Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Finns det legender om fiskmänniskor eller?

/ William Karlsson, 12 år från Kalmar,Rinkabyholm

Hej, William!

Det finns gott om legender om fiskmänniskor över hela världen. Vanligast är ju sjöjungfrun, som är en vacker kvinna med fiskstjärt istället för ben. Men här i Sverige finns också andra, liknande figurer, till exempel havsmannen, som sägs vara fjällig och ha en fiskmun. Ingen skönhet, alltså. Andra fiskmänniskor är Merrows och Murdhuachas från från Irlands kuster. Murdhuachas sägs också ha drag av sälar.

Mvh / Richard


Hej Richard! kan vi ta upp pokémon i nästa monsterklubbs sak? pokémon står för (pocket monsters) mvh/joel

/ joel, 10 år från sinnoh

Hej, Joel!

Jag säger som jag brukar: Vi får se när och om vi kommer till Pokemon-figurerna. Men det är ju sant att de absolut är monster, så visst passar de in i Monsterklubben.

Mvh / Richard


HEJSAN!=)Dethär är igentligen ingen fråga utan en komentar!(Men svara ändå!) Jag är lite sur på er! Ni har fel fakta om drakar te.x Ampithren är faktist världens största drake och inte minsta=( Jag har gått en kurs i drakologi så jag vet en hel de om drakar!

/ cecci, 11 år från finland

Hej, Cecci!

Just nu vet jag faktiskt inte exakt vilken drake du tänker på, (ärdet Amphipteren?) men det är ju så att det ofta finns olika versioner av hur ett monster ser ut och beter sig. Allt beror på vilken berättelse man läser. Monster som först dyker upp i legender brukar ha krymt när antika och medeltida naturvetare sedan har berättat om den i sina "bestiarier".
Du har läst "Drakologi" förstår jag. :)

Mvh / Richard


Måste man ha ett monster som redan finns i sina sagor? Eller kan man hitta på egna? T.ex om jag vill ha en vampyr i min berättelse. Kan man hitta på hur den vampyren ska vara? T.ex grön och har tre ögon men annars är det som en vanlig vampyr?/Sandra

/ Sandra , 10 år från Sweden

Hej, Sandra!

Självklart kan du hitta på dina egna monster, även nya versioner av gamla monster som vampyrer och varulvar. Ha kul med monstren!

Mvh / Richard


Hej!
Jag har nog ställt frågor tidigare och så, men jag har sett att andra ställt väldigt många frågor! Är det jobbigt? Thihi.. :-)

Jag är galen i vampyrer och därför försöker jag hitta många böcker om vampyrer, fakta om de eller spökhistorier mm. I en bok jag har står det om väldigt många olika vampyrer. Det stod om en vampyr som kunde tappa underkroppen (eller vad det heter) och i stället för armar växte det ut vingar. Som kom från filippinerna. Men, min fråga hör egentligen inte till det så mycket..
Du kanske inte vet men man kan fråga!
I vilket land "finns" det mest vampyrer? Och då menar jag "sorterna" eller vad man ska säga.. som den vampyren jag skrev kom från filippinerna. Sen finns det väl nån från Rumänien också..
Det lät rätt invecklat.. Men aja :)

MVH Cajsa<33

/ Cajsa, 12 år från Skåne

Hej, Cajsa!

Fråga på bara, det är inte jobbigt :)

Du tänker nog på Penanggalanen från Malaysia. Detta monster är ofta en död kvinna, vars huvud flyger iväg med lungor och inälvor fortfarande hängande under. Ibland har Penanggalanen vingar, ibland flyger huvudet av sig själv.
Jag tror att mest vampyr-lika varelser hittar man i Indien. Där finns tusentals olika monster och demoner i folktron. Många av dem suger blod, eller lever på att dra näring och energi ur människan. Så frågan är helt enkelt bara vad man väljer att kalla en "vampyr". I Östeuropa och Mellaneuropa finns det olika varianter på den traditionella vampyren, det vill säga ett lik som behöver blod för att kunna leva vidare. Jag tror du kan hitta en del av dem på vårt vampyrämne, under knappen "Världens vampyrer". Men jag gissar att du redan varit där och tittat.

Mvh / Richard


kan man förvandla sig till en krokodil?

/ Truts

Hej, Truts!

Jag känner inte till någon metod, men det finns häxdoktorer i Afrika som säger sig kunna förvandla sig till krokodiler och många verkar tro på det.

Mvh / Richard


Inga av mina berättelser kommer in på unga fakta :(

/ Anno

Hej, Anno!

Det var ju tråkigt att höra! Men fortsätt skicka in så kommer de nog med till slut. Saker som ger dig en större chans att komma med: Korta historier. Att man använder punkt och kommatecken. Att man inte skriver "fortsättning följer" i slutet.

Mvh / Richard


jag har glömt mitt lösenord på monsterklubben kan du hjälpa mig?


MVH/ Vahe

/ vahe, 12 år från Stockholm

Hej, Vahe!

Jag ska prata med vår tekniker idag och se om han kan hjälpa dig. Enklast är nog annars att du skapar ett helt nytt konto, alltså gör som du gjorde förra gången. Du kan nå mig på richard@ungafakta.se

Mvh / Richard


Jag kan inte gå med i monsterklubben! Jag vet inte varför! Har du något tips på vad felet kan va :)

/ Julia

Hej, Julia!

Om du mailar mig på richard@ungafakta.se så kan jag skicka din fråga vidare till vår webtekniker. Han kan nog hjälpa dig.

Mvh / Richard


Hej, jag råkade se frågan om att skaffa en kärleksexpert. Jag har varit lärare i sexualkunskap och kan väldigt mycket om kroppen. Jag kan också svara på frågor om kärlek, vilket jag ofta fått svara på efter lektionen, t.ex gillar han mig eftersom eller e jag kär? Så själv tycker jag att jag skulle vara en fantastisk kärleks expert. Det var allt.

Ps; om ni vill ha min adress får ni fråga om min e-post eftersom jag e hemma hos en kompis när jag skriver detta. Så ni kan tyvärr inte hitta mig via IP-adressen :(

/ Ulla Viccy

Hej, Ulla!

Du kan väl kontakta mig på richard@ungafakta.se så kan vi diskutera vidare.

Mvh / Richard


Jag har en bok om brakar som heter drakologi, det står om massa olika drakar i den t.e.x Amphitheren.

Det står också att drakar inte är monster utan skapelser av magi och att drakblod har läkande krafter inte att det är frätande, det står också att vissa draksorter kan prat och att det inte finns så många onda drakar.
vad tror du om detta? mvh Vahe :D

/ Vahe, 11 år från Stockholm/Sweden

Hej, Vahe!

Drakar finns över nästan hela världen och i många kulturer och därför finns det inte en enda sanning om vad drakar är. I Asien finns både goda och onda drakar. I västvärlden är drakar så gott som alltid en symbol för ondskan. T ex i Sverige är de riktigt otäcka varelser. Det är i senare tiders fantasylitteratur som man börjat ändra på detta och gjort drakarna till ädla, goda varelser.

Det är sant att många drakar är varelser med en stark koppling till magi. I några fall har drakar betraktats som farliga djur utan några magiska krafter. VAd det gäller drakblodet finns det olika versioner om det också. Draken Fafner hade blod som gjorde människokroppen osårbar. Den drake som hjälten Beowulf dödade hade däremot frätande blod.

Draken är ett monster och alla monster har en uppgift, en roll att spela, i den historia som berättas. Ibland är monstret som en mäktig naturkraft som ingen kan rå på. Ibland är monstret nästan som oss människor. Beroende på vad man behöver draken till i sin historia, så kan man ändra på hur den ser ut och vilken makt den har.

Mvh / Richard


Ni borde skaffa en kärleks expert, tror det skulle uppskattas av många, fast jag vill inte vara den som svarar, bara ger tips för att förbättra unga fakta!
//Harry Smith, Monster expert

/ Harry Smith

Hej, Harry!

Vi letar fortfarande efter en bra kärleksexpert, som kan svara på frågor både om känslor och kroppen. Vi får se om vi kan hitta någon som passar och som har tid att svara på frågor.

Mvh / Richard


Hej! Är det riktiga monster i bakgrunden?Och i såna fall, varför är du inte död?
Från monster experten Harry SmithPS. Det kanske är nån annan som skriver i stället för dig nu, jag är ju inte dum...

/ Harry Smith

Hej, Harry!

Monstren i bakgrunden har jag själv skapat, så jag har ganka bra koll på dem!

Mvh / Richard


Vad händer om en vampyr biter en annan vampyr?

MVH Vahe :D

/ Vahe, 11 år från Stockholm/Sweden

Hej, Vahe!

Det händer nog ingenting, förutom att den bitna vampyren blivit skadad. I böcker och på film brukar vampyrer inte bita varandra, utan använder andra metoder för att döda andra vampyrer.

Mvh / Richard


Hej igen Richard!

Jag har två frågor.

För det första: Jag undrar över ett monster jag läste om i en bok för länge sedan. Jag minns inte exakt vad boken hette, men jag tror det var nåt i stil med "Drakar, jättar och monster" (jag vet att det finns en engelsk bok som heter "Giants, Monsters and Dragons", men det var inte den). Hursomhelst, monstret jag tänkte på kommer från Australien och ser ut som en jättelik röd groda med en fet kropp och korta ben. Det gömmer sig uppe i ett träd och när ett djur går förbi under trädet, släpper besten taget om grenen och faller ned och krossar djuret till döds. Känner du igen den här beskrivningen?

För det andra: Vet du något om den utdöda hajarten Helicoprion?

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Tyvärr känner jag inte till ditt australiska grodmonster, men jag ska göra lite efterforskningar på det.

Helicoprion däremot är en väldigt märklig utdöd haj. Den levde mellan tidsperioderna karbon-trias och hade en konstig käke, som ungefär såg ut som en hoprullad bläckfisktentakel med tänder istället för sugkoppar. Man tror att detta var en del av underkäken. Hur hajen åt eller använde sin konstiga käke när den jagade vet man ännu inte. Man måste hitta mer av skelettet för att kunna räkna ut detta.

Mvh / Richard


Hej, Richard!

Bara en liten notering: På ämnet om människoätande växter på "Mysterier" skrev ni att man än så länge inte funnit någon köttätande växt som äter saker större än insekter. I en tidning från WWF har jag läst att man för ett par år sedan hittat en halvsmält mus i en växt som kallas Nepenthes truncata. Det innebär att en del arter även kan äta små däggdjur och fåglar.

Tänkte bara att du ville veta.

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Tack för nyheten! Vi ska plocka in detta fakta så fort vi kan på vårt mysterie-ämne.

Mvh / Richard


Hej! Nu kommer jag igen med en ny fråga angående ett monster.

Fritids hade såna hära monster pärmar om somliga monster, En av dessa monster som verkade vara intressant kommer jag ihåg hur den såg ut men inte vad den hette, Kom på det när jag såg en besvarad fråga om Mantikoren, denna är nästan likadan.

Den har ett lejonhuvud, ett andrahuvud som gethuvud och en orm som svans. Det var det enda jag kom ihåg iallafall.

Nu när jag ändå frågar kan du väl ändå berätta lite om draken som hade tre huvuden, jag tror de kallades för hydra om jag inte har helt fel.

Tacksam för svar igen!

/ Amanda, 13 år från Sverige

Hej, Amanda!

Det monster du beskriver är en Chimera, ofta kallad Kimaira på svenska. Det är en varelse ur den grekiska mytologin. Kimaira höll till på ett berg utanför staden Tiryns i södra Turkiet. Kimaira var ett av många yngel från de båda urmonstren Tyfon och Ekidna. Kimaira hade ett lejons framkropp och en gets bakben. Det hade ett lejonhuvud och ett gethuvud och dessutom en giftig orm till svans. Lejonhuvudet kunde spruta eld och andas ut giftiga ångor.

Hjälten Bellerofon dödade till slut Kimaira genom att stöta ett spjut med en stor blyklump ner i det eldsprutande huvudets hals, så monstret kvävdes. Bellerofon tämjde den bevingade hästen Pegasus för att kunna anfalla Kimaira från luften.

Hydran du nämner var en orm med sju (ibland nio) huvuden. Om man högg av ett huvud växte två nya ut!

Mvh / Richard


tjaba richard min brossa heter oxå richard =3 här e dom bästa filmerna / serierna som finns nightmare on elm street , true blood,van helsing,lost boys 1 , freddy vs jason , arkiv x , qwerd du freak ,walking dead, alla stepen king . o här e dom bästa artisterna / grupperna. tokio hotel , avril lavinge , ironmaden , gammaray , nightwish =) det va det skriv vilka du har hört / sett o om du gilla dom kram kram <3 ps du äger

/ victoria, 11 år från glimåkra

Hej, Victoria!

Vilket tur din brorsa har :)

Jag har sett alla filmer och TV-serier du nämner och jag har sett nästan alla Stephen King-filmer (det finns några riktigt dåliga jag hoppat över).
Sedan gillar jag Iron Maiden och Nightwish.

Mvh / Richard


jag vet lite grann om bergvättarna och hawuahua.
bergvättarna är bergens väktare som ändrar skyltarna om man kanske plockar sällsynta blommor.
hawuahua är ett monster som bor underjorden och äter olydiga barn.
förresten så är kraftkarlen ett monster med glosögon, grodansikte, och stora muskler.
kraftkarlen vill bara jobba och jobba och jobba.
om man får en sån i sitt hus ska man be den göra saker som behövs sen ber man den fylla en sil med vatten.
för att kraftkarlen är dum så försöker den

/ sam aziminejad, 10 år från ystad

Hej, Aziminejad!

Tack för informationen! Då har jag lärt mig nåt nytt idag :)

Mvh / Richard


Hej igen!

SKulle du skriva en lista över alla typer av vampyrer och människoätande växter du känner till? Och då menar jag verkligen ALLA från HELA världen. Jag funderar nämligen på att skriva en bok om vampyrer, varulvar, demoner och människoätande växter. Mycket av informationen kommer jag att hitta på själv, men jag behöver såklart lite inspiration först!

Tack på förhand!

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Tyvärr finns det inte riktigt plats för en sån jättelång lista här på panelen! Men om du går in på vårt vampyrämne på Unga Fakta, så kommer du att hitta info om en massa olika vampyrer från hela världen.

Och om du går in på http://www.ungafakta.se/mysterier/
sedan avdelningen "mysko", så hittar du en sida om människoätande växter. Där står det om alla köttätande växter jag känner till.

Hoppas det hjälpte!

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB