycker att monster är häftiga och spännande. Monsterklubben handlar om monster på film och TV, i böcker och i sagor och legender.

Mvh / Richard


kan du berätta lite om filmen cheminal wedding

/ OX, 8 år från Sverige

Hej, Ox!

Du tänker på filmen "Chemical Wedding"? Det är en riktigt galen film, skriven av Iron Maiden-sångaren Bruce Dickinson. Filmen innehåller också en sång från hans album "Chemical Wedding". Annars har filmen och albumet inget gemensamt. Filmen handlar om en professor som blir besatt av anden från magikern Aleister Crowley, som funnits på riktigt.

Mvh / Richard


jag har vart i egypten och där såg jag pyramider är det någonting där inne? och finns det döda människor där ??

/ pyramiden10, 11 år från vingåker

Hej, Pyramiden!

Inuti pyramiderna lade man ofta döda människor i gravar. Idag har många av gravarna tömts på både föremål och döda. De döda (mumierna) ligger ofta på museum istället. Har du kollat in vårt ämne om Egypten? Där kan du läsa om både pyramider och mumier:

http://ungafakta.se/egypten/historia/

Mvh / Richard


Finns aliens? Jag tror att michael Jacksson lever. Tror du det? Jag hittade beviset på google, skriv Michael Jacksson lever. Hej nu är det från min kompis Arvid. När börgade du tro på monster?

/ Hugo, 8 år från solna

Hej, Hugo!

Jag tror att det finns utomjordingar på andra planeter. Jag är inte lika säker på att de finns på jorden. Så fort det kommer fram "riktiga bevis" på detta visar de sig alltid vara fejkade.
Jag tror att Michael Jackson tyvärr är död.
Jag har aldrig riktigt trott på monster, men jag tycker att monster är jättespännande. Därför brukar jag ta reda på så mycket jag kan om dem.

Mvh / Richard


Tack för tipsen om miniämnet varulvar jag fick svar på det mesta men jag undrar finns det varulvar i verkligheten eller har funnits???

/ Varulven00, 10 år från Dom mörka skogarna i Hälsingland

Hej, Varulven00!

Nej, jag tror inte att det funnits riktiga varulvar. Men tron på att människor kan förvandlas till djur är väldigt vanlig över hela världen.

Mvh / Richard


Hej!
Du skrev att det finns bilder på Loch ness som man inte kan fuska fram.Vart finns dem bilderna??

/ Alexandra, 11 år

Hej, Alexandra!

Det finns några foton och filmer som verkar visa något stort som far fram i och under vattnet i Loch Ness. För att kunna fejka sånt måste man bygga ett stort föremål och sedan släpa det genom sjön -utan att någon annan märker det. Det är nästan omöjligt. Det är lättare att bygga ett modell-monster, sätta ut det i sjön och knäppa ett kort. Det har jag själv gjort på skoj!
De här bilderna finns i lite olika böcker jag har. Några av dem finns säkert ute på nätet, fast just nu kan jag inte hitta någon av dem!

Mvh / Richard


tror du att loch ness-odjuret finns?

/ oscar, 10 år från västerås

Hej, Oscar!

Det finns inga bevis för Loch Ness-odjuret som är erkända av naturvetenskapen. Däremot har det hänt så många konstigheter i Loch Ness och det är så många som sett odjuret under årens lopp, att man måste anta att något finns i sjön. Exakt vad det är verkar vara omöjligt att få fram.

De flesta fotografier på Loch Ness-odjuret är antingen fejk, eller visar bara sånt som är helt normalt i sjön; Simmande änder, trädrötter, höga vågor, med mera. Men ett litet antal foton visar något som man inte kan fuska fram och som inte är naturligt i sjön. Man har också fått in stora rörliga former från sjöns djup på ekolod. Ekolodet funkar så att en ljudsignal sänds ut och om den studsar mot något under vattnet dyker en sorts bild på föremålet upp på en skärm. Man kan inte se exakt vad det är, men man kan ändå få fram tillräckligt tydliga bilder för att se fiskstim, undervattensklippor och annat. I Loch Ness har man fått fram ekolodsbilder på stora djur som rör sig ganska snabbt under vattnet.

Så jag tror absolut på att det finns ett oförklarat fenomen i Loch Ness. Kanske det är okända djur som lever i sjön.

Mvh / Richard


Hej! jag undrar vad en Tsi sgilli är för något. Jag läste om den i cherokeesisk mytologi men det stog inte så mycket. Tacksam för svar!

Mvh smilla

/ smilla, 11 år från torsås

Hej, Smilla!

Tsi Sgilli är en häxa från Cherokee-sagor. Hon sägs vara mäktigast av alla häxor och kallas deras drottning ibland. Hon omger sig med farliga andra (demoner skulle vi kalla dem) som går hennes ärenden. Det finns faktiskt inte så mycket nedskrivet om henne. Har det funnits gott om sagor om Tsi Sgilli förr tycks de vara bortglömda nu.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB